Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / анал / Конспект / Лекції САПР / Лекція 14 Робота з креслярськими видами.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
1.21 Mб
Скачать
  • Видалення видів

Непотрібні види видаляються з аркуша креслення за допомогою дерева конструювання або безпосередньо з аркуша креслення. Виділите вид, який варто видалити, у дереві конструювання та викличте контекстне меню. У цьому контекстному меню виберіть пункт Delete (Видалити). На екрані відобразиться діалогове вікно Confirm Delete (Підтвердження видалення). Клацніть на кнопці Yes (Так) у цьому діалоговому вікні.

Ви також можете видалити вид, вибравши його безпосередньо на аркуші креслення і натиснувши клавішу Delete. На екрані також з'явиться діалогове вікно Confirm Delete (Підтвердження видалення). Клацніть у ньому на кнопці Yes (Так).

Пам’ятайте, що коли ви видаляєте вихідний вид, ніякі проекційні види не видаляються. Однак при видаленні вихідного виду, по якому створювався розріз або місцевий вид, ім'я залежного виду також відображається в діалоговому вікні Confirm Delete (Підтвердження видалення). Якщо ви клацнете на кнопці Yes (Так), залежні види також будуть вилучені.

  • Поворот виду

SolidWorks надає можливість повертати креслярський вид у площині. Щоб повернути креслярський вид, виділите його і клацніть на кнопці Rotate View (Обертати вид) на панелі інструментів View (Вид). На екрані відобразиться діалогове вікно Rotate Drawing View (Обертання креслярського виду), як показано на мал. 14.17. У цьому діалоговому вікні ви можете ввести значення кута повороту або динамічно обертати вид за допомогою миші. Якщо встановити прапорець Dependent views update to change in orientation (Обновити орієнтацію залежних видів), види, залежні від виду, що обертаємо, також змінять свою орієнтацію.

Також можна копіювати та вставляти види на аркуш креслення. Виберіть вид, який варто скопіювати, і натисніть Ctrl+C на клавіатурі. Тепер клацніть у будь-якому місці на аркуші креслення, щоб вибрати креслення, а потім натисніть Ctrl+V для вставки виду.

  • Зміна типу штрихування для розрізу

Як говорилося раніше, при створенні розрізу збірки або компонента до них застосовується тип штрихування. Цей тип штрихування вибирається на основі матеріалу, призначеного компоненту в документі деталі. Штрихування застосовується тільки в кресленнях. Якщо вам потрібно змінити тип штрихування, що був привласнений за замовчуванням, виберіть штрихування в розрізі та викличте контекстне меню. Виберіть у контекстному меню пункт Crosshatch Properties (Властивості штрихування). На екрані з'явиться діалогове вікно Area Hatch/Fill (Штрихування/Заповнити), показане на мал. 14.18.

В області Preview (Попередній перегляд) відображається попередній вид штрихування з поточними параметрами.

Область Properties (Властивості) використовується для визначення типу і властивостей зразка штрихування (масштаб і кут).

Деякі параметри в цій області за замовчуванням недоступні, оскільки за замовчуванням до компонента застосовуються зразки штрихування, залежні від матеріалу. Якщо ви хочете зробити доступними й інші параметрами, зніміть прапорець Material Crosshatch (Штрихування матеріалу).

Перемикач None (Немає) вибирається, якщо в розрізі вам не потрібний жоден з типів штрихування.

У списку, що розкривається, Застосувати до задається область застосування штрихування:

  • Вид (до всіх елементів в активному, поточному виді (нижчий пріоритет, заміняє параметри за замовчуванням документа);

  • Компонент (до всіх граней перетину обраного компонента збірки);

  • Зона (до обраної поверхні (вищий пріоритет, заміняє всі інші специфікації).

Ці значення в списку недоступні для заштрихованих областей, які були додані командою Вставка, Штриховка.

Для видалення зразка штрихування виберіть його і натисніть клавішу Delete. Для того щоб видалити штрихування для рівня (Зона, Компонент або Вид) у розрізі, виберіть рівень і задайте параметр Видалити штрихування. (Це параметр доступний тільки для тих рівнів, які можуть бути вилучені логічно.) Штрихування видаляється по рівнях. Наприклад, якщо видаляється штрихування з якої-небудь області, показується штрихування, що було застосована раніше до всього компонента. Якщо штрихування видаляється для компонента, відображається штрихування, задана за замовчуванням для вида.

У кресленні можна заштрихувати обрану грань або замкнутий контур ескізу. Неможливо вибрати штрихування, що перетинає лінію розриву в роз'єднаному виді.

Для додавання штрихування на грань моделі:

  1. Активізуйте креслярський вид.

  2. Виберіть грань моделі.

  3. Виберіть Вставка, Штрихування.

Обрана грань заштриховується, використовуючи зразок штрихування, зазначений при виборі команд Інструменти, Параметри.

Для того щоб заштрихувати намальовану область:

  1. Намалюйте замкнутий профіль.

  2. Виберіть один сегмент профілю.

  3. Виберіть Вставка, Штрихування.

Можна змінювати форму і розмір намальованого профілю. Штрихування обновиться, заповнивши змінену область. Для видалення зразка штрихування виберіть зразок і натисніть клавішу Delete. Намальований профіль залишається.

Для редагування зразка штрихування:

  1. Виберіть область штрихування і натисніть Виправлення, Властивості або натисніть правою кнопкою миші на область і виберіть Властивості.

  2. Виберіть інший Зразок і скорегуйте, якщо потрібно, Масштаб і Кут.

  3. Натисніть OK.

Приклад показує штрихування грані моделі (ліворуч) і штрихування області.