Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
социология.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
02.02.2015
Размер:
60.3 Кб
Скачать

Цивільний шлюб в останні роки став дуже розповсюджений. Люди схиляються до нього, у першу чергу, через його простоту. Але, як і усе на світі, цивільний шлюб має і свої зворотні сторони. Спробуємо розглянути позитивні і негативні сторони цивільного шлюбу.

Про самий очевидний плюс цивільного шлюбу ми вже сказали – його простота і відсутність витрат, що неминуче спричиняє шлюб офіційний. Щоб вступити в цивільний шлюб, не потрібно подавати заяву в державні органи, організовувати урочисту церемонію і свято для декількох десятків гостей, що по вартості, як правило, дорівнює ціні автомобіля. Для вступу в цивільний шлюб необхідно лише бажання чоловіка і жінки. Для того, щоб розійтися, теж потрібно лише обопільне бажання.

Цивільний шлюб люди звичайно розцінюють як пробний шлюб, і в цьому полягають як плюси, так і мінуси. Багато чоловіків звичайно бояться шлюбу, як вогню, і для них цивільний шлюб є своєрідною репетицією, під час якого чоловіки можуть зрозуміти, що насправді все не так вже і страшно. Це безумовний плюс. Мінусом же є те, що чоловіки, як правило, не визнають цивільні стосунки шлюбом. Відповідно до проведених досліджень, чоловіки , що знаходяться в цивільному шлюбі, на питання про родиний стан відповідають “вільний”, у той час як жінки найчастіше говорять, що вони замужем.

Жінки, як правило, серйозніше ставляться до цивільного шлюбу, чим чоловіки. Вони заводять дітей, знаходячись у незареєстрованних стосунках, і при розриві можуть серйозно постраждати. Адже якщо при офіційному розлученні дружина має право на половину майна, нажитого в офіційному шлюбі, а дитина має право на аліменти від батька, то у випадку розриву незареєстрованних стосунків вони залишаються ні з чим. Тому можна з упевненістю стверджувати, що цивільний шлюб має більше позитивних сторін для чоловіка, чим для жінки.

Вступаючи в цивільний шлюб, жінці варто чітко розуміти це. Кращим виходом із ситуації буде домовитися зі своїм чоловіком, що цивільний шлюб протриває якусь кількість часу, після чого ви чи переконаєтеся в міцності своїх почуттів і одружитеся офіційно, або зрозумієте, що один одному не підходите і розійдетеся. При такій домовленості ви зможете скористатися всіма позитивними сторонами цивільного шлюбу й уникнути його негативних сторін.

Зміст

ВСТУП

1 ОСНОВНІ РИСИ ЦИВІЛЬНОГО ШЛЮБУ

1.1 ПОНЯТТЯЦИВІЛЬНИЙ ШЛЮБ

1.2 ПЛЮСИ І МІНУСИ ГРОМАДЯНСЬКОГО ШЛЮБУ

1.3 СТАВЛЕННЯ МОЛОДІ до цивільного шлюбу

2 ПРОБЛЕМИ ГРОМАДЯНСЬКОГО ШЛЮБУ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИРІШЕННЯ

2.1 ПРАВОВІ ПРОБЛЕМИ ГРОМАДЯНСЬКОГО ШЛЮБУ

2.2 СОЦІАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ГРОМАДЯНСЬКОГО ШЛЮБУ

ВИСНОВОК

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

ДОДАТОК

Введення

Актуальність роботиполягає в тому, що сімейні відносини, шлюб завжди були важливим моментом в житті людей. Кожналюдинатак чи інакше прагне завести сім'ю. У світлі проблем сучасного суспільства, зміни системи цінностей великого поширення набуло таке явище як цивільний шлюб.Існуванняцієї форми відносин викликає суперечливі погляди і думки, що говорить про актуальність проблеми. У слідстві чого хотілося б більш докладніше вивчити дану проблему.

Проблема роботи полягає у відношенні молоді до цивільного шлюбу.

Широко пропагується засобами масової інформації вестернізація сімейного способу життяпривела до деякої деградації міжособистісних відносин серед молоді, відторгнення усталених норм суспільної поведінки. ЗаматеріаламиДенисенко М., Далла Зуанна Ж-П., В російській молодий середовищі сьогодні сексуальні стосунки до шлюбу є нормою.

В останні роки спостерігається тенденція, що фактичні шлюби стають серед молоді новим етапом життєвого циклу сім'ї, який безпосередньо передує юридично оформленим шлюбу. Пояснення даним процесамвчені дають таке: в останні роки спостерігаються раннєпсихофізіологічнийрозвитокмолоді; немає особливих обмежень в трансляції цих ідей у​​засобах масової інформації; в більшості сімей в наявності ослаблення сексуального контролю над підлітками, нема соціальних програм сексуального та сімейного виховання інавчаннямолоді.

Предмет дослідження - молодь.

Об'єкт дослідження - ставлення молоді до цивільного шлюбу

Мета роботи - розглянути молодьі її ставлення до цивільного шлюбу.

Завдання роботи:

1) розглянути основні риси цивільного шлюбу;

2) вивчити поняття«громадянський шлюб»;

3) розглянути плюси і мінуси цивільного шлюбу;

4)

1 Основні риси цивільного шлюбу

1.1 Поняттяцивільний шлюб

Поняття«громадянський шлюб» з'явилося давно - в ті часи, коли обов'язковими були і реєстрація в державних органах, і вінчання в храмі (найчастіше це відбувалося в один день: молодята йшли спочатку в мерію, потім - до церкви).Державнареєстрація (вона і називалася цивільним шлюбом) без благословення батюшки була рідкісною і засуджувалася громадськістю. А вінчання безвідповідногозапису в органах РАЦС в наші дні неможливо так само, як і в ті часи [4, 11].

Звичайно, шлюб - це добре. З традиціями мало хто сперечається. І все ж, якщо зважити всі «за» і «проти», можна виявити вагомі причини утриматися від загальноприйнятого.

Іноді небажаючі вступати в шлюб зовсім не відмовляються від створення сім'ї. Але саметака сім'я викликає подив і нерозуміння. Живуть разомдвоє. Рік, другий, третій ... Питанняродичіві друзів «коли розпишетеся?» Стає таким же звичним, як питання про здоров'я або погоду. І так само не хочеться на нього відповідати.

Маючи певний стажтого, що називається негарним словом «співжиття», часто запитую себе: що ж заважає нам офіційно об'єднатися в «осередок суспільства»?

Чи не тривала спроба привернути до себе увагу - це точно. І не прагнення кинути виклик нібито вмираючому інституту шлюбу (вмирати він, мабуть, буде ще не одне століття). Хочеться думати, що разом тримає не горезвісний штамп у паспорті, а взаємні зобов'язання, що йдуть зсередини, від спроби бути потрібним. Крім того, страшно забути відчуття«женихівства»: ми не належимо один одному, яквласність. Звідси і дбайливість, боязнь зачепити випадково ... Часто буває: покинареченийінаречена- квіточки, поцілунки, «мій миленький», «моя заюшка» ... Куди все це зникає з поява наліпки синього кольору в паспорті? З маршем Мендельсона ніби заклинює якийсь важливий механізм, що дозволяє бачити в улюбленому найкращого на світі людини. «Досемейние» гідності стають звичними, а частина з них взагалі обертається недоліками. І виникає нове ставлення до супутника життя - як до меблів. Можна і штовхнути іноді, якщо заважає [5, 122].

Те, що ми називаємо "цивільним шлюбом", юридичною мовою називається "фактичної сім'єю", "співжиттям". Історичнопоняття "цивільний шлюб" виникло як альтернатива шлюбу церковному, тобто освяченому церквою. З точки зору чинного законодавства та тлумачногословникацивільний шлюб - це як раз шлюб офіційний, зареєстрований в державних органах реєстрації актів цивільногостану(РАЦС). Така ось тут виникла плутанина. Отже, кажучи "цивільний шлюб", ми насправді маємо на увазі фактичну сім'ю, співжиття.

"Поживемо у своє задоволення", - вирішують жінка та чоловік і, минаючи загс, починають спільне існуванняпід одним дахом. "Сподобається - будемо жити, - міркують вони, - не сподобається - розбіжимося за дві секунди". І стаєтакий"шлюб не назавжди" своєрідним експериментальним полігоном, де можна собі дозволити практично все, що завгодно.Дружині, зокрема, не наглажівать дружину сорочки і не особливо старатися на кухні, не підлаштовуватися, не стримуватися, їздити відпочивати з улюбленою подругою і взагалі жити своїм життям, чого часто позбавлені законне подружжя.

Дійсно, цивільний шлюб з коханою людиною хороший тим, що не накладає таких серйозних зобов'язань, як офіційний ... І моватут не лише про зобов'язання побутовогохарактеру.Свідомістьтого, що в тебе єправовибору і в будь-який момент ти можеш змінити своє життя, дає певнупсихологічнунезалежність і відчуття внутрішньої свободи. Але, до речі, далеко не всі "цивільне подружжя" використовують ці широкі можливості вибору. Якпоказує життя, цивільний шлюб точно так само, як офіційний, блокує нові відносини з іншими партнерами, тому що вже є кому чекати тебе вечорами, є про кого дбати. Далеко не рідкість, що пари, які зібралися пожити один з одним якийсь час, проводять разом все своє життя [6, 76].