Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТВЕТЫ.doc
Скачиваний:
50
Добавлен:
12.05.2020
Размер:
280.06 Кб
Скачать

3. Класифікація розладів менструальної функції.

Залежно від клінічних проявів, ці порушення поділяють на три основні групи:

1. Аменорея (відсутність менструації протягом 6 місяців і більше) і гіпоменструальний синдром.

2. Порушення менструального циклу, що проявляються циклічними і ациклічними кровотечами (мено- і метрорагіями):

а) овуляторні кровотечі, пов’язані з вкороченням фолікулярної або подовженням лютеїнової фази циклу;

б) ановуляторні кровотечі.

3. Болючі менструації (альгодисменорея).

Маткові кровотечі також розрізняють за віком жінки: у новонароджених дівчаток і в період статевого дозрівання – ювенільні, або пубертатні, кровотечі, у жінок в віці статевої зрілості - різні вищеописані порушення, в 40-45 років – преклімактеричні кровотечі, в 45-47 років – клімактеричні, після 50 років – менопаузальні.

.

Білет 9

1. Рак піхви. Класифікація. Клініка. Діагностика. Лікування.

Стадія Клінічна характеристика

0 Рак in situ, інтраепітеліальний рак

І Пухлина обмежена стінкою піхви

ІІ Пухлина поширюється на паравагінальні тканини, але не на стінку таза

ІІІ Пухлина поширюється на стінку таза

IV Пухлина поширюється за межі таза або на слизову оболонку сечового міхура або прямої кишки

IVa Поширення пухлини на прилеглі органи і/або пряме поширення за межі таза

IVb Поширення на віддалені органи (віддалені метастази)

Гістологічна клас: плоскоклітинний рак без ороговіння і з ороговінням, аденокарцинома, неепітеліальні злоякісні пухлини.

Клініка. У багатьох захворювання має прихований перебіг. Найбільш частими симптомами: піхвові виділення, кровотечі та свербіж піхви, лейкорея,дизурія,порушення дефекації. На пізніх стадіях:набряки на н/к,поруш.ф-ції нирок,метастазування у л/в залежно від розташування ураження (зовн.,внутр.,загальні клубові, затульні, поперекові,пахвинні,клубові,поперекові).

Діагностика: цитологічне дослідження, кольпоскопія,прицільна біопсія, цистоскопія,ректороманоскопія,екскреторна урографія, рентгенографія грудної клітки.

Лікування: визначається стадією захворювання. Са in situ – висікання в межах здорової тканини,кріодеструкція,лазер.

При І – у ж.репродуктивного віку – гістеректомія з видалення половини піхви + променева. При ІІ – ІІІ – поєднана променева терапія (в/порожнинне опромінення з дистанційним опроміненням). Метастази – променева т.,якщо позитивний ефект – лімфаденектомія.

2.Вірус папіломи людини. Етіологія.Клініка.Діагностика.Лікування.

Вірус папіломи людини - це поширена інфекція генітального тракту. При зараженні збудник потрапляє в епітеліальні клітини, порушуючи процес ділення, активує розвиток різних захворювань. Переважно, вірус вражає органи сечостатевої системи, аноректальну область. Захворювання, які виникають при зараженні ВПЛ:

Формування гострих кондилом. Розвиток папіломатозу респіраторного тракту. Ураження статевих органів з розвитком пухлинного процесу.

Практично 70% населення є носіями збудника без клінічних проявів захворювань. Також можливе повторне зараження інфекцією протягом життя. Бо не у всіх перехворілих папіломовірусною інфекцією виникає стійкість до вірусу.

За онкологічною активністю такі віруси класифікують на:

Штами з високим онкогенним ризиком (18, 16, 31, 33) - утворення кондилом в аногенітальній зоні, на поверхні шийки матки у жінок і статевого члена у чоловіків. Тривала дія на організм 16,18, 31,33 типів вірусу може призвести до дисплазії шийки матки і більш небезпечного захворювання - раку шийки матки.

Штами з низьким онкогенних ризиком (6, 11, 32, 40-44, 72) - призводять до виникнення бородавок і папілом шкірних покривів на поверхні тіла.

Основним шляхом передачі : статевий. Вертикальний. Аутоінокуляційний (самозараження під час проведення епіляції або гоління). Контактно-побутовий. Контактний.

Клініка: може тривалий час не мати клінічних проявів. Інкубаційний період може тривати кілька років. Тільки після впливу провокуючих факторів (імунодефіцит, переохолодження, стресові ситуації) можна спостерігати ознаки ВПЛ інфекції. Захворювання може проявлятися такими утвореннями: Генітальні бородавки (гострі кондиломи). Зовні - це сосочкоподобні розростання, які за формою нагадують цвітну капусту або гребінь. Вони мають тілесний або рожевий колір, можуть бути одиничними або множинним. Можуть утворюватися повсюдно, але частіше за все зустрічаються на шкірі та слизовій статевих органів. Плоскі кондиломи - не виступають над поверхнею слиз оболонки ураженого органу, мають високий онкологічний потенціал, розташовуються на слизовій оболонці стінок піхви, уретри, шийки матки. Для діагностики характеру кондиломи потрібне проведення біопсії. Дисплазія.

Діагностика ВПЛ. Огляд лікарем. Кольпоскопія. Цитологічне дослідження. гістологічне дослідження тканин, ПЛР.

Лікування ВПЛ. Повністю усунути вірус з організму пацієнта неможливо. симптоматичні засоби, противірусні та препарати, що стимулюють імунні процеси.

Для боротьби з видами кондилом: Кріодеструкція, електрокоагуляція, припікання лазером або хімічними речовинами. Такі методи ефективні для позбавлення від гострих кондилом. Для видалення ураженої ділянки на поверхні шийки матки (дисплазія, кондилома) застосовують електрохірургічні методи лікування.

Профілактика ВПЛ. Моногамні відносини. Застосування бар'єрної контрацепції. Періодичні профілактичні огляди. Вакцинація (Церварикс (проти 16, 18 типу). Гардасил (16, 18, 6, 11 тип).

Соседние файлы в предмете Акушерство и гинекология
  • #
    12.05.202010.83 Кб97_Аномалії_скоротливої_діяльності.qst
  • #
    12.05.202018.95 Кб158. Акушерські кровотечі..qst
  • #
    12.05.202010.22 Кб159. Оперативне акушерство..qst
  • #
    12.05.202012.39 Кб189. Пологовий травматизм..qst
  • #
    12.05.20207.62 Кб129_Післяпологові_септичні_захворювання.qst
  • #
    12.05.2020280.06 Кб50ОТВЕТЫ.doc