Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 Курс / переподы / анал / Конспект / Лекції САПР / Лекція 14 Робота з креслярськими видами.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
1.21 Mб
Скачать
  • Створення проекційних видів

Меню: Insert > Drawing View > Projected (Вставка>Креслярський вид>Проекція)

Панель інстр: Drawing > Projected View (Креслення > Проекційний вид)

На екрані відобразиться менеджер властивостей Projected View (Проекційний вид), і вам буде запропоновано вибрати креслярський вид, з якого буде потрібно спроеціювати лінії нормалі.

Виділите вихідний вид і переміщайте курсор вертикально, щоб створити вид зверху або вид знизу, або переміщайте курсор горизонтально, щоб створити вид ліворуч або вид праворуч. Укажіть на аркуші креслення точку, де варто розмістити вид.

  • Створення розрізів

Меню: Insert > Drawing View > Section (Вставка > Креслярський вид > Розріз)

Панель інструментів: Drawing > Section View (Креслення > Розріз)

Розрізи створюються за допомогою відрізання частини існуючого виду січною площиною (визначеної ескізними лініями) з подальшим переглядом вихідного виду з напрямку, нормального стосовно січної площини. В SolidWorks можна використати інструмент Section View (Розріз) для створення розрізу повного перетину (мал. 14.4) або розрізу половинного перетину (мал. 14.5). Розріз повного перетину визначається за допомогою однолінійного сегмента; розріз половинного перетину визначається за допомогою трьох лінійних сегментів. Зверніть увагу, що січну площину для виду повного перетину можна визначити, викликавши інструмент Section View (Розріз). Однак якщо вам потрібно створити розріз половинного перетину, вам буде потрібно накреслити сегменти лінії, щоб визначити січну площину перед викликом інструмента Section View (Розріз).

Якщо ви хочете створити вид половинного розрізу, виділите всі сегменти ліній, які визначають січну площину, а потім викличте інструмент Section View (Розріз). Розріз буде визначений і прикріплений до курсору.

Тип штрихування, використовуваний у розрізі, залежить від матеріалу, призначеного моделі (Інструменти - Параметри - Властивості документа - Властивості матеріалу). Також може знадобитися збільшити крок штрихування, заданий за замовчуванням.

Якщо лінія розрізу не розріже всю модель, на екрані з'явиться інформаційне повідомлення SolidWorks, що лінія розрізу не повністю розріже рамку моделі в цьому виді. Для того щоб створити частковий розріз, клацніть на кнопці Yes (Так) у цьому діалоговому вікні. Якщо ви клацнете на кнопці No (Ні), буде створений розріз повного перетину.

Розріз поверхні (перетин) – це такий тип розрізу, при якому відображається тільки розрізана поверхня, тобто всі інші кромки або сторони не відображаються. Для створення розрізу поверхні потрібно створити розріз, а потім установити прапорець Display only surface (Відобразити тільки поверхню) у менеджері властивостей розрізу.

Згідно стандартам побудови креслень при створенні розрізу збірки деякі компоненти, такі як кріпильні деталі, муфти, ключі і т.д., не повинні розрізатися. Тому при створенні розрізу збірки з'являється діалогове вікно Section View (Розріз). Ви можете додавати або видаляти розрізані компоненти, клацнувши правою кнопкою миші на креслярському виді та вибравши пункт Properties (Властивості) з контекстного меню. Далі виберіть вкладку Section Scope (Обсяг розрізу) і додайте або видаліть компоненти.

Це діалогове вікно дає можливість вибрати компоненти, які не будуть розрізані. Також ви можете вибрати компоненти з вихідного виду. Однак якщо компоненти не видні у вихідному виді, варто викликати дерево конструювання і розгорнути вихідний креслярський вид. Потім розгорніть вид дерева збірки, щоб відобразити усі компоненти збірки. Тепер виберіть компоненти, які ви не хочете розрізати. Ім'я обраного компонента відобразиться в області виділення Excluded components (Виключені компоненти). Прапорець Auto hatching (Автоштриховка) використовується для автоматичного визначення штрихування. Ви навіть можете змінювати тип штрихування. (Спосіб зміни штрихування описаний далі.) Якщо компонент присутній у збірці в декількох екземплярах і вам необхідно виключити з розрізу всі його екземпляри, виберіть компонент на аркуші креслення та виберіть ім'я компонента в області виділення Exclude components (Виключені компоненти). Установіть прапорець Don't cut all instances (He розрізати всі компоненти) у діалоговому вікні Section Scope (Обсяг розрізу). Всі копії обраного компонента будуть виключені з розрізу. Розріз збірки із кріпильними елементами, виключеними з розрізу, показаний на мал. 14.6.

Створення вирівняного розрізу

Меню: Insert > Drawing View > Aligned Section (Вставка> Креслярський вид> Вирівняний розріз)

Панель інструментів: Drawing > Aligned Section View (Креслення > Вирівняний розріз)

Цей інструмент використовується для створення розрізу компонента, у якому принаймні один об'єкт перебуває під певним кутом. У вирівняному розрізі розрізана частина повернена навколо осі, нормальної до площини виду, таким чином, що він вирівнюється. Приклад наведений на мал. 14.7.

Розташовані під кутом частини, розрізані в цьому виді, вирівняні. У результаті розріз став довшим, ніж вихідний вид. Для створення вирівняного розрізу спочатку активізуйте вид. Клацніть на кнопці Aligned Section View (Вирівняний розріз) у менеджері команд. Накресліть ескіз, що визначає площину розрізу. Вирівняний розріз буде прикріплений до курсору. Розмістите його на аркуші креслення. Зверніть увагу, що отриманий вид буде спроектований перпендикулярно лінії, накресленої наприкінці ескізу розрізу. Таким чином, щоб одержати вирівняний розріз, похила лінія в ескізі розрізу повинна бути накреслена в першу чергу, а потім варто накреслити вертикальну лінію. Цим пояснюється той факт, що розріз проектується нормально до похилої лінії, що була накреслена пізніше.