Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Gospodarske_pravo_Ukrajini_-_praktikum_2011_01

.pdf
Скачиваний:
12
Добавлен:
04.08.2020
Размер:
920.99 Кб
Скачать

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

Завдання 3. Підготуйте документи, необхідні для створення товарної біржі. Завдання 4. Розкрийте процедуру державної реєстрації фондової біржі. Завдання 5. Визначте суть та порівняйте поняття “брокерська” та “дилерська”

діяльність на біржі.

Задача 1. Орган державної реєстрації відмовив у реєстрації товарної біржі з таких підстав:

1.до її засновників поряд з іншими фізичними та юридичними особами входили: військовослужбовець, державний нотаріус, державний інститут та районний відділ внутрішніх справ;

2.для реєстрації з установчих документів було представлено лише статут;

3.для реєстрації не було представлено документ, що засвідчує сплату внеску до статутного фонду;

4.в статуті містилося положення згідно з яким товарна біржа визнається

самостійним суб’єктом підприємництва і на власний розсуд здійснює будь-які види діяльності, не заборонені законом.

Де здійснюється державна реєстрація товарних бірж. Визначити правомірність відмови органу державної реєстрації.

Задача 2. ТзОВ “Довіра” уклало договір купівлі-продажу житлового будинку, який належав на праві приватної власності громадянину К. Угоду було зареєстровано на універсальній товарній біржі “Джип”.

Через декілька днів після реєстрації, К. змінив своє рішення щодо продажу будинку і звернувся до суду із заявою про визнання договору купівлі-продажу між ним та ТзОВ “Довіра” недійсним на підставі ст. 47 ЦК України як такого, що укладений без дотримання нотаріальної форми.

В якій формі укладаються біржові угоди? Дайте вирішення спору.

Задача 3. Районний орган державної податкової служби під час перевірки фінансово-господарської діяльності фондової біржі “Роялті” виявив, що кількість її членів становить 10 торговців цінними паперами. При чому, частка у її статутному фонді, що належить кожному акціонеру складала 10%.

Враховуючи те, що для створення фондової біржі вимагається не менше 20 акціонерів, податковий орган звернувся до арбітражного суду з заявою про примусове припинення фондової біржі “Роялті”.

Визначити підстави припинення фондової біржі. Яке рішення повинен прийняти арбітражний суд?

ТЕМА 17: РИНОК ЦІННИХ ПАПЕРІВ В УКРАЇНІ.

1.Поняття та елементи ринку цінних паперів.

2.Форми випуску цінних паперів та порядок їх реєстрації.

3.Правовий статус емітентів та інвесторів на ринку цінних паперів.

4.Професійна діяльність на ринку цінних паперів.

5.Державне регулювання ринку цінних паперів.

Нормативний матеріал:

1.Закон України від 18 червня 1991 року “Про цінні папери і фондову біржу” // ВВР. –1991. -№38. –ст.508.

2.Закон України від 30 жовтня 1996 року “Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні” // ВВР. –1996. -№51. –ст.292.

3.Закон України “Про обіг векселів в Україні” від 5 квітня 2001 року // Урядовий кур’єр 4.05.2001.

4.Закон України “Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонд)” від 15 березня 2001 року // Урядовий кур’єр 25.04.2001.

51

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

5.Закон України “Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг” від 12 липня 2001 року // Урядовий кур’єр 29.08.2001.

6.Указ Президента України від 19 травня 1999 року “Питання Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку // Офіційний вісник України. –1999. -№20. – ст.880.

7.Декрет Кабінету Міністрів України від 17 березня 1993 року “Про довірчі товариства” // ВВР. –1993. -№19. –ст.207.

8.Постанова Верховної Ради України від 22 вересня 1995 року “Про Концепцію функціонування та розвитку фондового ринку України” // ВВР. –1995. -№33. – ст.257.

9.Постанова Кабінету Міністрів України від 19 квітня 1999 року “Про затвердження

Положення про вимоги до стандартної (типової) форми деривативів”

//Урядовий кур’єр, 1999, 29 квітня.

10.Постанова Кабінету Міністрів України від 30 січня 1996 року “Про заходи щодо розвитку фондового ринку та вдосконалення його державного регулювання”

//Урядовий кур’єр, 1996, 8 лютого.

11.Рішення ДКЦПФР від 26 травня 1998 року “Про впорядкування діяльності з ведення реєстрів власників іменних цінних паперів” // Українська інвестиційна газета, 1998, 7 липня.

12.Рішення ДКЦПФР від 26 травня 1998 року Про затвердження Положення про депозитарну діяльність // Українська інвестиційна газета, 1998, 14 липня.

13.Рішення ДКЦПФР від 29 липня 1998 року Про затвердження Положення про сертифікацію осіб, що здійснюють професійну діяльність з цінними паперами в Україні.

14.Рішення ДКЦПФР від 12 лютого 1998 року Про затвердження Положення про глобальний сертифікат емісії цінних паперів.

15.Наказ ДКЦПФР від 20 вересня 1996 року Про затвердження Тимчасових положень про порядок реєстрації випуску цінних паперів та інформації про їх випуск.

16.Наказ ДКЦПФР від 23 грудня 1996 року Про затвердження Правил здійснення торговцями цінними паперами комерційної та комісійної діяльності по цінних паперах.

17.Наказ ДКЦПФР від 13 вересня 1996 року Про затвердження Порядку видачі Дозволу на здійснення діяльності по випуску та обігу цінних паперів, як виключної діяльності.

18.Наказ ДКЦПФР від 1 квітня 1996 року Про затвердження Порядку видачі Дозволу на здійснення діяльності щодо ведення реєстру власників іменних цінних паперів.

19.Наказ ДКЦПФР від 23 грудня 1996 року Про затвердження Положення про організаційно оформлені позабіржові торговельно-інформаційні системи.

20.Роз’яснення ДКЦПФР від 14 травня 1997 року Щодо правового статусу компенсаційних сертифікатів

Спеціальна література:

1. Демківський А. Вексель, його форми та функції в ринковій економіці.

// Банківська справа. –1996. -№5.

2.Колесник В.В. Введение в рынок ценных бумаг.–К. -АЛД. –1996.

3.Корнєва О. Вексель як один з способів подолання платіжної кризи. // Економіка України. –1995. -№4.

4.Кузнєцова Н.С., Назарчук І.Р. Ринок цінних паперів в Україні правові основи формування та функціонування. - К. –Юрінком. -1998.

5.Мельник В. Ринок цінних паперів. –К. -1998.

6.Мозговий О.М. Фондовий ринок України. –Фінанси України. –1996.

52

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

7.Оскольський В.В. Ринок цінних паперів України: проблеми функціонування і розвитку. –К. –КСУ. –1998.

8.Поляничко А. Правове значення індосаменту в процесі передачі прав на іменні цінні папери // Право Украни. – 2001. – №6.

9.Посполітак В. Правові аспекти існування “бездокументарних” цінних паперів // Підприємництво, господарство і право. – 1999. – №4.

10.Розвиток цивільного і трудового законодавства в Україні /Я.М.Шевченко, О.М.Молявка, А.Л.Салатко та ін. – Харків: Консум, 1999.

11.Смирницкий Ю. Слово в защиту эмитентов и неэмитентов акций а также акционеров // Підприємництво, господарство і право. – 2000. – №1.

12. Спасибо И. Некоторые вопроси права собственности на ценные бумаги // Підприємництво, господарство і право. – 1997. – №1.

Завдання 1. Порівняйте поняття “пайові”, “боргові” та “похідні” цінні папери. Завдання 2. Складіть схему учасників ринку цінних паперів.

Завдання 3. Оформіть протокол рішення про випуск акцій відкритого акціонерного товариства.

Завдання 4. Здійсніть реєстрацію випуску акцій, представивши до реєструвального органу необхідні документи.

Завдання 5. Визначте коло емітентів цінних паперів в Україні. Завдання 6. Розкрийте процедуру створення інвестиційного фонду.

Завдання 7. Вкажіть перелік документів, необхідних для видачі Дозволу торговцям цінними паперами на здійснення професійної депозитарної діяльності зберігача.

Завдання 8. Охарактеризуйте умови видачі Дозволу на здійснення професійної депозитарної діяльності депозитарія.

Завдання 9. Визначте критерії професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Задача 1. Власник привілейованих акцій, вартість яких складала 12% розміру статутного фонду акціонерного товариства, з’явився на загальні збори акціонерів з наміром взяти участь у голосуванні. Представник виконавчого органу АТ відмовив йому у реєстрації на тій підставі, що статутом АТ не передбачено права власника привілейованих акцій брати участь в його управлінні.

Визначте коло осіб, які мають право брати участь у загальних зборах АТ. В чому полягають особливості привілейованих акцій?

Дайте правовий аналіз ситуації.

Задача 2. Приватний підприємець О. придбав за договором купівлі-продажу від 10 грудня 1999 року у командитного товариства “Довгерт і Ко” виписку з рахунку у цінних паперах. Виписка підтверджувала право власності командитного товариства на знерухомлені іменні акції ЗАТ “Електрон”.

Вважаючи себе акціонером ЗАТ “Електрон” О. 1 лютого 2000 року прибув у товариство і звернувся з вимогою виплатити йому дивіденд за минулий рік.

Охарактеризуйте правила переходу права власності на цінні папери в Національній депозитарній системі.

З якого моменту можуть бути реалізовані права власника, які випливають з іменного цінного паперу?

Дайте правовий аналіз ситуації.

Задача 3. Інвестиційний фонд “Львівінвест”, який був створений в організаційноправовій формі ТзОВ звернувся до директора автотранспортного підприємства з пропозицією передати йому у лізинг два вантажних автомобілі, які належали фонду на праві власності.

Юрисконсульт автотранспортного підприємства порекомендував директору не укладати такий договір, оскільки:

53

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

1). Організаційно-правова форма інвестиційного фонду не відповідає законодавству;

2). Інвестиційний фонд має спеціальну правоздатність – може займатися лише професійною діяльністю на ринку цінних паперів.

В яких організаційно-правових формах можуть створюватися інвестиційні фонди? Розкрийте поняття професійна діяльність на ринку цінних паперів.

Чи обгрунтовані заперечення юрисконсульта АТП?

Задача 4. Комунальне підприємство прийняло рішення випустити облігації у бездокументарній формі і звернулося до територіального органу Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку із проханням роз’яснити зміст сертифіката, шляхом виготовлення якого випускають цінні папери.

В територіальному органі ДКЦПФР представникам комунального підприємства пояснили, що випуск цінних паперів у бездокументарній формі оформляється тимчасовим глобальним сертифікатом, а не сертифікатом. Крім того, комунальне підприємство зобов’язали випустити облігації лише у документарній формі.

Ким визначається форма випуску цінних паперів і шляхом виготовлення яких документів?

Дайте правову оцінку ситуації.

ТЕМА 18: ЗАХИСТ МАЙНОВИХ ТА ОСОБИСТИХ НЕМАЙНОВИХ ПРАВ СУБЄКТІВ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ ПРАВОВІДНОСИН.

1.Поняття, форми та способи захисту майнових та особистих немайнових прав підприємців.

2.Досудовий порядок регулювання спорів між суб’єктами підприємництва.

3.Судовий захист прав суб’єктів підприємницької діяльності.

4.Роль третейських судів у захисті прав підприємців.

5.Адміністративний захист прав суб’єктів підприємницької діяльності.

6.Нотаріальний захист прав підприємців.

Нормативний матеріал:

1.Конституція України

2.Цивільний кодекс України

3.Господарський процесуальний кодекс України.

4.Угода Про порядок вирішення спорів, пов’язаних із здійсненням господарської діяльності від 23 березня 1992 року // Державна виконавча служба України. Виконання рішень судів. Офіційне видання. –Ужгород: ІВА. –1999. –152с.

5.Закон України від 2 жовтня 1996 року “Про звернення громадян” // ВВР. – 1996.

– №47. – ст.256.

6.Закон України від 24 лютого 1994 року “Про міжнародний комерційний арбітраж” // ВВР. –1994. -№25. –ст.198.

7.Закон України від 2 вересня 1993 року “Про нотаріат” // ВВР. –1993. -№39. –ст.383.

8.Закон України від 18 лютого 1992 року “Про обмеження монополізму та недопущення недобросовісної конкуренції у підприємницькій діяльності” // ВВР.

–1992. -№21. –ст.296.

9.Указ Президента України від 11 липня 2001 року “Про утворення апеляційних

господарських судів та затвердження мережі господарських судів України”

// Урядовий кур’єр 1.08.2001.

10.Положення “Про третейський суд” // Правовісник. –1998. -№3(6).

11.Наказ ДПА від 11 грудня 1996 року Про затвердження Положення про порядок подання та розгляду скарг платників податків державними податковими адмістраціями.

12.Роз’яснення ВАСУ від 17 лютого 1997 року Про виконання рішень третейських судів

54

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

Спеціальна література:

1.Грось Л. Способы защиты деловой репутации // Хозяйство и право. –1996. - №12.

2.Мельник Н. Защита предпринимательства в свете Закона Украины «О борьбе с коррупцией» // Предпринимательство, хозяйство и право. –1996. -№4.

3.Притика Ю. Деякі аспекти поняття міжнародного комерційного арбітражу і його застосування // Право України. –1995. -№11.

4.Притика Д. Конституційні засади правосуддя і напрями вдосконалення господарського судочинства // Право України. –1997. –№1.

5.Притика Д. Арбітражні суди України у забезпеченні конституційного принципу рівності суб’єктів права власності // Право України. –1998. -№8.

6.Притика Д.М., Тітов М.І., Щербина В.С. Арбітражний процес: Навчальний посібник. – Харків: Консум. – 2000.

7.Радзіевська Л.К., Пасічник С.Г. Нотаріат в Україні: Навч. посіб. – К.: Юрінком Інтер. – 2000.

8.Саніахметова Н.О. Правовий захист підприємництва в Україні: навчальний посібник. -Київ. – Юрінком Інтер. –1999.

9.Сліпачук Т. Міжнародному комерційному арбітражу при торгово-промисловій палаті України – 5 років // Право України. –1997. -№10.

10.Фурса С.Я., Фурса Є.І. Нотаріат в Україні: навчальний посібник для студентів юридичних вузів та факультетів. –К.: Вентурі, 1999.

11.Цивільне процесуальне право України: Підручник для юрид. вузів і фак. / В.В.Комаров, В.І.Тертишніков, Е.Г.Пушкар. – Харків: Право. – 1999.

Завдання 1. Порівняйте поняття “правовий захист” та “правова охорона” прав підприємців.

Завдання 2. Складіть претензію в зв’язку з порушенням умов договору оренди. Завдання 3. Складіть претензію про відшкодування заподіяної шкоди суб’єкту

підприємництва.

Завдання 4. Напишіть позовну заяву до арбітражного суду про визнання недійсним правового акту.

Завдання 5. Визначте підвідомчість спорів міжнародному комерційному арбітражному суду при Торгово-промисловій палаті України.

Завдання 6. Напишіть скаргу на неправомірні дії працівників податкового органу. Завдання 7. Вчиніть виконавчий напис на безспірному документі.

Задача 1. При одержанні 13 лютого 1998 року вантажу, що перевозився автомобілем “Камаз” АТП - 1863 встановлено недостачу і псування вантажу на загальну суму 3628 грн. Факти були підтверджені комерційним актом від 15 лютого 1998 року. Одержувач - мале підприємство “Оріон” - пред`явило 21 березня 1998 року претензію до АТП - 1863. До претензії не були долучені комерційний акт та розрахунок суми недостачі.

21 грудня 1998 року, не одержавши відповіді від АТП - 1863, МП “Оріон” звернулися з позовом до господарського суду. Суд відмовив у прийнятті позовної заяви у зв`язку з відсутністю доказів досудового врегулювання спору.

Проаналізуйте ситуацію.

З якого моменту обчислюються претензійний строк і строк для дачі відповіді на претензію?

Які наслідки подання претензії без підтверджуючих претензійні вимоги документів? Яка позовна давність встановлена з договорів перевезень автомобільним

транспортом і який порядок їх обчислення?

55

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

ТЕСТИ

1. Виключно організацією укладення угод купівлі-продажу цінних паперів займається:

а) Товарна біржа; б) Валютна біржа; в) Фондова біржа; г) Змішана біржа; д) Відкрита біржа.

2.Засновниками та членами товарної біржі не можуть бути: а) Комерційні юридичні особи; б) Іноземні суб’єкти господарювання;

в) Органи державної влади та управління; г) Виробничі кооперативи; д) Об’єднання громадян.

3.Державна реєстрація товарної біржі здійснюється:

а) Кабінетом Міністрів України; б) Органами юстиції;

в) Обласною державною адміністрацією; г) Торгово-промисловою палатою;

в) Виконавчим комітетом міської, районної у місті ради.

4. Фондова біржа в Україні створюється і діє в організаційно-правовій формі: а) Акціонерного товариства; б) Колективного підприємства; в) Громадської організації; г) Виробничого кооперативу;

д) Товариства з обмеженою відповідальністю.

5.Фондову біржу може бути створено: а) Не більш як 5 засновниками; б) Не менш як 10 засновниками; в) Не більш як 20 засновниками; г) Не менш як 20 засновниками; д) Не менш як 25 засновниками.

6.Мінімальний розмір статутного фонду фондової біржі встановлено у сумі, що еквівалентна: а) 625 мінімальним зарплатам; б) 100 мінімальним зарплатам;

в) 10 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян; г) 625 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

д) 1 000 000 гривень.

7.Рішення про видачу свідоцтва про реєстрацію фондової біржі приймається не пізніше ______ днів з дня одержання необхідних документів.

8.Свідоцтво про реєстрацію фондової біржі видається терміном на _______________

9.Діяльність фондової біржі припиняється, коли число її членів стало менше:

а) 20 б) 25 в) 5 г) 15 д) 10

10.Біржова угода вважається укладеною з моменту: а) Її нотаріального посвідчення; б) Її реєстрації на біржі; в) Її підписання;

г) Досягнення згоди щодо всіх її істотних умов; д) Передачі товару.

11.Угода вважається біржовою, якщо вона відбувається у вигляді: а) Бартеру; б) Лізингу; в) Комісії;

г) Купівлі-продажу; д) Перевезення.

56

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

12.Для виконання функцій з розроблення, розгляду, та погодження міжнародних (регіональних) та національних стандартів України створюються:

а) Державні центри стандартизації; б) Випробовувальні лабораторії; в) Науково-технічні товариства; г) Інженерні спілки;

д) Технічні комітети стандартизації.

13.До нормативних документів із стандартизації належать:

а) Галузеві стандарти; б) Державні стандарти України;

в) Декрети Кабінету Міністрів; г) Накази Держстандарту; д) Технічні умови.

14.Строк розгляду проекту національного стандарту та подання відгуків не може бути меншим ніж ____ днів від дня його опублікування:

15.Інформація про зміни, текст змін національних стандартів публікуються не пізніше ніж за _____ днів до терміну надання їм чинності:

16.Сертифікація в Україні поділяється на:

а) Обов’язкову та добровільну; б) Обов’язкову та необов’язкову; в) Вільну та вимушену; г) Обов’язкову та необхідну;

д) В законодавчо регульованій та законодавчо нерегульованій сфері.

17.За результатами проведеної сертифікації заявникові видається: а) Стандарт.

б) Свідоцтво; в) Сертифікат; г) Патент; д) Ліцензія.

18.Виготівник (виконавець) зобов’язаний забезпечити можливість використання товару (результатів виконаної роботи) за призначенням протягом терміну його служби, а в разі його відсутності – протягом

______________________________________

19.Право на відшкодування шкоди, заподіяної товарами (роботами, послугами), що містять конструктивні, виробничі, рецептурні або інші недоліки зберігається протягом:

а) гарантійного терміну; б) страхового терміну; в) розумного терміну; г) терміну служби;

д) терміну позовної давності.

20.Монопольним визнається становище підприємця, частка якого на ринку певного товару перевищує

___________________відсотків.

21.Порушенням антимонопольного законодавства вважається:

а) Зайняття монопольного становища; б) Використання монопольного становища;

в) Прагнення до зайняття монопольного становища; г) Приховування монопольного становища; д) Зловживання монопольним становищем.

22.Зловживанням монопольним становищем визнається: а) Встановлення монопольно-високих цін; б) Встановлення надмірно високих цін; в) Встановлення неузгоджених цін; г) Встановлення високих цін; д) Встановлення низьких цін.

23.Будь-які дії у конкуренції, що суперечать правилам, торговим та іншим чесним звичаям у підприємницькій діяльності вважаються:

а) Недобросовісною діловою практикою; б) Недобросовісною конкуренцією; в) Несправедливою конкуренцією; г) Нечесною конкуренцією; д) Монопольною конкуренцією.

57

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

24.Центральним органом державної виконавчої влади, покликаним здійснювати контроль за економічною концентрацією є:

а) Вищий арбітражний суд; б) Кабінет Міністрів; в) Держстандарт;

г) Монопольне відомство; д) Антимонопольний комітет.

25.Примусовий поділ монопольного утворення не застосовується, якщо частка внутрішнього обороту структурного підрозділу в загальному обсязі валової продукції підприємства (об’єднання) становить: а) Більше 30%; б) Більше 35%; в) Менше 30%; г) Менше 35%; д) Більше 50%.

26.За вчинення дій, визначених як зловживання монопольним становищем на підприємця накладається штраф у розмірі:

а) До 5 відсотків виручки; б) До 1 відсотка виручки; в) До 3 відсотків виручки; г) До 10 відсотків виручки; д) До 2 відсотків виручки.

27.З питань примусового поділу монопольних утворень та накладення штрафів приймається:

а) Розпорядження; б) Рішення; в) Ухвала; г) Постанова; д) наказ.

28.В господарському обороті України застосовуються такі форми безготівкових розрахунків: а) Доручення; б) Платіжні чеки;

в) Вимоги-доручення; г) Акредитиви; д) Платіжні формуляри.

29.Виручка резидентів у іноземній валюті підлягає зарахуванню на їх валютні рахунки не пізніше: а) 45 робочих днів; б) 90 календарних днів; в) 1 місяця;

г) 60 календарних днів; д) 30 робочих днів.

30.Примусове списання (стягнення) коштів, що знаходяться на рахунках суб’єктів підприємницької діяльності допускається:

а) За рішенням третейського суду; б) За рішенням органу державної податкової служби; в) За рішенням нотаріуса; г) За рішенням арбітражного суду;

д) За рішенням державної виконавчої служби.

31.За способом встановлення, вільними вважаються ціни:

а) Регульовані; б) Фінансові; в) Договірні; г) Оптові; д) Роздрібні.

32.Державне регулювання цін і тарифів здійснюється шляхом встановлення: а) Державних монопольних цін; б) Середньої величини державних цін;

в) Граничних відхилень від державних фіксованих цін; г) Обов’язкових державних цін; д) Договірних цін.

33.Приймає рішення про запровадження індикативних цін та встановлює їх переліки: а) Кабінет Міністрів України; б) Міністерство закордонних справ;

58

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

в) Обласна державна адміністрація; г) Міністерство зовнішніх економічних зв’язків і торгівлі; д) Міністерство економіки.

34.Фізичні особи мають право здійснювати зовнішньоекономічну діяльність з моменту: а) Досягнення повноліття; б) Реєстрації їх як суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності;

в) Набуття повної дієздатності; г) Державної реєстрації їх як підприємців;

д) Укладення зовнішньоекономічного договору.

35.В Україні запроваджено такі види експортних (імпортних) ліцензій:

а) Особливі; б) Колективні;

в) Компенсаційні; г) Закриті; д) універсальні.

36. В Україні запроваджуються такі види експертних (імпортних) квот: а) Генеральні; б) Разові; в) Колективні; г) Групові;

д) Універсальні.

37.Державна реєстрація іноземних інвестицій здійснюється: а) Виконавчим комітетом обласної ради; б) Виконавчим комітетом міської ради; в) Арбітражним судом; г) Обласним управлінням юстиції;

д) Обласною державною адміністрацією.

38.Рішення про реєстрацію іноземних інвестицій приймається протягом_______робочих днів.

39.В Україні можуть випускатися такі види цінних паперів:

а) Чеки; б) Акредитиви;

в) Коносаменти; г) Інвестиційні сертифікати; д) Накладні.

40.Привілейовані акції не можуть бути випущені на суму, що перевищує_____________% статутного фонду акціонерного товариства.

41.Рішення про випуск облігацій підприємств оформляється:

а) Розпорядженням; б) Протоколом; в) Статутом; г) Наказом; д) Довідкою.

42.На ринку цінних паперів можуть здійснюватися такі види професійної діяльності: а) Консалтингова діяльність; б) Депозитарна діяльність; в) Аудиторська діяльність; г) Реєстраційна діяльність; д) Дилерська діяльність.

43.Державне регулювання ринку цінних паперів здійснює:

а) Міністерство економіки; б) Державний комітет з розвитку підприємництва; в) Міністерство фінансів; г) Національний банк;

д) Державна комісія з цінних паперів та фондового ринку.

44.Прямими учасниками національної депозитарної системи є: а) Організатори торгівлі цінними паперами; б) Банки; в) Емітенти;

г) Торговці цінними паперами; д) Зберігачі.

45.Цінні папери, обіг яких дозволено на території України, можуть випускатися у:

59

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

а) Письмовій формі; б) Бездокументарній формі; в) Усній формі; г) Електронній формі;

д) Нотаріальній формі.

46.Підтвердженням права власності на цінні папери є: а) Патент; б) Свідоцтво;

в) Сертифікат; г) Ліцензія;

д) Протокол комісії.

47.Переведення цінних паперів випущених у документарній формі у бездокументарну називається: а) Легалізацією; б) Знерухомленням; в) Сертифікацією; г) Клірингом;

д) Трансформацією.

48.Вимоги щодо доарбітражного врегулювання господарських спорів не поширюються на спори: а) Про стягнення заборгованості за виконавчим написом нотаріуса; б) Про розірвання договорів оренди; в) Про звернення стягнення на заставлене майно;

г) Про спонукання до укладення договору; д) Про відшкодування шкоди заподіяної діловій репутації підприємця.

49.Претензія, з якою звертаються суб’єкти підприємництва в порядку доарбітражного врегулювання господарського спору, підлягає розглядові в _________строк, який обчислюється з дня одержання претензії.

50.Якщо підприємство чи організація, які одержали протокол розбіжностей щодо умов договору, заснованого на державному замовленні, не передадуть розбіжності, що залишилися не врегульованими, на вирішення арбітражного суду, то:

а) Пропозиції другої сторони вважаються прийнятими; б) Договір вважається не укладеним;

в) Пропозиції другої сторони вважаються не прийнятими; г) Договір вважається не підписаним; д) Умови договору вважаються не погодженими.

51.Підприємство, організація, які одержали пропозиції про зміну чи розірвання договору, повинні відповісти на неї не пізніше_________днів після одержання пропозиції.

52.Дозвіл на створення комерційних банків дає:

а) Кабінет Міністрів України; б) Міністерство економіки України; в) Міністерство фінансів;

г) Національний банк за погодженням з міністерством юстиції України; д) Національний банк України.

53.Назвіть розмір частки будь-якого із засновників, акціонерів (учасників) комерційного банку, яка не повинна перевищувати _______ відсотків статутного фонду.

54.Вкажіть строк, в межах якого здійснюється державна реєстрація комерційного банку з моменту одержання заяви та всіх необхідних для цього документів ___________.

55.Вкажіть строк протягом якого акціонери можуть надсилати свої пропозиції щодо порядку денного загальних зборів _____________________________.

56.Неодмінно до порядку денного загальних зборів акціонерного товариства вносяться пропозиції:

а) будь-кого з акціонерів; б) акціонера – члена правління товариства;

в) члена ради акціонерного товариства; г) акціонера, який володіє понад 10% голосів; д) акціонера, що є посадовою особою.

57.При якій кількості акціонерів рада АТ (спостережна рада) створюється обов’язково:

__________________________

58.Консервація основних фондів підприємств – це комплекс заходів, які здійснюються у разі припинення виробничої та іншої господарської діяльності з можливістю подальшого відновлення функціонування основних фондів, спрямованих на довгострокове їх зберігання, але не більше як ______________.

59.Вкажіть, при якій кількості членів трудового колективу підприємства рішення загальних зборів буде правомочним щодо створення господарського товариства внаслідок приватизації:

а) якщо у них брало участь більше половини працівників підприємства;

60