Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕСТЫ КРОК анатомия.docx
Скачиваний:
85
Добавлен:
14.12.2020
Размер:
341.1 Кб
Скачать

Тема 16

38. В реанімаційне відділення поступив хворий з важким отруєнням. Для проведення комплексного лікування необхідно виконати катетеризацію і введення лікарських речовин в підключичну вену. В якому топографічному утворенні вона знаходиться?

A. * Spatium antesсalenum

B. Spatium interscalenum

C. Spatium retrosternocleidomastoideus

D. Spatium interaрoneuroticum suprasternale

E. Trigonum omotrapezoideum

39. При проведенні трахеотомії у хворого 45 років, який потрапив в реанімаційне відділення лікарні з набряком гортані, була випадково перерізана яремна венозна дуга, яка лежить у:

A. *Spatium interaponeuroticum suprasternalе.

B. Spatium pretrachealе.

C. Spatium retropharyngealе.

D. Spatium interscalenum.

E. Spatium antescalenum.

40. У хворого внаслідок пошкодження шкіри в середній ділянці груднинно-ключично-соскоподібного м’яза виникла повітряна емболія. Яка вена шиї була травмована?

A. *Зовнішня яремна вена

B. Передня яремна вена

C. Внутрішня яремна вена

D. Задня вушна вена

E. Поперечна вена шиї.

41. У постраждалого, з ножовим пораненням шиї, визначається кровотеча. При первинній обробці рани встановлено, що пошкоджена судина розташована вздовж бічного краю груднинно-ключично-соскоподібного м'яза. Вкажіть ушкоджену судину.

A * V. jugularis externa

B V. jugularis anterior

C A. carotis externa

D A. carotis interna

E V. jugularis interna

42. Під час операції хірург виконує серединниий розріз поверхневих шарів шиї над ручкою груднини. Гілки якого венозного анастомозу повинен перев’язати хірург для зупинення кровотечі?

A. * Яремної венозної дуги.

B. Нижніх щитоподібних вен.

C. Вен вилочкової залози.

D. Внутрішніх яремних вен.

E. Плечоголовної вени.

43. Хворий 50 років скаржиться на осиплість голосу, ускладнене дихання. При обстеженні діагностована пухлина гортані в ділянці голосових зв’язок. В які регіональні лімфатичні вузли можливе метастазування?

A. *Глибокі шийні лімфатичні вузли.

B. Заглоткові лімфатичні вузли.

C. Піднижньощелепні лімфатичні вузли.

D. Підпідборідні лімфатичні вузли.

E. Бічні поверхневі шийні лімфатичні вузли.

44. У хворого 27 років з остеомієлітом нижньої щелепи в патологічний процесі задіяна вена, яка проходить в каналі нижньої щелепи.В результаті запалення у хворого виник набряк обличчя в ділянці нижньої щелепи. Яка вена вражена?

A. *V. alveolaris inferior

B. V. submentalis

C. V. lingualis

D. V. labialis inferior

E. V. sphenopalatina

45. Чоловік 70 років під час бриття зрізав гнійник в ділянці соскоподібного відростка. Через 2 дні він був доставлений в лікарню з діагнозом запалення оболон головного мозку. Яким шляхом інфекція проникла в порожнину черепа? Через:

A. *V. emissariaе mastoideaе

B. V.v. labyrinthi

C. V.v. tympanicae

D. V. facialis

E. V.v. auriculares

46. У чоловіка 40 років із флегмоною обличчя гнійне запалення та значний набряк м’яких тканин спричинили перетиснення просвіту лицьової вени і ретроградний (зворотній) напрямок току венозної крові. Інфікування якої венозної пазухи можливе?

A. *Печеристої пазухи.

B. Верхньої кам’янистої пазухи.

C. Нижньої кам’янистої пазухи.

D. Прямої пазухи.

E. Сигмоподібної пазухи.

47. У потерпілого травма м'яких тканин та тім'яних кісток в ділянці їх з'єднання між собою, яка супроводжується сильною кровотечею. Яке судинне утворення пошкоджене?

A. *Sinus sagittalis superior.

B. Sinus transversus.

C. Sinus petrosus superior.

D. Sinus rectus.

E. Sinus sagittalis inferior.

48. У хворого запалення середнього вуха ускладнилось мастоідітом. Надалі виникла загроза гнойного тромбозу найближчої венозної пазухи. Якої?

A. * Сигмоподібної пазухи.

B. Поперечної пазухи.

C. Верхньої стрілової пазухи.

D. Прямої пазухи.

E. Нижньої кам’янистої пазухи.

49. У хворого 26 років, виявлений великий фурункул м’яких тканин обличчя біля кореню носу та нижньої повіки. Грізним ускладненням цього захворювання може бути розповсюдження інфекції по венозним сполученням цього регіону до пазух твердої мозкової оболонки. Яка з пазух найбільш вірогідно може бути ушкоджена?

A. *Печериста пазуха.

B. Верхня стрілова пазуха.

C. Потилична пазуха.

D. Сигмоподібна пазуха.

E. Верхня кам’яниста пазуха.

50. Студентка 17 років видавила гнійничок у присередньому куті ока. Через 2 дні вона поступила в інститут нейрохірургії з діагнозом тромбоз печеристої пазухи. Яким шляхом інфекція потрапила в цю пазуху?

A. *Через v.angularis

B. Через v. maxillarіs

C. Через v. profunda faciei

D. Через v. transversa faciei

E. Через v. diploicae frontalis

51. В яку порожнину черепа буде поширюватися крововилив, якщо зруйнована венозна судина в ділянці яремного отвору?

A. * Задня черепна ямка

B. Передня черепна ямка

C. Підпавутинний простір

D. Середня черепна ямка

E. Підтвердооболонний простір

52. До лікаря звернувся хворий з периодонтом нижнього малого кутнього зуба. Встановлено, що запальний процес поширився на лімфатичні вузли. Які лімфовузли були першими втягнуті в запальний процес?

A. *Піднижньощелепні лімфатичні вузли.

B. Бічні шийні лімфатичні вузли.

C. Передні шийні лімфатичні вузли.

D. Підпідборідні лімфатичні вузли.

E. Лицеві лімфатичні вузли.

53. У хворого виявлений фурункул у зовнішньому слуховому проході. Які з перелічених лімфатичних вузлів у першу чергу можуть відреагувати на запальний процес?

A. *Nodi lymphatici parotidei

B. Nodi lymphatici retropharyngeales

C. Nodi lymphatici mandibulares

D. Nodi lymphatici cervicales superficiales

E. Nodi lymphatici cervicales profundi 54. У відділення швидкої допомоги поступила жінка 56 років c грипом. Вона скаржиться на нудоту і блювоту, а також головний біль в ділянці очей і лоба. Вона в свідомості і повністю орієнтована. Моторні, сенсорні функції та координація в нормі. Функція черепних нервів в нормі, за винятком порушень поля зору; зазначених на графіку нижче.

Ліве око Праве око

Неврологічне дослідження припускає окклюзію наступних судин: *A. Ліва задня мозкова артерія B. Ліва середня мозкова артерія C. Права середня мозкова артерія D. Права задня мозкова артерія E. Задня сполучна артерія 55. Після оперативного втручання на щитоподібній залозі, хірург запропонував студенту перевірити пульсацію на передньо-бічній поверхні шиї у пацієнта. Яка з судин може бути пошкоджена після оперативного втручання? *А. Загальна сонна артерія B. Зовнішня сонна артерія C. Лицева вена D. Внутрішня яремна вена E. Верхні і нижні щитоподібні артерії

56. У хворого при трахеотомії виникла виражена кровотеча. Яка артерія була травмована під час операції? A * A. thyroidea ima B * A. thyroidea superior C * A. thyroidea inferior D * A. laryngea inferior E * A. laryngea superior