Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсовий-1.docx
Скачиваний:
24
Добавлен:
26.03.2021
Размер:
1.71 Mб
Скачать

Висновок

В ході виконання курсової роботи були закріплені практичні навички розроблення систем автоматичного керування з урахуванням властивостей об‘єкта управління та технологічних вимог до перехідного процесу.

У процесі аналізу автоматичного керування було визначено статичні та динамічні характеристики об‘єкта регулювання за різними каналами вхідних діянь (статичні, динамічні, частотні характеристики).

При розробленні системи автоматичного керування закон регулювання вибирався на основі вимог до якості процесу регулювання, що відображається такими показниками якості, як статична та динамічна похибки, перерегулювання, ступінь затухання. Синтезована САР повністю відповідає всім вимогам якості і задовольняє критеріям, що її визначають.

При дослідженні САР на стійкість було використано ресурси програмної оболонки Matlab, що значно скоротило час і збільшило точність дослідження системи автоматичного керування на стійкість і визначення запасу стійкості.

Оптимальний режим роботи САР було визначено шляхом параметричної оптимізації системи, де були обраховані оптимальні настройки ПІ-регулятора та показники якості синтезованої системи відповідно до цих настройок.

В завершальній стадії курсової роботи проводився аналіз розробленої системи на чутливість до зміни параметрів настройки регулятора. Даний аналіз представлений графічно у вигляді перехідних процесів, що відображають поведінку системи при змінюванні настройок регулятора та впливу вхідних діянь, що мають характер збурень.

Література

1. Теорія автоматичного керування [Електронний ресурс]: Метод. рекомендації до викон. курс. роботи для студ. освітнього ступеня «бакалавр» спец. 151 «Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології» ден. та заочн. форм навч. / уклад.: А.П.Ладанюк, Л.О.Власенко, Д.А. Шумигай, Ю.О. Самойленко. – К.: НУХТ, 2017.– 47 с.

2. Дорф, Р. Современные системы управления: підруч. / Р. Дорф, Р. Бишоп – М.: Лаборатория базовых знаний, 2002. – 832 с.

3. А.П. Ладанюк Теорія автоматичного керування технологічних об’єктів: Навч. посіб. / А.П. Ладанюк, К.С. Архангельська, Л.О. Власенко – К.: НУХТ, 2014. – 274 с.

4. Ладанюк, А.П. Методи сучасної теорії управління: навч. пос. / А.П. Ладанюк, В.Д. Кишенько, Н.М. Луцька, В.В. Іващук – К.: НУХТ, 2010. – 196 с.

5. Попович, М.Г. Теорія автоматичного керування: підруч. / М.Г. Попович, О.В. Ковальчук – К.: Либідь, 2007. – 656 с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]