Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТБД курсовая.docx
Скачиваний:
11
Добавлен:
17.05.2020
Размер:
263.38 Кб
Скачать

2.1 Загальна характеристика облаштування та планування сучасного магазину

У магазині “Буква„ що знаходиться за адресою Дніпровська набережна 33 в ТЦ Аладин у Києві. Форма власності ТОФ,форма продажу магазина,метод продажу самообслуговування. Цінова політика магазину охоплює всі види цінової політики. Плану реалізації в магазині на даний момент немає.

Режим роботи з 10 – 22 годин. Графік роботи 2 на 2.

Асортимент магазину вміщяє в себе не тільки книжні товари, а ще канселярію,сувеніри,речі гігієни,посуд на ін.

Весь асортимент контролюється за допомогою програми. Обладнання торгівельної зали(механічне):термінал для карт,чекова  машина,принтер,електрона каса, два комп’ютери, два сканери. Не механічне:стелажі, тумби,столи,візок ,вітрина. Обладнання розміщено за лінійною схемою.

Вираховування ефективності площі:

600кв.м.площя магазину

190кв.м.площя яку займає обладнання

190кв.м. : 600кв.м.=0,31

Площа в магазині використовується ефективно

Магазин налічує в себе близько 15 тисяч книг.

Всі вони розміщюються пожанрова в різні секції.

В магазині Буква використовують лінійне планування торгівельного залу . Територія магазину "Буква" об'єднує в своєму складі кілька типів відокремлених функціональних приміщень: торговельний зал та підсобне приміщення . Площа кожного з них за своїми розмірами оптимальна з метою створення необхідних умов для ефективної роботи магазину і перш за все відповідати всім встановленим відомчим нормативам і вимогам  . При касова зона в магазині знаходиться біля виходу, и це досить зручно тому що покупцеві не потрібно повертатися після розрахунку до виходу.

Стелажі і товари на них розташовані виходячи з правила: чим краще видно товар, тим більше шансів, що його куплять. Розміщення товарів в місцях найбільш інтенсивного потоку покупців підвищує ймовірність покупки, у тому числі і незапланованою.

2.2Аналіз улаштування та планування сучасного магазину «Буква»

У магазині «Буква» було поставлено завдання, спрямована на максимально ефективне обслуговування покупців. Цього вони домоглися, шляхом побудови раціональної організації всіх процесів торгового підприємства.

Одним з таких процесів є технологічна планування магазину, тобто сукупність всіх приміщень торгового підприємства у певній взаємозв'язку відповідно до стадіями торгово-технологічного процесу.

Ознайомившись докладно з плануванням магазину «Буква» я з'ясувала, що магазин розпорядженні комплекс приміщень, необхідних для раціонального функціонування торгово-технологічного процесу. Так само дізналася, що розташування основних груп приміщень, тобто їх планування, складена вірно і вона забезпечує технологічний зв'язок, яка сприяє переміщенню товару найкоротшими шляхами, виключаючи перетин руху потоків товарів і покупців. Крім того, планування магазину «Буква» забезпечує можливість збільшення площі торгових приміщень за рахунок неторгових. Планування торгових приміщень, а так само зони для приймання, зберігання та підготовки товарів до продажу, допоміжних і адміністративно-побутових приміщень відповідають основним вимогам.

Основним торговим приміщенням магазину «Буква» є торговий зал. Він служить для розміщення робочого і виставочного запасу товарів, тут виробляється відбір товарів покупцями, здійснюються розрахункові операції за відібрані товари, виявляються різні додаткові послуги покупцям. У торговому залі організовані робочі місця мерчендайзерів, касирів, продавців-консультантів, охорони. При цьому пристрій і планування торгового залу відповідає вимогам раціональної організації, найважливішими з яких є: вільний рух купівельного потоку; забезпечення найкоротших шляхів руху товарів із зон збереження і підготовки товарів до продажу до місць їх викладення і розміщення; створення умов гарної видимості магазину, а так само зручності для орієнтації покупців. Частина площі торгового залу магазину «Буква» відводиться під зони для проходів покупців, виділена площа для організації робочих місць продавців. Торговий зал має великий периметр глухих стін і перегородок, що дуже важливо для розширення можливості установки торгового обладнання, стіни мають блискучу поверхню, поверхня підлог рівна, неслизькою, влагоустойчивая і міцна. Штучне освітлення торгового залу рівномірне, яскраве і має сприятливий спектральний склад. Найбільш поширеним торговим обладнанням в магазині «Буква» є стелажі забезпечують раціональне використання площі торгового залу.

Планування вузла розрахунку забезпечує безперешкодний напрямок руху купівельних потоків, виключати зустрічні потоки. Найбільш поширеним торговим обладнанням в магазині «Буква» є стелажі. Вони забезпечують раціональне використання площі торгового залу. Крім стелажів в торговому залі використовуються також універсальні гірки.

Соседние файлы в предмете Коммерческая деятельность