Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachi_case_Ekologichne_pravo.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
147.46 Кб
Скачать

Завдання №38

Громадяни України Пилипчук, Самчук, Омельчук, під час перебування за кордоном домовились із закордонною фірмою про закупівлю партії харчових продуктів із простроченим терміном придатності, фітофармацевтичних препаратів, що містять пестициди. Вказані матеріали, продукти вони таємно переправили через кордон, реалізували їх по знижених цінах на місцевому ринку.

Внаслідок масового отруєння громадян було порушено кримінальну справу, за наслідками розслідування якої дії зазначених громадян були кваліфіковані за ст.228(7) КК України, і матеріали направлені до суду .

У той же час в інтересах потерпілих прокурор подав позов до винних осіб про відшкодування моральної та майнової шкоди заподіяної покупцям цих товарів.

Підозрювані своєї вини не визнали, вважаючи що їх дії не мають ознак вказаного злочину, а підпадають під дію ст.41(1) за порушення правил торгівлі, передбачених Кодексом України про адмін. правопорушення.

Як слід вирішити справу?

Завдання №39

За наслідками комплексної перевірки додержання екологічного законодавства акціонерною компанією по виробництву цементу встановлено, що допускаються систематичні викиди неочищених відходів в атмосферне повітря, система фільтрів відключається з метою економії електроенергії. За 3 місяці роботи через порушення техніко-екологічних нормативів кількість викидів зросла в 4 рази. Враховуючи, що компанія виступила одним із засновників спільної англо-української фірми по виробництву цементу за кордон, обмеживши тим самим його постачання на внутрішній ринок, на вимогу населення органи екологічного контролю анулювали ліцензію на видобування корисних копалин, які використовуються в процесі виробництва цементу.

Акціонерна компанія звернулась з позовом до Вищого господарського суду.

Вирішити справу

Завдання №40

Лісгосп періодично проводив сплав лісу по річці, використовуючи для цього маломірне судно. Встановлено також що, підприємство заготовляє деревину у водозахисній смузі по берегах річки, мотивуючи це зручністю підходу до місць лісосплаву.

  1. Які порушення законодавства допущені в даному випадку?

  2. Яку відповідальність слід застосувати до лісгоспу?

Завдання№41

Хімічний комбінат здійснив захоронення рідких відходів виробництва у виробленій шахті. Скинуті відпрацьовані води потрапили у підземні водотоки, які внаслідок цього були забруднені шкідливими хімічними речовинами. Ці забруднення потрапили у джерела централізованого водопостачання населених пунктів області.

Наслідком таких забруднень стало масове захворювання населення в одному із районів області.

  1. Дайте правову оцінку цим діям.

  2. Які права мають громадяни що постраждали?.

Допомога у вирішенні даних завдань:

https://vk.com/a.jurisprudent

https://vk.com/zadachi_po_pravu

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

Завдання №42

Виробниче об’єднання “Азот” викидає в атмосферне повітря шкідливі речовини у радіусі два кілометри у кількості, що перевищує ГДК в 2,5 рази. Обласне управління мінприроди винесло постанову про закриття виробничого об’єднання “Азот”

1. Чи правомірна така постанова?

2. Який порядок зупинення (припинення) діяльності підприємств, що забруднюють природне середовище?

Завдання№43

Із матеріалів кримінальної справи по звинуваченню адміністрації концерну “Сяйво” видно, що концерн маючи досконале і ефективне очисне обладнання систематично забруднював атмосферне повітря. За вказівкою керівництва з метою економії електроенергії на заводі відключались очисні споруди, записувалися завідомо неправдиві аналізи викидів.

Дайте правовий аналіз ситуації, кваліфікуйте дії службових осіб заводу.

Завдання №44

У літню пору у м. Соловичі громадянка С. без спеціального дозволу випасала свою корову і двоє кіз на земельній ділянці місцевого скверу. Державний інспектор з охорони навколишнього природного середовища склав протокол про адміністративне правопорушення, вважаючи дії громадянки С. неправомірними. Під час розгляду справи про адміністративне правопорушення було встановлено, що розмір шкоди, заподіяної зеленим насадженням в межах міста становить 55 грн., і як наслідок ця сума була накладена до стягнення у вигляді штрафу на громадянку С.

Проте остання своїх дій, як неправомірними не визнавала, оскільки вона має право на загальне природокористування, і ніяких на це дозволів не потрібно, а також розмір визначеної шкоди не відповідає дійсності, оскільки свою домашню худобу вона випасала лише декілька хвилин, і взагалі розмір як такої встановити неможливо.

  1. Що таке юридична відповідальність у галузі екології, і які види останньої ви знаєте?

  2. Чи були дії громадянки С. неправомірними? Якщо так, то яка відповідальність може настати у даному випадку?

Вирішить ситуацію.

Завдання №45

На громадянина Яруцького, який займається фермерською діяльністю, було подано позов до суду. У позові ставилися вимоги щодо спорудження капітальних споруд з дезінфекційними бар'єрами у зв'язку з тим, що територія ферми відноситься до округу санітарної охорони курортів та підпадає під зону обмежень (друга зона).

  1. Визначити правомірність даних вимог.

  2. Вирішити справу.

Завдання №46

В результаті виходу з ладу високонапірних насосів на території Київської напірної станції ВО “Київводоканал” відбувся скид 1500 куб. м. міських каналізаційних стічних вод в р. Либідь, а потім і в р. Дніпро. Неочищені стічні води, окрім запаху, містили хлориди, сульфати, нітрати, цинк, нафтопродукти та бруд. Це спричинило також забруднення території навколо напірної станції, відкритих водойм, в яких почала гинути риба та інші прісноводні тварини.

У ході розслідування з’ясувалось, що аварія трапилась внаслідок переповнення Правобережного розвантажувального колектору та виливу стічних вод через камеру N 14 на поверхню. До того ж, не було здійснено запобіжних заходів по захисту цоколя будівлі насосної станції від проникнення вод в середину насосної станції.

За висновком комплексної еколого-санітарно-медичної експертизи навколишньому природному середовищу (водним, рибним, земельним ресурсам) було нанесено шкоду в розмірі 50 500 200 грн.

Природоохоронний прокурор звернувся до господарського суду з позовом до Державного комунального об’єднання водопровідно-каналізаційного господарства “Київводоканал”. У судовому засіданні представник відповідача пояснив, що аварія сталися без вини працівників підприємства внаслідок недостатнього фінансування підприємства, застарілості обладнання.

1. Визначити правовідносини, що склались.

2. Хто несе ризик аварій на подібних об’єктах комунальної інфраструктури?

3. Вирішити справу.

Соседние файлы в предмете Экологическое право