Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зіставна характеристика граматичних категорій герундія в англійській та українській мовах.docx
Скачиваний:
36
Добавлен:
19.09.2020
Размер:
63.14 Кб
Скачать

2.2 Синтаксичні характеристики герундія

Герундій у ролі підмета виступає тоді, коли виступає на початку речення, в якому не має іншого слова, яке могло б бути підметом: Swimming is good for your health. - плавання корисно для здоров'я. Skating is my favorite sport. - Катання на ковзанах - мій улюблений спорт. Виконуючи цю функцію, герундій може стояти після присудка. У цьому випадку перед присудком стоїть формальний займенник It. Такий випадок вживання герундія найчастіше передбачає наявність наступних поєднань перед ним:

  • It is (of) no use;

  • It is useless;

  • It is no good;

  • It is worth while.

It is no use worrying about it. - Марно хвилюватися про це.

It is worth while walking to town. - Варто пройтися до міста.

У функції частини складеного дієслівного присудка герундій зазвичай вживається без попереднього прийменника: I enjoy listening to classic music. - Я люблю слухати класичну музику. He can not give up smoking. - Він не може кинути палити. We avoided talking to him. - Ми уникали розмови з ним. I can not help thinking about the accident. - Я не можу не думати про цю подію.

Герундій у функції складеного дієслівного присудка вживається в зв'язці з прикметниками worth і busy наприклад: When I entered the room she was busy reading the newspaper. - Коли я увійшов до кімнати, вона була зайнята читанням газети. У функції іменної частини складеного присудка герундій вживається з наступними приводами: against - проти, for - за, а також із прийменниками, що знаходяться в залежності від виразів to be on point (of) і to be far from: He is against of making changes. - Він проти змін. The project is far from being ended. - Проект далекий від завершення. Крім того, в якості іменної частини присудка герундий вживається з дієсловом-зв'язкою to be: His biggest pleasure was reading. - Читання було для нього найбільшим задоволенням. Після дієслів деяких в функції частини складеного дієслівного присудка вживаються як герундій, так і інфінітив: Everyone began doing his job. - Тепер кожен почав робити свою роботу. Не began to tell us about his difficulties. - Він почав розповідати нам про свої труднощі. До найбільш вживаною для даної ситуації дієслів відносяться:

To begin - починати;

To continue - продовжувати;

To like - подобатися;

To dislike - не подобатися;

To prefer - надавати перевагу;

To hate - ненавидіти;

To intend - мати намір.

У функції прямого доповнення герундий найчастіше вживається після таких дієслів:

To avoid - уникати;

To mind - заперечувати;

To fancy - уявляти;

To mention - згадувати;

To deny - заперечувати;

To put off, to delay - відкладати;

To excuse - вибачати;

To propose - пропонувати;

To give up - кидати;

To require - вимагати;

To leave off - перестати;

To need - бідувати

To suggest - пропонувати.

Необхідно відзначити, що після дієслів to enjoy, to forget, to hate, to like, to dislike, to neglect, to omit, to detest, to prefer, to prevent, to refuse, to regret, to remember, to resist в функції прямого доповнення вживається як герундій, так і інфінітив: I could not resist eating the cake. - Я не зміг встояти перед тістечком.

У функції прийменниково доповнення герундий, як правило, після дієслів, прикметників і дієприкметників, які потребують після себе певних прийменників. До числа таких дієслів, прикметників і дієприкметників відносяться:

To depend (on) - залежати (від);

To be proud (of) - пишатися;

To rely (on) - покладатися (на);

To insist (on) - наполягати (на);

To be fond (of) - любити (кого-небудь або що-небудь);

To object (to) заперечувати (проти);

To be sure (of) - бути впевненим (у чому-небудь);

To agree (to) - погоджуватися (на);

To be pleased (at або with) - бути задоволеним (чим-небудь або ким-небудь);

To hear (of) - чути (про);

To think (of) - думати (про);

To thank (for) - дякувати (за);

To be surprised (at) - дивуватися (чому-небудь);

To prevent (from) - перешкодити, перешкоджати;

To be interested (in) - цікавитися (чим-небудь);

To succeed (in) - процвітати (в);

To be connected (with або to) - бути пов'язаним (з).

He was surprised at having been asked about it. - Він здивувався, що його про це запитали. He is interested in developing this project. - Він зацікавлений у розвитку цього проекту.

У функції прийменникового непрямого доповнення герундий нерідко вживається з прийменником for (в значенні за, для) після дієслів і іменників і in (в) після іменників: The boy was punished for breaking plate. - Хлопчик покарали за те, що він розбив тарілку. Герундій у функції визначення найчастіше стоїть перед of і визначає абстрактність іменників probability (ймовірність) і ability (здатність): There is a little possibility of oxygen being on this planet. - є невелика можливість наявності кисню на цій планеті. У функції визначення герундий частіше цього вживається після наступних іменників:

Astonishment - здивування;

Disappointment - розчарування;

Surprise - здивування;

Apology - вибачення;

Plan - план;

Preparation - підготовка;

Reason - причина;

Experience - досвід

Interest - інтерес;

Skill - вміння;

Art - мистецтво;

Chance -шанс;

Fear - страх;

Habit - звичка;

Objection – заперечення;

Way - спосіб;

Right - право;

Process - процес;

Problem - проблема;

Method-метод;

Means - засіб;

Intention - намір;

Idea - ідея;

Hope - надія;

Importance – необхідність:

Після цих іменників варто вживати прийменник. Герундій у функції обставини вживається завжди з приводом, причому значення прийменника не залежить від стоїть попереду слова. Таким чином, герундій може вживатися у функції підмета, частини складеного іменного присудка, частини складеного дієслівного присудка, прямого доповнення, прийменникового доповнення, визначення, обставини.