Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachi_case_Ekologichne_pravo.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
147.46 Кб
Скачать

Завдання №11

Частина території Лузанівки опинилася у другій охоронній зоні (зоні обмежень) лікувально-оздоровчої місцевості „Куяльник”, у зв’язку з тим що житлові будинки у її межах не обладнані каналізацією мешканці Лузанівки звернулися із проханням роз’яснити, чи мають вони право на підключення до каналізаційної мережі міста Одеси і до кого слід для цілого звертатися.

1. Який правовий режим охоронних зон лікувально-оздоровчих місцевостей?

2. Чи розрізняється правовий режим округів і зон санітарної охорони лікувально-оздоровчих місцевостей і курортів?

Надати кваліфіковану відповідь на питання мешканців.

Завдання №12

Гр. Романюк Т. звернувся до суду з позовом про повернення колекції червоноволої казарки, затриманої митними службами при переміщенні через кордон.

У заяві Романюк відмічав, що цю колекцію він придбав у власність за кордоном, де перебував на міжнародному конгресі захисників диких тварин і рішення митниці не можна вважати законним, оскільки хоч цей вид тварин в Україні занесений до Червоної книги але придбаний був за кордоном. Зокрема, перебуваючи з екскурсією в заповіднику, йому як і деяким іншим екскурсантам, керівництвом заповідника було презентовано зазначену колекцію з метою акліматизації тварин в умовах України.

Цю колекцію Романюк збирається експонувати і розводити в місцевому зоопарку який приватизований 10.07.2002 року товариством охорони диких тварин, головою правління якого він є з квітня 1999 р.

1. Вирішити справу.

2. Дати правову оцінку ситуації.

Завдання №13

Група водіїв-пенсіонерів створила гаражний кооператив і звернулась до міської ради з проханням про виділення їм земельної ділянки 2 га. для будівництва гаражів з розрахунку 0.01га. на один гараж. При цьому ставилось питання про доцільність передачі у власність ставка-копані для миття автомобілів.

Рада задовольнила заяву частково і винесла рішення про передачу у власність 1га. земель міської забудови. Голова кооперативу звернувся до суду із позовом про неправомірність такого рішення.

1. Вирішити справу.

2. Дати правову оцінку ситуації.

Завдання№14

Працівники екологічної інспекції з охорони Чорного моря затримали групу осіб на рибальському сейнері що без відповідного дозволу виловлювали рибу за межами територіальних вод.

Вимоги щодо відшкодування шкоди, заподіяної власності держави незаконним виловом риби у виключній економічній зоні, вони не визнали, посилаючись на те, що їх діяльність здійснювалась за межами територіальних вод, а отже у зоні вільного мореплавства .

Вважаючи таке пояснення не обґрунтованим, екологічна інспекція з охорони Чорного моря звернулася з позовом до суду.

1. Чи підлягає позов задоволенню?

2. Вирішити справу.

Завдання №15

Громадянка К. зареєструвалася як су об’єкт підприємницької торговельної діяльності. Для розташування мережі торговельних палаток по місту вона звернулася до місцевої ради із заявою про передачу їй у власність 0,6 га землі. Голова міської ради відмовив у передачі земельної ділянки у власність, зазначивши, що при відповідному обґрунтуванні можна буде надати таку земельну ділянку на праві оренди або ж укладення договору купівлі-продажу.

Громадянка К., вважаючи таку відповідь відмовою, і то неправомірною, звернулася до суду з позовом про примусову передачу їй земельної ділянки для зайняття підприємницькою діяльністю.

1. Визначити коло суспільних відносин.

2. Який порядок набуття права власності на земельну ділянку для зайняття підприємницькою діяльністю?

Соседние файлы в предмете Экологическое право