Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТБД курсовая.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.05.2020
Размер:
263.38 Кб
Скачать

1.1. Улаштування та планування торгового приміщення

Головними приміщеннями магазинів є торговельні зали, де безпосередньо здійснюється реалізація товарів і обслуговування покупців. їх розміри, форми і пропорції повинні забезпечувати оптимальні умови для здійснення завершальної фази торговельно-технологічного процесу. Тому влаштування і планування торговельних залів повинні відповідати таким вимогам:

У створювати покупцям максимальні зручності для придбання ними товарів з мінімальними затратами часу;

  • - забезпечувати ефективне використання площі торговельного залу під викладку товарів;

  • - забезпечувати персоналу магазину умови для здійснення контролю за ходом реалізації товарі і збереженням товарно-матеріальних цінностей;

  • - забезпечувати виникнення перехресних і зустрічних потоків покупців у магазині;

  • - створювати найкоротші шляхи руху товарів із приміщень для приймання і підготовки товарів до продажу в торговельний зал.

Усю різноманітність торговельних залів можна звести до трьох планувальних схем: квадратної, фронтальної (витягнутої вздовж вулиці) і глибинної (витягнутої перпендикулярно до вулиці). Найзручнішими є торговельні зали прямокутної форми з відношенням сторін від 2:3 до 1:2, оскільки сильно витягнута форма торговельного залу створює труднощі при впровадженні самообслуговування, подовжуються шляхи потоків покупців, погіршується їх орієнтація магазині.

У технологічних плануваннях торговельного залу виокремлюються такі функціональні зони:

  • - входу і виходу;

  • - розташування і викладки товарів;

  • - проходи для пересування покупців;

  • - розрахункового вузла (в магазинах самообслуговування);

  • - надання додаткових послуг.

Зона входу-виходу

Улаштування зони входу та виходу магазинів регламентується в основному вимогами стандартів та галузевих норм будівництва підприємств роздрібної торгівлі. У практиці застосовується як відокремлене розміщення зон входу і виходу, так і їх суміщення в єдиній зоні входу-виходу. У невеликих за площею магазинах найбільш раціональним є поєднання зони входу-виходу, що дозволяє спростити організацію торгово-технологічного процесу в магазині, полегшує контроль і запобігає крадіжкам (у магазинах площею понад 300 м згідно з протипожежними нормами вхід і вихід повинні бути ізольованими.).

Цікавим проектним рішенням може бути таке облаштування входу і виходу магазину, при якому покупці з вулиці потрапляють не безпосередньо в торговий зал магазину, а у великий хол.

Для облаштування зон входу і виходу застосовують різні варіанти конструкції дверей: з механічним приводом, з шарнірною підвіскою, розсувні двері; у деяких магазинах замість дверей дверні пройми замінені повітряними завісами, тобто потоками повітря, спрямованими зверху вниз. Застосування повітряних завіс і відкритого входу дозволяє усунути в покупців певний психологічний бар'єр, ніби запрошуючи їх увійти в магазин. Якщо повітряна завіса не використовується, то при вході-виході влаштовується тамбур, в якому влаштовується калорифер. Тамбур усуває повітряні потоки в торговельному залі і зменшує перепад температур між торговельним залом і зовнішнім середовищем.

Розміщення зони залежить від методу продажу. При продажу товарів через прилавок вона розміщується посередині фасаду, при самообслуговуванні (особливо в невеликих магазинах) — з лівого боку фасаду (рис. 1)

Рис. 1. Розміщення зон входу-виходу в магазинах

У даній зоні в магазинах самообслуговування розміщуються камери зберігання, корзини для покупок. Прилавок для зберігання речей покупців слід розміщувати між вхідним і вихідним потоками покупців. Зона входу за допомогою засобів інформації повинна орієнтувати покупців у магазині. Від торговельного залу зона відділяється турнікетами, декоративними решітками, вітринами.

Види технологічних планувань торгового залу можуть бути різні і залежать від конфігурації торгового залу, форм роздрібного продажу товарів, що використовуються. Залежно від цього, в сучасний період використовуються наступні види планувань:

- Лінійне - розміщення товарів і проходів для покупців у вигляді паралельних ліній торгово-технологічного устаткування, що розташовуються в подовжньому або поперечному напрямах щодо подовжньої осі торгового залу. Для кращого використовування торгової площі магазину при цьому плануванні лінії з товарами розміщуються також уздовж стін і навіть віконних отворів. Таке планування широко використовується в магазинах самообслуговування, універмагах, супермаркетах.

- Виставкове – це планування використовується для організації продажу по зразках. В цьому випадку весь торговий зал перетворюється на виставку зразків, розміщених на різних видах устаткування (подіумах, прилавках, горах, вітринах і ін.) згрупованих в основному по функціональному призначенню.

- Галерейне – цей вид планування в справжній період знайшов найширше використовування в реконструйованих крупних універмагах і будинках торгівлі, в подовжених залах яких по довжині магістрального проходу формується велика кількість спеціалізованих салонів і бутиків. У принципі галерейне планування – це повернення до минулого.

- Боксове – обумовлена плануванням торгових залів, вбудованих в житлові будинки магазинів, які були розділені на окремі бокси (відсіки) сходовими маршами під'їздів житлового будинку. Боксове планування торгових залів магазинів створює утруднення в організації ефективного торгово-технологічного процесу при високій інтенсивності купівельних потоків і не рекомендується при упровадженні самообслуговування. Тому такий вигляд планування характерний для індивідуальної форми торгового обслуговування.

Найважливішими вимогами до облаштування і планування торгового залу магазину є:

- вільний рух купівельного потоку, що забезпечується його раціональною організацією, спрямованістю і достатньої шириною магістральних проходів, відповідної густини потоку;

- забезпечення найкоротших шляхів руху товарів з приміщень зберігання і підготовки товарів до продажу, до місць викладення і розміщення;

- створення хорошої продивляємості торгового залу і зручностей для орієнтації покупців.

Залежно від асортиментного профілю магазину, методів продажу товарів, а також параметрів і конфігурації торгового залу можуть використовуватися різні варіанти планувальних рішень. Найефективніше планувальне рішення забезпечують торгові зали з конфігурацією прямокутника наближається до квадрата, тобто відношення глибини і довжини торгового залу 1:1, 1:1,5 або 1:2.

Планування торгового залу повинне забезпечити:

- раціональну організацію потоку покупців, яка дозволить розширити що оглядається ними експозиційну площу;

- спрощення процесу поповнення кількості товарів;

- зручність підходу до товару, його огляд і відбір;

- закріплення позитивного іміджу і підкреслити особливість пункту продажу, що забезпечується глибоким асортиментом, рекламою і інформацією, високим рівнем кваліфікації і уважності персоналу;

- створення у покупців сприятливого для здійснення покупки настрою, усуваючи елементи перешкоджаючі цьому.

При плануванні торгових залів магазинів самообслуговування велике значення має визначення оптимальної структури площ окремих зон. В торгових залах універсамів і супермаркетів можна виділити наступні зони:

1) площа зайнята торгово-технологічним устаткуванням, що називається настановною площею;

2) площа, відведена для переміщення покупців і відбору товарів;

3) площа вузлів розрахунку, камер схову, столів упаковок, входу-виходу.

Найбільшу величину має площу для покупців, значення якої може складати до 55% від площі торгового залу.

Настановна площа під торгово-технологічне устаткування займає від 28 до 32% від площі торгового залу.

Площа під вузли розрахунку, столи упаковок і ін., повинна бути в межах 12 – 15% від площі торгового залу.

Ці значення взаємозв'язані між собою і можуть змінюватися залежно від конкретних умов роботи магазина. Так, в крупних універмагах і супермаркетах, при високій інтенсивності купівельних потоків необхідно збільшувати площу для покупців і вузлів розрахунку, за рахунок зменшення площі під установку устаткування до 26 – 28%

Торговий зал повинен мати якомога більший периметр глухих стін без віконних і дверних отворів, що має велике значення для підвищення ефективності планування торгового устаткування. Ефективність використовування площі торгового залу визначається коефіцієнтами настановної і демонстраційної площі. Настановною площею називається площа, зайнята торгово-технологічним устаткуванням (прилавками, вітринами, горами, стелажами, контейнерами і ін.) Настановна площа визначається як сума площ підстав устаткування, розміщеного в торговому залі. В настановну площу включається і площа, зайнята підставами крупногабаритних товарів, розміщених на підлозі. Коефіцієнт настановної площі (Кнаст..) є відношенням настановної площі (Sнаст) до площі торгового залу і визначається по формулі:

Кнаст..=Sнаст./Sт.з. де Кнаст. – коефіцієнт настановної площі;

Sнаст. – настановна площа торгово-технологічного устаткування в торговому залі; Sт.з. – площа торгового залу.

Площа під викладення товарів, звана демонстраційною (експозиційної) площею, визначається як сума площ всіх площин устаткування, на яких були викладені товари. Вона включає всі горизонтальні, вертикальні і похилі площини, на яких розміщується товар.

Коефіцієнт демонстраційної площі (Кдем.) є відношенням суми площ всіх елементів устаткування, на яких був виставлений товар (Sдем.) до площі торгового залу магазина (Sт.з.) Кдем.= Sдем../ Sт.з..

Залежно від товарної спеціалізації, місця розташування магазина, інтенсивності купівельних потоків і розмірів торгового залу значення коефіцієнтів настановної і демонстраційної площі може варіюватися в наступних межах: Кнаст.=0,27–0,32; Кдем.=0,65-0,75.

При плануванні торгових залів магазинів важливим моментом є оптимальний розподіл площі між окремими групами товарів. При цьому необхідно враховувати ряд чинників, основними з яких є: глибина асортименту даної товарної групи; частота попиту на даний асортимент товарів; витрати часу покупців на їх огляд і вибір; габаритні розміри цих товарів.

Одним із значущих елементів планування торгового залу є визначення послідовності розміщення товарів в торговому залі. Це також залежить від частоти попиту на товари окремих груп, комплексності придбання, габаритів ваги асортименту, що реалізується. Цей принцип передбачає розміщення товарів високої частоти попиту (молочні товари, ковбасні вироби, напої) в глибині торгового залу, з тим, щоб на початку шляху купівельних потоків не було їх скупчення і забезпечено вільне переміщення. В невеликих магазинах, розташованих в житлових зонах, при обмежених купівельних потоках такі товари можна розташовувати прямо на вході.

Соседние файлы в предмете Коммерческая деятельность