Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зіставна характеристика граматичних категорій герундія в англійській та українській мовах.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
19.09.2020
Размер:
63.14 Кб
Скачать

Висновки

Отже, всі дієслова англійської мови поділяються на особові та неособові. Відмінність неособових форм дієслова від особових полягає в тому, що неособові форми не мають категорій числа, особи і відмінка та не здатні виконувати функцію властиву особовим формам синтаксичної функції присудка. Герундій не має аналогу в українській мові, на відміну віл інших неособових форм англійського дієслова. Герундій утворюється від інфінітиву за допомогою суфікса –ing, але при цьому це поєднує в собі і дієслівні ознаки і ознаки іменника. Герундій має такі властивості іменника: Він може бути в реченні підметом, частиною присудка, прямим доповненням; йому може передувати прийменник, і в цьому випадку герундій може бути в реченні прийменниковим доповненням, визначенням або обставиною;

Герундій має такі властивості дієслова: він висловлює співвіднесеність в часі, т. е. одночасність або передування часу дії, вираженого дієсловом в особистій формі; він може мати пряме доповнення; він може визначатися обставиною, вираженим прислівником Герундій за формою збігається з причастям I, але відрізняється від нього наявністю приводу, а також присвійного займенника і іменника в присвійний відмінку.

Герундій від віддієслівного іменника відрізняється тим, що, герундій має властивості, як іменника, так і дієслова. Герундій не може мати артикля, форми множини, визначається не прикметником, а прислівником і, крім того, має форми часу і застави.

Складний герундіальний зворот - це сполучення присвійного займенника або іменника в притяжательном або загальному відмінку з герундием, що виступає в реченні як єдиний член речення

Список використаних джерел

1. Бєляєва, М.А. Граматика англійської мови / - М .: Вища школа, 1977. - 331 с.

2. Берман І.М. Граматика англійської мови. / Курс для самоосвіти. - М., Вища школа, 1993. - 288 с.

3. Жигадло, В.Н., Іванова І.П., Іофік Л.Л. Сучасний англійська мова. Теоретичний курс граматики. - М., Видавництво літератури на іноземних мовах, 1956.

4. Ильиш, Б.А. Сучасний англійська мова. / Теоретичний курс. Видання 2-е, виправлене і доповнене. - М., Видавництво літератури на іноземних мовах, 1948. - 347с.

5. Качалова, К.М. Практична граматика англійської мови. Навчальний посібник / О.Є. Ізраїлевич. - М .: ЮНВЕСЛІСТ, 1997. - 257 с.

6. Корнєєва, Е.А. Посібник по морфології англійської мови. Навчальний посібник для інститутів і факультетів іноземних мов / Н.А. Кобрина, К.А. Гузєєва. - М .: Вища школа, 1974. - 340 с.

7. Бархударов, Л.С. Мова і переклад. Навчальний посібник - М .: МО, 1975. - 28 с.