Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / анал / Конспект / Лекції САПР / Лекція 14 Робота з креслярськими видами.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
1.21 Mб
Скачать
  • Обрізка креслярських видів

Меню: Insert > Drawing View > Crop (Вставка > Креслярський вид > Обрізаний)

Панель інструментів: Drawing > Crop View (Креслення > Обрізаний вид)

Цей інструмент використовується для обрізки існуючого виду за допомогою замкнутого ескізу, пов'язаного із цим видом. Частина виду, розташована в замкнутому ескізі, зберігається, а інша частина видаляється. Для обрізки виду спочатку варто створити пов'язаний з видом замкнутий профіль, що визначає відображуваний фрагмент виду. Пам’ятайте, що фрагменти виду поза цього замкнутого профілю не будуть відображатися після обрізки виду. Виберіть замкнутий профіль і клацніть на кнопці Crop View (Обрізаний вид) на панелі інструментів. Кнопка недоступна, поки ви не вибрали зв'язаний замкнутий ескіз. Замкнутий профіль, що використовується для обрізки виду, показаний на мал. 14.11, а обрізаний вид показаний на мал. 14.12.

Ви можете скасувати обрізку виду, виділивши обрізаний вид і викликавши контекстне меню. Виберіть пункт Crop View > Remove Crop (Обрізаний вид > Видалити обрізаний вид) у контекстному меню. В аркуші креслення відобразиться вихідний вид. Якщо ви хочете відредагувати замкнутий профіль обрізаного виду, також виберіть обрізаний вид і викличте контекстне меню. Виберіть команду Crop View > Edit Crop (Обрізаний вид > Редагувати обрізку) у контекстному меню. Ескіз замкнутого профілю і повний вид відобразяться на аркуші креслення. Відредагуйте замкнутий профіль і клацніть на кнопці Rebuild (Перебудувати) на панелі інструментів Standard (Стандартна) або використайте сполучення клавіш Ctrl+B.

  • Створення роз'єднаного виду

Роз'єднаний вид використовується для відображення компонентів за допомогою видалення його частини зі збереженням кінців креслярського виду недоторканими. Цей тип виду використовується для відображення компонентів, відношення довжини до ширини в яких занадто велике, щоб креслярський вид помістився в задану область. Для створення роз'єднаного виду спочатку необхідно вказати лінію роз'єднання. Виділите вид, що потрібно роз'єднати, і виберіть команду меню Insert > Horizontal Break/Vertical Break (Вставка > Вертикальна лінія розриву/Горизонтальна лінія розриву) залежно від напрямку, у якому необхідно роз'єднати компонент. Дві лінії розриву будуть відображені в обраному виді.

Після додавання ліній розриву вам буде потрібно пересунути їх, щоб визначити зазор у роз'єднаному виді. Виділите лінії розриву та відсуньте (присуньте) їх одну від одної. Тепер виберіть вид і викличте контекстне меню. Виберіть пункт Break View (Вид з розривом) у цьому контекстному меню. Буде створений роз'єднаний вид, як показано на мал. 14.13.

Можна змінювати стиль лінії розриву, виділивши її й викликавши контекстне меню. Серед доступних типів ліній є прямі, криві, зиґзаґ і т.д. Щоб з'єднати роз'єднаний вид, виділите його і клацніть правою кнопкою миші, щоб вивести на екран контекстне меню. Виберіть команду Un-Break View (Вид без розриву). Виділите вид і клацніть правою кнопкою миші, щоб вивести на екран контекстне меню. Виберіть у ньому команду Break View (Вид з розривом), щоб знову роз'єднати вид. Якщо ви виділите лінії розриву і натиснете клавішу Delete, вид з розривом заміниться на вихідний вид.

У міру переміщення лінії розриву роз'єднаний вид буде динамічно змінюватися. Якщо ви створюєте проекційний вид з роз'єднаного виду, отриманий проекційний вид також буде роз'єднаним. Якщо ви роз'єднуєте тривимірний вид, розміщений горизонтально, дві частини виду втратять своє вирівнювання. Можна також роз'єднати ізометричний вид.