Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПТБД курсовая.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.05.2020
Размер:
263.38 Кб
Скачать

2.3 Характеристика улаштування та планування не торгівельних приміщень

Що б об'єднати приміщення обраних розмірів і форм в єдину композицію, тобто скористатися, об'ємно-планувальним рішенням будинку, необхідно дотримуватися певних вимог. Слід технологічно зв'язати торгові зали з приміщеннями для збереження і підготовки товарів, забезпечити короткий шлях для вантажопотоків. Так само необхідно правильно спроектувати проходи в адміністративні, побутові, підсобні та технічні приміщення. Проходи не повинні перетинати торгові зали і приміщення, де зберігається й підготовляється товар на продаж. А приміщення, де зберігаються товарно-матеріальні цінності, не повинні бути прохідними. Не варто забувати, що розташування приміщень магазину має відповідати послідовності і прямолінійності технологічного процесу.

Існують прогресивні методи продажу товарів. Торгові приміщення необхідно проектувати з урахуванням цих методів і забезпечити їх ефективне використання. Слід забезпечити виконання вимог щодо протипожежного евакуації, що б інтер'єр відповідав естетичним вимогам і був виконаний на високому художньому рівні. Прогресивні методи продажу товарів роблять серйозний вплив на проектування торгових залів магазинів. Керуючись цими методами необхідно правильне розміщення обладнання в торговому залі, місце розрахунку з покупцями, положення входів і виходів і основних евакуаційних проходів, сходових прольотів і відкритих сходів. Якщо в магазині буде використовуватися метод самообслуговування , то слід (в процесі проектування) зробити місця для зберігання особистих речей покупців, кошиків та візків, що надаються магазином, і ще необхідно організувати єдиний розрахунковий вузол. При самообслуговування покупець має вільний доступ до товарів. Він може проводити їх огляд та відбір самостійно, а розраховуватися за них у вузлі розрахунку. При організації єдиного вузла розрахунку торгівельне обладнання доцільно розміщувати перпендикулярно до розрахункового вузла.

Існують ще інші підходи проектування магазинів. Вони вимагають використання торгівлі за зразками . При цьому доводиться значну частину торгового залу надавати для виставки зразків (виставкові салони). Слід створити максимальні зручності для їх розміщення, що б була велика різноманітність. За допомогою зручного розміщення можна буде вигідно показати товар, створити зручні умови для ознайомлення з ним і його рекламу. А так само оптимізувати зберігання запасу зразків і швидкої доставки, куплених товарів додому. Найчастіше торгівля за зразками відбувається при продажу побутової техніки, меблів, тканин, будівельних матеріалів і безліч інших товарів. Правильне і раціональне проектування магазинів-салонів підвищує ефективність роздрібної торгівлі деяких видів товарів.

Додамо ще один метод, який є прогресивним методом продажу і його слід враховувати при проектування магазину. Такий метод називається - продаж товарів через автомати (вендінг) . Це зручний і не дуже вимогливий спосіб вести торгівлю. Автомати можуть бути розміщені або перед фасадом будівлі, або у вітринах магазину (вітромати). Такий метод стає більш популярним, але він не приносить високого прибутку.

Метод продажу через прилавок є традиційним і при його проектування необхідно визначити організацію розрахунків з покупцями. Можна зробити оплату у продавця-касира, або через централізований розрахунковий вузол.

Найважливішими вимогами до пристрою і плануванні торгового залу є:

o вільний рух купівельного потоку з урахуванням його щільності, забезпечене раціональним розміщенням торгівельного обладнання та достатньої шириною проходів;

o наявність найкоротших шляхів руху товарів з місць зберігання до місця продажу;

o хороша просматриваемость торгового залу;

o використання рекламних засобів і символів, а також планувальних рішень торгового залу для швидкої орієнтації покупців у торговому залі.

У процесі розробки проекту магазину необхідно визначити габарити торгового залу. Висота торгового залу може бути різна. Вона залежить від площі приміщення. У чистому вигляді висота торгових залів повинна бути не менше 2,7 метрів. А висота технічних і підсобних приміщень, можна допускати і 2,2 метра. До оптимальним розмірам торгового залу слід віднести квадрат або прямокутник і примиканням до нього по довгій стороні або по периметру приміщень для зберігання та підготовки товарів до продажу. Може бути й інша його конфігурація. Але, наприклад, витягнута форма торгового залу буде менш зручна. Через те, що подовжуються вантажопотоки, розставити торгівельне обладнання стає важче, за рахунок чого знижується ефективність використання площі торгового залу.

Соседние файлы в предмете Коммерческая деятельность