Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vsesvitnya_chII.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
29.05.2020
Размер:
216.86 Кб
Скачать

Тема: міжнародні відносини (1945 р.-поч.ХхІст.)

Очікувані результати: після цього заняття студенти зможуть:

-З`ясувати основні причини «холодної війни»;

-розкрити суть «холодної війни»;

-показувати процес втягування світу в перебіг подій;

-характеризувати основні тенденції розвитку міжнародних відносин в даний період.

План.

1.Причина і початок «холодної війни».

2.Формування регіональних конфліктів.Втручання держав внутрішні справи інших держав.

3.Рух за мир.Нарада з питань безпеки і співробітництва в Європі.

4. Завершення епохи “холодної війни ”. Проблема врегулювання конфліктних ситуацій у світі.

1. У повоєнні роки поступово посилюється суперництво між державами-переможницями, загострюються суперечності між капіталістичними країнами і соціалістичним табором.

Політику “холодної війни ” проголосив 5 березня 1946 р. колишній прем’єр-міністрів Великої Британії Черчілль в промові у Вестмінстерському коледжі Флутона.

Формою прояву “холодної війни ” мали стати нестримна гонка озброєнь, розпалювання воєнної істерії, дезорганізація світових економічних зв’язків, напружене ідеологічне протистояння.

Проявом “холодної війни була “доктрина Трумена . У березні 1947 р. він визначив суперництво США і СРСР як “протистояння демократії і тоталітаризму ” і закликав Конгрес виділити 400 млн. доларів для перетворення Греції і Туреччини.

Логічним продовженням “доктрини Трумена” і політики “холодної війни” стало створення агресивних воєнних блоків.

14 травня 1955 р. було укладено Варшавський договір. До нього увійшли Албанія, Болгарія, Угорщина, НДР, Польща, СРСР і Чехословаччина. У січні 1962 р. Албанія вийшла з Організації Варшавського Договору. В червні 1948 р. вони провели в своїх зонах сепаративну грошову реформу, ввели особливу західну валюту. З метою захисту економічних інтересів своєї зони радянська військова адміністрація в Німеччині прийняла рішення про проведення своєї грошової реформи і введення східної марки.

2. Відповідно до рішення Ялтинської конференції Корея після капітуляція Японії була поділена на дві зони, якими управляли радянська і американська військові адміністрації. Кордно між ними проходив по 38-й паралелі.

25 червня 1950 р. південнокорейські війська перейшли 3-ю паралель і вторглися на територію КНДР. Корейська народна армія спинила противника і сама перейшла в наступ. У вересні 1950 р. 90% території Кореї були під контролем Народної армії КНДР.

Народна армія КНДР була змушена відійти на свою територію. Розділила ворогуючі сторони знову-таки 38-а паралель. Нарешті 27 липня 1953 р. було остаточно підписано угоду про припинення вогню.

Війна в Кореї перетворилась на протиборство двох ворогуючих угрупувань. На боці КНДР билися китайські добровольці і військовослужбовці СРСР, на боці Південної Кореї – війська США і ще 15 держав.

У вересні 1962 р. в США було оголошено про мобілізацію 150 тис. резервістів, у Карибське море були направлені військові кораблі. Кубинський уряд звернувся до СРСР по допомогу. Протистояння США і СРСР стало загрозливим. Світ відчув можливість термоядерної війни.

СРСР і США, спираючись на свій воєнно-технічний потенціал, поступово привласнюють собі право контролювати ситуацію в усьому світі. Відбувається втручання наддержав у внутрішні справи інших держав.

  1. У ході народно-визвольної революції в Угорщині в 1956 р. до влади прийшли реформатори, яких очолив І. Надь. Керівництво СРСР вирішило воєнною силою придушити рух угорського народу за демократичні перетворення в країні.

  2. У квітні 1961 р. Центральне розвідувальне управління США організувало вторгнення на Кубу найманців – кубинських емігрантів.

  3. У 1965 р. сталося втручання США у внутрішні справи Домініканської Республіки, до якої були направлені американські піхотинці.

  4. У 1965-1973 рр. США брали активну участь у в’єтнамській війні

  5. 21 серпня 1968 р. радянські військові частини і війська Організації Варшавського Договору Увійшли на територію Чехословаччини.

На рубежі 70-80-х років міжнародні обстановка знову загострилася. Приводом для цього було введення радянських військ в Афганістан. У квітні було підписано Женевські угоди про припинення війни в Афганістані, за виконанням яких спостерігала ООН. У відповідності з цими угодами повне виведення радянських військ з Афганістану було завершено 15 лютого 1989 р. Однак громадянська війна в Афганістані після цього не скінчилася.

3. “Холодна війна” супроводжувалася широкомасштабною гонкою озброєнь, розробкою і впровадженням нових систем масового знищення і, що було особливо небезпечно, атомної зброї.

У квітні 1949 р. відкрився 1 Всесвітній конгрес прихильників миру. Це був поштовх до розгортання руху за роззброєння і збереження миру.

Рух за мир одержав значне поширення. Про це свідчило збирання підписів під Стокгольмською відозвою проти загрози атомної війни, яку було прийнято у березні 1950 р. постійним комітетом Всесвітнього конгресу прихильників миру.

Численні ініціативи з питань роззброєння проявляли ООН та інші міжнародні організації. Проблеми роззброєння знаходилися у центрі уваги на сесіях Генеральної асамблеї ООН. Завдяки цьому в серпні 1963 р. було підписано Московський договір трьох держав про заборону випробування ядерної зброї повітрі, під водою і в космосі.

Новий етап у розвиткові міжнародних відносин – поступовий перехід від “холодної війни” до розрядки напруженості – припадає на 70-ті роки.

В 1971 р. населення Східного Пакистану здобуло незалежність. В Азії з’явилася нова держава – Народна республіка Бангладеш.

У 70- х роках СРСР посилює свою політичну активність у різних регіонах світу. 1974 р. здобули незалежність португальські колонії Ангола і Мозамбік. І коли почалась громадянська війна у цих країнах, СРСР і Куба підтримали комуністичні режими

4. Процес демократизації і гуманізації міжнародних відносин став прокладати собі шлях лише з початком перебудови в СРСР, коли було закладено підвалини “нового політичного мислення ” , що базувалося на таких твердженнях: загальна для усіх загроза знищення життя на Землі, ідея взаємозалежності двох суспільних систем, пріоритет загальнолюдських цінностей, принцип мирного співіснування.

У 1987 р. підписано угоду про скорочення озброєнь середнього радіуса дії. 1990 р. в Москві було підписано договір про остаточне врегулювання німецької проблеми через об’єднання двох німецьких держав.

Результаті демократичних революцій 1989-1990 рр. країнах Центральної та Східної Європи було ліквідовано нав’язану їм радянську модель соціалізму.

Рада безпеки ООН прийняла 12 резолюцій, в яких засуджувалася агресія проти Іраку.

Іракська криза. 2 серпня 1990 р. іракські війська вторглися на територію Кувейта. Позачергова сесія Рада безпеки ООН засудила агресивну політику Іраку. Дванадцятою резолюцією Ради безпеки ООН з іракського питання від 29 липня 1990 р. схвалено застосування сили країнами – членами ООН, якщо іракські війська не залишать Кувейт.

Близькосхідна проблема. 13 вересня 1993 р. в Осло було підписано Декларацію принципів мирного врегулювання між Ізраїлем і Організацією визволення Палестини.

Балкани. Розпад Югославії спричинив трагічні наслідки. Після проголошення незалежності Словенії і Хорватії Бєлград направив проти них у 1991 р.На початок 2000 р. загострилися відносини і у середині самої Югославії.На кінець 80-х років європейська інтеграція визначила Європу як другий у світі після США фінансово-економічний центр, який стає все більш незалежним від Сполучених Штатів.Новий етап інтеграції пов'язаний із 1992 р., коли в Маастріхті (Нідерланди) міністри закордонних справ і міністри фінансів 12 держав – членів ЄЕС підписали договір про Європейський Союз.

11вересня 2001р. Акція міжнародного тероризму в Нью- Йорку.Початок проведення антитерористичногї операції НАТО в Афганістані.Вторгнення в Ірак.

Поміркуємо разом:

-Яку подію прийнято вважати початком «холодної війни»?Де і коли вона сталася?

-У чому полягали причини виникнення «холодної війни»?

-Чим «холодна війна »відрізняється від війни «горячої»?

-Які країни були ініціаторами Руху неприєднання?

Література:

1.Ладиченко Т. Всесвітня історія. 11 клас. – К.: «А.С.К.», 2002.

2. Бердичевський Я., Ладиченко Т. Всесвітня історія. 10 клас. – Запоріжжя: Прем'єр, 2002.

3. Щедріна І. Всесвітня історія в схемах і таблицях. 10 – 11 класи. – Харків, 2005.

4.Бердичівський Я.М. Всесвітня історія 11 кл. К, 1998.

Соседние файлы в предмете История Украины