Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / анал / Конспект / Лекції САПР / Лекція 09 Редагування елементів.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
193.02 Кб
Скачать
  • Зміна послідовності елементів

Зміна послідовності елементів можна визначити як процес зміни положення елементів моделі. Іноді після створення моделі потрібно змінити порядок, у якому елементи моделі були створені. Для цього елементи перетягують і розміщують перед іншими елементами або за ними в дереві конструювання FeatureManager.

Щоб переупорядкувати елементи, виберіть елемент у дереві конструювання і перетягніть його в потрібне положення. Під час перетягування покажчик приймає вид зігнутої стрілки, що позначає, що перетягування елемента можливо. Якщо ви намагаєтеся поставити дочірній елемент перед батьківським елементом, відображається покажчик у вигляді перекресленої зігнутої стрілки, що позначає помилку переупорядкування. У випадку розміщення дочірнього елемента перед батьківським елементом виводиться вікно попередження.

  • Відкіт моделі

Відкотом моделі називається процес повернення до вихідного стану. Коли ви відкочуєте один або кілька елементів, ці елементи стають схованими. Коли модель перебуває в режимі відкоту, ви можете додавати нові елементи. Нові елементи, які додаються розміщуються в модель перед елементами, які ви відкотили. Під час роботи з моделлю, що містить багато елементів, може знадобитися змінити елемент, створений на початку роботи. Рекомендується відкотити модель до цього елемента. Це потрібно для того, щоб мінімізувати час регенерації моделі після кожної операції редагування змінюваного елемента. Відкіт виконується за допомогою повзунка відкоту (Rollback Bar), що знаходиться внизу дерева конструювання FeatureManager.

Клацніть на повзунку відкоту. Повзунок відкоту стане синім, а покажчик прийме вид руки. Перетягніть повзунок відкоту по дереву конструювання до того елемента, аж до якого ви хочете відкотити модель, і відпустіть кнопку миші. Щоб скасувати відкіт моделі, перетягніть повзунок відкоту вниз до останнього елемента моделі. Відкотити модель можна також за допомогою меню. Виділіть елемент, до якого ви хочете виконати відкіт, і виберіть пункт меню Edit > Rollback (Виправлення > Відкіт).

5. Додаткові дії над елементами

  • Перейменування елементів

Імена елементів відображаються в дереві конструювання FeatureManager. За замовчуванням імена привласнюються елементам відповідно до послідовності їхнього створення. Ви можете перейменовувати елементи за своїм розсудом. Щоб перейменувати елемент, виділіть його в дереві конструювання й клацніть на елементі ще один раз. У дереві конструювання з'явиться поле для введення імені елемента. Введіть ім'я й натисніть Enter або клацніть мишею в будь-якому місці екрана.

  • Створення папок у дереві конструювання FeatureManager

Ви можете додавати папки в дерево конструювання та поміщати в них елементи. Це дозволяє зменшити довжину дерева конструювання. Припустимо, що наша модель складається з декількох базових елементів. Можна створити папку з назвою «Базові елементи» і помістити туди всі елементи, що становлять основу моделі. Щоб додати папку в дерево конструювання, виділіть будь-який елемент і клацніть правою кнопкою миші, щоб викликати контекстне меню.

Виберіть у ньому пункт Create new folder (Створити нову папку). Папка буде створена над обраним елементом. Введіть ім'я папки і клацніть у будь-якому місці екрана. Тепер ви можете перетягувати елементи в цю папку. Щоб перейменувати цю папку, виділіть її та клацніть на ній ще один раз. Уведіть ім'я і натисніть Enter.

Щоб додати обраний елемент у нову папку, виберіть пункт контекстного меню Add to new folder (Додати в нову папку). У дереві конструювання буде створена нова папка, і обраний елемент буде поміщений у цю папку. Для видалення папки можна скористатися командою контекстного меню Delete (Видалити). Використовуючи команди контекстного меню, можна також гасити елементи, що втримуються в папці, і виконувати відкіт моделі.