Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
социология.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
02.02.2015
Размер:
60.3 Кб
Скачать

1.2 Плюси і мінуси цивільного шлюбу

Колись під терміном"цивільний шлюб" мали на увазі сімейні відносини, не освячені таїнством вінчання. Сьогодні визначення поширилося на сімейні союзи, не визнані не тільки церквою, а йдержавою. У таких сім'ях чоловіка і дружину пов'язують виключнолюбові усний договір. Чи так вже важливі в даному випадку юридичні формальності?

Союз вважають цивільним шлюбом, якщо пара живе на одній території і веде спільне господарствопротягом місяця.

У нашій країні з приводу цивільних шлюбів зламано чимало списів. Традиційно суспільствоїх засуджувало. Присоціалізмілюдина, що складається в цивільному шлюбі, навряд чи міг розраховувати на серйозну посаду. Зараз ми всі стали набагато терпиміше, досить згадати курськогогубернатораОлександра Руцького: вінкілька років не реєстрував свій союз з Іриною Поповою, і це ніяк не позначилося на його політичній кар'єрі.

Цивільний шлюб - проблема не стільки психологічна, скільки юридична. Така малість, як штамп у паспорті, захищає майнові та інші права подружжя і їхніх дітей. Якщо завтра ваш громадянський чоловік потрапить під машину, ви не зможете залишити собі навіть його фотографію: всі спільно нажите майно відійде офіційним родичам.

З точки зору юридичної цивільний шлюб - безглуздий ризик. Це як добиратися до робочого кабінету на п'ятому поверсі по водостічній трубі, тому що так цікавіше. Якщо ви любите людину, ви неминуче захочете забезпечити йому матеріальнузахищеність. Якщо ж ви не хочете вступати в законний шлюб, то, очевидно, ще не впевнені в обранцеві на всі сто. Може, вам пошукати партнера краще?

Генеральна репетиція

Отже, у яких випадках цивільний шлюб - безумовне благо?

Найпоширеніший варіант - неофіційний союз як репетиція сімейних відносин. Ви познайомилися в приголомшливим людиною - не тягнути ж його відразу в загс! Непогано якийсь час пожити разом, з'ясувати, чи зможете ви терпіти його хропіння, а він - вашу звичку по вечорах лежати півтори години у ванній. Взаємні закоханість і сексуальний потяг ще не гарантують побутову сумісність. Цілком ймовірно, побутові звички виявляться настільки різними, що легше буде розлучитися, ніж прирікати себе на сімейне життя [9, 132].

Цивільний шлюб прописаний молодим людям: студентам, курсантам, молодим фахівцям, вчорашнімшколярам,​​ледь-ледь досягли повноліття, - всім, у когобажаннялюбити і бути коханим багаторазово перевищує фінансову спроможність. У цивільному шлюбі юнаки та дівчата напевно знайдуть безцінний досвід, навчаться поважатипростірчужого життя та цінувати власну долю. Такі відносини надзвичайно поширені на Заході (правда, там під категорію "молода людина" підпадаютьлюдидо тридцяти п'яти): вони набагато вигідніше ранніх шлюбів, які в більшості своїй через шість-сім років розпадаються.

Цивільний шлюб може бути тимчасовою формою особистого життя - на період навчання, тривалого відрядження чи стажування. Такі відносини дуже рідко переходять у стабільно сімейні - вони спочатку створюються самеяк тимчасові, і партнер для них підбирається зовсім за іншими критеріями, ніж для сім'ї. Наприклад,студенткана період навчання може вибрати у близькі друзі відмінника або сорочку-хлопця, найвеселішого і компанійського. Зрозуміло, що в чоловіки треба шукати не стількиінтелектуалаабо жартівника, скільки просто уважного, люблячого, ласкавого, надійну людину.

Цивільний шлюб іноді вибирають люди з вже відбулася біографією, для яких зміна сімейного статусу пов'язана з ламанням звичного образу. Американськаспівачка Мадонна кожні півроку з'являється в суспільстві з новим бой-френдом. Для епатажної співачки, до того ж мільйонерки, це цілком нормально. Адже заміжжя вимагало б від неїкардинальноїзміни іміджу, і ще невідомо, як би це відбилося на бізнесі.

"Нові росіяни", які одружуються по другому і третьому разу, теж двома руками голосують за громадянський шлюб. Всі матцінності (квартири, дачі, рахунки в банках тощо) уже зареєстровані на першу дружину. Новий розлученняозначатиме для підприємців занадто великими фінансовими труднощами, тому вони намагаються не доводити ситуацію не те що до чергового розлучення - до весілля. Зате що народилися в новихнеформальнихшлюбах дітей благородно реєструють на себе.

Склали після всіх цих маніпуляцій відносини безхмарними не назвеш: чоловікові доводиться лавірувати між колишньою (законної) і нової (громадянської) дружинами, одна з яких уражена його зрадою, інша - його боягузтвом (не хоче з нею одружитися). Витриматитакийтрикутник здатні лише дуже вольові люди.

У цивільних шлюбах є свої психологічніпереваги. Спілки, не обтяжені штампом у паспорті, не обтяжені і соціальнимистереотипамиз приводу сімейного життя - такими, наприклад, як "жінка - домогосподарка, чоловік - годувальник", "бюджет повинен бути загальним", "ні кроку наліво", "потрібно сподобатися всім родичамдружина". Цивільний шлюб максимально відкритий експериментів і творчості, чоловік і дружина легко погоджуються на інші ролі: вона - годувальник, він - домогосподарка.

В офіційному шлюбі, навпаки, люди схильні сприймати "другу половину" як свою власність. Як говорив американецьАмброз Бірс: "У шлюбі нерідко на зміну щирості приходить дипломатія, на зміну довірі - маніпуляція, а почуття замінюються звичкою".

Як же обчислити той час, коли цивільний шлюб має поступитися місцем законному? На Заході цей вододіл визначають легко: подружжя офіційно реєструються, коли вирішують завести дитини [8, 12].

Витратисвободи

За свободу, як відомо, потрібно платити. У людей, які перебували у цивільному шлюбі, немає відчуття непорушності свого положення, серйозності стосунків. Позбавлені вони і певного соціального статусу. Проти такої форми шлюбу зазвичай активно заперечують батьки чоловіка та дружини. Так що, якщо хочете ходити до тещі на млинці, краще оформіть шлюб сее дочкою цілком офіційно.

Основний ворог цивільних шлюбів - суспільна думка, що вважає подібні експерименти дуже екстравагантними і несерйозними. Щоб зробити політичну кар'єру, вам не тільки доведеться обзавестися офіційноюдружиною, а й більш суворо ставитися до своєїнеформальноїособистому житті. Як показує сумний досвід Клінтона і Скуратова, факт подружньої зради запросто може бути використаний вашими ворогами як знаряддя шантажу.

Ще раз повторю: неофіційні сімейні відносини - це величезний юридичний ризик. Якщо щось трапиться з одним з подружжя, другий відразу позбудеться всієї нерухомості і власності

Болісно реагують на хиткий статус батьків і діти, особливо якщо хто-то у дворі або в школі з цього приводу над ними пожартувати.

Тут порада одна (якщо ви ні в яку не хочете стати законними чоловіком і дружиною): навчіть дитину пишатися тим, що його родина не схожа на інші - це не остання ситуаціяв його житті, коли важливо цінувати свою відмінність, а не схожість.

Цивільні шлюби стають злом, коли хто-небудь з подружжя (як правило, жінка) проти волі підпорядковується бажаннямпартнера. Вона його любить і боїться втратити, він же використовує її емоційну, сексуальну, можливо, і матеріальну залежність, залишаючи собі поле для маневру. Він категорично відмовляється одружуватися, вона ж або підігрує йому, стверджуючи, що головне - це відчуття, а не формальності, або влаштовує скандали, або страждає таємно. Таке хитке становище може тривати роками.Психологічновоно дуже травматично [7, 43].