Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zadachi_case_Ekologichne_pravo.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.08.2020
Размер:
147.46 Кб
Скачать

Допомога у вирішенні даних завдань:

https://vk.com/a.jurisprudent

https://vk.com/zadachi_po_pravu

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

АДАЧІ ІЗ КУРСУ «ЕКОЛОГІЧНЕ ПРАВО УКРАЇНИ»

Завдання №1

Одержавши в оренду земельну ділянку для ведення особистого селянського господарства площею 2 га. громадянин Семенов П. уклав договір з громадянином Рябченко Л., за яким передав останньому у користування зазначену земельну ділянку. Договором передбачалось, що Рябченко буде передавати Семенову половину врожаю. Укладення такого договору Семенов пояснював своєю хворобою, яка не дає йому можливості особисто обробляти земельну ділянку.

Через 2 місяці Рябченко за згодою Семенова збудував на цій земельній ділянці теплицю.

Сільська рада винесла рішення про розірвання договору оренди з гр. Семеновим у зв’язку із порушенням ним умов договору оренди.

Дайте правову оцінку ситуації.

Вирішіть справу.

Завдання№2

Петренко із друзями виїхали на відпочинок у лісозахисну зону поблизу річки. Там вони розмістили під тентом автомобілі, розвели вогнище. Чоловіки стали ловити рибу, а Петренко вирішив помити автомобіль у річці.

За цим заняттям їх затримав інспектор з охорони довкілля, який склав протокол про порушення вимог загального та спеціального природокористування.

У суді Петренко пояснив, що його друзі здійснювали рибальство незабороненим способом, а машину він мив спеціальним шампунем. Що ж стосується багаття, то наскільки йому відомо, заборони з цього приводу немає.

1.Дайте правову оцінку ситуації

2. Вирішіть справу.

Допомога у вирішенні даних завдань:

https://vk.com/a.jurisprudent

https://vk.com/zadachi_po_pravu

https://www.facebook.com/profile.php?id=100012358907680

Завдання №3

За рішенням райдержадміністрації встановлено плату за проїзд центральними вулицями міста, заборонено проїзд автотранспорту через торговельну площу, набережною річки, підвищено плату за перебування громадян у гідропарку, зеленій зоні міського лісу, розташування наметів у зоні відпочинку пляжу та збирання грибів і ягід у лісозахисній частині приміської території.

Автооб’єднання “Авто-сервіс“ оскаржило це рішення до прокурора міста, вважаючи, що порушуються права автотранспортних підприємств на загальне користування автомагістралями.

1.Дайте правову оцінку ситуації.

2. Вирішити справу.

Завдання№4

Товариство з обмеженою відповідальністю “Спектр” звернулося до районної ради з клопотанням про надання земельної ділянки для будівництва цегельного заводу, загальною площею 14,5 га. З них, зокрема передбачалось використання під кар’єр глини - 2 га, під будівництво виробничих споруд -1,7 га., під орні землі -11га. та під створення штучного водоймища 0,8га. Ці землі на праві власності належали с/г. підприємству “Урожай”.

Рада задовольнила клопотання товариства.

Через місяць голова с/г. підприємства подав до суду позов про визнання рішення ради незаконним.

1. Дайте правову оцінку ситуації.

2. Вирішити справу.

Завдання №5

Житель міста Горохів гр. С на належній йому території розпочав будівництво колодязя, маючи на меті використовувати підземні води для побутових і господарських потреб за допомогою спеціального технічного приладу (відцентрового насоса ).

Під час проведення робіт його відвідав інспектор гірничого нагляду, який виніс постанову про припинення робіт та наклав на гр. С штраф у розмірі 400 гривень, зазначивши, що останній порушив вимоги чинного законодавства.

Гр. С звернувся до суду із вимогою про усунення перешкод у користуванні природним об’єктом, стягнення збитків, заподіяних незаконним рішенням.

Вирішити справу.

Завдання №6

Громадянка Н.. яка є жителькою міста, має дачну присадибну ділянку за містом біля лісу та неподалік від невеличкої річки. Оскільки влітку біля річки майже ніхто не відпочиває, вона вирішила за 20 м від берега розорати земельну ділянку для городництва, щоб їй було зручніше господарювати. За земельною ділянкою громадянка Н. викопала яму глибиною 3 м для скидання сміття та інших відходів.

1. Які види природокористування наведені в даній задачі?

2. Чи потрібно громадянці Н. отримувати якісь дозволи для користування земельною ділянкою (на основі якого нормативного акта)?

3. Дайте правовий аналіз діям громадянки Н.

Соседние файлы в предмете Экологическое право