Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Gospodarske_pravo_Ukrajini_-_praktikum_2011_01

.pdf
Скачиваний:
12
Добавлен:
04.08.2020
Размер:
920.99 Кб
Скачать

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

У зв’язку зі зміною складу учасників було затверджено зміни до установчих документів. Коли ж ці зміни були подані для державної реєстрації, державний реєстратор відмовив, посилаючись на те, що заява про вихід не посвідчена нотаріально.

Голова товариства звернувся до Хоменка, що б той подав заяву у належній формі (нотаріальній), але Хоменко відмовився це зробити, оскільки йому ще не виплачено вартість його частки.

З якого моменту учасник вважається таким, що вийшов з товариства: з моменту подання заяви, з моменту прийняття рішення зборами учасників, з моменту виділення частки, з моменту державної реєстрації змін до установчих документів, чи з іншого моменту? Як бути у наведеній ситуації? Чи може Хоменко відкликати заяву про вихід?

Задача 4. Шевців звернувся з позовом до ТзОВ „Проект” про виплату йому вартості його частки у статутному капіталі у звязку із виходом з товариства.

Під час розгляду справи місцевим господарським судом, Шевців заявив клопотання про призначення економічної експертизи на пердмет встановлення ринкової вартості будівлі, яка належала товариству. За висновоком експерта ринкова вартість будівлі складає 2 млн. грн.

Оскільки частка Шевціва у статутному капіталі ТзОВ „Проект” становила 10 відсотків, місцевий господарський суд зобовязав товариство виплатити Шевціву 200 тисяч грн.

Не погоджуючись із прийнятим рішенням, ТзОВ „Проект” подало апеляційну скаргу, в якій просило скасувати рішення місцевого господарського суду і постановити нове рішення на основі даних балансу товариства, а не висновків проведеної екпертизи.

На які виплати може претендувати учасник товариства з обмеженою відповідальністю у разі виходу з нього? Як здійснюється визначення розміру цих виплат? Вирішіть спір.

Задача 5. Спільне підприємство “Система” пред’явило позов до командитного товариства “Консалтингової групи “Кучеренко, Дмитрук і партнери” про стягнення збитків у розмірі 400 000 гривень, завданих внаслідок неналежного обслуговування.

Позов задоволено повністю, але у товариства відсутнє майно, достатнє для сплати боргу. З метою запобігання розголошенню цієї інформації та збереження репутації було вирішено змінити назву товариства на “Консультаційний центр бізнесу і фінансів”.

Частки Кучеренка і Дмитрука рівні, а частки п’яти вкладників дорівнюють максимально допустимому за законом розміру.

Який розмір часток Кучеренка і Дмитрука?

В чому полягають особливості відповідальності командитного товариства та його учасників?

Чи може це товариство змінити назву у запропонованому варіанті?

Задача 6. Під час ліквідації повного товариства «Бурило та Осташ» виявилося, що його активів не вистачає для розрахунку з усіма кредиторами.

Загальна сума боргу становить 50 000 гривень. Осташ відмовляється сплатити половину боргу оскільки: 1) він не здійснював безпосередню діяльність товариства; 2) його частка в статутному капіталі складає лише 2 %.

Чи обгрунтовані пояснення Осташа?

В чому особливості відповідальності повного товариства?

Який порядок притягнення до відповідальності засновників товариства?

21

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

ТЕМА 6: АКЦІОНЕРНІ ТОВАРИСТВА.

1.Поняття і типи акціонерних товариств.

2.Заснування акціонерного товариства.

3.Капітал акціонерного товариства. Значні правочини та правочини, щодо вчинення яких є заінтересованість.

4.Права та обовязки акціонерів.

5.Правовий режим акцій і дивідендів. Викуп акцій товариством.

6.Управління діяльністю акіцонерного товариства.

7.Виділ та припинення акціонерного товариства.

Нормативний матеріал:

1.Господарський кодекс України.

2.Цивільний кодекс України.

3.Закон України Про господарські товариствавід 19 вересня 1991 року // ВВР. – 1991. -№49. –ст.682.

4.Закон України Про акціонерні товариствавід 17 вересня 2008 року // Відомості Верховної Ради. -2008. -№50-51. –ст.384.

5.Закон України Про державне регулювання ринку ціннних паперів в Українівід 30 жовтня 1996 року // Відомості Верховної Ради. -1996. -№51. -ст.292 (Із змінами і доповненнями).

6.Закон України Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Українівід 10 грудня 1997 року // Відомості Верховної Ради. -1998. -№15. -ст.67 (Із змінами і доповненнями).

7.Закон України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємціввід 15 травня 2003 року // Відомості Верховної Ради. -2003. -№31. – ст.263.

8.Закон України Про формування конкурентних засад у процесі приватизації акцій (часток, паїв), що належать державі у майні юридичних осібвід 12 січня 2005 року // Відомості Верховної Ради. -2005. -№9. -ст.179.

9.Закон України Про цінні папери та фондовий риноквід 23 лютого 2006 року // Відомості Верховної Ради. -2006. -№31. –ст.268.

10.Закон України Про холдингові компанії в Українівід 15 березня 2006 року // Відомості Верховної Ради. -2006. -№34. –ст.291.

11.Закон України „Про управління об’єктами державної власності” від 21 вересня 2006 року // Відомості Верховної Ради. -2006. -№46. -ст.456.

12.Постанова Кабінету Міністрів України Про управління корпоративними правами державивід 15 травня 2000 року // Офіційний вісник України. –2000. -№20. –

ст.827.

Спеціальна література:

1.Виговський О.І. Новели акціонерного законодавства: науково-практичний коментар до Закону України Про акціонерні товариства/ О.І. Виговський. – К.: Юстиніан, 2009.

2.Выговский Александр. Новые правила и старые проьлемы. Об установлении корпоративного контроля над АО // Юридическая практика. – 2010. - №29.

3.Вінник О.М. Науково-практичний коментар Закону України „Про акціонерні товариства” / О.М. Вінник. – К.: Юрінком Інтер, 2009.

4.Віхров О., Ібрагімова Н. До питання про господарсько-правовий статус холдингових компаній // Підприємництво, господарство і право. - 2007. - № 5.

5.Головатенко Оксана. Проблемні питання власності в акціонерних правовідносинах // Підприємництво, господарство і право. - 2009. - №9.

22

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

6.Гордієнко Тімур. Коментар Закону України «Про акціонерні товариства» // Юридичний журнал. – 2009. - №5.

7.Гулик А. Право акціонера на участь в управлінні справами акціонерного товариства // Підприємництво, господарство і право. - 2007. - № 3.

8.Єфименко Анатолій. Корпоративне управління за законом «Про акціонерні товариства»: здобутки та помилки // Юридичний журнал. – 2009. - №9.

9.Здоронюк Г. Актуальні питання діяльності акціонерних товариств. – К.: Юридическая практика, 2007.

10.Ібрагімова Н.В. До питання утворення холдингової компанії // Економіка та право.

2009. - №1.

11.Коташевська Тетяна. Публічні і приватні – замість ВАТ і ЗАТ. Коментарі до Закону “Про акціонерні товариства” // Юридичний журнал. – 2009. - №3.

12.Отченаш Майя. Корпоративная система управления в АО в соответствии с новым законом об АО // Юридическая практика. – 2009. - № 9.

13.Спасибо-Фатеева И.В. Акционерные общества: корпоративные правоотношения.

Харьков: Право, 1998.

14.Спасибо-Фатєєва Інна. Представництво акціонерів // Юридичний журнал. - 2010. - №4.

15.Хиневич Ольга. Дематериализация выпуска акций // Юридическая практика. –

2009. – №43.

16.Хорт Юлія. Мінімальний розмір статутного капіталу акціонерних товариств // Підприємництво, господарство і право. – 2009. - №11.

17.Хорт Ю.В. Реформування режиму статутного капіталу публічних акціонерних товариств у європейському праві // Вісник господарського судочинства. – 2010. - №5.

18.Яворська О. Проблемні питання правового регулювання діяльності акціонерних товариств // Вісник Львівського університету. – Серія юридична. – 2003. – Випуск

38.

Завдання 1. Письмово викладіть процедуру (послідовність юридичних дій) створення акціонерного товариства.

Завдання 2. Розкрийте відмінності між приватаними і публічними акціонерними товариствами.

Завдання 3. Проаналізуйте поняття акції. Які види акцій передбачені чинним законодавством України?

Завдання 4. З’ясуйте питання створення, функціонування та ліквідації холдингових компаній.

Хто може бути засновником холдингової компанії?

Які документи подає засновник холдингової компанії і кому їх скеровує?

Задача 1. Акціонер П., власник привілейованих акцій АТ “Турист”, прочитав в газеті повідомлення про скликання загальних зборів акціонерів з порядком денним: затвердження статуту в новій редакції.

Акціонер П. вніс свої пропозиції щодо порядку денного загальних зборів, коли до їх скликання залишилося ще 21 день. Однак, виконавчий орган відмовився включити ці пропозиції до порядку денного, мотивуючи пропуском встановленого строку. П. наполягав на включенні своїх пропозицій до порядку денного загальних зборів, обгрунтовуючи тим, що:

1.він є акціонером, який володіє 7 % голосів;

2.в той же день, коли ознайомився в пресі про скликання загальних зборів акціонерів, він вніс свої пропозиції до порядку денного.

23

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

Вирішіть даний спір по суті. З’ясуйте порядок та періодичність скликання загальних зборів акціонерів. Який порядок голосування на загальних зборах акціонерів? Назвіть випадки і умови, коли загальні збори акціонерів приймають правомочні рішення?

Задача 2. З метою створення АТ «Едельвейс», у червні було проведено розподіл акцій між засновниками, які здійснили повну їх оплату. Серед засновників було 16 осіб.

Установчі збори АТ були скликані у листопаді.

В установчих зборах взяли участь особи, які придбали акції, у кількості 12 осіб. Після відкриття зборів, виникло питання щодо їх правомочності. Учасники зборів дійшли до висновку, що вони правомочні.

На зборах були прийняті рішення з питань про:

-заснування товариства;

-затвердження оцінки майна, що внесено засновниками;

-затвердження статуту товариства;

-утворення органів управління товариства;

-затвердження результатів розміщення акцій.

Усі рішення рішення прийняті кваліфікованою більшістю у ¾ голосів.

За яких умов установчі збори акціонерного товариства вважаються правомочними? В який строк мають бути скликані установчі збори? Окресліть коло повноважень установчих зборів акціонерного товариства. Вкажіть правові наслідки прийнятих рішень.

Задача 3. Акціонер Т. передав свої повноваження щодо права участі в голосуванні на загальних зборах акціонерові Г. Передання повноважень відбулося на підставі письмової заяви акціонера Т. на імя Голови товариства. Підпис акціонера Т. був завірений нотаріально. Про делегування повноважень щодо участі в голосуванні Голова товариства повідомив учасників зборів.

Акціонер П. висловив заперечення щодо можливості участі представника Т. на загальних зборах у звязку із порушенням чинного законодавства. Акціонер П., зокрема, зіслався на положення ст. 100 Цивільного кодексу України, відповідно до якої право участі у товаристві є особистим немайновим правом і не може окремо передаватися іншій особі.

Дайте правовий аналіз ситуації.

Задача 4. П., який є акціонером ПрАТ Електро”, звернувся з позовом до ТзОВ Світоч-промреєстр про зобовязання надати йому копії документів, які стали підставою для формування та внесення змін до реєстру власників акцій ПрАТ Електро.

Вимога П. обгрунтовувалася положеннями ст.ст. 77 та 78 Закону України „Про акціонерні товариства”, які встановлюють коропоративне право акціонера на інформацію.

Суд відмовив у задоволенні позову на тій підставі, що надання акціонерові інформації такого змісту законодавством України не передбачено.

Дайте правову оцінку рішенню суду.

Задача 5. Розглядаючи спір про визнання незаконним рішення загальних зборів акціонерів, господарський суд встановив, що частка акціонера В. у статутному капіталі товариства становить 2 відостки.

Акціонер В. просив визнати незаконним рішення загальних зборів, оскільки він не був персонально повідомлений про їх скликання, а тому не зміг взяти участі у прийнятті рішень.

Представник акціонерного товариства заперчив позов у звязку з тим, що товариство має власну веб-сторінку у мережі Інтернет, на якій своєчасно була розміщена інформація про скликання загальних зборів акціонерів. Окрім того,

24

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

інформація про проведення загальних зборів була опублікована у центральних та місцевих засобах інформації. Також представник відзначив, що рішення, яке просить визнати незаконним акціонер В., було прийнято більшістю у 77 відсотків голосів. Це, на його думку, означає, що акціонер В. навіть у разі присутності на зборах не зміг би вплинути на результат голосування.

Дайте правовий аналіз доводів сторін.

Задача 6. На загальних зборах акціонерів було прийнято рішення про затвердження звітів товариства за попередній фінансовий рік та скерування частини прибутку у фонд виплати дивідендів.

Через місяць після проведення загальних зборів ініціативна група акціонерів звернулися до Голови товариства із спільною заявою про виплату їм дивідендів. У письмовій відповіді на цю заяву Голова товариства пояснив, що право на одержання дивідендів в акціонерному товаристві має умовний характер, тобто може бути реалізоване лише за наявності рішення загальних зборів про порядок виплати дивідендів. Такого рішення збори акціонерів ще не приймали. Дивіденди будуть виплачені акціонерам після того, як загальні збори встановлять розмір дивідендів, а також строк і форму їх виплати.

Акціонери звернулися з позвом до суду про виплату їм дивідендів.

У чому полягає зміст права на дивіденди? З якого моменту виникає таке право? Чи можуть бути виплачені дивіденди акціонерам за рішенням суду?

Задача 7. За даними останньої річної звітності акціонерного товариства „Терекс” вартість його майна становить 5 000 000 грн.; з них – 800 000 грн. вартість зобовязань товариства.

Рішенням наглядової ради товариства було передбачено укладення договору за результатами процедур державних закупівель на суму 1 100 000 грн. Статутом товариства встановлено правило, згідно з яким, правочини на суму більше 1 000 000 грн. підлягають наступному схваленню загальними зборами.

Під час розгляду загальними зборами акціонерів питання про схвалення договору державної закупівлі власники акцій загальною часткою 17 відсотків статутного капіталу голосували «проти» прийняття такого рішення.

У звязку з тим, що рішення про схвалення договору державної закупівлі було прийнято, акціонери, які голосували проти нього, звернулися до товариства з вимогою здійснити у них викуп належних їм акцій.

АТ „Терекс” відмовилося викупити акції в акціонерів, оскільки на думку товариства такий викуп може бути здійснений лише за взаємною згодою сторін.

У чому полягає зміст права акціонера на обовязковий викуп у нього акцій товариством? За яких умов виникає таке право? Який правочин вважається значним? Вирішіть спір між акціонерами і товариством.

ТЕМА 7: МАЙНОВА ОСНОВА ГОСПОДАРЮВАННЯ.

1.Поняття, склад та вартісна оцінка майна суб’єктів господарювання.

2.Джерела формування майна субєктів господарювання.

3.Приватизація та роздержавлення як джерела формування майна субєктів господарювання.

4.Правовий режим майна субєктів господарювання: поняття та види. Відносини власності у сфері господарювання.

5.Право довірчої власності у сфері господарювання.

6.Право господарського відання та оперативного управління майном.

7.Права структурних підрозділів суб’єктів господарювання на майно.

25

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

8.Використання природних ресурсів у сфері господарювання.

9.Використання у господарській діяльності прав інтелектуальної власності.

10.Корпоративні відносини у сфері господарювання.

Нормативний матеріал.

1.Конституція України.

2.Господарський кодекс України.

3.Цивільний кодекс України.

4.Бюджетний кодекс України.

5.Податковий кодекс України.

6.Земельний кодекс України.

7.Закон України в редакції від 19 лютого 1997 року Про приватизацію державного майна// Голос України, 1997, 20 березня.

8.Закон України від 6 березня 1992 року Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)// ВВР. –1992. -№24. –ст.350.

9.Закон України від 6 березня 1992 року Про приватизаційні папери// ВВР. – 1992. -№24. –ст.352.

10.Закон України Про особливості приватизації об'єктів незавершеного будівництвавід 14 вересня 2000 року // Урядовий кур'єр, 18.10.2000.

11.Закон України „Про формування конкурентних засад у процесі приватизації акцій (часток, паїв), що належать державі у майні юридичних осіб” від 12 січня 2005 року // Відомості Верховної Ради. -2005. -№9. -ст.179.

12.Закон України „Про місцеве самоврядування в Україні” від 21 травня 1997 року // Відомості Верховної Ради України. -1997. -№24. –ст.170.

13. Закон України від 9 квітня 1999 року Про місцеві державні адміністрації

// Відомості Верховної Ради України. –1999. -№20-21. –ст.190.

14.Закон України від 19 вересня 1991 року Про господарські товариства

// Відомості Верховної Ради України. -1991. -N 49. –ст.682.

15.Закон України від 16 вересня 1997 року Про благодійництво і благодійні організації// Відомості Верховної Ради України. –1997. -№46. –ст.292.

16.Закон України Про авторське право і суміжні прававід 23 грудня 1993 року (в редакції закону від 11 липня 2001 року) // Відомості Верховоної Ради України. - 2001. -№43. –ст.214.

17.Закон України Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів господарювання, пов’язаної з виробництвом, експортом, імпортом дисків для лазерних систем зчитуваннявід 17 січня 2002 року // Відомості Верховної Ради України. -2002. -№17. -ст.121.

18.Закон України Про охорону прав на винаходи і корисні моделівід 15 грудня 1993 року (в редакції закону від 1 червня 2000 року) // Відомості Верховної Ради України. -2000. -№37. -ст.307.

19.Закон України Про охорону прав на промислові зразкивід від 15 грудня 1993 року // Відомості Верховної Ради України. -1994. -№7.

20.Закон України „Про охорону прав на топографії інтегральних мікросхем” від 5 листопада 1997 року // Відомості Верховної Ради України. -1998. -№8. -ст.28.

21.Закон України „Про охорону прав на сорти рослин” від 21 квітня 1993 року // Відомості Верховної Ради України. -1993. -№21.

22.Закон України „Про охорону прав на знаки для товарів і послуг” від 15 грудня 1993 року // Відомомсті Верховної Ради України. -1994. -№7.

23.Закон України „Про охорону прав на зазначення походження товарів” від 16 червня 1999 року // Відомості Верховної Ради України. -1999. -№32. -ст.267.

26

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

24.Закон України Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Українивід 16 липня 1999 року // Урядовий кур`єр, 1999, 1 вересня.

25.Закон України „Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні” від 12 липня 2001 року // Відомості Верховної Ради України. -2001. -№47. -ст.251.

26.Закон України „Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонд)” від 15 березня 2001 року // Урядовий кур’єр 25.04.2001.

27.Закон України „Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при

будівництві житла та операціях з нерухомістю” від 19 березня 2003 року

// Офіційний вісник України. -2003. -№30.- ст.1525.

28.Закон України „Про управління об’єктами державної власності” від 21 вересня 2006 року // Відомості Верховної Ради України. -2006. -№46. -ст.456.

29.Декрет Кабінету Міністрів України Про довірчі товариствавід 18 березня 1993 року // ВВР. –1993. -№19. –ст.207.

30.Декрет Кабінету Міністрів України від 10 травня 1993 року Про порядок використання прибутку державних підприємств, установ і організацій// ВВР. – 1993. -№27. –ст.290.

31.Постанова Кабінету Міністрів України Пpо управління державними корпоративними правамивід 15 травня 2000 pоку № 791.

32.Наказ Мінфіну України від 31 березня 1999 року Про затвердження Положень (стандартів) бухгалтерського обліку”.

33.Наказ Мінфіну України від 18 травня 2000 року Про затвердження Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 7 “Основні засоби.

Судова практика:

1.Постанова Пленуму Верховного Суду України від 21.12.2007 р. № 11 „Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя”.

2.Рекомендації Вищого господарського суду України від 28.12.2007 р. № 04-5/14 „Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних правовідносин”.

3.Постанова Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 р. № 7 „Про судову практику у справах про спадкування”.

4.Постанова Пленуму Верховного Суду України від 24.10.2008 р. № 13 „Про практику розгляду судами корпоративних спорів”.

Спеціальна література:

1.Александров Д. Правові форми здійснення управління активами в Україні // Підприємництво, господарство і право. – 2006. - № 5.

2.Апанасенко К. Особливості правового режиму майна комунальних унітарних підприємств // Підприємництво, господарство і право. – 2006. - № 4.

3.Винар Л. Правовий режим майна юридичних осіб публічного права // Підприємництво, господарство і право. – 2007. - № 8.

4.Довірче управління майном в праві України // Право України. –1998. -№4.

5.Журбелюк Лада, Бородкин Александр. Доверительная собственность в ГК: доверяй, но проверяй, может ее нет? // Юридическая практика. – 2009. - №8.

6.Ісаков Михайло. Щодо правового режиму майна унітарних підприємств // Підприємництво, господарство і право. – 2005. - № 2.

7.Кібенко Олена. Правовий режим майна приватного підприємства // Юридичний радник. – 2005. - № 1.

27

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

8.Кулинич П. Земельні ділянки сільськогосподарського призначення як об’єкти правового обігу // Право України. – 2010. - № 5.

9.Майданик Р.А. Траст: собственнсоть и управление капиталами. –К.: Наукова думка, 1995.

10.Майданик Роман. Довірча власність у цивільному праві України (формування, порівняльний аналіз і поняття) // Українське комерційне право. – 2004. - № 5.

11.Музика Л. Приватизація комунального майна: проблеми законодавства, теорії та практики // Право України. – 2004. - № 5.

12.Носік В. Виникнення права власності на землю: теоретичні і практичні аспекти // Право України. – 2004. - № 9.

13.Подцерковний О. Інститути права господарського відання та оперативного управління // Юридичний вісник України. – 2002. – № 49.

14.Положення (стандарти) бухгалтерського обліку: коментарі. – К.: Фактор, 2010.

15.Попов Юрій. Поняття права господарського відання в рішенні іноземного суду // Українське комерційне право. – 2004. - № 5.

16.Соловйова Л.В. Про правовий режим майна підприємств // Економіка та право.

– 2009. - №1.

17.Спасибо-Фатєєва Інна. Поняття майна, майнових прав та корпоративних прав як об’єктів права власності // Українське комерційне право. – 2004. - № 5.

18.Томчишен С.В. Співвідношення права участі та права на частку у статутному капіталі в товариствах з обмеженою відповідальністю // Актуальні питання цивільного та господарського права. – 2009. - № 4 (17).

19.Харченко Г. Право довірчої власності в системі відносин власності // Право України. – 2005. - № 8.

20.Цікало І. Правова природа майна довірчого товариства // Vivat justitia! Міжнародний студентський науково-юридичний альманах. – Випуск ІХ.- Львів,

2009.

21.Цюра В.В. Речові права на чуже майно: Науково-практичний посібник. – К.: КНТ,

2006. – 136с.

22.Шипка О., Крук Н. Трастова власність: іноземні дива на українській ниві // Юридичний журнал. – 2003. № 10 (16).

23.Щербина В. Поняття та зміст правового режиму майна суб’єктів господарювання. - // Юридична Україна : правовий часопис. - 2007. - № 1.

Завдання 1. Визначіть суб’єктів права власності в Україні, які можуть створювати суб’єктів підприємницької діяльності. Ї

Розкрити співвідношення понять “суб’єкт права на підприємництво” і “суб’єкт підприємницької діяльності”.

Завдання 2. Перелічіть органи, що уповноважені управляти державним майном та розкрити їх правомочності.

Завдання 3. Дайте поняття та розкрийте зміст корпоративного права.

Завдання 4. Охарактеризуйте правову природу взаємовідносин між засновником та приватним, комунальним, казенним підприємством, а також підприємством, заснованим на власності об’єднання громадян щодо володіння користування та розпорядження закріпленим за ним майном.

Завдання 5. Розробіть схему майна суб’єкта підприємництва на підставі: Господарського кодексу України Податкового кодексу України.

Завдання 6. Визначіть перелік майна, яке відноситься до основних фондів підприємця.

Завдання 7. Складіть проект плану приватизації;

28

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

складіть проект договору купівлі-продажу об’єкта приватизації.

Завдання 8. Розробіть схему джерел формування майна суб’єктів підприємництва.

Завдання 9. Визначіть особливості використання прибутку окремих видів підприємств (державних, комунальних, підприємств, заснованих на власності об’єднань громадян, підприємств, яким передано в оренду державне майно).

Задача 1. Міська рада м. Чернівців прийняла рішення від 1 березня 1996 року про надання приватному підприємству у постійне користування земельної ділянки з визначенням її цільового призначення: будівництво адміністративної будівлі.

У1998 році рішенням міської ради приватному підприємству тимчасово дозволено влаштувати на виділеній земельній ділянці автостоянку.

У2005 році міська рада на підставі ст. 416 Цивільного кодексу України прийняла рішення про припинення права користування земельною ділянкою для забудови.

Приватне підприємство у 2009 році звернулося до господарського суду з позовом, в якому, покликаючись на ст. 20 Господарського кодексу України, вимагало визнати недійсним рішення Чернівецької міської ради від 2005 року на тій підставі, що ст. 416 ЦК України не може бути правовою підставою припинення права постійного користування земельною ділянкою.

Господарський суд відмовив приватному підприємству в задоволенні позову у звязку із пропущенням позовної давності, вказавши на те, що Цивільним кодексом України не передбачено такого способу захисту порушених прав як визнання недійсним рішення органу місцевого самоврядування.

Чи правомірним є рішення міської ради? Ознайомтеся з відповідними нормативними положеннями Земельного кодексу України. Дайте правову оцінку рішенню господарського суду.

Задача 2. Під час розлучення подружжя Іванцівих, дружина вимагала включення в склад спільного сумісного майна, що підлягає розподілу, усього майна приватного підприємства “Карма”, заснованого її чоловіком під час спільного подружнього життя.

Мотивувала вона це тим, що в статутний капітал було внесено 30 000 гривень, які в свою чергу були їх спільною сумісною власністю. Чоловік проти цього заперечував, оскільки дружина участі в підприємницькій діяльності не брала, а тому може претендувати лише на половину від внеску в статутний фонд, тобто на 15 000 гривень.

Дайте правову оцінку ситуації, що виникла.

Задача 3. Між регіональним відділенням Фонду державного майна України та ТзОВ “Оранта” було укладено два договори купівлі-продажу об’єктів незавершеного будівництва – побутових приміщень, призначених для зберігання мастильних матеріалів. Перший договір на суму 150 тис.грн. було укладено 1 січня, а другий – на суму 50 тис.грн. – 10 квітня того ж року. Обидва договори передбачали внесення платежу за передані об’єкти не пізніше 30 днів з моменту їх нотаріального посвідчення.

15 квітня ТзОВ “Оранта” платіжним дорученням, в якому було вказано підставу “договір купівлі-продажу об’єкта незавершеного будівництва” перерахувало на рахунок регіонального відділення Фонду держмайна 50 тис.грн., які були прийняті в рахунок другого договору. 30 травня регіональне відділення Фонду держмайна України звернулося до Господарського суду з вимогою розірвати договір купівліпродажу від 1 січня за неоплату.

Відповідач заперечив позов на тій підставі, що перераховані ним 50 тис.грн. були спрямовані на оплату вартості об’єкта приватизації за договором від 1 січня, оскільки він був укладений першим. Крім того, відповідно до Закону України “Про особливості

29

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

приватизації об’єктів незавершеного будівництва” він як покупець має право на відстрочку платежу на строк до 10 років після сплати ним 30% вартості об’єкта.

Яке рішення повинен прийняти господарський суд?

Задача 4. Казенне підприємство 1 січня уклало державний контракт з Міноборони України про поставку боєприпасів до військової зброї очікуваний строк експлуатації яких складає 6 місяців.

Контракт мав бути виконаний до червня відповідного року. В березні директор казенного підприємства звернувся до органу уповноваженого управляти його майном з проханням дати дозвіл на відвантаження такої ж продукції іншому державному підприємству. Орган уповноважений управляти державним майном відмовив у наданні дозволу, мотивуючи свою відповідь тим, що такі боєприпаси відносяться до основних фондів казенного підприємства, яким останнє не має права розпоряджатися.

Чи правомірна відмова органу, уповноваженого управляти майном казенного підприємства?

Задача 5. Виконавчий директор товариства з додатковою відповідальністю прийняв рішення повернути кредит банку за рахунок коштів Фонду виплати дивідендів, який був утворений на підприємстві. Протягом 3-х місяців розмір грошових коштів фонду передбачалося повністю відновити. Дізнавшись про це, один із учасників товариства звернувся із позовом на дії директора до суду, вважаючи їх незаконними, оскільки він не мав права розпоряджатись коштами фонду.

Суд відмовив у задоволенні позову, посилаючись на положення Статуту товариства, згідно з яким на виконавчого директора покладались функції вирішувати усі питання діяльності товариства в період між засіданнями вищого органу управління. Обмежень щодо розпорядження коштами фонду виплати дивідендів Статут не передбачав.

Дайте правову оцінку рішенню суду.

Задача 6. До Голови правління ТзОВ звернулись з клопотанням про вступ до товариства:

громадянин-підприємець К. із внесенням у його статутний капітал коштів, одержаних ним у кредит;

директор малого підприємства із внесенням у статутний капітал коштів, одержаних з бюджету міської Ради;

Голова фермерського господарства із внесенням у статутний капітал майна, одержаного в заставу від благодійної організації.

Голова правління ТзОВ задовольнив усі клопотання, вважаючи, що усі внески відповідають джерелам формування майна товариства.

Дайте правову оцінку діям Голови правління ТзОВ.

Задача 7. Засновник приватного підприємства “Лев” Левчук вирішив передати усі свої права, пов”язані з цим підприємством Геращенку.

Як здійснюється така господарська операція? Які документи потрібно подати органу державної реєстрації для реєстрації змін власника майна приватного підприємства?

ТЕМА 8: ДОГОВІРНЕ РЕГУЛЮВАННЯ ВІДНОСИН У ПІДПРИЄМНИЦТВІ

1.Поняття, ознаки та основні функції підприємницького договору.

2.Порядок укладення, зміни та розірвання підприємницьких договорів.

3.Свобода договору у підприємництві.

4.Виконання підприємницьких зобов`язань.

5.Способи забезпечення підприємницьких зобов`язань.

6.Класифікація (система) договорів у підприємництві (загальна характеристика).

30