Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Gospodarske_pravo_Ukrajini_-_praktikum_2011_01

.pdf
Скачиваний:
12
Добавлен:
04.08.2020
Размер:
920.99 Кб
Скачать

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

3.Винник О.М. Добровольная ликвидация: нужло ли упрощать еѐ порядок

// Бизнес. –1998. - №26.

4.Грущинський І.М., Кравчук В.М., Пограничний Є.П. Державна реєстрація суб’єктів підприємницької діяльності. Науково-практичний посібник. – Львів: Престиж-інформ, 2000.

5.Квасницкая Ольга. Процедура государственной регистрации субъектов предпринимательства // Підприємництво, господарство і право. – 2005. - № 4.

6.Кобецька Надія. Співвідношення ліцензування господарської діяльності та природноресурсового ліцензування // Підприємництво, господарство і право. –

2008. - № 10.

7.Ковтун Леся. Реформа банкротства: pro & contra // Юридическая практика. –

2010. - №4.

8.Кодинець А. Теоретичні проблеми визначення сутності прав на засоби індивідуалізації // Підприємництво, господарство і право. - 2007. - №7.

9.Кравчук В. Поняття статутного капіталу юридичної особи. - // Право України. –

2006. - №12.

10.Кравчук В. Розмір статутного капіталу юридичної особи. - // Право України. –

2007. - №2.

11.Пастух Ігор. Про юридичну природу ліцензування господарської діяльності // Підприємництво, господарство і право. - 2009. - №9.

12.Поляков Б. Практика приминения Закона Украины О возобносленнии

платежеспособности

должника

или

признании

его

банкротом

//Підприємництво, господарство и право. – 2000. – №10.

13.Поляков Б. М. Право несостоятельности (банкротства) в Украине. – К.: Концерн «Видавничий Дім «Ін Юре», 2003.

14.Провоторова Євгенія. Правові аспекти визначення критеріїв видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню // Підприємництво, господарство и право. – 2009. – №4.

15.Радзивілюк В. Деякі судові процедури банкрутства (розпорядження майном боржника та санація) // Підприємництво, господарство и право. – 2000. – №12.

16.Радзивилюк В. Состояние законодательства о банкротстве в Украине и перспективы его гармонизации // Підприємництво, господарство і право. – 2006. - № 5.

17.Радзивілюк В. Щодо цілей інституту запобігання банкрутству (неспроможності) // Право України. – 2010. - № 8.

18.Роїна О.М. Реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. К.: Центр учбової літератури, 2008.

19.Сагайдак Юлія. Легалізація суб’єктів господарювання в Україні та за кордоном (порівняльно-правовий аналіз) // Підприємництво, господарство і право. – 2004. - № 10.

20.Сагайдак Ю. Сутність, роль та організаційно-правові проблеми легалізації підприємництва в Україні // Підприємництво, господарство і право. – 2006. - № 11.

21.Тітов М., Бондаренко В. Новий закон про банкрутство: проблеми застосування

//Право України. – 2000. – № 8.

22.Шевченко Наталія. Роль органів господарського товариства в процесі його припинення шляхом реорганізації // Підприємництво, господарство і право. –

2010. - № 9.

23.Шиян Д. Позбавлення права займатися підприємницькою діяльністю: поняття, ознаки, підстави призначення і порядок виконання // Підприємництво, господарство і право. – 2003. - № 1.

11

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

24.Шпомер Алла. Поняття, ознаки та функції ліцензування певних видів господарської діяльності в Україні // Підприємництво, господарство і право. –

2004. - №12.

25.Шпомер Алла. Сутність і призначення спеціального порядку ліцензування деяких видів господарської діяльності // Підприємництво, господарство и право.

– 2009. – №7.

26.Шпомер А.І. Ліцензування та патентування як засоби державного регулювання господарської діяльності // Вісник господарського судочинства. - 2011. - № 2.

Завдання 1. Визначіть перелік документів, передбачених законом для створення суб’єкта підприємницької діяльності та вкажіть порядок їх прийняття і затвердження.

Завдання 2. Поняття та умови створення суб`єктів підприємницької діяльності.

1.Розкрийте загальні умови створення суб’єктів підприємництва.

2.Охарактеризуйте спеціальні умови створення окремих видів суб`єктів підприємництва.

3.Визначте засновників (співзасновників) суб`єктів господарювання.

4.Розкрийте шляхи реалізації засновниками своїх прав щодо створення суб`єктів підприємництва.

5.Визначте порядок затвердження та одержання передбачених законом документів, необхідних для створення господарюючих суб`єктів.

Завдання 3. Охарактеризуйте загальний порядок відкриття банківських рахунків суб’єктами господарювання.

Завдання 4. Розкрийте процедуру ліквідації суб’єкта підприємницької діяльності.

Задача 1. Студент 3 курсу юридичного факультету, який проживає у м.Львові по вул. Науковій (Франківський район м.Львова) звернувся у Личаківську районну адміністрацію з заявою про реєстрацію його як підприємця для здійснення юридичної практики.

Через 10 днів йому було відмовлено у державній реєстрації. У відмові було зазначено, що:

1)у Львові вже існують юридичні фірми, тому займатися цим видом діяльності вбачається недоцільним;

2)для зайняття таким видом діяльності необхідна вища юридична освіта, якої у заявника немає;

3)така діяльність може здійснюватися лише після отримання ліцензії Міністерства юстиції України;

4)заявник не має власного приміщення, де мала б здійснюватися така діяльність. Чи є підстави для відмови в державній реєстрації?

Задача 2. Відповідно до ст.7 Закону “Про господарські товариства” зміни, які сталися в установчих документах підлягають державній реєстрації. Товариство зобов’язане повідомити реєстраційний орган про зміни у п’ятиденний строк.

В чому полягає правова природа реєстрації внесення змін до установчих документів суб’єкта господарювання? Які правові наслідки пропущення строку для повідомлення про внесення змін до установчих документів? Чи має право орган державної реєстрації відмовити в реєстрації змін до установчих документів, якщо вони подані з порушенням встановленого строку?

Задача 3. Петренко, Іваненко, Сидорчук вирішили створити товариство з обмеженою відповідальністю “Львів-Інвест”. Учасники домовилися про такі внески:

Петренко – 10 000 гривень грошима, комп’ютер вартістю 8 000 гривень, принтер вартістю 4 000 гривень. Іваненко – 10 000 гривень грошима, комплект офісних меблів

12

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

вартістю 15 000 гривень; Сидорчук – 1000 акцій ВАТ “Львівнафтопродукт” номінальною вартістю 5,25 грн кожна на суму 5 250 гривень, які сторони оцінили за курсовою вартістю на суму 10 500 гривень.

Оцінка внесків відбувалася за домовленістю сторін на основі ринкових цін. Відповідно до засновницького договору грошові внески вносяться на

накопичувальний рахунок товариства до реєстрації, внески в натуральній формі вносяться шляхом передачі майна товариству після його державної реєстрації за актом прийняття-передачі.

Реєстраційний орган відмовив у реєстрації товариства у зв’язку з невиконанням вимог ст. 52 Закону України “Про господарські товариства” в частині внесення 50% внесків кожним учасником, що має бути підтверджено довідкою, виданою банківською установою. Крім того, реєстраційний орган вважає, що оцінка внесків завищена і потрібно надати документи, які свідчать про належність майна, яке вноситься в статутний капітал учасникам (накладна, чек, технічний паспорт).

Дайте правовий аналіз ситуації.

Задача 4. Фізичній особі-підприємцю М. надійшло письмове повідомлення з районної податкової інспекції про те, що йому необхідно з’явитися у податкову службу для отримання довідки про взяття його на облік. У повідомленні також було зазначено розмір грошової суми, яку необхідно сплатити за видачу такої довідки.

М. відмовився з’явитися у податкову інспекцію на тій підставі, що згідно із законом він не несе обов’язку зареєструватися в органах державної податкової служби. Це повинен зробити відповідний орган податкової служби незалежно від того чи відвідає його підприємець особисто чи ні.

Дайте правову оцінку доводам підприємця М.

Задача 5. Приватне підприємство Кредитобрало своїм видом діяльності надання колекторських послуг із забезпечення повернення кредитів недобросовісними боржниками.

Зметою легалізації свого статусу, ПП Кредитзвернулося до Національного банку України для видачі ліцензії на право заняття відповідним видом діяльності.

Національний банк України відмовив у видачі ліцензії на тій підставі, що такий вид діяльності не передбачений законом і заявник подав неправдиві відомості про свого керівника.

Зурахуванням яких критеріїв визначаються види господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню в Україні? З яких підстав суб’єктові господарювання може бути відмовлено у видачі ліцензії? Чи може бути створено суб’єкта господарювання, який обрав своїм видом діяльності такий, що не передбачено законом?

Дайте правовий аналіз дій Національного банку України.

Задача 6. Загальні збори членів громадської організації “Клуб ринкових реформ” вирішили перетворити громадську організацію у товариство з обмеженою відповідальністю, яке має на меті ті самі цілі і завдання.

Орган державної реєстрації відмовив у перереєстрації у зв’язку з тим, що таке не передбачено законодавством.

Чи вправі громадська організація перетворитися у господарське товариство? Задача 7. 21 вересня ухвалою господарського суду було порушено провадження у

справі про банкрутство АТ Універмаг Львів”. 30 вересня оголошення про це було опубліковано у засобах масової інформації.

Фізична особа-підприємець С. дізнався про порушення провадження у справі про банкрутство 15 грудня. У той же день він подав заяву про включення його у список конкурсних кредиторів.

Господарський суд відмовив С. у задоволенні його заяви на підставі пропущення ним місячного строку для звернення до суду.

13

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

Підприємець С. звернувся за допомогою до адвоката і поставив перед ним завдання знайти правовий шлях для прийняття його заяви до розгляду судом.

Дайте правовий ааналіз ситуації.

ТЕМА 4: СУБЄКТИ ГОСПОДАРЮВАННЯ. ПРАВОВИЙ СТАТУС ПІДПРИЄМСТВ ТА ЇХ ОРГАНІЗАЦІЙНА СТРУКТУРА.

1.Суб’єкти господарювання: поняття та види. Громадяни як суб’єкти господарювання: особливості правового статусу.

2.Поняття, ознаки та організаційні форми підприємств.

3.Види підприємств. Малі підприємства та субєкти малого підприємництва.

4.Особливості створення та діяльності:

4.1.державних унітарних підприємств;

4.2.комунальних унітарних підприємств;

4.3.підприємств обєднань громадян, релігійних організацій та споживчої

кооперації;

4.4.приватних підприємств.

5.Виробничі кооперативи: поняття, види, особливості створення та діяльності.

6.Фермерське господарство: поняття та його місце серед інших суб’єктів підприємництва.

7.Іноземні підприємства та підприємства з іноземною інвестицією: поняття, організаційно-правові форми, особливості створення та діяльності.

8.Господарська діяльність відокремлених структурних підрозділів підприємств.

Нормативний матеріал:

1.Господарський кодекс України.

2.Цивільний кодекс України.

3.Податковий кодекс України.

4.Закон України від 16 квітня 1991 року “Про зовнішньоекономічну діяльність”

//ВВР. –1991. –№29. –ст. 377.

5.Закон України „Про свободу совісті та релігійні організації” від 23 квітня 1991 року // Відомості Верховної Ради. -1991. -№25. -ст.283 (Із змінами і доповненнями).

6.Закон України „Про споживчу кооперацію” від 10 квітня 1992 року // Відомості Верховної Ради. -1992. -№30 (Із змінами і доповненнями).

7.Закон України „Про об`єднання громадян” від 16 червня 1992 року // Відомості Верховної Ради. -1992. -№34. -ст.504 (Із змінами і доповненнями).

8.Закон України від 19 березня 1996 року “Про режим іноземного інвестування”

//Голос України, 1996, 25 квітня.

9.Закон України „Про місцеве самоврядування в Україні” від 21 травня 1997 року // Відомості Верховної Ради. -1997. -№24. –ст.170.

10.Закон України “Про державну підтримку малого підприємництва” від 19 жовтня 2000 року // Урядовий кур’єр 22.11.2000.

11.Закон України „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців” від 15 травня 2003 року // Відомості Верховної Ради. -2003. -№31. – ст.263.

12.Закон України „Про фермерське господарство” від 19 червня 2003 року // Відомості Верховної Ради. -2003. -N 45. -ст.363 (Із змінами і доповненнями).

13.Закон України „Про кооперацію” від 10 липня 2003 року // Відомості Верховної Ради. -2004. -№5. -ст.35.

14

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

14.Закон України „Про управління об’єктами державної власності” від 21 вересня 2006 року // Відомості Верховної Ради. -2006. -№46. -ст.456.

Спеціальна література:

1.Алексеева Ю. Частное предприятие как субъект корпоративних отношений // Підприємництво, господарство і право. – 2006. - № 12.

2.Беляневич О.А. Відокремлені підрозділи підприємств як учасники господарського обороту // Вісник Вищого арбітражного суду України. – 1998. - №2.

3.Блащук Тетяна. Організаційно-правові форми юридичних осіб у сучасному цивільному праві // Підприємництво, господарство і право. – 2005. - № 8.

4.Вінник Оксана. Виробничий кооператив як різновид підприємницької організації // Предпринимательство, хозяйство и право. –1998. -№1.

5.Винар Л. Проблема відповідальності юридичних осіб, заснованих на державній власності // Вісник Львівського університету. – Серія юридична. – 2003. – Випуск

38.

6.Винар Любомир. Організаційно-правові форми юридичних осіб, заснованих державою // Підприємництво, господарство і право. – 2005. - № 8.

7.Голодницкий Э. Виды юридических лиц в новых Кодексах. Организационноправовые формы юридического лица: системный анализ ГК и ХК // Юридическая практика. – 2004. - № 8.

8.Гріщенко О.В. Деякі аспекти господарсько-правового статусу фізичної особипідприємця // Вісник господарського судочинства. – 2010. - № 5.

9.Загнітко О., Малига В. Правовий статус підприємств колективної власності // Право України. – 2005. - № 2.

10.Зеліско А. Правовий статус фермерських господарств як юридичних осіб приватного права // Право України. – 2010. - № 5.

11.Зубатенко Олена. Деякі аспекти правового статусу кооперативу як учасника господарських відносин // Підприємництво, господарство і право. – 2009. - № 9.

12.Коссак В. Здійснення спільної підприємницької діяльності, пов’язаної зі створенням юридичних осіб // Право України. -1996. -№11.

13.Костенко Леся. Який суд допоможе учаснику приватного підприємства вийти з нього? // Юридичний журнал. – 2009. - №9.

14.Кочергина Екатерина. К вопросу о соотношении понятий юридического лица и организационно-правовой формы // Підприємництво, господарство і право. –

2004. - № 10.

 

 

 

 

 

15. Красько

И.

Юридические

проблемы

компании

одного

лица

// Предпринимательство, хозяйство и право. –1998. -№11.

16.Кучеренко І. Сучасна історія розвитку українського законодавства, яке регулює порядок створення та діяльності державних підприємств // Підприємництво, господарство і право. – 2001. – №8.

17.Лукьяненко Ольга. Пределы имущественной ответственности государственных предприятий в хозяйственных обязательствах // Підприємництво, господарство і право. – 2009. - № 3.

18.Пальчук П.М. Проблеми визначення правової природи правоздатності підприємств у зв’язку з ліцензуванням господарської діяльності за її видами // Вісник господарського судочинства. – 2010. - №2.

19.Пацурківський Ю.П. Правовий статус підприємців – громадян // Науковий вісник Чернівецького університету. – 2000. – Вип. 82.

20.Похиленко І. Поняття фермерського господарства як організаційно-правової форми суб’єктів малого підприємництва // Підприємництво, господарство і право. – 2007. - № 11.

15

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

21.Похиленко Ірина. Поняття виробничого кооперативу як організаційно-правової форми суб'єктів малого підприємництва // Підприємництво, господарство і право. – 2008. - № 3.

22.Приватний підприємець. – К.: Фактор, 2010.

23.Пушкін О., Селіванов В. Відносини підприємництва і правовий статус їх суб’єктів

//Право України. -1994. -№5-6.

24.Самойлюк О. Виробничі кооперативи: стан та перспективи розвитку // Право України. – 2005. - № 1.

25.Семерак О. Дочірні підприємства – як форми здійснення іноземних інвестицій

//Право України. -1998. -№3.

26.Титова Н. Селянське (фермерське) господарство України: правова регламентація, поняття, ознаки, перспективи // Право України. –1995. -№9-10.

27.Теньков С. Приватне підприємство: хто власник? // Юридичний вісник України. –

1998. – №46.

28.Труш І. Організаційно-правові форми комунальних підприємств // Право України. – 2010. - № 2.

29.Труш Ігор. Порядок створення комунальних унітарних підприємств // Підприємництво, господарство і право. – 2010. - № 10.

30.Федорович В.І. Правові основи створення та діяльності сільськогосподарських виробничих кооперативів в Україні. –Львів: Атлас. – 1998.

31.Хахулин В., Алексеева Ю. Легальное определение частного предприятия в Украине // Підприємництво, господарство і право. – 2007. - № 1.

32.Цікало В. Корпоративне товариство: поняття, ознаки, організаційно-правові форми // Право України. 2006. № 6.

33.Шишка Роман. Індивідуалізація фізичних осіб як підприємців // Підприємництво, господарство і право. – 2008. - № 6.

34.Щербак І. Необхідність розвитку господарсько-правового регулювання статусу відокремлених підрозділів підприємств // Підприємництво, господарство і право

- 2007. - № 2.

35.Щербина В.С. Суб’єкти господарського права: Монографія. – К.: Юрінком Інтер, 2008. – 264с.

36.Ямкова І.М. Правове забезпечення діяльності фізичних осіб-підприємців: порівняльна характеристика // Економіка та право. – 2009. - №3.

37.Ямкова І. Правовий статус інституту приватного підприємництва: становлення та тенденції розвитку // Право України. – 2010. - № 8.

Завдання 1. Розкрити структуру статуту державного унітарного комерційного підприємства та визначити особливості його змісту.

Завдання 2. Підготувати пакет документів, необхідних для створення комунального унітарного комерційного підприємства.

Завдання 3. Підготувати необхідні документи для створення приватного підприємства.

Завдання 4. Розробити структуру статуту підприємства, заснованого на власності об’єднання громадян.

Завдання 5. Розробити структуру статуту підприємства, заснованого на власності релігійної організації.

Завдання 6. Підготувати пакет документів, необхідних для створення виробничого кооперативу.

Завдання 7. Розкрити умови створення фермерського господарства. Підготувати необхідні документи для його державної реєстрації.

16

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

Завдання 8. Скласти схему дій по створенню підприємства з іноземною інвестицією.

Завдання 9. Викласти текст положення про філію підприємства.

Задача 1. У місті Я. діяли два комунальних унітарних підприємства: одне комерційне та інше некомерційне, які займалися діяльністю щодо утримання доріг та прилеглих до них територій.

З метою вивільнення земельної ділянки, на якій розташовувалося комерційне підприємство та погашення боргів некомерційного, міським головою було прийнято рішення ліквідувати обидва підприємства і на базі їх майна створити нове унітарне комерційне підприємство, яке б стало правонаступником лише комунального комерційного підприємства.

Підготовку необхідних документів для ліквідації діючих підприємств та утворення нового, було доручено директору комерційного комунального підприємства, який повинен був очолити нове підприємство.

Директор некомерційного комунального підприємства звернув увагу міського голови, на те, що вирішення таких питань не належить до його компетенції, і у разі ліквідації некомерційного унітарного підприємства його борги не вважаються погашеними, а повинні перейти до новоствореного підприємства.

Дайте правовий аналіз ситуації.

Задача 2. Міністерство промисловості видало наказ про утворення державного комерційного підприємства.

За умовами наказу підприємству на праві господарського відання передавалося майно необхідне для здійснення господарської діяльності. Розмір частки держави у статутному капіталі не визначався.

Державне підприємство уклало договір поставки із акціонерним товариством, однак умови договору першим не були виконані.

Акціонерне товариство предявило позов до держави в особі казначейства, в якому вимагало відшкодувати завдані йому невиконанням договору збитки.

Представник казначейства заперечив позов на тій підставі, що комерційні державні підприємства не фінансуються з державного бюджету, вони є самостійними субєктами господарювання щодо яких у держави існують лише корпоративні права. З цих міркувань держава не може нести відповідальності за зобовязаннями свого комерційного підприємства, а воно повинно відповідати у межах належних йому грошових коштів.

Вирішіть спір.

Задача 3. Приватне підприємство “Лоза” отримало кредит по лінії ЄБРР під заставу нерухомого майна, що належить ВАТ “Прогрес”. Оскільки кредит не повернуто, банк звернув стягнення на заставлене майно. ВАТ “Прогрес” пред’явило позов до ПП “Лоза” і його засновника - Лозинського В.М. про відшкодування шкоди.

Лозинський В.М. вважає, що відповідати не повинен, оскільки безпосереднє управління підприємством здійснював директор – Божко І.Я.

Що таке приватне підприємство?

Чи обгрунтовані вимоги ВАТ “Прогрес” і заперечення Лозинського В.М.? Складіть письмові пояснення на позовну заяву від імені Лозинського В.М.

Задача 4. Приватне підприємство “Номер” 12 січня уклало договір оренди офісного приміщення за адресою м.Львів, вул.І.Франка, 61. У квітні цього ж року в орган державної реєстрації було подано зміни до установчих документів, пов’язаних із зміною місцезнаходження.

17

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

Орган державної реєстрації у реєстрації змін відмовив у зв’язку з тим, що вони подані з порушенням встановленого 7-денного строку з дня зміни місцезнаходження.

Одночасно орган державної реєстрації звернувся з позовом про примусове припинення приватного підприємства “Номер”.

Чи правомірні дії органу державної реєстрації?

Задача 5. Громадяни В., Я. та А. вирішили створити кооператив “Джерело”. Однак, в Золочівській державній адміністрації, куди вони звернулись, їм було

відмовлено в реєстрації статуту, оскільки підприємство з такою назвою вже діяло на території Золочівського району. Окрім того, сільськогосподарський кооператив може діяти лише як обслуговуючий, не вважається субєктом підприємницької діяльності, і тому повинен реєструватися в органах юстиції.

Дайте правовий аналіз ситуації.

Задача 6. Громадська організація «Просвіта», яка створена з метою підняття культурного та освітнього рівня своїх членів, виступила єдиним засновником господарського товариства, в статуті якого було передбачено, що воно є підприємством обєднання громадян.

Бажаючи бути власником майна, яке буде набувати підприємство внаслідок своєї господарської діяльності, громадська організація передала належне їй майно утвореному підприємству на праві господарського відання, а за собою залишила право власності на це майно та на надходження підприємства після його державної реєстрації.

Предметом діяльності утвореного підприємства громадська організація обрала надання страхових і туристичних послуг.

Охарактеризуйте законність дій громадської організації.

Задача 7. Правління підприємства споживчої кооперації прийняло рішення про утворення трьох філій у різних регіонах.

З метою організації діяльності філій були розроблені їх установчі документи, якими філії наділялися виключно повноваженнями щодо укладення господарських договорів від імені підприємства з іншими субєктами господарювання.

Для здійснення цього виду діяльності філіям виділялося на самостійний баланс відповідне майно і відкривалися рахунки у банківських установах.

В установчих документах філій було також передбачено положення про те, що вони не несуть відповідальності за зобовязаннями підприємства споживчої кооперації, яке їх утворило, а підприємство не несе відповідальності за їх зобовязаннями.

На Голову правління підприємства споживчої кооперації було покладено обовязок здійснити легалізацію уворених філій.

Дайте правову оцінку рішенню правління підприємства споживчої кооперації. Як називається установчий документ філії? З якою метою створюється філія? Чим філія відрізняється від представництва?

ТЕМА 5: ГОСПОДАРСЬКІ ТОВАРИСТВА СУБЄКТИ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

1.Поняття та види господарських товариств.

2.Заснування господарських товариств.

3.Майно господарських товариств.

4.Права та обовязки учасників господарських товариств.

5.Управління діяльністю господарських товариств.

6.Особливості створення і діяльності товариств - обєднань майна (капіталів).

7.Особливості створення і діяльності товариств - обєднань осіб (діяльності).

18

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

8. Довірчі та інші господарські товариства.

Нормативний матеріал:

1.Господарський кодекс України.

2.Цивільний кодекс України.

3.Податковий кодекс України.

4.Закон України Про господарські товариствавід 19 вересня 1991 року // ВВР. – 1991. -№49. –ст.682.

5.Закон України Про акціонерні товариствавід 17 вересня 2008 року // Відомості Верховної Ради. -2008. -№50-51. –ст.384.

6.Закон України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємціввід 15 травня 2003 року // Відомості Верховної Ради. -2003. -№31.

–ст.263.

7.Закон України Про цінні папери та фондовий риноквід 23 лютого 2006 року // Відомості Верховної Ради. -2006. -№31. –ст.268.

8.Декрет Кабінету Міністрів України Про довірчі товариствавід 18 березня 1993 року // ВВР. –1993. -№19. –ст.207.

Спеціальна література:

1.Демченко С.Ф., Грудницька С.М. Нове корпоративне законодавство і проблеми його застосування судами // Економіка та право. – 2010. - №1.

2.Вінник О.М. Господарські товариства і виробничі кооперативи: правове становище. –К.: Товариство “Знання”, КОО, 1998.

3.Все про господарські товариства / Під ред. Коссака В.М. Львів: “Вільна Україна”,

1992.

4.Грудницька С. Відмінність об’єднань підприємств від господарських товариств // Право України. -1994. -№9.

5.Грудницька С., Шеремет О. Щодо гармонізації законодавства України про повні товариства й об’єднання підприємств із законодавством ЄС // Підприємництво, господарство і право. - 2006. - № 11.

6.Здійснення та захист корпоративних прав в Україні (цивільно-правові аспекти) / за заг. ред. В.В. Луця. – Тернопіль: Підручники і посібники, 2007.

7.Зорич Г. Актуальні питання та законодавчі аспекти регулювання товариства з обмеженою відповідальністю // Вісник господарського судочинств. - 2007. - № 2.

8.Кравченко С. Право участі, корпоративні права та підприємницька діяльність учасників товариств // Право України. - 2007. - №2

9.Кравчук В.М. Припинення корпоративних правовідносин в господарських товариствах. – Львів: Край, 2009.

10.Кучеренко І. Повні та командитні товариства // Підприємництво, господарство і право. – 2001. –№7.

11.Медовкіна Ліна. Щодо створення товариства з єдиним учасником в Україні // Підприємництво, господарство і право. - 2009. - №9.

12.Проблеми правового регулювання корпоративних відносин в Україні // Коссак В.М., Кравчук В.М., Цікало В.І., Бек Ю.Б. / за ред. професора Коссака В.М. – Львів: юридичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка, 2004.

13.Шевченко Н.І. Захист прав заінтересованих осіб при реорганізації господарських товариств // Вісник господарського судочинства. - 2011. - № 3.

14.Янкова Елена. Распределение прибыли между участниками хозяйственных обществ // Підприємництво, господарство і право. – 2008. - № 4.

19

Видання юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка

Завдання 1. Визначіть правовий статус засновників, учасників і акціонерів. Вказати відмінність між ними.

Завдання 2. Розкрийте процедуру створення товариства з обмеженою відповідальністю, вказавши необхідні документи.

Завдання 3. Встановіть склад учасників командитного товариства та вкажіть відмінності між ними.

Завдання 4. Охарактеризуйте особливості створення та діяльності довірчого товариства.

Задача 1. До складу товариства з додатковою відповідальністю «Основа» увійшло три учасники: Іванчук з часткою у розмірі 10%, Петренко з часткою у розмірі 35% та Хоменко з часткою у розмірі 55%.

Вважаючи, що в законі чітко не встановлено розмір статутного капіталу, засновники сформували його у розмірі 50 000 грн., з яких 75% внесено на момент скликання перших загальних зборів учасників. Решта планувалося внести по мірі надходження коштів на рахунок товариства.

У процесі господарської діяльності товариство уклало кредитний договір на загальну суму 300 000 грн., яку не вдалося повернути після закінчення дії договору.

Враховуючи те, що Іванчук, Петренко та Хоменко є учасниками товариства з додатковою відповідальністю, банк пред’явив вимогу про сплату кредиту в повному обсязі до усіх учасників одночасно пропорційно до розміру їх часток.

Учасники товариства заперечили вимогу банку, покликаючись на те, що:

1)необхідно у перешу чергу звертатися з вимогою про сплату боргу до товариства, а не до них;

2)згідно із законом всі учасники несуть відповідальність за зобов’язаннями товариства в однаковому розмірі, тобто порівну;

3)оскільки частки ними не були сплачені повністю, товариство має нести відповідальність у межах внесених вкладів.

Проаналізуйте фабулу на предмет дотримання порядку створення товариства, вимог банку та заперечень учасників. Розрахуйте в якому розмірі повинні нести відповідальність учасники товариства.

Задача 2. У зв’язку із важким матеріальним становищем, Іванчук вирішив продати належну йому 17% частку в статутному капіталі ТзОВ “Хмара”. Про це він повідомив збори учасників, і запропонував учасникам у 10-денний строк придбати частку за 40 000 гривень.

Учасники вважаючи, що ця сума не відповідає справжній вартості частки, відмовилися від її придбання.

Через деякий час Іванчук продав частку Петренку за 30 000 гривень.

Коли ж Петренко зявився у товариство, його не допустили, оскільки: 1) Петренко є єдиним учасником іншого господарського товариства; 2) договір про відступлення частки не посвідчений нотаріально; 3) Іванчук порушив права учасників на переважне придбання частки.

Петренка також повідомили, що він учасником товариства не стане, оскільки на загальних зборах було прийнято рішення відмовити йому у вступі до товариства.

Проаналізуйте аргументи учасників товариства. З якого моменту Петренко вважається учасником товариства?

Задача 3. Хоменко, який на зборах учасників голосував проти прийняття рішення про зменшення статутного капіталу, заявив, що він виходить із товариства.

Через місяць він подав заяву про вихід на ім’я голови товариства.

Збори учасників розглянули його заяву і вирішили задоволити її, вважаючи Хоменка таким, що вийшов з товариства.

20