Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lextmsl06-151115102558-lva1-app6892 (2).ppt
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.03.2020
Размер:
3.23 Mб
Скачать

ТЕХНОЛОГІЇ МІКРОБНОГО СИНТЕЗУ ЛІКАРСЬКИХ

ЗАСОБІВ

Лекцій – 38 годин, лабораторних робіт -38, диф. залік

1

Тема 6. Технологічні особливості одержання антибіотиків мікробного походження

Бактеріальні антибіотики: граміцидин С,

бацитрицини, поліміксини, нізин, батумін. Актиноміцетні антибіотики:

стрептоміцин, тетрацикліни, авермектини, ністатин, рифампіцин.

Мікроміцетні антибіотики: пеніциліни, цефалоспорин, напівсинтетичні цефалоспорини.

2

Бактеріальні антибіотики: граміцидин С, бацитрицини, поліміксини, нізин, батумін

Бактерії є продуцентами значної кількості антибіотиків, але порівняно невелика кількість їх використовується в практичних цілях, тому

що більшість бактеріальних антибіотиків є

токсичними.

Використання бактеріальних антибіотиків:

медицина – граміцидін С, поліміксини, бацитрацини;

• харчова промисловість – нізин, субтілін;

3

сільське господарство – бацитрацини.

За хімічною будовою майже всі бактеріальні антибіотики є поліпептидами.

В більшості випадків бактерії синтезують антибіотики, які є не окремими сполуками, а групою близьких за хімічними та

біологічними властивостями речовин. Відомо, що Bacillus subtilis утворює приблизно 70 різних поліпептидних антибіотиків, Bacillus polymyxa – близько 20 поліміксинів.

4

Особливість поліпептидних антибіотиків - вони містять разом з L- формами амінокислот (які зазвичай входять до складу білків) D- амінокислоти, а також метиловані амінокислоти (метилдегідроаланін).

5

Граміцидин С

На сьогодні відомо п’ять видів граміцидинів - А, В, СD, С(S) і D. Вони дещо відрізняються за амінокислотним складом. Найбільш активним є граміцидин С. Молекула цього антибіотика складається з 10 амінокислотних залишків 5 амінокислот: L- валін, L-орнітин, L-лейцин, D-пролін, D- фенілаланін.

L-Вал L-Орн L-Лей D-Фен L-Про

L-Про D-Фен L-Лей L-Орн L-Вал

6

Продуцент – Brevi bacillus (Bacillus brevis) subsp. G.B. Грампозитивні спороутворюючі паличкоподібні бактерії. Ізольовані із ґрунту. Біосинтез граміцидину відбувається незалежно від процесу спороутворення. Антибіотик синтезується як в процесі спороутворення, так і клітинами, які активно розмножуються.

7

Умови отримання. Для отримання граміцидину С використовують м’ясні або дріжджові гідролізати. Температура культивування 40ºС максимальний синтез антибіотика відмічається у перші 24 год. Концентрація в КР-до 2,5 мг/мл. Важливе значення для отримання граміцидину має аерація: за низької аерації бактерії розвиваються погано і антибіотик майже не утворюється, а за дуже високої - активно споживається субстрат, але антибіотик не утворюється. Необхідна швидкість аерації від 2,0 до 5,8 г О2/(л*год).

8

Склад поживного середовища (ПС)

Просте синтетичне середовище:

янтарнокислий амоній - 0,5%;

гліцерин -1,5%;

сульфат магнію - 0,02%;

двозаміщений фосфат калію - 0,2%;

дистильована вода. рН середовища – 7,0-7,3. Концентрація антибіотика в КР -до 2,0 мг/мл граміцидину. Біосинтез граміцидину відбувається за наявності двох ферментів – граміцидинсинтази І та ІІ в присутності АТФ і іонів магнію.

9

Виділення граміцидину – культуральну рідину підкислюють соляною кислотою до рН 4,5-5,0 і видаляють осад, що містить дихлоргідрат граміцидина і бактеріальні клітини (див. рис) . В подальших стадіях здійснюють екстрагування антибіотику з осаду за допомогою етилового спирту. Отриманий концентрат містить до 4% граміцидина і певну кількість інших сполук, які за необхідності, можуть бути видалені. Граміцидин С при упарюванні спиртового екстракту легко перетворюється в кристалічну форму у вигляді голок.

10

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]