Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
операційний менеджмент 3 курс / курсова з ОП - «Mary Kay»).docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
13.02.2021
Размер:
654.94 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ТРАНСПОРТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Факультет менеджменту, логістики та туризму

Кафедра менеджменту

КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни «Операційний менеджмент»

на тему: Організація процесу оцінювання якості виробництва та виробленої продукції на підприємстві

(на прикладі компанії «Mary Kay»)

Студент курсу групи

Спеціальності 073 Менеджмент

Керівник:

Національна шкала____________

Кількість балів________________

Оцінка ECTS__________________

Члени комісії__________________ ______________________

(підпис) прізвище та ініціали

Члени комісії__________________ ______________________

(підпис) прізвище та ініціали

Київ - 2020

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………………......3

РОЗДІЛ 1. Теоретичні та методологічні аспекти операційної системи компанії «Mary Kay» 4

    1. Загальна характеристика компанії «Mary Kay» 4

    2. Виробництво продукції, попит на неї, технологічні характеристики компанії «Mary Kay» 10

    3. Конкурентоспроможність компанії «Mary Kay» на ринку 14

РОЗДІЛ 2. ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСУ ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ У КОМПАНІЇ «Mary Kay» 22

2.1. Система менеджменту якості 22

2.2. Аналіз системи управління якістю на підприємстві 30

РОЗДІЛ 3. ШЛЯХИ ВДОСКОНАЛЕННЯ ПРОЦЕСІВ ОПЕРАЦІЙНОГО УПРАВЛІННЯ ЯКОСТІ КОМПАНІЇ «Mary Kay» 39

3.1. Методи аналізу та контролювання якості на підприємстві 39

3.2. Вдосконалення якості підприємства шляхом використання 59

ВИСНОВКИ 63

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ………………………………………...…...64

ВСТУП

Mary Kay (Мері Кей, на ім'я засновниці Мері Кей Еш) - компанія, що займається виробництвом і продажем косметики, засобів особистої гігієни та догляду за шкірою, парфумерії як для жінок, так і для чоловіків. За даними за 2019 рік, Mary Kay була шостою в світі MLM-компанією за розміром виручки (3,6 млрд доларів). Є однією з найбільших компаній по кількості продавців-консультантів, задіяних в прямих продажах (3,5 млн чоловік).

Секрет успіху Мері Кей був простий: вона створила нову корпоративну культуру, основа якої - не стандарти ділового світу, а Золоте Правило - натхнення інших до успіху, навчання і віра в сили жінок. На переконання Мері Кей, вона створила Компанію, «у якої є серце».

Мета курсової роботи: вивчити всі аспекти компанії, знайти їхній проблеми та недоліки, вивчити стандарти якості та процеси управління.

Навчитись здійснювати менеджмент якості та управління продуктивністю, ефективно управляти проектами, здійснювати управління поточним функціонуванням операційної системи.

Розділ 1. Теоретичні та методологічні аспекти операційної системи компанії «Mary Kay»

    1. Загальна характеристика компанії «Mary Kay»

«Mary Kay» (укр. Мері Кей) - одна з найбільших компаній, що займається виробництвом і розповсюдженням, шляхом прямих продажів декоративної косметики, парфумерії та засобів комплексного догляду. Компанія Mary Kay входить в число найбільш відомих торгових марок в світі і займає шосте місце в списку відомих виробників косметичних засобів.

Рис. 1.1 Логотип компанії «Mary Kay»

Історія «Mary Kay» почалася з мрії однієї жінки. У 1963 році після успішної кар'єри у сфері прямих продажів Мері Кей Еш пішла на пенсію. Практично відразу вона вирішила втілити в життя свою мрію і створити власну Компанію тільки для жінок, де вони зможуть домогтися великих успіхів, продовжуючи приділяти велику кількість свого часу сім'ї.

«Mary Kay» створена в 1963 році 13 вересня. Тоді це була невелика компанія, що займалася прямими продажами. Тепер в головному офісі компанії «Mary Kay», розташованому на півночі Далласу (США, штат Техас), працюють понад 10 000 осіб (команда експертів в області косметики, дерматології, фізіології, біохімії, токсикології, мікробіології, аналітичної хімії, фармакології, органічної хімії, технологічних процесів , інженерної техніки та якості).

У далеких 60-х все починалося з одного комплекту, який був узятий за основу. У нього входив той "мінімум», який необхідні жінці в щоденному догляді за собою. Отже, в перший список «Основи» потрапили пудра, тіні, рум’яна, помада, туш та олівець для очей і брів.

Рис. 1.2. Перша лінія косметики Mary Kay «Основа»

З самого початку ця міні-компанія була унікальною серед компаній з прямими продажами. Замість того, щоб використовувати тактику високого тиску продажів, Еш доручила своїм продавцям (яких вона назвала « Незадежними консультантами») показати жінкам те, як вони могли б поліпшити свій зовнішній вигляд завдяки використанню продукції Mary Kay. Мері Кей знала, що якщо жінки будуть бачити результат, то продукція буде продаватися.

До кінця першого року продажів Мері Кей і її команда досягли майже 200 000 доларів виручки. Рік по тому вона збільшила число своїх співробітників в чотири рази, а їхній торговельний персонал виріс від початкових 9 консультантів до понад 3000! Компанія вийшла на ринок в 1968 році і швидко почала зростати в 1970-х роках, в результаті чого до 1979 року було продано продукції на 100 мільйонів доларів.

Зростання компанії підживлювався унікальною системою стимулювання збуту, при цьому нагороджувалися безпосередньо жінки.

« Кожен з нас хоче визнання. Дайте людям зрозуміти, що ви схвалюєте їх діяльність, і вони будуть намагатися працювати ще краще. Визнання успіху - головний стимул для активної роботи.»- говорила Мері Кей Еш.

Вся фірмова система мотивації від Мері Кей Еш побудована на заохоченні. Винагороди включали предмети розкоші, такі як норкові пальто, діамантові брошки і звичайно ці божевільні рожеві Кадилаки, які ведуть на вершину успіху. Ці рожеві машини були спинним хребтом мотиваційної схеми й стали загальнонаціональним символом компанії.

Ще одним відомим символом став рожевий колір. Чому саме рожевий? Справа в тому, що в 60-і роки ванні кімнати у більшості американців були білого кольору. Мері Кей творчо підійшла до вирішення питання корпоративної упаковки, вибравши рожевий колір для того, щоб жінкам було приємно розставляти продукцію на поличках у ванній кімнаті, адже рожевий прекрасно гармонує з білим. Найдивовижніше, що рожевий з самого початку не був улюбленим кольором Мері Кей, але вона розуміла важливість правильної презентації продукції. А потім вся компанія стала рожевою: рожевий переважав в кольоровій гамі декоративної косметики, рожеві автомобілі, рожевий логотип, рожеві нагороди і навіть рожевий офіс!

Секрет успіху Мері Кей Еш був простий: вона створила нову корпоративну культуру, основа якої — навчання, залучення до роботи і віра в силу жінок. Мета «Mary Kay» полягала у створенні нових можливостей для жінок у їх прагненні домогтися особистого та фінансового успіху, місія - збагачувати життя жінок.

Принцип організації бізнесу компанії «Mary Kay»

Унікальність компанії полягає в тому, що вона не витрачається на офіси і магазини, де можна продавати продукцію. Витрати необхідні тільки на склади, де продукція зберігається і видається консультантам мережі.

• Сама собі бос: як Незалежних Консультантів по красі жінки отримують можливість працювати без начальника і самі планують робочий час, отримуючи задоволення від управління власним бізнесом.

• Гнучкий графік роботи: можливість працювати у зручний час, більше часу приділяючи сім'ї і собі.

• Можливість необмежених заробітків: рівень доходів Незалежних Консультантів по красі залежить тільки від їх активності. Жінки проводять класи по догляду за шкірою і консультації з декоративної косметики, залучають нових Консультантів як бізнес-партнерів і створюють свою команду.

• Підтримка від Компанії: як Незалежних Консультантів по красі жінки будують свій власний бізнес, отримуючи безкоштовне професійне навчання і допоміжні матеріали, підготовлені Компанією, а також значні знижки на продукцію.

Організаційна структура компанії «Mary Kay» - лінійна, представлена ​​на рисунку 3., де на чолі кожного підрозділу стоїть керівник, що зосередив у своїх руках всі функції управління і здійснює одноосібне керівництво підлеглими йому працівниками. Його рішення, що передаються по ланцюжку "зверху вниз", обов'язкові для виконання нижчими ланками. Він, в свою чергу, підпорядкований вищестоящому керівнику. А головним є Президент компанії. На цій основі створюється ієрархія керівників даної системи управління (наприклад, начальник відділу, директор підприємства і т.д.), тобто реалізується принцип єдиноначальності, який передбачає, що підлеглі виконують розпорядження одного керівника. Вищий орган управління не має права віддавати розпорядження будь-яким виконавцям, минаючи їх безпосереднього начальника.

На рисунку представлена ​​схема організаційної структури компанії «Mary Kay», що складається з чотирьох основних відділів: рекламного, фінансового, технічного і відділу зі зв'язків з громадськістю.

Рекламний відділ ділиться на аналітиків і логістів.

Бухгалтерія знаходиться в складі фінансового відділу і, в свою чергу, включає в себе посади головного бухгалтера, бухгалтера і аналітика.

Відділ по зв'язках з громадськістю складається з посад менеджерів і прес-секретаря.

Технічна підтримка входить до складу технічного відділу, головним представником якого є технічний директор, і включає в себе посади операторів і системних адміністраторів.

Генеральний директор

Відділ зв’язку з громадськістю

Технічний відділ

Фінансовий відділ

Рекламний відділ

Тех. підтримка

Бухгалтерія

Логісти

Аналітики

Менеджериы

Прес-секретарь

Головний Бухгалтер

Системний

адміністратор

Оператори

Бухгалтер

Аналітик

Рис. 1.3 Схема організаційної структури компанії «Mary Kay»

Фінансовий відділ. Вирішує питання щодо складання плану реалізації продукції в грошовому вираженні. Визначає планову суму балансового прибутку на рік і по кварталах і показників рентабельності і т.д.

Рекламний відділ. Відділ здійснює рекламування продукції, що виробляється і (або) виконуваних організацій послуг з метою просування їх на ринки і збільшення збуту.

Відділ зв'язків з громадськістю. Відділ забезпечує взаємодію з центрами вивчення громадської думки і складає власні програми по вивченню і визначенню думки громадськості про діяльність підприємства.

«Mary Kay» - одна з провідних косметичних компаній на світовому ринку. Число її співробітників по всьому світу перевищує 10000 осіб, а Незалежних консультантів - 1,7 млн. Компанія знаходиться в стадії розвитку життєвого циклу (графік 1.1), що обумовлюють зростаючий прибуток і кількість постійних клієнтів, зростання виробництва, стабільність зовнішніх зв'язків і внутрішніх взаємодій. Кількість філій постійно збільшується, таким чином, відбувається розукрупнення компанії. Також йде модернізація технології виробництва продукції, поліпшується її якість.

На графіку нижче представлений життєвий цикл організації.

Ділова активність

1990 2000 2010 2019

Роки

Графік 1.1 Життєвий цикл компанії «Mary Kay».

На графіку представлено життєвий цикл «Mary Kay», з якого помітне постійне зростання ділової активності організації.

Сучасна "MaryKayCosmetіcs":

Нинішні доходи компанії становлять 1,3 млрд. дол. в оптових цінах (що дорівнює більш ніж 2,6 млрд. дол. у роздрібних цінах). Сукупна площа корпоративного офісу - 992 м. У 37 країнах світу діють філіали, в яких працюють 850 тисяч консультантів з краси.

За твердженням "WallStreet Journal" у компанії "Mary Kay " кількість жінок, що заробляють понад 50 тис. дол. щороку, більше, ніж у будь-якій іншій компанії у США. А жінок-мільйонерш у компанії налічується більше 150.

На сьогоднішній день компанія контролює 10% світового ринку засобів по догляду за шкірою.