Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
операційний менеджмент 3 курс / курсова з ОП - «Mary Kay»).docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
13.02.2021
Размер:
654.94 Кб
Скачать

3.2 Вдосконалення якості підприємства шляхом вдосконалення методу функціонально-вартісного аналізу.

Оскільки Mary Kay є ЗАТ (закрите акцоіонерне товариство), інформація про фінансові ресурси відсутня в відкритих джерелах. Однак відомо, що сьогоднішні доходи компанії становлять $ 1,3 млрд. В оптових цінах, що дорівнює більш ніж $ 2,6 млрд.

Найбільша проблема компанії «Mary Kay» є витрати грошових коштів. Хоча продукція знаодиться в середній ціновій категорії,але вони частіше виходять за рамки бюджету.

Більшість наступних проектів відносяться до розряду соціальних, оскільки спрямовані на інвестування (спонсорство) в благодійність, якої в даний час приділяється велика увага у всьому світі. Пропонуємо розглянути цю діяльність на прикладі кількох найбільших проектів двох країн: США та України.

У США початковим соціальним проектом було заснування в 1996 році Благодійного Фонду, метою якого є збір коштів на програми по дослідженню ракових захворювань у жінок. Бюджет оцінюється на сьогоднішній день в 6 млн.$ за весь період існування Фонду.

Проаналізуємо 2-ий проект. З 2010 року по теперішній час реалізується Програма по боротьбі з домашнім насильством. Зібрано 11 млн. $, За останні два роки на користь притулків для жінок, Фондом були зроблені субсидії в розмірі 6 млн. $.

Наступний проект - щодо підтримки постраждалих від наслідків стихійних ураганів Катріна і Рита. Більше 5 млн. $ Було перераховано жертвам урагану в якості компенсації, в тому числі 1 млн. $ на відновлення даху над головою.

Розглянемо проекти даної копнаії в Україні.

По-перше, проект допомоги вихованцям київського Дитячого будинку №15, де живуть малюки з ураженням центральної нервової системи та порушенням психіки. Метою проекту є покупка меблів, іграшок та подарунків дітям. Слабка сторона проекту полягає в тому, що допомога надається лише малою часткою постраждалих дітей.

По-друге, перерахування коштів до фонду «Операції Усмішка», спрямовано на покупку сучасного високовартісного медичного обладнання, найкращих медикаментів і витратних медичних матеріалів для проведення найскладніших щелепно-лицьових операцій, проведення кваліфікованими лікарями безкоштовних операцій по виправленню дефектів особи. Проект організований з 1999 року по сьогоднішній день, збори коштів оцінюються в 4 350 947 гривень. Ризик полягає в тому, що не кожен лікар зміг би погодитися безкоштовно проводити дорогі операції.

Проаналізувавши соціально спрямовані програми, виявлено, що за своєю суттю вони спрямовані, звичайно, на рекламу, створення іміджу «Mary Kay Cosmetics», формування громадської думки. Компанія донині вкладає величезні кошти в надання безоплатної допомоги соціальним програмам і нужденним організаціям. Хотілося б порекомендувати продовжувати в тому ж дусі, спонсорувати більш масштабні світові проекти.

Підсумком проведення ФВА як інструменту управління якістю продукції  повинне стати зниження витрат на одиницю корисного ефекту, що досягається:

  • скороченням витрат при одночасному підвищенні споживчих властивостей виробу;

  • зменшенням витрат при збереженні рівня якості;

  • скороченням витрат при обґрунтованому зниженні технічних параметрів до їх функціонально необхідного рівня.

Табл.3.1 Форми функціонально-вартісного аналізу

Форма ФВА

Мета використання форм ФВА

Сфера використання форм ФВА

Коригуюча форма

Виявлення зайвих витрат; визначення диспропорції між значимістю функцій  для споживача і витратами  на їх забезпечення; пошук резервів зниження собівартості і підвищення якості виробів

Сфера виробництва (для вдосконалення  освоєних і діючих об'єктів)

Творча форма

Пошук оптимальних технічних рішень, встановлення граничних нормативів витрат з виготовлення розроблюваних  об'єктів

Сфера проектування (при проектуванні нової продукції)

Інверсна форма

Пошук найбільш ефективних умов використання об'єктів

Сфера застосування (при пошуку нових  сфер застосування продукції, уніфікації продукції)

При проведенні функціонально-вартісного аналізу визначають функції елементів  продукції та проводять оцінку витрат на реалізацію цих функцій з метою зниження витрат. Іншими словами, ФВА має сприяти виготовленню або модернізації продукції високої якості при одночасному накопиченні функціонально зайвих витрат, завдяки вирішенню наступних проблем:

• економія матеріалів та витрат праці;

• зниження собівартості продукції;

• цілеспрямоване забезпечення високої якості продукції;

• поліпшення споживчих  властивостей продукції;

• досягнення оптимального співвідношення «якість-ціна»;

• пошук резервів зниження витрат на виробництво і експлуатацію продукції;

• пошук резервів підвищення якості продукції.

Що стосується цінової політики компанії, то я пропоную наступне:

- для постійних споживачів пропонуються введення бонусів, знижок, проведення акцій для збільшення обсягу попиту, наприклад, в святкові дні, коли продукція компанії необхідна

- зниження ціни,за рахунок зменшення використання людських ресурсів у виробництві,тобто більша автоматизація виробництва. Так як не всі можуть собі дозволити продукцію «Mary Kay» і по відношенню до прямих конкурентів, ціна на порядок вище.

ВИСНОВОК

Дослідження проводилося щодо компанії «Mary Kay» - однієї з провідних косметичних компаній на світовому ринку. Число її співробітників по всьому світу перевищує 4500 осіб, а Незалежних консультантів - 1,7 млн. чоловік.

В курсовій роботі я вивчила історію компанії «Mary Kay»,визначила їхніх основних конкурентів та навчилась аналізувати підприємство. Описала всі системи менеджменту якості, кожен з яких вносить великий внесок у компнію. Також визначила те, що вони дотримуються всіх стандартів якості і детально розповіла про стандарти якості ISO:9000.

В третьому розділі я детально описала кожен метод аналізу та контролю якості. Найбільш доцільним методом виявився « Функціонально-вартісний аналіз» для компанії «Mary Kay»,

Також курсова робота показала,ищо функціонування операційної системи відбувається у відповідності з операційною стратегією згідно всіх пунктів операційної програми,що забезпечується операційними менеджерами та ефективністю операційного управління.

Отримала знання про те ,що операційна система забезпечує найповніше використання обладнання і матеріалів,найвищий рівень продуктивності. І те,що це комплекс програм, які забезпечують функціонування компанії «Mary Kay»,та роботу користувача з ресурсами.

Визначала основні проблеми підприємства,якими є нераціональне використання бюджету,і також компанії «Mary Kay», зараз має масу конкурентів,з якими йому потрібно боротись,щоб залишатись в топі.