Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2-выч.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
01.02.2015
Размер:
411.14 Кб
Скачать

2.3 Особливості еталонів у порівнянні з іншими засобами вимірювальної техніки

Відзначимо, що в метрологічній нормативно-технічній документації звичайно акцентують увагу тільки на відтворенні, зберіганні та переда­ванні одиниць вимірювань. На практиці навіть для величин, що відпові­дають основним одиницям SI, еталони, крім одиниць, в окремих випадках зберігають і відтворюють шкали вимірювань (атомного та астрономічного часу, температури тощо). Для таких еталонів використовують поняття еталон шкали вимірювань, похибка відтворення шкали та похибка передавання шкали. При будь-якому варіанті побудови еталонів, повірочними схемами передбачається відтворення всіх необхідних для практики ділянок шкал вимірювань [10].

Державні еталони є виключно державною власністю, підлягають за­твердженню Держспоживстандартом України і перебувають у його віданні.

Державні (національні) еталони за міжнародною угодою можуть ви­користовуватися як міжнародні еталони, що призначаються для пого­дження (звірення) розмірів одиниць вимірювань, відтворюваних держав­ними (національними) еталонами різних країн.

Еталони можуть бути одиничними і груповими. До складу групового еталона входить декілька (група) одиничних еталонів або (та) зразкових засобів вимірювальної техніки одного типу, однакового номінального зна­чення або діапазону вимірювань, що застосовуються сумісно для підви­щення точності відтворення одиниці вимірювань або її зберігання.

Всі еталони підлягають обов'язковому зберіганню, під яким розуміють сукупність опе­рацій, що необхідні для підтримання метрологічних характеристик еталона в установлених границях. Зберігання еталонів здійснюється під наглядом ученого зберігача, який несе відповідальність за правильне зберігання і використання державного еталона та його вдосконалення.

Еталонна база створюється та вдосконалюється згідно з державни­ми науково-технічними програмами, які розробляються Держспоживстандартом України з метою забезпечення потреб науки, економіки і оборони. За виконання завдань цих програм, технічний рівень державних еталонів та оптимальність структури еталонної бази відповідає Держспоживстандарт України.

На еталони не розповсюджуються ряд ДСТУ та інших нормативних документів щодо нормування метрологічних характеристик (ГОСТ 8.009-72), деякі вимоги до конструкторських, технологічних, експлуатаційних документів тощо. Основні положення про еталони, порядок розроблення, затвердження, реєстрації, зберігання та застосування регламентуються окремим ДСТУ 3231:2007, а способи виразу похибок – ГОСТ 8.381-80.

Розглянемо особливості нормування метрологічних характеристик еталонів, зокрема, показників їх точності.

2.4 Нормовані метрологічні характеристики еталонів

Метрологічними характеристиками засобу вимірювальної техніки називаються характеристики, які нормуються для визначення результату вимірювань та його похибок. Нормованими метрологічними характеристиками (НМХ) ЗВТ називається сукупність метрологічних характеристик, установлена нормативними документами.

Основними НМХ еталонів є номінальне значення (або діапазон) відтвореної одиниці і характеристики похибки (або невизначеності). Номінальним значенням називається значення величини, приписане еталону при виготовленні. Способи виразу характеристик похибок еталонів встановлює ГОСТ 8.381 –80 [16].

Похибки державних первинних еталонів характеризуються:

невилученою систематичною похибкою (НСП);

випадковою похибкою;

нестабільністю.

Допускається вказувати випадкову похибку відтворення одиниці з урахуванням похибки передачі її розміру або останню вказувати окремо.

В оцінку похибки передачі розміру одиниці мають входити як невилучені систематичні, так і випадкові похибки методу і засобів вимірювань.

Оцінку похибок еталонів слід указувати або в абсолютній формі (в одиницях вимірюваної величини) або у відносній.

Якщо залежність похибки від значення відтвореної величини складніше, ніж лінійна, похибка може бути зазначена у вигляді таблиці за обраними діапазонами (в абсолютній чи відносній формі) або у вигляді функції залежності цієї похибки.