Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lextmsl06-151115102558-lva1-app6892 (2).ppt
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.03.2020
Размер:
3.23 Mб
Скачать

Алліцин – продукт життєдіяльності

часнику, його було виділено у 1944 р. К.Ковалліто.

Антибіотик виділяють шляхом екстрагування з часнику органічними розчинниками. Алліцин – дуже нестійка сполука, при кімнатній температурі він руйнується протягом декількох днів. Однак неушкоджений часник зберігає свою активність протягом року і більше.

72

Алліцин пригнічує розвиток грампозитивних і грамнегативних бактерій. Але його нестійкість та значна токсичність (летальна доза для мишей за внутрішньовенного введення становить 60 мг/кг) роблять його непридатним для використання в медичній практиці.

73

Госсіпол – антибіотична речовина,

що виділяється з насіння бавовнику мохнатого. Цей антибіотик має антивірусну дію, слабко активний щодо бактерій. За хімічною будовою госсіпол належить до поліфенолів:

74

Хінін - відомий з доісторичних часів

як засіб для лікування хворих на малярію. Це алкалоїд з хінного дерева красносокового. Його структуру було встановлено у 1907 році і у 1944 синтезовано хімічним шляхом. Хінін має протибактеріальну активність.

75

Антибіотики тваринного походження

Антибіотики тваринного походження відрізняються від решти антибіотиків здатністю активізувати захисні сили макроорганізму. Поєднання цих властивостей з антибактеріаль-ною дією робить їх важливими для профілак-тики та лікування деяких захворювань.

Лізоцим – міститься у білку курячого яйця, у слині, сльозах. Цей антибіотик було відкрито О.Флемінгом, який і визначив, що лізоцим є ферментом.

76

Лізоцим – білок з відносно невисокою

молекулярною вагою, що характеризується ферментативними властивостями. Цей фермент має також назву мурамідаза.

Лізоцим курячого білка активний щодо грампозитивних бактерій. Він активно діє на клітинну стінку бактерій, спричиняючи гідроліз - глікозидних зв’язків між залишками ацетилмурамової кислоти і глюкозаміну в пептидоглікані. Використовується в дерматології, офтальмології, хірургії.

77

Скваламін – антибіотик, що у 1992 році було виділено з катранової акули. Вчені раніше помічали, що акули майже ніколи не хворіють. Можливо це пов’язано з наявністю в усіх їхніх клітинах антибіотику. Скваламін активний щодо бактерій, грибів, паразитів. За хімічною будовою він подібний до холестерину і не належить до жодного з відомих класів антибіотиків.

78

Екмолін – це суміш білків-протамів, які отримують з риб. Він малотоксичний, пригнічує грампозитивні і грамнегативні бактерії. Спостерігається синергізм за сумісної дії з пеніциліном.

Інтерферон – білкової природи, пригнічує розмноження вірусів. Утворюється в клітинах під впливом вірусів, бактерій, ендотоксинів. Для отримання інтерферону використовують шестиденні одношарові культури клітин курячого ембріона або культивовані лейкоцити крові людини, що заражують певним вірусом.

79

Пробіотики

В останні часи все більшої популярності набуває біотерапія. Організм людини в сучасних умовах витримує значний вплив несприятливих факторів: погіршення екології, збільшення кількості стресових факторів, неконтрольований прийом хіміотерапевтичних препаратів, в тому числі антибіотиків. Все це призводить до порушення функціонування нормальної мікрофлори людини.

80

Відновлення та оптимізація мікрофлори,

тобто мікроекологія та ендоекологія макро- організму, нині набуває надзвичайної ваги.

Для корекції мікрофлори використовують препарати, що отримали назву

„пробіотики” та „пребіотики”.

На відміну від пробіотиків, пребіотики є речовинами чи дієтичними інгредієнтами, які вибірково стимулюють ріст та біологічну активність мікроорганізмів в кишечнику і позитивно впливають на склад мікробіоценозу.

81

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]