Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Metod_Dipl_bak_2017_РВЦ (3)

.pdf
Скачиваний:
32
Добавлен:
29.02.2020
Размер:
1.29 Mб
Скачать

Дипломний проект присвячений розробленню біотехнології виробництва імуносупресивного препарату Такролімус. Імуносупресивні лікарські засоби – це препарати різних фармакологічних і хімічних груп, які пригнічують імунологічні реакції організму. Вони призначені для лікування аутоімунних захворювань, мають протипухлинний ефект та застосовуються для запобігання відторгнення трансплантатів.

У даному дипломному проекті розраховано техніко-еконономічне обгрунтування річної потреби імуносупресивного препарату Такролімус на території України та Білорусії (для експорту), розглядається технологія отримання імуносупресора такролімусу за допомогою мікроорганізму S. tsukubaensis TJ-P325

Новизною є використання нового генно-інженерного штаму Streptomyces tsukubaensis TJ-P325, який дає змогу отримати вищу концентрацію цільового продукту (366 мг/л), в порівнянні з іншими штамами-продуцентами та розробка принципово нової промислової схеми виділення та очищення на основі опрацьованих літературних даних. Розрахована потужність виробництва препарату – 4 кг на рік. Технологічна схема виробництва такролімусу включає допоміжні роботи (підготовку персоналу, приміщень, обладнання, стерильного аераційного повітря, приготування та стерилізація титрувальних агентів (6% НСІ та 6% NaOH) і піногасника Antifoam 204, підготовка і стерилізація поживних середовищ) та технологічний процес (підготовка посівного матеріалу та біосинтез імуносупресивного препарату такролімус у ферментері об’ємом 3,2 м3, відділення біомаси центрифугуванням, концентрування супернатанту у трикорпусній випарній установці, виділення та очищення Такролімусу методом сорбції на твердому носії (ХАД-4) та десорбції етилацетатом (дані процеси відбуваються в одному апараті – реактор-фільтр), сушіння). Технологія отримання такролімусу передбачає три стадії підготовки посівного матеріалу (колби на качалках, вирощування в інокуляторі (40 л) та в посівному апараті(400 л)).

Проект виробництва Такролімусу складається зі вступу, дев’яти розділів, графічних матеріалів та списку використаної літератури з 54 найменувань. Загальний обсяг роботи – 122 сторінки, 5 рисунків, 20 таблиць, 3 креслення формату А1 та 2 креслення формату А2.

Ключові слова: імуносупресивний препарат, такролімус, Streptomyces tsukubaensis, Antifoam 204, ХАД-4, амберліт, реактор-фільтр.

71

Навчальне видання

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ до виконання

випускної роботи для здобуття освітнього ступеня «бакалавр»

для студентів спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» денної та заочної форм навчання

Укладачі: Карлаш Юрій Васильович Пирог Тетяна Павлівна Красінько Вікторія Олегівна

72

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]