Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
операційний менеджмент 3 курс / курсова з ОП - Nestle.docx
Скачиваний:
27
Добавлен:
13.02.2021
Размер:
1.48 Mб
Скачать

1.3 Конкурентоспроможність підприємства на ринку

Основними конкурентами Nestlé є:

Unilever - це нідерландсько-британська компанії, один з світових лідерів на ринку продуктів харчування та товарів побутової хімії (зокрема парфумерії). компанії Unilever базується Штаб-квартири — у Роттердамі та Лондоні.

Логотип представлений на рисунку №1.2

Рис. 1.2 Логотип компанії “Unilever”

Заснована 1930 року внаслідок об'єднання нідерландського виробника маргарину «Margarine Unie» та піонера миловаріння британської компанії «Lever Brothers». Логіка об'єднання полягала в тому, що обидва виробники імпортували один і той самий продукт для виробництва — пальмова олія, яку отримували з зарубіжних плантацій. За рахунок масштабності закупівель це дозволило компаніям заощадити і отримати вигоду.

У 1989 році Unilever купив Calvin Klein Cosmetics і Fabergé.

У 1996 році Unilever придбала Helene Curtis Industries.

У 2000 році компанія поглинула «Best Foods».

5 листопада 2007 року компанія підписала угоду про продаж свого бренду Boursin французькому виробнику молочних продуктів Le Groupe Bel за €400 млн.

У 2008 році Unilever була відзначена на 59-й щорічній технологій та інженерних Emmy Awards за «видатні досягнення в області технології Advanced Media для створення та розповсюдження інтерактивних комерційної реклами, що поставляється через цифрові абонентські приставки».

25 вересня 2009 року Unilever придбав особистий бізнес Сари Лі.

9 серпня 2010 року Unilever підписав угоду про придбання активів з норвезької групи TINE.

У числі основних продуктів компанії Unilever — морозиво «Breyers» і «Magnum», сир «Boursin», чай «Lipton», мило «Dove» та «Lux», засоби для догляду за порожниною рота «Close Up» і «Vaseline». До злиття «Procter & Gamble» та «Gillette» компанія була найбільшим виробником споживчих товарів у світі.

Підрозділ компанії з виробництва косметики Unilever Cosmetics International (випускало парфумерію під торговими марками Calvin Klein, Cerruti, Vera Wang, Chloe, Lagerfeld) у 2005 році було продано американській компанії Coty за $800 млн.

Чисельність персоналу — 174 тис. чоловік. У 2008 році виручка компанії виросла на 0,8 % до € 40523 млн, прибуток зріс на 27,7 % до € 5,285 млрд.

Понад 44 % продажів компанії здійснюється в країнах, що розвиваються (на 2007 р.). Підрозділ компанії з виробництва миючих засобів та засобів особистої гігієни забезпечує 45 % продажів групи і близько 2/3 бізнесу в країнах, що розвиваються.

З 2007 р. проводить реструктуризацію підрозділів з метою ефективного управління корпорацією.

Діяльність в Україні

1 червня 2016 року компанія відкрила чайну фабрику потужністю 2 тис.тон чаю в рік в Гостомелі Київська обл. На будівництво підприємства площею в 9 тис. м² компанія витратила 8,3 млн євро. На заводі виробляють чай марок Lipton, Brooke Bond та Бесіда.

На думку голови правління компанії Unilever Пола Полмана, «Дуже своєчасним є саме зараз інвестувати в Україну, як потенційно дуже привабливий і перспективний ринок, який показує економічне зростання».

PepsiCo - американська транснаціональна компанія у галузі харчової промисловості зі штаб-квартирою в Перчейзі, штат Нью-Йорк. Компанія утворилася 1965 року в результаті злиття The Pepsi Cola Company з компанією Frito Lay.

Логотип представлений на рисунку №1.3

Рис. 1.3 Логотип компанії “PepsiCo”

За результатами 2019 року, 23 бренди PepsiCo згенерували у роздрібному продажі понад $1 млрд кожен. Продукція реалізується у 200 країнах світу, річний обсяг продажів становить близько $63 млрд. За показником чистого прибутку PepsiCo є другою за розміром компанією в галузі напоїв і продуктів харчування у світі; у США — першою. В компанії працюють 274 тис. людей, більше половини виручки компанії приносить діяльність у США, ще 20 % припадає на Мексику, Росію, Канаду, Велику Британію і Бразилію.

У переліку найбільших публічних компаній світу Forbes Global 2000 за 2016 рік PepsiCo посіла 90-е місце; 42-е за ринковою капіталізацією, 98-е за чистим прибутком, 111-е за оборотом і 369 за активами. За версією Fortune компанія посіла 44-е місце у списку найбільших компаній США Fortune 500 і 127-е у списку найбільших компаній світу Fortune Global 500.

Компанія виробляє прохолоджувальні напої, соки, чипси, закуски, молочні продукти та інші продукти харчування під марками Amp Energy, Aquafina, Aquafina Flavorsplash, Aunt Jemima, Cap'n Crunch, Cheetos, Chester's, Chipsy, Cracker Jack, Crunchy, Diet Mountain Dew, Diet Mug, Diet Pepsi, Diet 7up (поза США), Diet Sierra Mist, Doritos, Duyvis, Elma Chips, Emperador, Frito-Lay, Fritos, Frustyle, G Series, G2, Gatorade, Grandma's, Imunele, Izze, Kas, Kurkure, Lay's, Life, Lifewater, Manzanita Sol, Marias Gamesa, Matutano, Mirinda, Miss Vickie's, Mother's, Mountain Dew, Mountain Dew Code Red, Mountain Dew Kickstart, Mug, Munchies, Naked, Near East, O.N.E., Paso de los Toros, Pasta Roni, Pepsi, Pepsi Max, Pepsi Next, Propel, Quaker, Quaker Chewy, Rice-A-Roni, Rold Gold, Rosquinhas Mabel, Ruffles, Sabritas, Sakata, Saladitas, Sandora, Santitas, 7up (поза США), 7up Free (поза США), Sierra Mist, Simba, Smartfood, Smith's, Snack a Jacks, SoBe, SoBe Lifewater, SoBe V Water, Sonric's, Stacy's, Sting, SunChips, Tonus, Tostitos, Trop 50, Tropicana, Tropicana Farmstand, Tropicana Pure Premium, Tropicana Twister, «Агуша», «Чудо», «Слов'яночка», «Садочок», «Сандорик» тощо.

Mars - американська компанія, виробник продуктів харчування тривалого зберігання, найбільш відома за шоколадним батончикам, також виробляє корми для домашніх тварин, жувальну гумку, напої, їжу швидкого приготування, консервовані соуси. Основні торгові марки - Mars, Snickers, Milky Way, Twix, Bounty, Pedigree, Uncle Ben's, також корпорації належить серія торгових марок поглиненої компанії Wrigley. Штаб-квартира - в місті Маклейн (штат Віргінія). Найбільша кондитерська компанія в світі на 2017 рік.

Логотип представлений на рисунку №1.4

Рис. 1.4 Логотип компанії “MARS”

Mars володіє такими торговими марками: M & M's, Snickers, Dove (шоколад), Mars, Extra, Orbit. В області виробництва кормів для тварин вартість кожного з брендів Pedigree, Royal Canin і Whiskas також перевищує мільярд доларів. Вік трьох брендів з портфеля компанії - Mars, Juicy Fruit і Spearmint перевищує 100 років. Вік шести брендів перевищує 50 років: Milky Way, Snickers, M&M's, Doublemint, Uncle Ben's і Whiskas.

У глобальному масштабі корпорація працює в 6 категоріях:

шоколад;

продукти харчування для домашніх тварин;

жувальна гумка і кондитерські вироби (по лінії Wrigley);

продукти харчування;

напої;

науковий підрозділ Symbioscience.

Сукупні продажі компанії в 2006 році склали більше $ 20 млрд (в 2005 - понад $ 18 млрд).

Компанія була заснована в 1911 році Френком Марсом в місті Такома (штат Вашингтон) під назвою Mar-O-Bar Company. У 1920 році компанія переїхала в Міннеаполіс (Міннесота), там були розроблені батончики Snickers (спочатку без шоколадної глазурі) і Milky Way. До 1924 року обсяг продажів досяг 700 тисяч доларів. У 1926 році Френк Марс перейменував компанію в Mars Candies (надалі - Mars Incorporated), а в 1928 році побудував нову фабрику в передмісті Чикаго. За роки Великої депресії продажу компанії почетверити, з'явилися нові продукти, такі як Mars Almond (батончик з мигдалем), 3 Musketeers, Snickers (з глазур'ю).

Закінчивши Єльський університет, син Френка Марса Форрест почав працювати в компанії батька, проте їх відносини складалися непросто і в 1932 році Френк дав синові трохи грошей і права на торгову марку Milky Way і відправив його до Великобританії. У 1940 році він повернувся в США і заснував в Ньюарк (Нью-Джерсі) нову компанію M & M Limited (друга М від прізвища партнера Брюса Мьюррі), що випускала шоколадні цукерки у цукровій оболонці M & M's. Цукрова оболонка перешкоджала танення шоколаду, що дозволяло продавати його в жарку пору року. З 1954 року M & M's почали випускатися також з арахісом.

Тим часом компанія Френка Марса також продовжувала розвиватися, з 1943 року почавши випускати рис в різних видах упаковки, зокрема впроваджувати в США розроблену в Великобританії технологію пропареного рису парбоілд. У перші роки виробництво рису в основному було орієнтоване на постачання армії США. До 1952 року рис торгової марки Uncle Ben вийшов в лідери на американському ринку. У 1958 році компанія Mars побудувала новий завод в Хакеттстаун (Нью-Джерсі), на початку 1960-х років був відкритий завод в Нідерландах. У 1967 році компанії батька і сина об'єдналися під керівництвом Форреста Марса.

У 1968 році Mars, вже займаючи провідне місце в світі з виробництва кормів для собак з підприємствами в Європі, Південній Америці та Австралії, поглинув Kal Kan Foods, Inc., іншого великого виробника кормів, що дозволило зміцнити позиції на американському ринку. Значне місце в діяльності компанії займала Велика Британія, тут в 1960-х роках був відкритий центр розробки кормів для тварин Waltham Centre for Pet Nutrition, що став міжнародним авторитетним джерелом з цього питання. Також в Великобританії в 1969 році була створена дочірня компанія Mars Electronics International, яка розробляла торгові автомати і до кінця 1980-х років стала світовим лідером в цій галузі. У 1967 році Mars поглинув австралійську компанію Masterfoods; з тих пір багато національних підрозділу Mars інкорпоровані під ім'ям Masterfoods (США, Австралія, Росія в 1991-1996). Пізніше сформовано підрозділ Masterfoods-Pedigree, в якому об'єднані активи з виробництва кормів для домашніх тварин Pedigree і Royal Canin.

У 1973 році Форреста Марса на посаді глави компанії змінили два його старші сини, Форрест молодший і Джон, через десять років до них приєдналася сестра Джекі. Mars, Inc. до цього часу впевнено займала перше місце на ринку кондитерської продукції США, випередивши свого основного конкурента, Hershey Foods Corp., до кінця десятиліття розрив між ними доходив до 14% частки ринку. У 1980-х роках асортимент продукції компанії поповниться брендами Bounty, Combos, Holidays M&M's, Kudos, Starburst, Skittles і Twix. У 1986 році Mars вийшла на ринок морозива, поглинувши Dove International; ця чиказька компанія була заснована в 1956 році Лео Стефаносом, в 1988 році її діяльність була розширена на Європу, з'явилися версії батончиків 3 Musketeers, Milky Way і Snickers з морозивом. У 1988 році Hershey Foods потіснив Mars, Inc. з першого місця, купивши американський підрозділ Cadbury Schweppes, проте вже в 1991 році завдяки новим продуктам, таким як арахісове масло M & M's, батончики з чорного шоколаду Dove, м'ятні і мигдальні M & M's, Mars повернула собі лідерство.

У наприкінці квітня 2008 року Mars оголосила про досягнення домовленості про поглинання компанії Wrigley. Сума операції складе $ 23 млрд, річні продажі об'єднаної компанії, як очікується, складуть близько $ 27 млрд.

Доходи наступної за нею в списку «Global 500» компанії Unilever більш ніж в півтора рази менше доходів Nestlé.

Гігант Nestle планує об'єднати свої наукові підрозділи в єдине ціле, щоб прискорити розробку нових продуктів в зв'язку з тим, що посилюється конкуренція з боку дрібних конкурентів. Найбільший в світі виробник упакованих продуктів харчування, включаючи такі бренди, як Nescafe і Perrier, бореться з уповільненням зростання продажів протягом останніх років.

Виконавчий віце-президент Nestle Стефан Палцер заявив, що його компанія повинна йти в ногу зі зростаючим попитом на органічні, безглютенові і вегетаріанські товари. Великим компаніям складніше підлаштуватися під зміни попиту, ніж дрібним фірмам, заявив він. Однак, як підкреслює Стефан Пальцер, Nestle коригує свою роботу, проводиться ряд реорганізацій, впроваджуються інновації, щоб зробити асортимент Nestle більш актуальним.

Конкурентні переваги:

Неперевершене портфоліо продуктів і брендів.

Неперевершені можливості в галузі наукових досліджень.

Неперевершена географічна присутність.

Люди, культура, цінності й ставлення.

Справжня конкурентна перевага походить від поєднання переваг, які важко повторити, по всьому ланцюжку створення вартості, який будувався протягом більше десяти років.

Існують невід’ємні зв’язки між великими продуктами і сильними можливостями наукових досліджень, між найширшою географічною присутністю й підприємницьким духом, між великими людьми і міцними цінностями.