Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lextmsl06-151115102558-lva1-app6892 (2).ppt
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.03.2020
Размер:
3.23 Mб
Скачать

Особливість біосинтезу стрептоміцину – паралельно з накопиченням антибіотику відбувається утворення досить потужного протеолітичного комплексу – пронази. Це мультиензимна композиція широкого спектру протеолітичної дії.

Протеази S. griseus отримують з фільтрату глибинної культури шляхом вибіркової сорбції катіонообмінними смолами. Протеаза після елюції і подальшої очистки очищується в 22-

25 разів і відома на мировому ринку під назвою проназа. Він володіє широкою

специфічністю і здатністю глибоко (на 70- 90%) гідролізувати субстрат до амінокислот.

42

Тетрацикліни

До цієї групи належить низка речовин, що мають схожу хімічну бідову, з широким спектром антибіотичної активності і успішно використовуваних в медицині.

Ця група антибіотиків зберігає до сьогодні

важливе значення при лікуванні захворювань дихальних шляхів, спричинених хламідіями, рикетсіями, спірохетами, мікоплазмами, що

є стійкими до інших антибіотиків. Крім цього, деякі тетрациклінові антибіотики використо- вуються в сільському господарстві.

43

Найбільш відомими тетрацикліновими антибіотиками є: тетрациклін, 7-хлортетра- циклін, окситетрациклін і метациклін, доксициклін, які отримано в результаті хімічної модифікації окситетрацикліну.

Тетрациклін

44

Хлортетрациклін Продуцент Streptomyces aureofaciens.

Після вивчення хімічної будови дано назву

хлортет-рациклін (ХТЦ). Випускається промисловістю під назвами біоміцин, ауреоміцин, дуоміцин, біовіт.

S. aureofaciens – аероб, оптимальна темпера- тура розвитку 26–28ºС, крім хлортетрацикліну накопичує вітамін В12, тетрациклін і інші анти- біотичні речовини.

ХТЦ має найбільшу активність при рН 3,5–4, в лужному середовищі досить швидко руйнується.

45

Дія ХТЦ бактеріостатична. ХТЦ застосовує-ться тільки як антибіотик для ветеринарії, бо, незважаючи на його активність проти коклюшу і дифтерії, він є високотоксичним препаратом.

Компонентами комплексного середовища для одержання ХТЦ є крохмаль, соєве борошно, кукурудзяне борошно.

Альтернативне джерело вуглецю – оцтова, молочна, янтарна кислоти або багатоатомні спирти – манніт, сорбіт, гліцерин, тваринні і рослинні жири.

Тваринні і рослинні жири одночасно є піногасниками.

46

Амонійні солі при біосинтезі ХТЦ можуть бути єдиним джерелом азоту. Культура має досить розвинений протеолітичний комплекс і тому може засвоювати органічні джерела азоту – поліпептиди, амінокислоти. Найбільш ефективний варіант – присутність в середовищі як органічного, так і неорганічного азоту.

Середовище для культивування має рН 6,6–7,2. Процес біосинтезу ХТЦ відбувається при рН 5,5–7,2 температурі 27–28ºС. Необхідною є посилена аерація в порівнянні з іншими випадками.

47

Більша частина ХТЦ знаходиться в міцелії. ХТЦ, який знаходиться в культуральній рідині, можна осадити при простому підкисленні при рН 7,5-8,0.

Після ферментації відбувається відділення міцеліальної маси фільтруванням, яку потім знімають з фільтрів і висушують на парових сушарках. Іншим способом культуральну рідину без фільтрації висушують на розпилюючій сушарці. Для сільського

господарства випускається препарат «Біовіт».

48

Загальний вигляд – однорідний порошок коричневого кольору зі специфічним запахом нерозчинний у воді.

В 1 г препарату «Біовіт – 120» міститься 120 мг ХТЦ та не менше, ніж 120 г вітаміну В12. В 1 г «Біовіт – 80» - 80 мг ХТЦ та не менше, ніж 8 мкг В12. «Біовіт – 40» - 40 мг ХТЦ та не менше 40 мкг В12.

49

Тетрациклін

Продуцент Streptomyces viridifaciens,

використовують також мутантні форми

S.aureofaciens.

За розвитку на звичайних середовищах S.aureofaciens утворює переважно хлортетрациклін і незначну кількість тетрацикліну. Але використовуючи

середовища, що не містять хлоридів вдається отримувати значну кількість тетрацикліну.

50

Ферментаційне середовище для отримання тетрацикніну містить: кукурудзяний екстракт, кукурудзяне борошно, азотнокислий амоній, крейда, бромистий натрій, роданістий амоній, роданістий бензил, соняшникову олію.

Тетрациклін утворює нерозчинні продукти з багатьма речовинами, що присутні в культуральній рідині (солями кальцію та магнію, деякими амінами, білками та інше). Під час ферментації такі нерозчинні сполуки накопичуються в міцелії продуценту, а концентрація тетрацикліну в розчині залишається порівняно невеликою.

51

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]