Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / анал / Конспект / Лекції САПР / Лекція 09 Редагування елементів.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
193.02 Кб
Скачать

Лекція 9 Редагування елементів. SolidWorks 2005

Лекція 9

Тема: Редагування елементів.

Мета: навчитися редагувати елементи моделі різними способами, гасити та відображувати елементи, вивчити способи копіювання та перетягування елементів.

Тип: теоретичне

Вид: формування знань.

Форма навч. роботи: фронтальна, індивідуальна навчальна робота.

Методи навчання: словесний

Структура заняття:

І. Організаційний момент: привітання, перевірка відсутніх. (2 хв.)

ІІ. Актуалізація опорних знань: повторити матеріал (5-7 хв.)

  1. Яку функцію виконує прапорець «Геометричний масив» в менеджері властивостей «Дзеркальне відображення»?

  2. Створення масиву, керованого кривою.

  3. Який масив називається керований розміром?

  4. Яка інформація зберігається у таблиці при створенні масиву, керованого таблицею?

ІІІ. Пояснення нового матеріалу (60-65 хв.)

Література:

  • Підручник «Введення в SolidWorks 2005 для вузів»

  • В.П. Прохоренко «Практичне керівництво SolidWorks 2005»

  • Шам Тику «Ефективна робота в SolidWorks2005»

План

  1. Редагування елементів моделі

  2. Вирізання, копіювання й вставка елементів та ескізів

  3. Видалення та гасіння елементів

  4. Переміщення і копіювання тіл

  5. Додаткові дії над елементами

1. Редагування елементів моделі

Редагування є одним з найбільш важливих аспектів процесу розробки продукту. Майже всі проекти вимагають редагування або в процесі розробки, або після її завершення. Як було сказано вище, SolidWorks є объектно-орієнтованим параметричним пакетом. Тому проект, створений в SolidWorks, являє собою комбінацію окремих елементів, об'єднаних для формування твердотельной моделі. Всі ці елементи можуть бути відредаговані індивідуально.

Аналогічно можна редагувати допоміжну геометрію та ескізні елементи. Елемент, створений на основі допоміжної геометрії, також автоматично змінюється, коли ви змінюєте допоміжну геометрію. Наприклад, якщо ви створюєте елемент на похилій площині й потім міняєте її кут нахилу, що результуючий елемент буде автоматично змінений. В SolidWorks ви можете виконувати редагування, використовуючи різні методи. Всі ці методи редагування описані далі.

  • Команда редагування Edit Feature (Редагувати елемент)

Редагування з використанням команди Edit Feature (Редагувати елемент) часто використовується в SolidWorks. Для редагування елемента моделі за допомогою цієї команди виберіть елемент у дереві конструювання FeatureManager або в графічній області. Після вибору елемента варто викликати контекстне меню щигликом правої кнопки миші і вибрати в ньому команду Edit Feature (Редагувати визначення). Залежно від того, який елемент обраний, на екрані з'явиться менеджер властивостей або відповідне діалогове вікно, у якому ви зможете змінити параметри елемента. Після зміни параметрів клацніть на кнопці ОК, щоб завершити створення елемента. Елемент буде змінений автоматично.

  • Редагування ескізів елементів

Ви можете також клацнути на значку «+» ліворуч від елемента, щоб розгорнути цей елемент у дереві конструювання FeatureManager. При цьому буде відображений значок ескізу для даного елемента. Виберіть значок ескізу та викличте контекстне меню щигликом правої кнопки миші. Виберіть у ньому команду Edit Sketch (Редагувати ескіз), щоб увійти в середовище редагування ескізів.

В SolidWorks можна редагувати ескізи елементів за допомогою команди Edit Sketch (Редагувати ескіз). Для редагування ескізу виберіть елемент або через дерево конструювання FeatureManager, або в області побудов і викличте контекстне меню щигликом правої кнопки миші. Виберіть команду Edit Sketch (Редагувати ескіз) з контекстного меню. У такий спосіб ви попадаєте в ескізне середовище. Використовуючи стандартні інструменти ескізного середовища, відредагуйте ескіз елемента. Закінчивши редагування ескізу, вийдіть із ескізного середовища. Для цього варто клацнути на кнопці Rebuild (Перебудувати) на панелі інструментів Standard (Стандартна). Після цього ви вийдете із ескізного середовища, і модель буде автоматично перебудована. Крім того, ви можете використати комбінацію клавіш Ctrl+B, щоб перебудувати модель.