Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachi_case_Ekologichne_pravo.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
147.46 Кб
Скачать

Завдання№27

На стадії попереднього вибору земельної ділянки під будівництво заводу синтетичних матеріалів ініціативна група громадян, стала вимагати від селищної ради їх участі в обговоренні матеріалів по проекту даного будівництва заводу, який є джерелом підвищеної небезпеки для довкілля та жителів селища.

Голова селищної ради відхилив цю вимогу, зазначивши, що фахівців у галузі екології в селищі немає.

Ініціативна група на чолі з гр. Семенюком.Я. направили скаргу прокурору району, в якій зазначили, що ще в минулому році вони дали голові селищної ради доручення організувати для активістів екологічного руху курси з екологічної освіти, клопотання про створення громадського об’єднання “Еко-колос”. Однак голова ради відмовив їм у цьому.

  1. Які екологічні права громадян порушені?

  2. Як можна вирішити справу?

Завдання№28

Податкова інспекція звернулась до місцевого суду із заявою про стягнення платежів з гр. Бойко. М за використання ним водних ресурсів і загальнопоширених корисних копалин. У суді Бойко. М пояснив, що на земельній ділянці, яка виділена йому і передана для ведення фермерського господарства, міститься ставок, який він використовує для напування худоби, є також запаси глини, гравію та піску, які він використовує для будівництва господарських споруд та шляхів. Такі ресурси, на його думку, він має право використовувати безоплатно, враховуючи, що періодично і вчасно вносить земельний податок за передану в його користування землю.

  1. Розкрити особливості даних правовідносин.

  2. Дати аналіз основних екологічних обов’язків громадян.

  3. Вирішити справу.

Завдання 29

Для проведення державної експертизи проекту будівництва та розміщення каналізаційних систем та очисних споруд, які мав запроваджувати громадянин С., районною державною адміністрацією було створено еколого-експертну комісію.

Комісія мала визначити ступінь екологічного ризику і безпеки запланованої діяльності, здійснити комплексну, обґрунтовану оцінку об'єктів даної експертизи, встановити їх відповідність вимогам чинного екологічного законодавства, а також з'ясувати який вплив даного виду діяльності буде відбуватися на стан навколишнього природного середовища та якість природних ресурсів.

В результаті проведення експертизи еколого-експертною комісією було постановлено позитивний висновок у 10-денний строк, і в результаті чого було запроваджено будівництво каналізаційних систем та очисних споруд.

Проте даний висновок був оскаржений до суду зацікавленою фізичною особою М., оскільки останній вважає, що будівництво каналізаційної системи та очисних споруд здійснюється без дотримання державних санітарних норм, правил, гігієнічних нормативів, будівельних норм і правил, і на підтвердження своїх доводів подав відповідні документи.

  1. Які суспільні відносини склалися?

  2. Якими нормативними актами вони врегульовуються?

  3. Яке рішення має ухвалити суд?

Завдання №30

Громадяни М. і Д. звернулися до суду із заявою про захист своїх екологічних прав, які, як вони вважали, систематично порушувалися їхнім сусідом К.

Вони обґрунтовували свої вимоги наступним чином. К., порушивши встановлені норми обладнав на дорозі загального користування, яка веде до річки, капітальну теплицю для вирощування квітів, позбавивши їх тим самим можливості користуватися не тільки землями загального користування, а й водоймою, що знаходиться поряд та з якої К. набирає воду для поливу городу і вирощування квітів. Крім того, К. займається виготовленням з мармуру та інших каменів різних скульптур, використовуючи для обробки спеціальні пристрої (різні турбіни), які створюють неможливі для відпочинку умови «виділяючи» багато шуму.

Суд відмовив у задоволенні позовних вимог, вказавши у своїй ухвалі на непідвідомчість даного спору в судових органах.

  1. Дати характеристику правовідносин, що склалися.

  2. Чи допущено в даному випадку порушення екологічних прав громадян ?

  3. Розглянути справу по суті.

Соседние файлы в предмете Экологическое право