Скачиваний:
42
Добавлен:
26.04.2021
Размер:
974.18 Кб
Скачать

Розділ 11 Перевезення вантажів на особливих умовах

(Статті 25, 27, 28, 37, 63 Статуту залізниць України; Інструкція з перевезення негабаритних і великовагових вантажів залізницями України; Правила перевезення наливних вантажів; Правила перевезень швидкопсувних вантажів; Правила перевезення тварин, птиці та інших вантажів, які підлягають

державному ветеринарно-санітарному контролю; Правила перевезення вантажів, які підлягають фітосанітарному контролю; Правила перевезення вантажів навалом і насипом)

11.1 Перевезення негабаритних та великовагових вантажів

Основні терміни

Геометричний винос вагона, зчепу вагонів або вантажу – це відхилення їх крайніх точок від поздовжньої осі колії в кривій, яка не має підвищення зовнішньої рейки, за умови розташування рухомого складу в кривій за хордою.

Розрахунковий вагон – умовний вагон, який має базу (відстань між осями шворнів візків) 17м та загальну навантажувальну довжину рами 24м, максимальний геометричний винос якого складає 105мм за умови встановлення цього вагона у кривій радіусом 350м без підвищення зовнішньої рейки.

Негабаритний вантаж – це вантаж, який при розміщенні на відкритому рухомому складі, встановленому на прямій горизонтальній ділянці колії за умови знаходження поздовжніх осей вагона і колії в одній вертикальній площині, з урахуванням упакування і кріплення виходить за контур габариту навантаження, або при проходженні на кривих ділянках колії його геометричні виноси в цих кривих за межі габариту навантаження перевищують геометричні виноси розрахункового вагона у цих кривих.

Розрахункова негабаритність – це негабаритність вантажу, що визначається розрахунком з урахуванням геометричних виносів даного вантажу в умовній розрахунковій кривій колії радіусом 350м, яка не має підвищення зовнішньої рейки.

База зчепу платформ із турнікетами – відстань між вертикальними осями турнікетних опор, встановлених на кожній платформі.

База транспортера – відстань між осями шворнів головних (несучих) балок у транспортерів платформенного, площадкового, колодязного і сполучувального типів без водильних пристроїв, або відстань між осями водил

– у транспортерів сполучувального типу з водильними пристроями. Великовагові вантажі – це вантажі, в яких маса і довжина або

навантаження на раму (підлогу) вагона перевищують допустимі величини, встановлені Технічними умовами навантаження і кріплення ватажів для універсального відкритого рухомого складу (платформ і напіввагонів). Великовагові вантажі перевозяться на транспортерах, бувають габаритні і негабаритні.

Негабаритні і великовагові вантажі

На вагонахтранспортерах

Великовагові габаритні вантажі, які не можуть розміститись на платформах і в напіввагонах, або масою більше вантажопідйомності цих вагонів

На універсальних вагонах-платформах і в напіввагонах

З нижньою

 

 

1-6

 

 

 

ступенів, понад-

 

негабаритністю

 

 

 

 

 

негабаритні

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З боковою

 

 

1-6

 

негабаритністю

 

 

ступенів, понад-

 

 

 

 

негабаритні

 

 

 

 

 

 

Із сумісною боковою

 

 

1-6

 

і верхньою

 

 

ступенів, понад-

 

негабаритністю

 

 

негабаритні

 

 

 

 

 

 

З верхньою

 

1-3

 

негабаритністю

 

 

ступенів, понад-

 

 

негабаритні, з

 

 

 

 

 

 

вертикальною

 

 

 

 

понаднегабаритністю

 

 

 

 

 

Рис.11.1 Блок-схема класифікації негабаритних вантажів та вантажів, що перевозяться на транспортерах

11.1.1 Загальні положення. Класифікація негабаритних вантажів

Перевезення залізницями України негабаритних вантажів на вагонахплатформах і у напіввагонах та всіх вантажів на транспортерах здійснюються на особливих умовах після виконання відповідних процедур погодження, передбачених Інструкцією з перевезення негабаритних і великовагових вантажів залізницями України, затвердженої наказом Міністерства транспорту і зв’язку України № 1026 від 23.11.2004 р. (далі – Інструкція 1026). При перевезенні цих вантажів у міжнародному сполученні, окрім умов і порядку погодження, передбачених цією Інструкцією, необхідно також дотримуватися вимог “Инструкции по перевозке негабаритных и тяжеловесных грузов на железных дорогах государств-участников СНГ, Латвийской Республики, Литовской Республики, Эстонской Республики”, затвердженої Радою залізничного транспорту держав-учасниць СНД від 19.10.2001 р. (далі – Інструкція ДЧ-1835).

Якщо вантаж має негабаритність з одного боку відносно поздовжньої осі колії, то така негабаритність називається однобічною, якщо з двох боків –

двобічною.

У залежності від висоти, на якій вантаж виходить за межі габариту навантаження, встановлюються три основні зони негабаритності вантажу (рис. 11.2):

зона нижньої негабаритності – на висоті над рівнем головок рейок від 480 до 1229мм при відстані від осі колії 1626-1760мм та на висоті від 1230 до 1399мм – при відстані від осі колії 1626-2240мм;

зона бокової негабаритності – на висоті від 1400 до 4000мм

(включно);

зона верхньої негабаритності – на висоті від 4001 до 5300мм.

Для більш точного визначення умов пропуску вантажів верхньої негабаритності на двоколійних лініях додатково введена умовна зона сумісної бокової і верхньої негабаритності: на висоті від рівня головок від 4001 до

4625мм на відстані від осі колії від 1625мм до границі “зони” негабаритності

(рис. 11.2).

У залежності від величини виходу негабаритних вантажів за габарит навантаження в основних зонах встановлені такі ступені негабаритності вантажів:

у нижній зоні негабаритності – шість ступенів;

у боковій зоні негабаритності – шість ступенів;

у верхній зоні негабаритності – три ступені.

Координати переломних точок (горизонтальні відстані х від осі колії і вертикальні відстані у від рівня головок рейок) граничних обрисів зазначених вище ступенів негабаритності наведені в таблицях, доданих до Інструкції 1026. Порядок визначення ступеню негабаритності конкретного вантажу у вагоні викладено в додатку 1 до цієї Інструкції.

Ступінь негабаритності вантажу визначається не тільки за розмірами його в навантаженому стані на прямій ділянці колії, але також з урахуванням проходу вагоном кривих ділянок колії. Якщо геометричні виноси вантажу в кривій перевищують геометричні виноси розрахункового вагона, тоді при проходженні вантажу в кривій він може мати розрахункову негабаритність.

Вантажі, які за своїми розмірами виходять за межі зон негабаритності або за межі габариту навантаження у нижній (нижче 480 мм від РГР) чи верхній (вище 5300мм від РГР) зонах, називаються понаднегабаритними.

Відповідно до встановлених зон негабаритності вантаж може мати нижню, бокову та верхню понаднегабаритність. Понаднегабаритність вантажів із висотою більше 5300мм від рівня головок рейок називається вертикальною.

Зона верхньої негабаритності

Зона спільної верхньої і бокової негабаритності

Зона бокової негабаритності

Зона нижньої негаба ритності

Рис. 11.2 Зони негабаритності вантажу

З метою внесення до перевізних і поїзних документів (у тому числі до документів, що видаються за допомогою електронно-обчислювальних машин) даних про зони і ступені негабаритності вантажів, що перевозяться, встановлюється індекс негабаритності, який складається із 5 знаків.

Позначення в індексі негабаритності:

1-й знак – буква Н позначає негабаритність; 2-й знак – ступінь нижньої негабаритності, може приймати значення від 0

до 6, або 8; 3-й знак – ступінь бокової негабаритності, може приймати значення від 0

до 6, або 8; 4-й знак – ступінь верхньої негабаритності, може приймати значення від 0

до 3, або 8; 5-й знак – вертикальна понад негабаритність, у разі її наявності приймає

значення 8.

Кожен знак індексу негабаритності (окрім першого) означає ступінь негабаритності у відповідній зоні. Понаднегабаритність у будь-якій зоні позначається цифрою 8. Відсутність негабаритності в конкретній зоні, у т.ч. вертикальної понаднегабаритності позначається цифрою 0.

Наприклад, індекс негабаритності Н0380 означає, що негабаритний вантаж має верхню понаднегабаритність і бокову негабаритність 3-го ступеню,

анижня негабаритність та вертикальна понаднегабаритність відсутні.

Унатурному листі поїзда при перевезенні в ньому негабаритних вантажів поруч із номером поїзда проставляється індекс його негабаритності, тобто буква “Н” і через дефіс – коди найбільших ступенів нижньої, бокової і верхньої негабаритності (з урахуванням розрахункової), а також код вертикальної понаднегабаритності (0 або 8) вантажів, які є в складі поїзда.

11.1.2 Порядок визначення розрахункової негабаритності вантажів

Крім безпосереднього вимірювання, необхідність розрахунків негабаритності вантажів пояснюється тим, що при проходженні в кривих ділянках колії габаритний вантаж при певних умовах може стати негабаритним, а негабаритний вантаж може збільшити ступінь негабаритності, встановлений на прямій ділянці колії. На рис. 11.3 схематично зображено, як на кривій ділянці колії в результаті геометричного виносу крайні і середня точки вантажу, розміщеного на зчепі з двох платформ, значно віддаляється від осі колії, що може призвести до негабаритності.

Рис. 11.3 Схема розміщення зчепу з вантажем на кривій ділянці колії:

L – довжина зчепу з вантажем на кривій ділянці; A– база зчепу вагонів; Aв – база вагона; Lв довжина вантажу

Розрахункова негабаритність визначається вантажовідправником для вантажів:

довгомірних, якщо відношення їх довжини до бази рухомого складу складає більше 1,41;

які перевозяться на зчепах платформ;

які перевозяться на транспортерах із базою 17м і більше.

Розрахункова негабаритність визначається окремо для внутрішніх і зовнішніх перерізів вантажу.

Внутрішніми перерізами вантажу називаються всі поперечні перерізи в межах бази рухомого складу A(рис. 11.4) або бази зчепу Aзч (рис.11.5).

Зовнішніми або консольними називаються поперечні перерізи вантажу, розташовані за межами бази рухомого складу або зчепу.

Переріз, який проходить через вертикальні осі п’ятників (шворнів) кузова рухомого складу або водил транспортера називається направляючим.

L

 

П’ятникові (направляючі) перерізи вагона

 

 

Зовнішній

 

 

Зовнішній

 

Внутрішній

Середній

переріз вантажу

 

переріз вантажу

 

 

переріз вантажу

переріз вантажу

 

 

nз

nв

 

nз

Кінцевий

 

 

 

 

переріз

l

база вагона

Рис. 11.4 Схема перерізів вантажу, навантаженого на один вагон:

L – довжина вантажу; A – база вагона; пв – найкоротша відстань від внутрішнього перерізу до одного з направляючих перерізів; пз – відстань від зовнішнього перерізу до

найближчого направляючого перерізу

 

 

L

 

 

 

 

 

lзч

 

 

1

3

1

2

4

2

5

 

 

 

 

 

n з

 

n в

 

nв

nз

6

6

l

l

Рис. 11.5 Схема перерізів вантажу, навантаженого на зчепі платформ:

1 – направляючий переріз; 2 – внутрішній переріз; 3 – зовнішній переріз; 4 – внутрішній середній переріз; 5 – зовнішній кінцевий переріз; 6 – турнікет; L – довжина вантажу; Aзч – база зчепу; A – база вагона; пв – найкоротша відстань від внутрішнього перерізу

вантажу до одного з направляючих перерізів; пз – відстань від зовнішнього перерізу до найближчого направляючого перерізу

Зовнішні перерізи, які проходять через кінці вантажу, називають кінцевими.

Відстані пв від внутрішніх і пз від зовнішніх перерізів вантажу (рис. 11.4 і 11.5) повинні відраховуватися до найближчих направляючих перерізів.

Розрахункова негабаритність визначається шляхом додавання до відстані від осі колії до точок вантажу на даній висоті різниці між геометричними виносами поперечного перерізу вантажу, який розглядається, і розрахункового

вагона в умовній розрахунковій кривій за формулами:

 

для внутрішніх перерізів вантажу

 

X ств = Хі +∆b, мм;

(11.1)

для зовнішніх перерізів вантажу

 

X стз = Хі +∆b, мм,

(11.2)

де Хств і Хстз – розрахункова негабаритність в мм частин

вантажу,

розташованих відповідно у внутрішніх і зовнішніх перерізах;

 

Хі – відстань в мм від осі колії до точки вантажу і, яка розглядається на даній висоті;

∆b– різниця між геометричними виносами внутрішнього поперечного перерізу вантажу, що розглядається, і розрахункового вагона в умовній розрахунковій кривій, мм;

∆b– різниця між геометричними виносами зовнішнього поперечного перерізу вантажу, що розглядається, і розрахункового вагона в умовній розрахунковій кривій, мм.

Величини різниці геометричних виносів ∆bі ∆bзалежать від типу рухомого складу, на якому перевозиться вантаж, його бази, відстані від перерізів вантажу, що розглядається, до направляючих перерізів. Вони можуть визначатися двома способами: за допомогою таблиць та розрахунком. Табличний спосіб більш простий та зручний. Розрахунковий спосіб використовується для випадків, не передбачених таблицями. Методики визначення різниці геометричних виносів ∆bі ∆bтабличним та розрахунковим способами при навантаженні вантажу на платформи і на різних типів транспортери, наведені в додатку 2 до Інструкції 1026.

Так, наприклад, величини різниці геометричних виносів ∆bі ∆bдля негабаритного вантажу на платформі або транспортері з кількістю осей не

більше шести за допомогою таблиць визначаються таким чином:

 

Умовно позначимо:

 

∆b=fв ;

(11.3)

∆b= fз ,

(11.4)

де fв і fз – числові значення, наведені відповідно в таблицях 2.2 і 2.3 у кінці цього додатка.

Утабл. 2.2 величина різниці геометричних виносів fв приведена в залежності від бази вагона A і відстані пв від внутрішнього перерізу вантажу, що розглядається, до найближчого направляючого перерізу (у межах бази вагона).

Утабл. 2.3 величина різниці геометричних виносів fз приведена в залежності від бази вагона A і відстані пз від зовнішнього перерізу вантажу, що розглядається, до найближчого направляючого перерізу (у межах бази вагона).

Відстані пв і пз для вантажу з однаковою шириною на всій його довжині приймаються:

пв = 0,5 A, м;

(11.5)

пз = 0,5(L - A), м,

(11.6)

де L – довжина вантажу, м;

A база вагона, м.

Формула (11.6) застосовується у випадку, якщо вантаж за довжиною розташований симетрично відносно середини вагона. В інших випадках відстань пз необхідно приймати, як відстань від відповідного направляючого перерізу до найбільш віддаленого кінцевого, що розглядається.

Визначення різниці геометричних виносів ∆bі ∆bрозрахунком для негабаритного вантажу на платформі або транспортері з кількістю осей не більше шести здійснюється за формулами:

∆b= 1,43

( A- пв) пв – 105, мм;

(11.7)

∆b= 1,43

( A- пз) пз + К – 105, мм,

(11.8)

або для вантажів з однаковим поперечним перерізом на всій довжині:

b=

l 2

105 , мм,

(11.9)

8R

 

 

 

 

 

 

 

b

=

L2

l 2

+ К 105 , мм,

(11.10)

8R

8R

 

 

 

 

 

 

де пв відстань від внутрішнього поперечного перерізу вантажу, що розглядається, до направляючого перерізу, м;

пз відстань від зовнішнього поперечного перерізу вантажу, що розглядається, до направляючого перерізу, м;

A– база вагона, м;

105 – геометричний винос розрахункового вагона, мм; К – додаткове зміщення в мм кінцевих перерізів вантажу внаслідок

перекосу вагона в колії з урахуванням норм утримання колії і рухомого складу. Воно визначається за формулами:

- для вагонів на спеціальних візках:

К =55(

L

1,41) ,

(11.11)

l

 

 

 

де L – довжина вантажу, м;

A– база вагона, м;

-для вагонів на візках ЦНІІ-ХЗ

К = 70(

L

1,41) .

(11.12)

l

 

 

 

Величина К (в усіх випадках) враховується тільки при плюсовому її значенні. Значення К для окремих типів рухомого складу наведені в табл. 2.5 у кінці додатку.

Значення ∆bі ∆bне враховуються, якщо вони від’ємні.

Приклад. Визначити розрахункову негабаритність вантажу довжиною L=21,72м на платформі з базою A=9,72м, візки ЦНІІ-ХЗ. Вантаж прямокутного перерізу, ширина вантажу і = 3600мм (Хі = 1800мм) на висоті від 1400 до 3950мм. На прямій ділянці колії вантаж відноситься до бокової негабаритності 2-го ступеню.

Рішення за допомогою таблиць. Ширина вантажу на всій довжині однакова, тому розрахункова негабаритність визначається для найбільш несприятливих перерізів – середнього і кінцевого. Відстані до цих перерізів від направляючих визначаються за формулами 11.5 і 11.6 і дорівнюють:

пв =0,5 A =0,5 9,72 = 4,86 м;

пз =0,5 (L −A)=0,5 (21,72 9,72)=6 м.

Різниця геометричних виносів b= fв і b= fз визначається за допомогою таблиць.

За табл. 2.2, якщо A= 9,72 і пв = 4,86 м, то fв = 0.

За табл. 2.3, якщо A= 9,72 і пз = 6 м, то fз = 88 м.

Тоді розміри розрахункової негабаритності за формулами (11.1) і (11.2) дорівнюють:

Хв = Хі + fв = 1800 + 0 = 1800 мм; Хз = Хі + fз = 1800 + 88 = 1888 мм.

Порівнюючи значення Хстз =1888 мм із розмірами ступенів негабаритності,

знаходимо, що цей вантаж має 4-й розрахунковий ступінь бокової негабаритності.

Рішення розрахунковим способом.

Різниця геометричного виносу визначається за формулою 11.7:

b=1,43 (A−nв ) пв 105 .

У формулу підставляються значення A=9,72 м і пв = 4,86 м;

b=1,43 (9,72 4,86) 4,86 105 =34 105 = −71 мм.

Значення bвід’ємне, тому b=0 .

Для визначення геометричного виносу bзастосовується формула 11.8:

b=1,43 (A+пз ) пз + К 105 .

У формулу підставляються дані A=9,72 м і пз=6 м,

b=1,43 (9,72 +6) 6 + К 105 =135 + К 105 =30 + К .

За формулою 11.12:

К =70

L

 

 

21,72

 

 

 

мм.

 

 

1,41

=70

 

9,72

1,41

=70 0,824

=58

A

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Таким чином,

b=30 +58 =88 мм;

Хств =1800 +0 =1800 мм;

Хстз =1800 +88 =1888 мм.

Отже, за допомогою таблиць і розрахунковим способом одержано однаковий результат.

11.1.3 Порядок виготовлення та встановлення на вагоні контрольної рами

Контрольна рама встановлюється при перевезенні вантажів, що мають нижню і бокову негабаритність 6-го ступеню, а також понаднегабаритних вантажів у будь-якій зоні негабаритності.

Кріплення контрольної рами здійснюється до порожнього критого вагона або напіввагона. Для вантажів верхньої і вертикальної понаднегабаратнисті контрольна рама встановлюється на напіввагоні.

Контрольна рама встановлюється з боку локомотива в поперечній вертикальній площині, в якій знаходиться вісь шворня вагона. Якщо напрям перевезення вантажу невідомий або він буде змінюватися на шляху прямування, контрольна рама повинна встановлюватися з двох боків вагона і з двох контурів:

основного – для перевірки наявності перешкод на прямих ділянках колії;

додаткового – для кривих ділянок колії.

Розміри основного контуру повинні точно відповідати поперечним фактичним розмірам вантажу. Розміри додаткового контуру повинні бути більші за розміри основного на величину геометричних виносів відповідних найбільш несприятливих (критичних) у габаритному відношенні точок вантажу в місцях різних перерізів у розрахунковій кривій радіусом 350м. Геометричні виноси критичних точок враховуються для всіх вантажів, також і для випадків, коли розрахункова негабаритність відсутня.

Якщо на дільниці розташовані споруди в кривих радіусами менше 350м, розміри додаткового контуру збільшуються на величину, розраховану для кривих цих радіусів. Таке збільшення контуру контрольної рами проводиться працівниками дистанції колії з урахуванням конкретних умов. Після проходження ділянки з кривими радіусом меншим 350м вихідний контур повинен відновлюватися.

Для груп однакових вантажів, які перевозяться на одну станцію призначення, в одному поїзді передбачається одна контрольна рама. Якщо в даному випадку розміри вантажів різні, контрольна рама встановлюється для вантажів із найбільшими розмірами, з урахуванням розмірів негабаритних точок інших вантажів.

Контрольна рама (рис. 11.6) виготовляється, як правило, таким чином: до стінок кузова цвяхами або болтами (забороняється свердління деталей і кузова вагона) кріпляться бруски перерізом приблизно 7,5х10см. Такими ж брусками контур замикається (для вантажів із верхньою і вертикальною понаднегабаритністю). До рами з брусків кріплять цвяхами дерев’яні планки перерізом приблизно 2х7,5см, пофарбовані яскравою фарбою.

Соседние файлы в предмете Грузовые перевозки