Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕСТЫ КРОК анатомия.docx
Скачиваний:
85
Добавлен:
14.12.2020
Размер:
341.1 Кб
Скачать

Тема 13

  1. Назвіть місце локалізації центрального відділу симпатичної частини автономної нервової системи:

Симпатичні нейрони, що знаходяться в бічних рогах торако-люмбального відділу спинного мозку.

  1. Які структури входять у периферичний відділ симпатичної нервової системи?

Нервові вузли, нерви, сплетення, і переферійні нервові закінчення.

  1. Чим представлена симпатична частина автономного відділу периферійної нервової системи?

Представлена передвузловими та завузловими волокнами, вузлами симпатичного стовбура, нутрощевими вузлами або вузлами нутрощевих сплетень.

  1. Для чого призначена симпатична частина автономного відділу периферійної нервової системи?

Призначена для здійснення ерготропного впливу на діяльність внутрішніх органів, судин і на процеси, що беруть участь у ресинтезі АТФ, а також для проявлення адаптаційно-трофічного впливу на організм.

  1. Завдяки чому симпатична система набуває генералізованого характеру?

Одне перед вузлове волокно передає сигнал до багатьох завузлових нейронів, відбувається розмноження сигналу.

  1. З чого складається симпатичний стовбур і яку кількість вузлів він має?

Симпатичний стовбур складається з вузлів симпатичного стовбура, з'єднаних міжвузловими гілками. Кількість вузлів наближається до кількості хребців даної ділянки (за винятком шийного і куприкового відділів, де вона значно менша).

  1. Яким чином з’єднані вузли симпатичного стовбура зі спинномозковими нервами?

Вузли симпатичного стовбура зв’язані зі спинномозковими нервами за допомогою сполучних гілок. Білі сполучні гілки складаються з мієлінових передвузлових волокон, утворених аксонами нейронів бічних рогів торако-люмбального відділу спинного мозку. Йдуть у складі передніх корінців СМН (від 1 грудного до 3 поперекового) і поблизу з'єднання із задніми корінцями відокремлюються прямуючи до вузла симпатичного стовбура. Від цих вузлів до СМН відходять сірі сполучні гілки, які складаються з безмієлінових завузлових волокон. Увійшовши у спинномозковий нерв сірі сполучні гілки поширюються на периферію доягаючи робочого органа.

  1. З яких відділів складається симпатичний стовбур?

Шийний, грудний, поперековий і крижово-куприковий відділи симпатичного стовбура.

  1. Які вузли містить шийний відділ симпатичного стовбура і де вони розташовані?

В шийному відділі симпатичного стовбура виділяють три вузли: верхній, середній і нижній шийний вузли. Верхній шийний вузол розташований спереду від поперечних відростків 2-3 шийних хребців, середній – лежить на рівні 6 шийного хребця, нижній – розміщується позаду підключичної артерії, у місці відходження хребтової артерії.

  1. Які вузли містить грудний відділ симпатичного стовбура і де вони розташовані?

В грудному відділі симпатичного стовбура виділяють 11-12 грудних вузлів, які лежать спереду від головок ребер (окрім двох нижніх, які лежать на бічній поверхні тіл хребців).

  1. Які вузли містить поперековий відділ симпатичного стовбура і де вони розташовані?

В поперековому відділі симпатичного стовбура виділяють 4-5 поперекових вузлів, які розміщені на бічній поверхні тіл хребців уздовж великого поперекового м'яза.

  1. Які вузли містить крижово-куприковий відділ симпатичного стовбура і де вони розташовані?

Крижово-куприковий відділ симпатичного стовбура складається з чотирьох пар крижових вузлів і одного куприкового непарного вузла. Крижові вузли розміщені на тазовій поверхні крижової кістки. Непарний вузол лежить на передній поверхні тіла 1-го куприкового хребця. Таким чином, обидва ланцюжка симпатичного стовбура внизу змикаються.

  1. Які нерви відходять від верхнього шийного вузла і що вони іннервують?

Від верхнього шийного вузла відходять: яремний нерв, внутрішній сонний і зовнішній сонний нерви, гортанно-глоткові гілки, верхній шийний серцевий нерв. Внутрішній сонний нерв піднімається до сонного каналу і супроводжує артерію в каналі, утворюючи навколо неї внутрішнє сонне сплетення, яке переходить у печеристе. Зовнішній сонний нерв утворює зовнішнє сонне сплетення, яке супроводить гілки зовнішньої сонної артерії. Гортанно-глоткові гілки приймають участь у створенні глоткового і стравохідного сплетення та йдуть у складі. Верхній шийний серцевий нерв прямує до серцевого сплетення.

  1. Які нерви відходять від середнього та нижнього шийних вузлів симпатичного стовбура і що вони іннервують?

Від середнього шийного вузла відходить середній шийний серцевий нерв, який іде до серцевого сплетення. Від нижнього шийного вузла відходить нижній шийний серцевий нерв, який спускається до серцевого сплетення, та хребтовий нерв, який утворює хребтове сплетення навколо хребтової артерії.

  1. Які нерви відходять від грудних вузлів симпатичного стовбура і що вони іннервують?

Грудні вузли віддають: грудні серцеві гілки, грудні легеневі гілки, стравохідні гілки, великий нутрощевий нерв, малий нутрощевий нерв і найнижчий нутрощевий нерв. Грудні серцеві гілки (2-4) приймають участь в утворенні серцевого сплетення . Грудні легеневі гілки (2-4) беруть участь в утворенні легеневого сплетення. Стравохідні гілки (2-5) беруть участь в утворенні стравохідного сплетення. Великий нутрощевий нерв (5-9) входить до складу черевного сплетення. Малий нутрощевий нерв (10-11) входить до складу черевного сплетення. Значна частина волокон цього нерва формує ниркову гілку, яка прямує до ниркового сплетення . До ниркового сплетення від 12 грудного вузла йде найнижчий нутрощевий нерв.

  1. Які нерви відходять від поперекових вузлів симпатичного стовбура і що вони іннервують?

Від поперекових вузлів відходять поперекові нутрощеві нерви, які утворюють сплетення і прямують до нутрощевих сплетень черевної порожнини.

  1. Які нерви відходять від крижових вузлів крижово-куприкового відділу симпатичного стовбура і що вони іннервують?

Враховуючи, що обидва ланцюжка симпатичного стовбура внизу змикаються, від крижових вузлів відходять тонкі крижові нутрощеві нерви, які беруть участь у формуванні нутрощевих сплетень тазової порожнини.

  1. Чим утворена метасимпатична частина автономного відділу периферичної нервової системи і де вона розташована?

Метасимпатична частина автономного відділу периферичної нервової системи відрізняються відносною простотою. У неї немає ядерних утворень і система представлена комплексом інтрамуральних дрібновузлових структур, що залягають у стінках порожнистих органів, які мають моторну активність.

  1. В якій ділянці найбільш вивчена метасимпатична іннервація і які сплетення вона формує?

Найбільш вивчена іннервація шлунково-кишкового тракту, а саме: кишкове сплетення, що складається з підсерозного, м'язово-кишкового та підслизового сплетення.

  1. З яких нейронів складається підсерозне, м'язово-кишкове та підслизове сплетення?

У кожному з означених сплетень виділяють три типи нейронів. Нейрони 1 типу – еферентні, 2 типу – аферентні, 3 типу – асоціативні, за участю яких формуються місцеві рефлекторні дуги.

  1. На які процеси впливає метасимпатична частина периферичної нервової системи в шлунково-кишковому тракті?

Метасимпатична частина здійснює регуляцію складних рухів різних відділів кишки, ритмічні, маятникоподібні, перистальтичні та антиперистальтичні.

  1. Який нейрон або нейрони є основними в діяльності метасимпатичного модуля?

Ключовим нейроном метасимпатичного модуля є нейрон-осцилятор, який має властивість автоматії.

  1. Яка практична значимість метасимпатичної частини автономного відділу периферичної нервової системи?

За рахунок метасимпатичної частини збільшується надійність регуляції функцій навіть у випадку втрати зв’язку з центральними структурами.

  1. Де розташовані нутрощеві сплетення і з чого вони складаються?

Нутрощеві сплетення розміщені у порожнинах тіла навколо внутрішніх органів (позаорганні), у внутрішніх органах (внутрішньоорганні). Вони складаються з нутрощевих вузлів (передхребтові, позаорганні і внутрішньоорганні), передвузлових вегетативних волокон і завузлових, в яких відбувається переключення передвузлових симпатичних і парасимпатичних на завузлові вегетативні волокна.

  1. Які розрізняють сплетення та вузли за топографією?

Розрізняють черепно-шийну, грудну, черевну та тазову частини нутрощевих сплетень та вузлів.

  1. Які сплетення належать до черепно-шийної частини нутрощевих сплетень?

Загальне сонне, внутрішнє та зовнішнє сонне, печеристе, підключичне, автономне плечове та хребтове сплетення.

  1. Які сплетення належать до черепно-шийної частини нутрощевих сплетень?

Загальне сонне, внутрішнє та зовнішнє сонне, печеристе, підключичне, автономне плечове та хребтове сплетення.

  1. Які сплетення належать до грудної частини нутрощевих сплетень?

Грудне аортальне, серцеве, стравохідне, легеневе сплетення.

  1. Чим утворене грудне аортальне сплетення і що воно іннервує?

Воно розміщене на стінці грудної частини аорти, утворене гілками 5 верхніх грудних вузлів симпатичного стовбура, гілками великого нутрощевого нерва та чутливими волокнами блукаючого нерва. Нерви цього сплетення оточують і супроводжують гілки грудної частини аорти.

  1. Чим утворене серцеве сплетення і що воно іннервує?

Воно утворене трьома парами серцевих нервів із шийних вузлів симпатичного стовбура і серцевими гілками шийного та грудного відділів блукаючого нерва. Симпатичні волокна здійснюють прискорюючий та посилюючий ефект на діяльність серця (тахікардія), а парасимпатичні сповільнюючий і ослабляючий ефекти (брадікардія).

  1. Чим утворені стравохідне і легеневе сплетення і що вони іннервують?

Стравохідне сплетення утворене стравохідними гілками грудних вузлів симпатичного стовбура та стравохідними гілками поворотного гортанного нерва (10 пара). Легеневе сплетення утворене грудними легеневими гілками від 3-4 грудних вузлів симпатичного стовбура та бронховими гілками блукаючого нерва. Іннервують, відповідно, стравохід та легені.

  1. Які сплетення належать до черевної частини нутрощевих сплетень?

Найважливішим з них є черевне аортальне сплетення. Найбільшим з нутрощевих сплетень є черевне сплетення, яке оточує черевний стовбур.

  1. Чим утворене черевне сплетення і що воно іннервує?

Утворено гілками черевного аортального сплетення, блукаючого нерва, великого та малого нутрощевих нервів, діафрагмововим нервом.

  1. Які вузли належать до черевного сплетення і де вони розташовані?

Передхребтові вузли: черевні і аортально-ниркові. Черевні вузли розміщені з обох боків черевного стовбура, аортально-ниркові – біля місця відходження від аорти ниркових артерій.

  1. Які нейрони розміщені у вузлах черевного сплетення?

У вузлах черевного сплетення розміщені тіла третіх нейронів простих рефлекторних дуг симпатичної нервової системи, на які переключаються синапсами частина передвузлових симпатичних волокон.

  1. Які сплетення формують нервові волокна, що транзитом проходять через черевне сплетення?

Нервові волокна, які проходять через черевне сплетення транзитом супроводжують артерії, які відходять від черевного стовбура та формують пери артеріальні та органні сплетення, а саме: печінкове, селезінкове, шлункове, підшлунковозалозове, надниркове.

  1. Які сплетення та вузли знаходяться на стінці верхньої та нижньої брижової артерії?

На стінці верхньої брижової артерії розміщено верхнє брижове сплетення та верхній брижовий вузол. На стінці нижньої брижової артерії розміщено нижнє брижове сплетення та нижній брижовий вузол.

  1. Які сплетення формуються навколо сечово-статевого апарату?

Ниркове, сечовідне, яєчникове (яєчкове) сплетення, які оточують відповідні одноіменні артерії.

  1. Чим сформоване кишкове сплетення і де воно розташоване?

Волокна брижових сплетень формують кишкове сплетення у стінці тонкої і товстої кишок.

  1. Де розташоване клубове сплетення ?

Клубове сплетення є продовженням черевного аортального сплетення і супроводжує загальну та зовнішню клубові артерії.

  1. Які сплетення належать до тазової частини нутрощевих сплетень і де вони розташовані?

До тазової частини нутрощевих сплетень належать верхнє та нижнє підчеревні сплетення. Верхнє розміщене під роздвоєнням оарти, а гілки нижнього розташовані по ходу гілок внутрішньої клубової артерії формуючи периартеріальні та органні сплетення, які іннервують тазові органи.

  1. Перерахуйте сплетення, які сформовані гілками нижнього підчеревного сплетення?

Середнє та нижнє прямокишкове, матково-піхвове, передміхурово-залозове, міхурове, сплетення сім'явиносної протоки. Окрім цього, від нижнього підчеревного сплетення відходять печеристі нерви клітора і статевого члена.

  1. Які сплетення розташовані навколо прямої кишки?

Гілки нижнього брижового сплетення формують верхнє прямокишкове сплетення, а гілки нижнього підчеревного сплетення формують середнє та нижнє прямокишкове сплетення.