Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vsesvitnya_chII.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.05.2020
Размер:
216.86 Кб
Скачать

Друга світова війна 1939-1945рр. Тема: Початок Другої світової війни.

Очікувані результати: після цього заняття студенти зможуть

-Визначати причини,характер, Другої світової війни;

-давати характеристику періодів Другої світової війни, а також основних театрів воєнних дій в Європі в 1939-1940р.

План.

1.Причини ,характер,періодизація Другої світової війни.

2.Характеристика основних театрів воєнних дій в Європі в 1939-1940р.

1.Причини Другої світової війни складні, суперечливі й неоднозначні. Версальсько-Вашинггонська система мирних договорів надовго закріпила протиріччя між переможцями й переможеними, тим самим до основ міжнародних відносин були закладені "бомби уповільненої дії". Певну роль зіграв і фактор Радянського Союзу - антирадянська політика країн Заходу заохочувала агресивні плани гітлерівської Німеччини, у свою чергу політика СРСР перешкоджала консолідації демократичних сил. У тому, що війна почалася, не було нічого дивного, правда полягає в тім, що для її запобігання було зроблено дуже мало.

Друга світова війна починає набирати обертів фактично протягом 30-х рр.: японська агресія проти Китаю й інших країн Азії агресія Італійських фашистів проти Ефіопії, "аншлюс" Австрії й розділ Чехословаччини. Передумовою війни стало підписання пакту про ненапад і переділили сфери впливу в Європі за таємним протоколом Ріббентропа—Молотова. Формальним початком Другої світової вважається 1 вересня 1939 р. - дата нападу фашистської Німеччини на Польщу.

Друга світова війна (1 вересня 1939 р. -2 вересня 1945 р.) поділяється на п'ять основних періодів:

Перший період (1 вересня 1939р. - 22 червня 1941 р.)- початок Другої світової війни:від нападу Німеччини на Польщу до агресії проти СРСР.

Другий період (червень 1941 р. - листопад 1942 р.) - розширення нацистської агресії: від нападу Німеччини на СРСР до початку контрнаступу радянських військ під Сталінградом.

Третій період (листопад 1942 р. - грудень 1943 р.)- корінний перелом у ході війни: від кконтрнаступу радянських військ під Сталінградом і наступу в Україні.

Четвертий період (січень 1944 р. - травень 1945 р.) - розгром фашизму і нацизму в Європі: відкриття Другого фронту та капітуляція Німеччини.

П'ятий період (літо 1945 р. - 2 вересня 1945 р.)- розгром мілітаристської Японії та її капітуляція( 2 вересня 1945р.) ознаменували кінець Другої світової війни.

Характер війни змінювався. З 1 вересня 1939 по 22червня 1941 рр. війна мала загарбницький і несправедливий характер з боку Німеччини,Японії,Італії та їхніх сателітів і СРСР. З нападом 22 червня 1941 р. Німеччини на СРСР вона стала антинацистською.

Друга світова війна стала найбільшою з воєн в історії людства. Вона тривала шість років (2194 дні). У ній брала участь 61 держава (80% населення Землі). Воєнні дії велися на території 40 країн Європи, Азії, Африки. До лав збройних сип було мобілізовано 110 млн. чоловік. Людські втрати склали до 67 млн. чоловік - така страшна плата людства за злочинне прагнення до світового панування нацистської Німеччини, фашистської Італії, мілітаристської Японії.

2. Події Другої світової війни 1939 -1940р

Дата

Подія

1 вересня 1939р.

3 вересня 1939р.

17 вересня 1939р.

28 вересня 1939р.

З листопаду 1939р. по лютий 1940р.

Влітку 1940р.

9 квітня 1940р.

10 травня 1940р.

14 травня 1940р.

22 червня 1940р.

24 травня1940р

16 липня 1940р.

27 вересня 1940р.

Квітень 1941р.

Травень 1940р.

Німеччина напала на Польщу. Сили були нерівними. Оборона Варшави (28 вересня). Польська армія була розгромлена.

Великобританія, Франція оголосили війну Німеччині; відвертих воєнних дій не починали. 3 жовтня відведині за оборонну «лінію Мажино».

Радянські війська вступили на територію Західної України та Зах. Беларусії. Приєднання цих територій до Радянського Союзу. Проведення політики «радянізації».

Договір між Німеччиною та СРСР «Про дружбу і кордон». Зафіксував 4-й поділ Польщі та уточнив лінію радянсько-німецького кордону. Польща перестала існувати як держава.

Радянсько-фінська війна («мала війна»). У березні 1940р. було підписано радянсько-фінську мирну угоду. Радянський союз було виключено з Ліги Націй (грудень 1940р.). Фінляндія залишилася незалежною.

Приєднання до Радянського Союзу Північної Буковини, Бессарабії, Латвії, Литви та Естонії. Проведення політики «радянізації».

Німеччина напала на Данію та Норвегію. Данія капітулювала. В Норвегії встановлена влада норвезьких фашистів; розпочався рух Опору.

Війська вермахту розпочали вторгнення до Голландії, Бельгії, Люксембургу. Капітуляція голландських військ; приєднання до Німеччини 3 бельгійських округів.

Німецькі війська прорвали оборону французів під Седаном, наступ.

Маршал Петен від імені уряду підписав акт про перемир'я з Німеччиною. Окупація поширилася на північні найбільш розвинені області й райони країни, Атлантичне узбережжя.

Підписано франко-італійську угоду.

Гітлер підписав план захоплення Великобританії «Морський лев». Німецька авіація бомбардувала Лондон та інші англійські міста, а підводні човни блокували Британські острови. Операцію масової висадки перенесли на вересень, а згодом на 1941р.

Підписання 3 угоди між Німеччиною, Італією, Японією: визнавала провідну роль Німеччини та Італії в установленні «нового порядку» в Європі, а Японії – у Східній Азії. Приєдналися Болгарія, Іспанія, Маньчжоуго, Румунія, Словаччина, Таї (Сіам), Фінляндія, Хорватія, режими Ван Цзінвея в Китаї та Петена у Франції.

Німеччина разом з Італією, Угорщиною, Румунією, Болгарією здійснили напад на Югославію і Грецію. Югославія капітулювала, територія була розділена: було утворено «незалежні» Сербію і Хорватію; Болгарія отримала Македонію, Італія – Чорногорію, Угорщина – Воєводину, а Словенію між Німеччиною та Італією. 29 квітня Греція підписала акт капітуляції.

Німецькі повітрянодесантні частини захопили острів Крит. Всі Балканські країни опинилися під контролем агресорів.

Висновок: На літо 1941р. лише 3 держави Європи зберегли повний нейтралітет: Швейцарія, Швеція, Ірландія.

Поміркуємо разом:

  • Які були причини війни?

  • Визначте зміст договору Про дружбу і кордони, коли і ким він був підписаний?

  • Коли і за яких умов Прибалтійські країни було долучено до складу СРСР?

  • Чому Радянський Союз напав на Фінляндію? Яких втрат зазнав СРСР у цій війні?

  • Поясніть термін «дивна війна».

  • Чому Гітлер обрав напрямом свого удару на Заході Бельгію та Люксембург?

  • Коли і за яких умов було підписано капітуляцію Франції?

  • Які цілі переслідували агресивні держави, розпочинаючи війну на Балканах?

Література:

  1. Ладиченко Т. Всесвітня історія. 11 клас. – К.: «А.С.К.», 2002.

  1. Бердичевський Я., Ладиченко Т. Всесвітня історія. 11 клас. – Запоріжжя: Прем'єр, 2002.

  2. Щедріна І. Всесвітня історія в схемах і таблицях. 10 – 11 класи. – Харків, 2005

Соседние файлы в предмете История Украины