Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕСТЫ КРОК анатомия.docx
Скачиваний:
83
Добавлен:
14.12.2020
Размер:
341.1 Кб
Скачать

I семестр система скелета

ТЕМА 1

1. У хворої похилого віку вже 4 рази трапляється перелом кісток верхньої кінцівки. З підвищенням вмісту якої речовини пов'язано підвищення крихкості кісток в такому віці?

А. * Неорганічних речовин

В. Органічних речовин

С. Води

D. Міжклітинної рідини

Е. З'єднувальної речовини

2. Для встановлення границі між шийним та грудним відділами хребта, лікар повинен пальпаторно знайти відросток VII шийного хребця. Що це за відросток?

A. *Остистий відросток

B. Поперечний відросток

C. Верхній суглобовий відросток

D. Нижній суглобовий відросток

E. Соскоподібний відросток

3. У хворої дитини 10-ти років виявляється спинно-мозкова грижа у ділянці ХІІ грудного хребця. Незрощення (щілина) якого анатомічного утвору призвело до випинання спинного мозку?

A. *Дуги хребця

B. Тіла хребця

C. Міжхребцевого диску

D. Суглобових відростків

E. Остистого відростку

4. Жінка 25 років, звернулася в поліклініку зі скаргами на біль в нижньому відділі хребта, що з'явилася після падіння. При пальпації виявлено щільне рухоме утворення в нижньому відділі хребта, синець, припухлість. Перелом якої кістки визначив лікар?

A. * Куприкової кістки

B. Крижової кістки

C. Кульшової кістки

D. Сідничого горба сідничої кістки

E. Гілки сідничої кістки

5. Хірург на місці події після серйозної автомобільної аварії, знаходить у пасажира кровотечу на шиї і передбачає, що кровотеча відбувається з сонної артерії. Щоб контролювати кровотечу, хірург може притиснути загальну сонну артерію до переднього горбка якого з наступних хребців? *А. Шостий шийний хребець Б. Третій шийний хребець С. Четвертий шийний хребець D. П'ятий шийний хребець E. Другий шийний хребець

6. Немовля, народжене від матері-алкоголічки, має мікроцефалію і серцеві порушення, померло, не дивлячись на реанімаційні маніпуляції. В який з наступних періодів вагітності алкоголь є найбільш тератогенним? *А. З третього по дев'ятий тиждень B. Перші 2 тижні С. З дев'ятого до дванадцятого тижня D. З дванадцятого до шістнадцятого тижня E. З шістнадцятого до двадцятого тижня

Тема 2 7. У чоловіка внаслідок удару у ділянку нижнього кута лопатки справа встановлені переломи ребер. Які ребра ушкоджені? a. *VI-VII b. VIII-IX c. X-XI d. XII e. I-III

8. У дитини перелом плечової кістки. Зламана рука почала відставати у рості. Яка частина кістки постраждала? A. * Метафіз B. Епіфіз C. Діафіз D. Апофіз E. Кістковомозкова порожнина

9. За даними статистики, найчастіше переломи кісток трапляються як у юнаків, так і у людей похилого віку у ділянці розташування хірургічної шийки. Вказати, на якій із перерахованих кісток знаходиться даний утвір? A. *Humerus B. Radius C. Femur D. Fibula E. Talus

10. 24-річний чоловік відчуває біль в правому зап'ясті, яка з'явилася, після падіння на витягнуту руку. При рентгенографічних досліджень виявлено зміщення вперед зап'ясткової кістки проксимального ряду, яка з′єднується з самою бічною кісткою проксимального ряду зап’ястка. Яка з наступних кісток була пошкоджена? *А. Півмісяцева кістка Б. Головчаста кістка С. Човноподібна кістка D. Трапецієподібна кістка Е. Тригранна кістка

ТЕМА 3

11. На рентгенограмі таза визначається, що всі три частини кульшової кістки відокремлені проміжками, які відповідають невидимому на рентгенограмах хрящу. Для якого віку це характерно?

A. *До 16 років

B. До 25 років

C. До 30 років

D. До 40 років

E. До 50 років

12. На рентгенограмі тазової кістки у новонародженого визначаються три самостійні кістки, які з’єднані хрящем в ділянці кульшової западини. Які це кістки?

A. *Клубова, лобкова, сіднича кістки

B. Лобкова, сіднича, стегнова кістки

C. Сіднича, стегнова, крижова кістки

D. Клубова, крижова, куприкова кістки

E. Крижова, лобкова, куприкова кістки

13. У чоловіка 70 років внаслідок падіння стався перелом стегнової кістки. Яке найпоширеніше місце перелому цієї кістки у даному випадку?

A. *Шийка стегнової кістки

B. Тіло стегнової кістки

C. Проксимальний наросток стегнової кістки

D. Дистальний наросток стегнової кістки

E. Виростки стегнової кістки

14. До травматологічного відділення звернувся хлопчик 10 років із травмою правого стегна. На рентгенограмі не виявлено перелому стегнової кістки, але спостерігаються темні прошарки на проксимальному і дистальному наростках. Що це?

A. *Метафіз

B. Епіфіз

C. Діафіз

D. Суглобовий хрящ

E. Апофіз

15. На рентгенограмі нижньої кінцівки дитини в ділянці головки стегнової кістки є тільки одна точка скостеніння. Яким є вік дитини?

А. * 1-2 роки

В. 5 років

С. 8 років

D. 15 років

Е. 7 років

16. Після зіткнення двох автомобілів у одного з водіїв відзначається деформація у середній третині лівої гомілки, сильний біль, особливо при спробі рухати лівою гомілкою. З рани виступають кінці кістки, яка має тригранну форму, посилюється крововтрата. Яка кістка може бути пошкоджена?

A. *Великогомілкова кістка

B. Малогомілкова кістка

C. Стегнова кістка

D. Наколінок

E. Надп’яткова кістка

17. У постраждалого травма внаслідок прямого удару по внутрішній поверхні середньої третини гомілки. Перелом якого анатомічного утвору стався вірогідніше за все?

A. *Діафіз великогомілкової кістки

B. Дистальний эпіфіз малогомілкової кістки

C. Дистальний эпіфіз великогомілкової кістки

D. Проксимальний эпіфіз великогомілкової кістки

E. Проксимальний эпіфіз малогомілкової кістки

18. У постраждалого виявляється перелом у ділянці внутрішньої поверхні лівого надп’ятково-гомілкового суглобу. Де вірогідніше за все трапився перелом?

A. * Присередня кісточка

B. Нижня третина малогомілкової кістки

C. Надп’яткова кістка

D. Бічна кісточка

E. П’яткова кістка

19. На рентгенограмі стопи дитини виявлена ​​точка скостеніння в бічній клиноподібній кістці. Який вік дитини?

А. * 1 рік

В. 5 років

С. 8 років

D. 15 років

Е. 7 років 20. Лікар проводить гінекологічний огляд тазових органів у молодої жінки. Пальці однієї з рук лікаря знаходяться в піхві пацієнтки, при пальпації шийки матки. Інша рука тисне на живіт. Долонею цієї руки лікар відчуває кісткову структуру в нижній частині живота до середньої лінії. Яку кістку визначив лікар? *А. Лобкова кістка Б. Клубова кістка С. Сіднича кістка D. Куприк Е. Крижова кістка

21. Під час футбольного матчу гравець отримав травму колінного суглоба. На рентгенівській плівці помітно виражений перелом кістки, що лежить у товщі сухожилка чотириголового м’яза стегна. До якої з перелічених груп кісток належить ця кістка? A. *Сесамоподібна кістка B. Плоска кістка C. Трубчаста кістка D. Повітроносна кістка E. Змішана кістка