Скачиваний:
43
Добавлен:
26.04.2021
Размер:
974.18 Кб
Скачать

вантажному приміщенні, нормальну його циркуляцію і вентиляцію. В залежності від роду вантажів, що перевозяться, всі ізотермічні вагони поділяють на універсальні та спеціалізовані. Універсальні вагони дозволяють перевозити всі масові швидкопсувні вантажі у теплому, охолодженому і замороженому стані. Спеціалізовані вагони призначені для певних вантажів (молока, вина, живої риби).

Ізотермічні вагони мають кузов, який складається з термоізолючих стін, підлоги, стелі та дверей, які дають змогу обмежувати тепловий обмін між вантажем та зовнішнім повітрям. Найбільш поширені серед ізотермічних вагонів рефрижераторні, у яких вантажне приміщення охолоджується холодильними машинами або обігрівається опалювальною установкою. У рефрижераторних вагонах, до яких належать рефрижераторні секції, автономні рефрижераторні вагони (АРВ) та автономні рефрижераторні вагони зі службовим приміщенням (АРВ-Е), перевозяться всі види швидкопсувних вантажів, за винятком плодоовочів та картоплі без тари (навалом). В АРВ-Е перевозяться переважно вантажі, для яких необхідно весь час підтримувати температуру –180С і нижче та ендокринно-ферментна сировина.

Вагони-термоси та криті вагони з утепленим кузовом (нумерація починається на 918) не мають холодильних машин та опалювальних установок і тільки за рахунок посиленої теплоізоляції кузова зберігають протягом визначеного часу тепло або холод. У вагонах-термосах дозволяється перевозити швидкопсувні вантажі, які термічно підготовлені до завантаження (обігріті, охолоджені, заморожені) і не виділяють біологічного тепла. У критих вагонах з утепленим кузовом перевозяться продовольчі, швидкопсувні та інші вантажі в тарі та транспортних пакетах. Не дозволяється перевозити в таких вагонах свіжу плодоовочеву продукцію та іншу продукцію, яка виділяє біологічне тепло.

Універсальні криті вагони мають кузов без теплоізоляції, який захищає вантаж тільки від атмосферних опадів, але не забезпечує дотримання температурного режиму. У критих вагонах перевозяться швидкопсувні вантажі, які не потребують дотримання температурного режиму під час перевезення.

Деякі швидкопсувні вантажі згідно з Правилами перевезень можуть перевозитися в універсальних середньотоннажних або великотоннажних контейнерах.

Перевезення швидкопсувних вантажів у рефрижераторних контейнерах здійснюється на особливих умовах за окремим розпорядженням Укрзалізниці, спеціально обладнаними зчепами спеціальних платформ із вагоном-дизель- електростанцією, який супроводжується бригадою механіків.

11.5.3 Підприємства і пункти для обслуговування перевезень швидкопсувних вантажів

Виконання операцій щодо спеціального обслуговування ізотермічних вагонів зосереджується в рефрижераторних депо, пунктах екіпірування рефрижераторного рухомого складу і пунктах технічного обслуговування автономних рефрижераторних вагонів (ПТО АРВ).

Для обслуговування рефрижераторного рухомого складу існують спеціалізовані вагонні депо, які називають рефрижераторними, до яких приписані рефрижераторні секції, автономні вагони. Щорічно депо виконують деповський ремонт приписаного до них рефрижераторного рухомого складу.

Поточне утримання та обслуговування рефрижераторних секцій здійснюються бригадами, що їх супроводжують, очолюваними начальником секції. Бригади змінюються в пунктах навантаження, вивантаження, на шляху прямування, коли секції знаходяться в порожньому стані.

Екіпірування рефрижераторних поїздів і секцій виконується в депо їх приписки та у пунктах екіпірування рефрижераторного рухомого складу. У великих вузлах із масовим навантаженням і розвантаженням швидкопсувних вантажів екіпірування організовують паралельно з виконанням вантажних операцій із використанням автомобілів-заправників. Повне екіпірування рефрижераторних поїздів і секцій перед навантаженням повинне забезпечувати нормальну роботу холодильного обладнання при прямуванні в навантаженому стані до станції призначення без екіпірування на шляху прямування з розрахунку просування за встановленими нормами пробігу із запасом на 2 доби.

Пункти технічного обслуговування автономних рефрижераторних вагонів (ПТО АРВ) призначені для проведення технічних оглядів, контрольних перевірок температурного режиму, аварійних вмикань другого комплекту обладнання, аварійних безвідчіпних і відчіпних ремонтів, екіпірування і поточного ремонту холодильного обладнання автономних рефрижераторних вагонів. Крім того, механіки найближчих ПТО виїжджають на місця навантаження і вивантаження швидкопсувних вантажів для пуску і зупинки обладнання АРВ. Із цією метою за кожним ПТО закріплюються дільниці обслуговування.

11.5.4 Підготовка та приймання швидкопсувних вантажів до перевезення

До перевезення приймають швидкопсувні вантажі, якість, упаковування і термічна обробка яких відповідають вимогам, встановленим стандартами або технічними умовами, тому для перевірки стану вантажу або тари за вимогою залізниці відправник зобов'язаний пред'явити стандарти або технічні умови.

Тара, в яку упаковуються продукти, повинна бути чистою і справною, здатною витримати навантаження у вагоні в декілька ярусів. У продуктів, що потребують постійного доступу повітря, тара повинна мати щілини, місця укладатися з проміжками, а у заморожених, навпаки, – тара повинна бути щільною, щоби зберегти акумульований холод, а укладка вантажу забезпечувала повне використання місткості вагона.

Для підтвердження своєї відповідальності відправники зобов'язані разом із комплектом перевізних документів надати документ про якість вантажу, датований днем завантаження у вагон, із зазначенням його номера у відповідній графі накладної. Документ про якість вантажу підтверджує відповідність якості продукції та її упаковки вимогам стандарту або технічних умов. У цьому

документі зазначаються: точне найменування, сорт, відповідність якісного стану продукції ГОСТу або ДСТУ, її призначення, вид тари й упакування, граничний термін зберігання продукту при належних умовах, термін транспортабельності вантажу (в добах) з урахуванням фактичного стану продукту перед завантаженням у вагон, найменування та адреси відправника і одержувача, номер та вид транспортного засобу, у якому буде перевозитися вантаж.

У документі про якість вантажу для охолоджених, підморожених та заморожених вантажів також вказується температура продукту при завантаженні у вагони та дата заморожування (охолодження) або виробництва, наприклад, для дріжджів – дата закінчення технологічного процесу виробництва та упакування, вологість, підйомна сила, кислотність та стійкість; для плодоовочів свіжих – дата збору, упаковування тощо. Документ про якість завіряється підписом відповідальної особи та печаткою підприємствавиробника.

Крім документа про якість, відправник зобов'язаний для деяких швидкопсувних вантажів додати до накладної ветеринарне свідоцтво або карантинний сертифікат.

Ветеринарне свідоцтво видають місцеві органи ветеринарного нагляду при відправленні м'яса та м'ясопродуктів (крім ковбас, топлених жирів і консервів), курячих яєць і яєчного меланжу, молока і молочних продуктів, бджіл, племінної живої риби і рибопосадочного матеріалу (мальків).

Карантинний сертифікат видають органи карантинної інспекції при відправленні плодоовочів і живих рослин із підкарантинних районів.

Усі зазначені документи супроводжують вантаж до станції призначення і разом із накладною видаються одержувачу. Незалежно від наявності цих документів працівники станції відправлення мають право вибірково перевіряти якість пред’явлених до перевезення швидкопсувних вантажів, щоби переконатися, що їх температура, якісні ознаки, а також упакування і тара повністю відповідають стандартам. Перевірку можна проводити в складських приміщеннях відправника (за його згодою), а також у процесі завантаження у вагон. При такій перевірці відправник розкриває, а потім упаковує вантажні місця. Якість вантажу в непошкодженій герметичній упаковці та бочковій тарі не перевіряється.

Швидкопсувні вантажі не приймаються до перевезення, якщо термін їх транспортування, указаний у сертифікаті або документі про якість на продукцію, менший за термін доставки, розрахований відповідно до Правил обчислення термінів доставки вантажів (розділ 5 Правил перевезень), а також, якщо термін доставки вантажу перевищує граничний термін перевезення, встановлений Правилами перевезень швидкопсувних вантажів (розділ 19 Правил перевезень).

11.5.5 Вибір способу перевезення та підготовка рухомого складу

При виборі способу перевезення швидкопсувного вантажу, необхідно враховувати термічну його підготовку, кліматичні умови району навантаження,

напрямків прямування поїздів із вантажем, а також час проходження транзитними залізницями і термін надходження в пункт призначення, можливі зміни температури повітря. Спосіб перевезення швидкопсувних вантажів визначається в залежності від періодів року: літній – з квітня до жовтня включно; перехідний – листопад та березень; зимовий – з грудня до лютого включно.

У залежності від пори року і термічної підготовки швидкопсувні вантажі перевозять із охолодженням (без вентилювання), без охолодження (із вентилюванням або без нього), із опаленням або утепленням.

Вагони під навантаження швидкопсувних вантажів вибирають відповідно до Правил перевезень цих вантажів. Рефрижераторні секції використовують у першу чергу для перевезення найбільш цінних швидкопсувних вантажів на далекі відстані, а також експортних та імпортних швидкопсувних вантажів. У такому рухомому складі можна перевозити всі швидкопсувні вантажі, крім риби та оселедців у бочках, залитих тузлуком, а також овочів і коренеплодів, не упакованих у тару. Охолоджене м'ясо можна перевозити в спеціально обладнаних 5-вагонних секціях. Низькотемпературні вантажі (свіжі плоди та овочі спеціального заморожування тощо) перевозять тільки в рефрижераторних секціях і поїздах.

Щоби не допускати підморожування в зимовий період окремих вантажів, які швидко псуються, для їх перевезення використовуються рефрижераторні вагони з охолодженням або без охолодження. Для вантажів, що потребують під час перевезення вентилювання, подають вагони з приладами вентиляції. Всі швидкопсувні вантажі, які перевозяться з охолодженням, необхідно завантажувати в ізотермічні вагони, попередньо підготовлені в температурному і санітарному відношеннях.

Вантажовідправник зобов'язаний не пізніше ніж за 48 годин до навантаження подати на станцію заявку на вагони для швидкопсувних вантажів.

Із метою уникнення непродуктивних простоїв у пунктах навантаження через очікування необхідного рівня температури у вантажному приміщенні, холодильні установки (електропечі), як правило, вмикають заздалегідь, ще навіть на підході під час прямування до станції навантаження.

При навантаженні (розвантаженні) вантажних вагонів рефрижераторних секцій їх відчеплення від службового вагона з дизель-електростанцією допускається на термін до 6 годин. При завантаженні (вивантаженні) кісточкових плодів (слив, персиків, абрикосів тощо), винограду та свіжих ранніх огірків відчеплення вагонів не допускається.

11.5.6 Способи укладання швидкопсувних вантажів у вагоні

Із метою збереження якості продуктів, які швидко псуються, важливе значення має правильне укладання їх у вагоні (спосіб розміщення окремих місць) та ефективне використання вантажного об'єму для того, щоби забезпечити циркуляцію повітря та стійкість штабелів під час руху. Заморожені вантажі та вантажі, які не потребують вентиляції (крім плодоовочів), необхідно

укладати щільними штабелями, не залишаючи проміжків між вантажними місцями. Кожне місце охолоджених, теплих вантажів та вантажів, які перевозять із охолодженням, по можливості повинно омиватися циркулюючим у вагоні повітрям. Відповідно до цього їх розміщують у вагонах такими способами:

із зазорами (проміжками) між вантажними місцями (вантажі в жорсткій тарі та вантажі, що потребують охолодження і вентилювання, а в зимовий період — опалення вагона);

із підвішуванням на гачках та іншими способами (охолоджене або остигле м'ясо);

з укладанням на полиці (вантажі в м'якій або напівжорсткій тарі, а також без тари, наприклад, дині);

навалом (пізня картопля, капуста, кавуни);

щільними штабелями, накатом або стійма (бочки).

Якщо на стінах вагона є вертикальні бруски або гофри, вантажі укладають упритул до них, а за відсутності брусків або гофрів – на відстані 4- 5см від торцевих та поздовжніх стін вагона. Це забезпечує правильну циркуляцію повітря.

Плодоовочі в ящиковій тарі в ізотермічних і критих вагонах укладають одним із таких способів:

перший спосіб – вертикальне розміщення з проміжками між ящиками 4-5см. Через кожні один-два яруси поверх ящиків накладаються дерев`яні рейки товщиною 2-3см, кінці яких упираються у поздовжню стіну вагона. Ящики наступних ярусів укладаються таким же чином на ящики нижніх ярусів;

другий спосіб – перехресне розміщення, коли ящики укладаються

упершому ярусі вздовж вагона, а в другому ярусі – поперек вагона і так далі, з проміжками між рядами ящиків 4-5см.

11.5.7 Обслуговування рефрижераторного рухомого складу

Для навантаження і вивантаження швидкопсувних вантажів відкриті відповідні станції, а автономні рефрижераторні вагони (АРВ) курсують на напрямках, де є ПТО АРВ. Перед навантаженням перевіряється технічна справність обладнання і стан вагонів у санітарному відношенні. У першу чергу під навантаження подаються вагони секцій, що примикають до дизельелектростанції та машинного відділення. Температурний режим під час перевезення швидкопсувних вантажів і необхідність вентилювання вагонів на шляху прямування встановлюються в залежності від роду вантажу згідно з Правилами перевезень швидкопсувних вантажів. Кожна частина (половина) поїзда і 12-вагонних секцій заповнюються вантажами, що потребують однакового режиму обслуговування під час перевезення. Вагони 5-вагонних секцій можуть завантажуватися вантажами з різними режимами обслуговування.

Після навантаження начальник рефрижераторного поїзда (секції) у робочому журналі записує точне найменування вантажу в кожному вагоні та необхідні режими перевезення, знайомить бригаду з порядком обслуговування. На бригади покладені обов'язки щодо охорони вантажів, які перевозяться, і контролю за повним використанням вантажопідйомності (місткості) вагонів, їх очищенням після вивантаження.

При перевезенні вантажу в АРВ температурний режим і необхідність вентилювання встановлює спеціально виділений прийомоздавальник або працівник холодотранспорту, про що він робить запис у журналі (форма ВУ88), який зберігається в машинному відділенні вагона. Присутній при навантаженні працівник ПТО АРВ установлює прилади на необхідний температурний режим, запускає дизелі, вмикає вентиляційні прилади, встановлює перемикач керування обладнанням на автоматичний режим і пломбує двері машинних відділень.

На шляху прямування працівники бригади поїзда (секції) через кожні 4 години перевіряють температуру у вантажних вагонах за покажчиками приладів контролю, а через 12 годин проводять контрольну перевірку температури за покажчиками переносної термостанції. Одночасно вони визначають температуру навколишнього середовища за покажчиками термометрів, установлених по обидва боки одного з вагонів.

Технічний огляд і контрольні перевірки температурного режиму АРВ проводяться через кожні 24-30 годин на ПТО АРВ. Про проведене технічне обслуговування вагона робиться запис у журналі (форма ВУ-88). Там же реєструють температуру повітря у вантажному приміщенні вагона, визначену за покажчиками переносної термостанції.

На станції призначення під вивантаження в першу чергу подається хвостова частина поїзда (секції), а інші вагони, які очікують вивантаження, продовжують охолоджуватися або обігріватися. До місць вивантаження АРВ подаються з працюючими дизель-генераторними установками. Перед розвантаженням механік ПТО заміряє температуру повітря в АРВ за покажчиками переносної термостанції і робить запис про це в журналі (форма ВУ-88). Після повного вивантаження поїзда (секції) працівник холодотранспорту, а за його відсутності прийомоздавальник станції робить відмітку в маршруті бригади про те, складався чи ні комерційний акт на псування або зниження якості вантажу, та завіряє її своїм підписом і штемпелем станції. У випадку складання комерційного акта начальник поїзда (секції) дає станції для перегляду робочий журнал і видає завірену своїм підписом виписку з цього журналу з характеристикою режиму обслуговування на шляху прямування. Одночасно він подає докладне пояснення обставин цього перевезення. При перевезені в АРВ механік ПТО робить аналогічну виписку з журналу (форма ВУ-88) і передає її начальнику станції разом із довідкою про технічний стан обладнання вагона.

11.5.8 Особливості перевезення окремих видів швидкопсувних вантажів

При прийманні до перевезення окремих швидкопсувних вантажів і обслуговуванні їх на шляху прямування виконується ряд специфічних операцій: підготовка до перевезення, огляд і перевірка якості вантажу, дотримання вимог до тари, укладання вантажних місць певним способом у вагоні.

Завантаження м'яса та м'ясопродуктів (за винятком ковбас, топлених жирів та консервів) дозволяється тільки після їх огляду спеціалістом ветеринарного контролю Державного департаменту ветеринарної медицини (Держветсанконтролю). Туші великої рогатої худоби та інших великих тварин при будь-якому способі термічної обробки повинні бути розділені на поздовжні напівтуші або четвертини; м'ясо свиней здають до перевезення поздовжніми напівтушами або цілими тушами без голів, баранину та м'ясо інших дрібних тварин – цілими тушами без голів. Туші, напівтуші та четвертини не повинні мати залишків внутрішніх органів, згустків крові, побитості, забруднення, ушкодження поверхні та синці.

Заморожене м'ясо повинно мати температуру в товщі м'язів не вище -8°С, заморожене м'ясо і м'ясні блоки, що відправляються на експорт, повинні мати температуру не вище -18°С. М'ясні блоки загортають у пергамент, пергамін, целофан або інші прозорі матеріали і вкладають в ізотермічні картонні контейнери або картонні коробки, розташовані щільними штабелями. Заморожене м'ясо, яке перевозиться без упакування, завантажується щільними штабелями, попередньо застилаючи підлогу і стіни вагона до висоти навантаження рогожами або папером.

Температура охолодженого м'яса повинна бути в товщі м'язів коло кісток від 0 до +4°С, а поверхня сухою, із підсохлою шкіркою, без слідів цвілі, окислювання і зволоження. Обрізну свинину перевозити в охолодженому стані не дозволяється. Остигле м'ясо повинно мати підсохлу шкірку і температуру в товщі м'язів біля кісток від +4 до +12°С. В остиглому стані перевозять тільки яловичину, баранину і конину, які відправляються з пунктів, що не мають холодильників, з післязабійним терміном зберігання не більше двох діб. Охолоджене та остигле м'ясо підвішують у вагонах на спеціальних гаках таким чином, щоб окремі місця не доторкалися одне до одного, а також підлоги і стін вагонів.

Морожена риба при завантаженні до перевезення повинна мати температуру в товщі тіла при сухому і мокрому заморожуванні не вище -8 °С. Морожене філе тріскових риб, окуня і палтуса повинно мати температуру не вище -8°С, а риби інших сортів – не вище -10°С. Ознаки доброякісної мороженої риби: чисте природне забарвлення поверхні тіла, світло- і темночервоні жабри, запах свіжої риби.

Охолоджену рибу перевозять у дерев'яних, полімерних ящиках-клітках або в дерев`яних бочках. Дно тари, кожний ряд і зверху поверхню риби посипають чистим подрібненим льодом. Бочки і ящики повинні мати отвори для стікання води. Температура охолодженої риби в товщі м'язів повинна бути від -1 до +4°С. Солону рибу й оселедець перевозять у дерев'яних і полімерних заливних бочках, а також ящиках. Рибу холодного копчення, в'ялену та інші

рибні товари перевозять тільки в тарі. Перевезення риби гарячого копчення здійснюється тільки в рефрижераторних вагонах у замороженому стані в ящиках із гофрованого картону або дерев`яних із температурою не вище –180С.

Живу рибу та рибопосадочний матеріал (мальки) перевозять тільки з провідниками вантажовідправника в живорибних вагонах, які, як правило, причіпляються до пасажирських поїздів.

Плодоовочі варто подавати до перевезення свіжими, чистими, без пошкоджень механічних, шкідниками та хворобами, однорідними за станом достиглості в кожній вагонній партії, упакованими у відповідну для кожного виду плодів і овочів тару, якщо перевезення без тари не передбачене стандартами або технічними умовами. Картоплю і плодоовочі в ізотермічних вагонах із охолодженням або опаленням допускається перевозити тільки в тарі. Без тари овочі та картоплю завантажують у вагон навалом на висоту, яка забезпечує їх цілісність - від 1,2 до 1,6м.

11.5.9 Особливості перевезення в перехідний і зимовий періоди

Значна кількість швидкопсувних вантажів під час перевезення потребує ізоляції від впливу низьких температур. До таких вантажів у першу чергу відносяться фрукти, овочі, картопля, багато видів консервованої продукції тощо. Залежно від температури зовнішнього середовища і передбачуваної тривалості перебування на шляху прямування вантажі, що бояться холоду в перехідний і зимовий періоди, можна перевозити в ізотермічних вагонах з опаленням або, в окремих випадках, із додатковим утепленням.

Плодоовочі та деякі інші швидкопсувні вантажі при настанні приморозків допускається перевозити в критих вагонах із закритими люками без додаткового утеплення, якщо денна температура на станції навантаження не нижче 0°С у тіні. Термін перевезення вантажів у таких вагонах повинен бути не більше 4 діб. У цей же період відправник може відправити вантаж із провідником, який при необхідності може застосовувати опалення.

При перевезенні вантажів у критих вагонах з опаленням опалювальне обладнання встановлюється у вагонах відправником. Обслуговують ці вагони провідники вантажовідправника (вантажоодержувача). Провідник зобов'язаний не допустити підморожування і перегрівання вантажу. Для нормального обслуговування відправник зобов'язаний забезпечити провідників двома термометрами (на кожний вагон), замками для замикання дверей і типовими ліхтарями. На право супроводження вагонів станція видає провіднику посвідчення (форма ГУ-18), у якому вказуються номери паспорта і посвідчення про відрядження.

Провідник повинен бути проінструктований вантажовідправником про порядок обслуговування вантажу під час перевезення і відповідати за збереження якості вантажу.

11.5.10 Дрібні відправки швидкопсувних вантажів

Дрібні відправки швидкопсувних вантажів приймають до перевезення тільки упакованими в тару. Транспортують їх зазвичай на невеликі відстані. Тому такі перевезення доцільно переключати на автомобільний транспорт, використовуючи авторефрижератори.

Дрібні відправки швидкопсувних вантажів перевозять у курсових, збірних або збірно-роздавальних ізотермічних вагонах. Ці вагони, як правило, включають до складу пасажирських або вантажо-пасажирських поїздів. У збірних ізотермічних вагонах перевозять вантажі, які прямують з однієї станції відправлення на одну станцію призначення, але на адресу декількох одержувачів, наприклад, дріжджі, маргарин, пиво, води та інші продукти, які завозять для декількох постійних споживачів. Збірно-роздавальні ізотермічні вагони курсують на ділянках, де швидкопсувні вантажі (фрукти, овочі тощо) систематично здаються до перевезення різними відправниками.

Граничні терміни перевезення дрібних відправок швидкопсувних вантажів, які вимагають спеціального обслуговування (охолодження, опалення тощо), не повинні перевищувати терміну, встановленого для вагонних відправок. Перевантаження дрібних відправок на шляху прямування з одного вагона в інший не допускається.

Швидкопсувні консервовані вантажі можуть перевозитися в універсальних контейнерах. Перелік таких вантажів та умови їх перевезення визначені в Правилах перевезень швидкопсувних вантажів (розділ 19 Правил перевезень).

Контрольні питання до теми 11.5

1.Які вантажі належать до швидкопсувних ?

2.Яким документом регламентується порядок перевезення швидкопсувних вантажів залізницями ?

3.Навести основні умови збереження якості швидкопсувних вантажів.

4.Навести основні способи технологічної обробки швидкопсувних

вантажів.

5.Які допоміжні засоби застосовуються для збереження якості продуктів?

6.У чому полягають шляхи удосконалення залізничних перевезень швидкопсувних вантажів?

7.Який рухомий склад використовується для перевезення швидкопсувних вантажів ?

8.Перерахувати основні підприємства і пункти на залізницях для обслуговування перевезень швидкопсувних вантажів.

9.Які існують вимоги щодо підготовки швидкопсувних вантажів до перевезення?

10.Коротко охарактеризувати документ про якість вантажу.

11.В яких випадках видаються ветеринарні свідоцтва та карантинні сертифікати?

12.Назвати основні способи перевезення швидкопсувних вантажів. Від чого залежить їх вибір ?

13.Які фактори враховуються при виборі рухомого складу для перевезення швидкопсувних вантажів?

14.Які існують основні способи укладання швидкопсувних вантажів у

вагоні ?

15.Навести порядок обслуговування рефрижераторного рухомого складу.

16.Коротко охарактеризувати особливості перевезення м’яса та м’ясопродуктів.

17.Коротко охарактеризувати особливості перевезення риби.

18.Коротко охарактеризувати особливості перевезення картоплі і плодоовочів.

19.Навести порядок перевезення швидкопсувних вантажів із провідником відправника (одержувача).

20.Коротко охарактеризувати особливості перевезення швидкопсувних вантажів дрібними відправками.

11.6Перевезення тварин, птиці та сировини тваринного походження

Тварини, птиця, харчові сирі тваринні продукти, сировина тваринного походження, біологічні, хімікофармацевтичні препарати, фураж та інші вантажі, зазначені в додатках 1 та 2, перевозяться залізницею всіма видами відправок з дозволу та під контролем спеціалістів структурних підрозділів державного ветеринарносанітарного контролю на державному кордоні та транспорті...

При загрозі ввезення збудників інфекційних хвороб тварин або можливості їх розповсюдження Державний департамент ветеринарної медицини може встановлювати особливі умови перевезення вантажів, які підлягають державному ветеринарному контролю, або в установленому порядку забороняти їх перевезення.

Розділ 20 Правил перевезень вантажів

Основні терміни

Держветсанконтроль – структурний підрозділ Державного департаменту ветеринарної медицини Міністерства аграрної політики України, який здійснює нагляд і державний ветеринарно-санітарний контроль на державному кордоні та транспорті за перевезеннями тварин і птиці, сировини тваринного походження та інших вантажів, які підлягають цьому контролю.

Ветеринарно-санітарний нагляд, контроль – система заходів із контролю за санітарним станом тварин і якістю одержаних від них продуктів і

Соседние файлы в предмете Грузовые перевозки