Скачиваний:
22
Добавлен:
26.04.2021
Размер:
186.58 Кб
Скачать

Розділ 12 Загальні відомості про військові перевезення

Умови та порядок організації перевезення в усіх видах сполучення визначаються Правилами.

Порядок розроблення, термін подання заявок, затвердження планів та облік виконання перевезень вантажів встановлюються Правилами, а військових перевезень – спеціальними інструкціями.

ст. 17 Статут залізниць України

Основні терміни

Військовий комендант залізничної дільниці та станції (ЗКУ), військовий комендант залізничної станції (ЗК) – це представники Міністерства оборони України, уповноважені вирішувати у межах свого відання з військовим командуванням і органами залізничного транспорту всі питання, що стосуються військових перевезень.

Військовий комендант гарнізону – це посадова особа, що відповідає за підтримання дисципліни військовослужбовцями у громадських місцях, організацію та несення служби вартами і патрулями.

Військовий ешелон – це організована для перевезення в одному поїзді військова частина, один або декілька підрозділів, військова команда (для перевезення якої потребується один і більше пасажирських або людських вагонів).

Військовий транспорт – це відправка військових вантажів у кількості одного або більше вагонів одним відправником на адресу одного одержувача.

Військова команда – це організована група військових пасажирів, що перевозиться за одним перевізним документом.

Військовий перевізний документ (ВПД) форми 1 – це документ установленого зразка, який видається відповідними міністерствами та відомствами для оформлення перевезення військовослужбовців.

Військовий перевізний документ (ВПД) форми 2 – це документ установленого зразка, який видається відповідними міністерствами та відомствами для оформлення перевезення багажу, вантажобагажу та вантажу.

Військовий пасажир – це особа, яка оформила проїзд в обмін на ВПД, а також особа, що придбала проїзні документи за готівку, але має розпорядження або відпустковий квиток відповідних міністерств та інших центральних органів виконавчої влади України, а також члени її сім’ї, вписані в ці документи.

Збір заявковий – плата, встановлена суб’єктом господарювання (начальником залізниці), яку сплачує пасажир за бронювання місця.

Лінійне бюро з розподілу місць на пасажирські поїзди (лінійне бюро)

– підрозділ дирекції залізничних перевезень, що виконує централізоване керівництво використанням місць у поїздах, прогнозуванням і плануванням пасажиропотоків у межах дирекції залізничних перевезень.

Начальник вокзалу (ЛВОК) – особа, на яку покладені функції з організації обслуговування пасажирів на вокзалах.

Об’єднане залізничне бюро з розподілу місць на пасажирські поїзди

(ОДБ) – підрозділ залізниці з розподілу, обліку, контролю місць у пасажирських поїздах.

Апарель – збірно-розбірна металева конструкція Кудрявцева, Ковиліна і Кудряшова, призначена для навантаження і вивантаження гусеничної техніки, масою до 60т і колісної техніки з навантаженням на вісь до 20т. Може бути зібрана з торця або збоку.

Військовий поїзд – це поїзд, в складі якого є 10 і більше вагонів, зайнятих військовим ешелоном (транспортом).

Військовий людський поїзд – це поїзд, в складі якого є 10 і більше людських вагонів або 7 і більше пасажирських вагонів, зайнятих особовим складом.

 

 

 

 

 

 

 

Основні обов'язки

 

Правила перевезень

Загальні

 

Військовий

 

 

посадових осіб органів

 

військових пасажирів, багажу

положення

 

ешелон

 

 

військових сполучень

 

 

та вантажобагажу

 

 

 

 

 

 

 

і транспорту

 

 

залізничним транспортом

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рухомий склад

 

Посадові особи

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Навантаження

 

 

військового

 

 

військового

 

 

 

 

 

 

 

 

і вивантаження

 

 

ешелону

 

 

ешелону

 

 

 

 

 

 

 

 

військового

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ешелону

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 12.1 Блок-схема організації військових перевезень

12.1 Загальні положення про військові перевезення

Перевезення військ залізничним транспортом здійснюється згідно з вимогами військових статутів, а також спеціальних інструкцій і правил, узгоджених з органами залізничного транспорту.

Виконання військових перевезень у встановлені терміни – це важливий державний обов’язок посадових осіб транспорту, органів військових сполучень і військ, що перевозяться. Зміни планів військових перевезень не можуть відбуватися без узгодження з органами військових сполучень.

Накази посадових осіб органів військових сполучень із питань військових перевезень підлягають безумовному виконанню всіма військовослужбовцями, що перевозяться.

Для забезпечення своєчасного прибуття військової частини (підрозділу) до району призначення потребується:

від військової частини (підрозділу): постійна готовність до перевезення, вміння особового складу правильно і швидко завантажувати і

розвантажувати матеріальну частину, знання Правил перевезень, висока організованість та дисципліна, особлива увага до організації бойового забезпечення в районах завантаження, вивантаження і на шляху прямування;

від органів військових сполучень: чітке планування перевезень військ

ісвоєчасне пред'явлення заявок і завдань на їх виконання, організація найбільш раціонального використання рухомого складу, вантажних пристроїв та інших засобів транспорту, що використовуються для перевезення військ, чітка взаємодія з посадовими особами військ і транспорту, постійний контроль за перевезенням;

від органів залізничного транспорту: своєчасне забезпечення придатним для перевезення залізничним рухомим складом, вантажними пристроями і обладнанням, матеріалами для кріплення техніки та матеріальної частини, а також безпечне прямування поїздів із військами згідно з встановленим графіком.

Усі питання, пов’язані з виконанням військових перевезень, вирішуються посадовими особами військової частини (підрозділу) тільки через органи військових сполучень. Безпосереднє звертання цих осіб до посадових осіб транспорту дозволяється лише у тих випадках, коли на станції відсутні представники органів військових сполучень.

Особовому складу військової частини (підрозділу), що перевозиться залізничним транспортом, забороняється:

втручатися в роботу посадових осіб органів військових сполучень і транспорту;

затримувати поїзд на станціях зверх часу, встановленого розкладом;

сідати в вагони і виходити з них до подачі команди або встановленого

сигналу;

сидіти на підлозі вагонів біля відкритих дверей, спиратися на двірні закладки вагонів;

знаходитися під час руху поїзда на платформах, гальмівних площадках вагонів (за виключенням осіб, що виділені для бойового забезпечення), на даху вагонів і т. ін.

зупиняти поїзд стоп-краном, крім випадків, що загрожують безпеці руху поїздів або життю людей;

робити на вагонах написи, вивішувати сторонні предмети (прапори, плакати і т.п.);

смітити на території станції, а також під час руху поїзда;

користуватися без дозволу працівників станції гідравлічними колонками;

застосовувати у вагонах інші види освітлення і опалення, крім передбачених для цієї мети.

На станції військовослужбовці повинні бути особливо уважні і дотримуватися правил особистої безпеки при переході через залізничні колії тощо.

12.2 Військовий ешелон

Кожному військовому ешелону органами військових сполучень надається номер, який, як правило, не змінюється від місця завантаження (формування) ешелону до прибуття його в пункт вивантаження (розформування), в т.ч. і при перевантаженні з одного виду транспорту на інший.

Якщо в одному поїзді знаходиться декілька військових ешелонів, то кожен із них зберігає свою організацію і наданий номер. Особовий склад військового ешелону зобов'язаний знати його номер, звання і прізвище начальника ешелону.

Після отримання наказу на перевезення залізницею штаб військової частини, що перевозиться, повинен пред’явити військовому коменданту заявку на перевезення з розрахунком військової частини на ешелони.

Розрахунок військової частини на ешелони при перевезенні залізницею складається з визначення необхідної кількості рухомого складу для кожного підрозділу і розподілу підрозділів по поїздах. Вихідними даними для розрахунку на ешелони є:

чисельність особового складу і кількість матеріальної частини (техніки, майна і т. ін.);

норми розміщення людей, техніки, майна на рухомому складі;

маса і довжина поїзда з військовим ешелоном.

Маса і довжина поїзда з військовим ешелоном не повинні перевищувати норм, встановлених графіком руху і планом формування поїздів.

Для перевезення військової частини (підрозділу) залізниця надає криті вагони, забезпечує знімним військовим обладнанням (для особового складу, діючих на шляху прямування кухонь), пасажирські вагони (для офіцерів ешелону), напіввагони і платформи (для техніки), криті вагони (для матеріальних засобів і майна).

Підготовка рухомого складу для перевезення військового ешелону складається з таких операцій:

підбирання і огляд вагонів;

очищення вагонів від сміття, залишків вантажу, що перевозився раніше, а також від реквізитів кріплення;

видалення крейдових написів на вагоні;

промивка і дезінфекція критих вагонів, призначених для перевезення особового складу і кухонь, їх обладнання і просушка;

формування складу ешелону за заявленою схемою;

контрольний комісійний огляд сформованого рухомого складу. Контрольний огляд рухомого складу для військового ешелону

виконується комісійно: голова – начальник станції або його заступник і члени – начальник вагонного депо, санітарний лікар, військовий комендант або їх представники.

Військовий поїзд з ешелоном формується таким чином, щоби криті вагони для особового складу і кухонь, як правило, розміщувалися в середній частині поїзда, а платформи і напіввагони з матеріальною частиною – в головній і хвостовій частинах.

У військовому поїзді з ешелоном дозволяється перевозити належні ешелону:

вибухові матеріали в критих вагонах, кузовах автомобілів, бронетранспортерах, танках, в автоцистернах, а також на відкритому рухомому складі за умови дотримання встановлених правил їх упакування і розміщення;

пальне, змащувальні матеріали та інші небезпечні вантажі в тарі і спеціальних місткостях – в критих вагонах, напіввагонах, цистернах і на платформах, а також у спеціальному рухомому складі.

Вагони з такими вантажами повинні мати прикриття від локомотивів і вагонів із людьми. Норми прикриття встановлюються Правилами перевезень небезпечних вантажів.

Змінювати схему формування рухомого складу, призначеного для перевезення військового ешелону, а також кількість і рід вагонів у ньому дозволяється тільки після узгодження з органами військових сполучень.

Військові поїзди користуються першочерговістю руху перед іншими поїздами, крім позачергових (відбудовчих, пожежних і т. ін.) і пасажирських. Черговість прямування військових поїздів встановлюються органами військових сполучень.

До військового поїзда, що має масу і довжину менше норм, встановлених графіком руху і планом формування поїздів, дозволяється причіпка вагонів із попутними вантажами з умовою:

забезпечення безпеки руху;

збереження “ядра” військового поїзда (причіпні вагони можуть ставитися в головну і хвостову частини поїзда);

дотримання передбачених графіком руху стоянок поїзда на станціях, де виконується причеплення–відчеплення вагонів із попутними вантажами.

Наказом командира військової частини у військовому ешелоні призначаються:

начальник ешелону;

заступник начальника ешелону;

заступник начальника ешелону з постачання;

помічник начальника ешелону з бойового забезпечення;

медичний лікар ешелону.

До посадових осіб військового ешелону також відносяться:

командири підрозділів, що перевозяться в ешелоні;

начальники спеціальних команд ешелону: вантажної, зв'язку, хімічного захисту та інших;

старші вагонів.

Якщо чисельність особового складу ешелону незначна, то кількість посадових осіб у ньому може бути зменшена.

Начальник ешелону підпорядковується командиру військової частини і військовим комендантам за місцем перебування ешелону. Він є прямим начальником особового складу ешелону. Начальник ешелону відповідає за своєчасне навантаження–вивантаження ешелону, за дисципліну, порядок і дотримання Правил перевезень особовим складом ешелону, за організацію

бойового, технічного, матеріального і медичного забезпечення, за збереження техніки, майна, обладнання.

Начальник ешелону має право безкоштовно користуватися засобами зв'язку залізничного транспорту із службових питань, що стосуються перевезення і забезпечення ешелону.

Для завантаження військових ешелонів на залізничний рухомий склад і їх вивантаження використовуються всі вантажні місця, як військові, так і загального користування.

Військове вантажне місце – це сукупність пристроїв, призначених для навантаження і вивантаження військ. Навантаження і вивантаження народногосподарських вантажів на військових вантажних місцях на залізничних станціях допускається в кожному окремому випадку з дозволу начальника дирекції залізничних перевезень, узгодженого з органами військових сполучень, за умови забезпечення постійної готовності цих місць для навантаження–вивантаження військових ешелонів. Зберігання вантажів на військових вантажних місцях і підходах до них забороняється.

Військове вантажне місце складається з таких елементів:

залізнична колія (або декілька колій), що повністю вміщують військовий поїзд;

постійна вантажна платформа або відкрита площадка зі збірнорозбірними платформами або апарелями;

автопід’їзди до вантажної платформи або площадки;

спеціальні пристрої, обладнання і матеріали.

Постійні військові вантажні платформи будують за типовими проектами, узгодженими з органами військових сполучень.

У залежності від розташування відносно залізничних колій постійні платформи можуть бути:

бокові, на повну довжину військового поїзда;

бокові секційні;

торцеві в тупиках;

комбіновані – з'єднання бокової і торцевої платформи;

острівні (між коліями).

Для навантаження та вивантаження бойової техніки можуть використовуватися військові танкові мостоукладачі і колійні механізовані мости на автомобільному ходу.

До спеціальних пристроїв і обладнання військового вантажного місця відносяться:

вантажні пристрої;

матеріали, деталі та інструменти для встановлення збірно–розбірних платформ або апарелів;

водорозбірні крани, колонки, баки з питною водою тощо;

засоби зв'язку з черговим по станції і військовим комендантом;

постійні або розбірні туалети;

стаціонарне освітлення із засобами для світломаскування.

Підготування бойової техніки до перевезення (технічний огляд, необхідний ремонт), повинно бути закінчено до виходу підрозділів ешелону на станцію навантаження.

Безпосередньо перед навантаженням бойова техніка приводиться в транспортне положення: башти танків повертаються стволами назад, гусениці машин натягуються, штирі зовнішніх антен прибираються, виконуються також всі інші вимоги керівництв з експлуатації машин щодо приведення останніх у транспортне положення для перевезення залізничним транспортом.

Паливні баки машин, за виключенням баків автомобілів, що перевозяться нахиленим способом, заправляються пальним повністю. Паливні баки автомобілів, що перевозяться нахиленим способом, заправляються не більше, ніж наполовину.

Завантаження ешелону починається за командою начальника ешелону і виконується підрозділами, як правило, широким фронтом із використанням усіх вантажних пристроїв, машин і механізмів.

За завантаження підрозділу відповідає його командир. Він безпосередньо керує заїздом кожної машини на рухомий склад. Після розміщення на рухомому складі техніка і майно повинні бути надійно закріплені для запобігання поздовжніх і поперечних зміщень. Навантаження, розміщення і кріплення техніки на відкритому рухомому складі здійснюється згідно з Технічними умовами навантаження і кріплення вантажів. Навантаження і кріплення техніки і майна, для яких технічні умови відсутні, виконуються згідно з розпорядженнями військового коменданта: він вказує спосіб навантаження, розміщення і кріплення, що забезпечує безпеку перевезень.

Посадка особового складу ешелону у вагони відбувається після закінчення навантаження техніки і майна і повинна бути закінчена не пізніше ніж за 10 хвилин до відправлення поїзда.

Навантаження ешелону вважається закінченим після закінчення кріплення і маскування бойової техніки та майна на рухомому складі, оформлення перевізних документів, посадки особового складу і доповіді начальника ешелону військовому коменданту про готовність ешелону до відправлення.

Після прибуття на станцію вивантаження і отримання начальником ешелону вказівок від військового коменданта про порядок вивантаження, особовий склад за командою начальника ешелону проводить висадку з вагонів і за підрозділами розводиться на місця вивантаження техніки та майна.

На станції навантаження начальник ешелону повинен прийняти, а на станції вивантаження – здати знімне військове обладнання вагонів.

На станції навантаження начальник ешелону оформляє в товарній конторі станції накладну. Для оплати перевезення ешелону начальник ешелону пред’являє заповнений і завірений гербовою печаткою військової частини військовий перевізний документ (ВПД) форми 2.

На станції вивантаження начальник ешелону засвідчує своїм підписом у перевізних документах прибуття і вивантаження ешелону.

Під час вивантаження і навантаження ешелону необхідно дотримуватися загальної і особистої безпеки, а саме:

під час відкривання борта платформи необхідно стояти з його краю, щоби при падінні він не зачепив того, хто відкриває;

під час заїзду (з'їзду) машини на рухомий склад у машині повинен перебувати тільки водій;

водіям машин не дозволяється самовільно (без команди) заводити двигуни завантажених машин і пересувати їх на рухомому складі;

водіям машин не дозволяється керуватися іншими сигналами, крім сигналів командира-керівника навантаження та вивантаження;

не дозволяється укладати перехідні містки та інше обладнання під машину, що рухається, а також знаходитися між завантаженою технікою, і тією, що наближається;

при виконанні вантажних операцій кранами забороняється знаходитися під вантажем і стрілами кранів, що працюють;

кранівники не повинні починати підйом вантажу і рух крану без попередньої подачі звукових сигналів;

необхідно стежити, щоби рухомі частини техніки під час поворотів на рухомому складі не порушували безпеку руху поїздів сусідніми коліями;

на електрифікованих лініях залізниць категорично забороняється ставати на башти танків, знаходитися на даху автомобілів, вагонів;

вантажні роботи кранами на електрифікованих коліях дозволяється виконувати тільки після попереднього виключення контактної мережі;

під час посадки у вагони зброя особового складу повинна бути розряджена.

12.3 Основні обов’язки посадових осіб органів військових сполучень і транспорту

До посадових осіб органів військових сполучень, які відповідають за організацію перевезень військ залізничним транспортом і контролюють виконання цих перевезень, відносяться: начальник військових сполучень на залізниці (З), військові коменданти залізничних дільниць та станцій (ЗКУ, ЗК). Усі посадові особи органів військових сполучень є представниками Міністерства оборони і уповноважені вирішувати з військовим командуванням та органами транспорту в межах своєї діяльності всі питання, що стосуються військових перевезень.

До посадових осіб залізничного транспорту, які відповідають за виконання військових перевезень, відносяться: начальники залізниць, начальники дирекцій залізничних перевезень, начальники служб перевезень, начальники станцій.

Військовий комендант залізничної дільниці та станції

підпорядковується начальнику військових сполучень на залізниці і в межах своєї дільниці (району, станції) виконує обов’язки коменданта гарнізону.

Для забезпечення навантаження, перевезення і вивантаження військових ешелонів військовий комендант зобов’язаний:

стежити за постійною готовністю до навантаження і вивантаження ешелонів військових вантажних місць;

перевіряти розрахунки на ешелони і готовність ешелонів до завантаження;

проводити інструктажі начальників ешелонів про порядок і правила перевезень;

складати разом із начальниками ешелонів плани завантаження ешелонів;

контролювати підготовку рухомого складу і своєчасність подавання під навантаження ешелону;

стежити за правильним розміщенням, кріпленням та маскуванням техніки і за своєчасним оформленням начальниками ешелонів перевізних документів;

перевіряти готовність ешелону до відправлення;

повідомляти встановленим порядком сусіднього військового коменданта про прямування військових ешелонів, про заявки начальників ешелонів на матеріальне і медичне забезпечення;

контролювати рух поїздів із військовими ешелонами на своїй дільниці

іузгоджувати з органами транспорту порядок пропуску та час їх стоянок на станціях;

зустрічати поїзди з ешелонами і перевіряти стан дисципліни, забезпеченість паливом та продуктами харчування, надійність кріплення техніки і організовувати (згідно заявок) матеріальне і медичне забезпечення ешелонів;

зустрічати ешелони на станції призначення, вказувати начальникам ешелонів місця, умови та порядок вивантаження, стежити за ходом вивантаження і закінченням його у визначений термін;

перевіряти оформлення перевізних документів начальниками ешелонів і здачу знімного військового обладнання.

Начальник дирекції залізничних перевезень для виконання військових перевезень зобов’язаний:

забезпечувати навантаження військових ешелонів придатним для перевезення і обладнаним рухомим складом;

своєчасно подавати в пункти навантаження ешелонів сформовані порожні вагони;

забезпечувати вантажні місця необхідною кількістю вантажних засобів і матеріалів;

утримувати в справному технічному стані і постійній готовності пункти, призначені для матеріального та медичного забезпечення ешелонів;

організовувати забезпечення ешелонів паливом і водою;

виділяти маневрові засоби (локомотиви) для перестановки рухомого складу в ході навантаження і розвантаження;

планувати разом із військовим комендантом час стоянок поїздів з ешелонами на станціях, де проводиться матеріальне і медичне забезпечення;

забезпечувати рух поїздів із військовими ешелонами за графіком.

Начальник станції для забезпечення своєчасного навантаження і вивантаження військових ешелонів зобов’язаний:

утримувати в постійній готовності військові вантажні місця і підходи

до них;

забезпечувати своєчасну підготовку вагонів і подавання їх до місць навантаження військових ешелонів;

контролювати хід завантаження (вивантаження) ешелонів, стежити за правильністю розміщення і кріплення техніки та майна на рухомому складі і забезпечувати своєчасне відправлення завантажених вагонів;

при відсутності на станції військового коменданта (ЗК) повідомляти військовому коменданту залізничної дільниці та станції (ЗКУ) необхідні дані про навантаження, вивантаження і прямування ешелонів;

здавати начальникам ешелонів під час завантаження і приймати від них під час вивантаження знімне військове обладнання вагонів;

своєчасно подавати локомотиви для маневрової роботи під час завантаження-вивантаження ешелонів;

забезпечувати ешелони паливом і водою;

військовослужбовців, що відстали від ешелонів направляти до найближчого військового коменданта, в необхідних випадках оформляти акти на їх проїзд.

12.4Правила оформлення перевезень військових пасажирів, багажу, вантажобагажу та вантажів залізничним транспортом

Для забезпечення перевезень військовослужбовців та членів їх сімей, а також військових команд у поїздах, призначених для перевезення пасажирів, виділяється потрібна кількість місць або окремі вагони згідно з договорами між залізницею і відповідним міністерством, або за його заявками.

На станціях (вокзалах) із великим потоком військовослужбовців (при оформленні не менше 100 документів за добу) адміністрацією станції (вокзалу) відкриваються військові каси.

Проїзні документи на перевезення військових пасажирів, багажні та вантажобагажні квитанції оформляються відповідними касами в обмін на ВПД, видані військовими частинами та установами, а також за готівковий рахунок.

ВПД є фінансовим документом суворого обліку, на підставі якого проводяться розрахунки із залізницями України. До ВПД відносять: форму 1 – для проїзду у безпересадочному прямому, місцевому та приміському сполученнях; форму 2 – на перевезення багажу, вантажобагажу і вантажу.

При оформленні поїздок військовим пасажирам в обмін на ВПД форми 1 видається проїзний документ – бланк системи “Експрес” або бланк військового проїзного документа, призначений для оформлення вручну.

ВПД форми 1 та 2 дійсні протягом 6 місяців із дня їх видачі. ВПД повинен бути заповнений українською мовою, чорнилами (пастою) синього або чорного кольору.

У ВПД форми 1 чітко і розбірливо повинні бути вказані такі дані:

Соседние файлы в предмете Грузовые перевозки