Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема1.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
30.05.2020
Размер:
294.4 Кб
Скачать

1.2.Людський чинник у процесі ухвалення рішень 2

1.3.Задачі ухвалення рішень 3

1.5.Приклади математичних моделей задач ДО 11

1.6.Основи математичного моделювання задач ДО 14

1.7.Класифікація задач ДО 16

1.8.Математичні методи дослідження операцій 18

Символ G надалі використовуватимемо для позначення множини допустимих розв'язків у задачах узагальненої постановки. Математичну постановку задачі щодо використання ресурсів можна ще сформулювати так: знайти п-вимірний вектор-стовпець , за якого

(17)

за умови виконання обмежень (1.6), де

Приклад 1.4. Задача про терміни профілактичного ремонту верстатів. Маємо п однотипних верстатів Вj- (j = 1, п ). Кожен верстат ремонтують індивідуально, якщо він зупинився унаслідок поломки, а через T інтервалів часу виконують профілактичний ремонт усіх п верстатів. З попередніх спостережень за роботою верстатів відомо, що верстат у момент інтервалу часу і (і = 1, Т) з імовірністю Рi вийде з ладу. Необхідно визначити значення Т, за якого мінімізуються загальні витрати на ремонт несправних верстатів і виконання профілактичного ремонту в розрахунку на один інтервал часу.

Приклад 1.5. При роботі комп’ютерів необхідно періодично припиняти обробку інформації і перевіряти комп’ютери на наявність у них вірусів. Припинення обробки інформації спричинює до певних економічних збитків. Якщо віруси вчасно не виявити, то можна втратити деяку частину інформації, яка спричинить до ще більших збитків. Варіанти допустимих рішень такі:

  • Е1 - цілковита перевірка;

  • Е2 - мінімальна перевірка;

  • Е3 - відмова від перевірки.

Комп’ютери можуть перебувати у такому стані, за якого:

  • F1 - віруси відсутні;

  • F2 - віруси є, проте вони не встигли пошкодити інформацію;

  • F3 - є файли, які потребують відновлення.

Нехай відомі витрати на пошук вірусів і відновлення інформації для всеможливих комбінацій станів комп’ютерів і варіантів керівних рішень. Необхідно обґрунтувати вибір керівного рішення, що мінімізує такі витрати.

  1. Основи математичного моделювання задач до

На базі прикладів, розглянутих у попередньому параграфі, зробимо певні узагальнення, що стосуються математичного моделювання задач ухвалення рішень, які розв’язують у ДО. Зосередимося, передусім, на економіко-математичних моделях.

У науковій та навчальній літературі з ДО під час опису ідентичних термінів і понять використовують різні словоформи та словосполучення (синоніми). Ми намагатимемося подати найвичерпніший перелік синонімів при введенні конкретного терміна чи поняття.

В узагальненому випадку економіко-математична модель має такі елементи:

  • допустимі розв'язки (альтернативи, керовані змінні або стратегії) – множина Х, що містить вектори Х = (Х1, Х2,..., хп )Т ;

  • вихідні змінні - змінна або множина змінних Y, значення яких залежать від вибору стратегій;

  • параметри системи - множина внутрішніх змінних А, значення яких не регулюються ОУР;

  • збурення (некеровані змінні) - множина зовнішніх змінних U, значення яких не регулюються ОУР.

Параметри системи ак = 1, l) є кількісними характеристиками системи, що не залежать від ОУР. У таблиці 1.1 наведено параметри систем прикладів 1.1 - 1.5.

Таблиця 1.1. Параметри системи прикладів 1.1 - 1.5

Приклад

Параметри

1.1./1.2

Вміст білків, жирів і вуглеводів в одиниці продукту; вага, об’єм і калорійність одиниці продукту

1.3

Витрати ресурсів на виготовлення одиниці виробу; питомий прибуток одиниці виробу

1.4

Витрати на ремонт несправних верстатів і виконання про­філактичного ремонту

1.5

Витрати на пошук вірусів і відновлення інформації

Якщо йдеться про таку економічну систему, як сільськогосподарське підприємство, то його параметрами є наявні ресурси (земельні угіддя, робоча сила, сільськогосподарська техніка, тваринницькі та складські приміщення), рівень урожайності сільськогосподарських культур, продуктивності тварин, норми витрат ресурсів, ціни та собівартість проміжної і кінцевої продукції, норми по­датків, відсотки за кредит, ціни на придбані ресурси тощо.

Деякі параметри ак для певної системи можуть бути сталими величинами (наприклад, норми висіву насіння, норми споживання тваринами кормів тощо), а деякі - змінними, тобто залежитимуть від певних умов, скажімо, урожайності сільськогосподарських культур, собівартості продукції, ціни на продукцію, витрат на ре­монт несправних верстатів чи пошук вірусів.

Збурення - це некеровані змінні (або чинники), значення яких не залежать від волі людей і визначаються зовнішнім середовищем. Наприклад, обсяг придбаного пального - керована змінна, а температура повітря - некерована. Залежно від реальної ситуації керовані змінні можуть переходити у групу некерованих, і навпаки. Наприклад, у разі насиченого ринку обсяги придбання дизельного палива є керованою змінною величиною, а за умов дефіциту цього ресурсу - некерованою.

За наявності збурень вибір керівних рішень здійснюють в умовах часткової (умови ризику) чи цілковитої невизначеності.

За часткової невизначеності (“доброї невизначеності’) збурення підпорядковуються певним законам розподілу теорії ймовірностей (ймовірність поломки верстата у визначений інтервал часу в прикладі 1.4).

За цілковитої невизначеності (“поганої невизначеності”) збурення не підпорядковуються законам розподілу або параметри цих законів невідомі (чи недосліджені). У прикладі 1.5 ймовірності перебування комп’ютерів у певному стані є невідомими.

Кожна економічна система має певну мету свого функціонування. Це може бути, наприклад, отримання максимуму чистого прибутку. Ступінь досягнення мети, здебільшого, має кількісну міру, тобто можна описати математично.

Критерій ефективності зображають як цільову функцію (або функцію мети), яка задає залежність розв’язків задачі від стратегій, параметрів системи та збурень, тобто:

(1.8)

Цей критерій може бути як скалярним, так і векторним (багатокритеріальна задача оптимізації). Математична модель задачі ухвалення рішень для скалярної функції f полягає у визначенні максимуму/мінімуму цієї функції на множині X за заданих обмежень на стратегії та вихідні змінні. Найчастіше обмеження набувають такого вигляду:

(1.9)

де gi— функція витрат і-го ресурсу, bі - наявна величина і-го ресурсу в системі. Тут набір символів {≤, =, ≥} означає, що для деяких значень поточного індексу і виконуються нерівності типу “≤”, для ін­ших - рівності “=”, а для решти - нерівності типу “≥”.

Систему (1.9) називають системою обмежень задачі (системою умов задачі або системою, що визначає множину допустимих розв'язків). Вона описує внутрішні технологічні та економічні процеси функціонування й розвитку виробничо-економічної системи, а також процеси зовнішнього середовища, які впливають на результат діяльності системи. Для економічних систем:

хj ≥о ( j=1,n). (1.10)

Залежності (1.8) - (1.10) утворюють економіко-математичну модель економічної системи. Розробляючи таку модель, необхідно дотримуватись певних правил:

  • Модель має адекватно описувати реальні процеси.

  • У моделі необхідно враховувати все істотне, нехтуючи всім другорядним. Математичне моделювання — це мистецтво, вузька стежка між переспрощенням та переускладненням. Справді, прості моделі не забезпечують відповідної точності, а переускладнені моделі важко реалізувати на комп’ютері як з огляду на неможливість їхнього інформаційного забезпечення, так і внаслідок відсутності відповідного математичного апарату.

  • Модель має бути зрозумілою для користувача, зручною для реалізації на комп’ютері.

  • Необхідно, щоб множина змінних хj- (j = 1, п ) була непорожньою. З цією метою в економіко-математичних моделях за змоги слід уникати обмежень типу “=”, а також суперечливих обмежень.

Будь-який набір змінних хj (і = 1, п ), що задовольняє умови (1.9) і (1.10), називають допустимим розв'язком (або допустимим планом). Очевидно, що кожен допустимий розв’язок є відповідною стратегією економічної системи, програмою дій. Кожному допустимому розв’язку відповідає певне значення цільової функції, яке обчислюють за формулою (1.8).

Сукупність усіх розв’язків системи обмежень (1.9) і (1.10) утворює множину (область) допустимих розв'язків. Розв’язок, за якого цільова функція набуває екстремального значення, називають оптимальним розв’язком задачі ДО (1.8) - (1.10).

Соседние файлы в предмете Математические методы исследования операций