Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Metod_Dipl_bak_2017_РВЦ (3)

.pdf
Скачиваний:
32
Добавлен:
29.02.2020
Размер:
1.29 Mб
Скачать

кількох виробництвах (наприклад, складські місткості заводу, централізовані станції для отримання інертного газу, кисню тощо). У цьому разі на кресленні стрілкою з написом показують, звідки надходить сировина, повітря та ін.).

Трубопроводи показують у вигляді магістральних (як правило, у верхній частині креслення) та місцевих. Умовне позначення трубопроводів має відповідати ГОСТ 14202-69.

7.ПОРЯДОК ЗАХИСТУ КВАЛІФІКАЦІЙНОГО ПРОЕКТУ

Уперіод виконання дипломного проекту завідувач кафедри разом з керівником призначають контрольну перевірку (атестацію), на якій установлюється ступінь готовності проекту. Результати атестації аналізуються і, якщо є така потреба, представляються в деканат для ухвалення відповідного рішення про неможливість подальшого виконання дипломного проекту та відрахування студента.

Студенти, які успішно пройшли атестацію з дипломного проектування, допускаються до проходження попереднього захисту диплому. Попередній захист дипломного проекту проводить комісія в складі 2-3 викладачів, призначених випусковою кафедрою. На попередній захист повинні бути представлені: підписаний студентом і керівником готовий варіант пояснювальної записки (у незшитому вигляді), графічна частина (на попередній захист допускається представлення креслень, роздрукованих на аркушах формату А3) та демонстраційні матеріали (роздрукований варіант слайдів мультимедійної презентації). Студент також представляє бланки завдання на проектування (2 екземпляри).

На попередньому захисті відбувається остаточне визначення ступеня готовності дипломника до захисту: проводиться апробація новизни розробки, перевіряється відповідність вимогам обсягу й змісту проекту, уміння дипломника відповідати на питання фахівців, обґрунтовувати і захищати свої рішення в ході дискусії, визначаються зауваження до оформлення пояснювальної записки та графічної частини ВКДП. Недоліки в пояснювальній записці, доповіді і демонстраційному матеріалі, виявлені в ході попереднього захисту, доводяться до відома доповідача. Їх необхідно усунути протягом 1…3 днів.

Якщо студент не допускається комісією до захисту проекту в ЕК, то це питання розглядається на засіданні кафедри за участю випускника і його керівника.

За умови успішного проходження попереднього захисту студентові видаються направлення на внутрішню (від керівника) та зовнішню рецензію.

Право рецензувати дипломний проект має фахівець з вищою освітою, який має досвід роботи на підприємстві (науково-дослідній, проектноконструкторській, або контрольно-аналітичній організації), наближеного до теми дипломного проекту профілю.

Метою захисту випускової роботи є підсумкова оцінка підготовленості

61

студента до практичної діяльності, вирішення питання щодо присвоєння йому кваліфікації бакалавра й видачі диплома про вищу освіту. Строк подання студентом дипломного проекту встановлюється випусковою кафедрою разом з керівником проекту згідно графіка засідань ЕК і виконання його відповідно до плану-графіка. Рішення про черговість захисту студентами проектів на ЕК приймається кафедрою не пізніше, ніж за три дні до першого її засідання. Захист дипломних проектів проводиться у дві стадії: попередній на випусковій кафедрі й потім основний – на засіданні ЕК.

Рішення про допуск до захисту ВКДП приймає випускова кафедра.

Захист ВКДП проводиться на відкритому засіданні екзаменаційної комісії із захисту ВКДП за участю не менш двох третин її складу.

В екзаменаційну комісію із захисту до його початку повинні бути представлені: ВКДП, що включає пояснювальну записку, підписану студентом, консультантами, керівником, завідувачем кафедрою й деканатом, креслення (у день захисту); відзив керівника на бланку, в якому також відображаються відомості про виконання студентом навчального плану й отримані ним оцінки з теоретичних дисциплін, курсових проектів і робіт, усіх видів практик, зовнішня рецензія на ВКДП, другий бланк завдання, резюме до дипломного проекту та залікову книжку (не пізніше, ніж за два дні до засідання ЕК).

Захист ВКДП відбувається на відкритому засіданні екзаменаційної комісії із захисту дипломів у наступній послідовності:

секретар ЕК повідомляє прізвище, ім'я, по батькові студента - дипломника, зачитує тему ВКДП; заслуховується доповідь дипломника (до 10 хвилин); члени ЕК і присутні задають запитання; дипломник відповідає на запитання;

секретар екзаменаційної комісії зачитує рецензію;. заслуховується відповідь дипломника на рецензію.

Під час захисту студентові важливо зазначити не тільки актуальність теми, новизну й оригінальність рішень, практичну й наукову цінність ВКДП, а й також вказати свій особистий внесок у виконану роботу.

Запитання, які по закінченню доповіді дипломникові задають голова і члени комісії, присутні, можуть стосуватися теми дипломного проекту або дисциплін за фахом. Із доповіді та відповідей на питання комісія робить висновок про широту кругозору дипломника, його ерудицію, уміння привселюдно виступати й аргументовано відстоювати свою точку зору.

Оцінюється випускна кваліфікаційна робота за 4-бальною національною шкалою: «відмінно», «добре», «задовільно» і «незадовільно», а також за 100бальною шкалою та системою ECTS.

Оцінка «відмінно» виставляється, якщо проект (робота) виконані на актуальну тему, новизна яких підтверджена посиланнями на сучасну вітчизняну та зарубіжну наукову та/або патентну літературу, а наведені результати можуть бути реалізовані на практиці. Виконано декілька варіантів розв’язання основної задачі та представлені варіанти мають творчий, оригінальний характер і

62

відрізняються від традиційно прийнятих. Усі прийняті рішення обґрунтовані та підтверджені відповідним аналізом й розрахунками, з врахуванням всіх вхідних факторів. Дипломний проект (робота) містить всі необхідні розділи та елементи, що передбачені завданням на дипломне проектування, у тому числі продуктовий розрахунок і матеріальний баланс всього виробництва, включаючи стадії виділення та очищення цільового продукту (для інженерних ВКДП). Оформлення роботи зроблено згідно вимог ЕСКД. Відгук та рецензія позитивні. Доповідь змістовна та відбиває високий рівень теоретичної та професійної підготовки. Відповіді на питання членів ЕК повні та вірні.

Оцінка «добре» виставляється, якщо тема в дипломному проекті розкрита, теоретичні обґрунтування та висновки вірні, але присутні окремі недоліки непринципового характеру: поверхнево зроблено аналіз літературних джерел, недостатньо використані матеріали об’єкту дослідження, використання сучасного аналітичного інструментарію обмежено. Дипломний проект (робота) містить всі необхідні розділи та елементи, що передбачені завданням на дипломне проектування. Оформлення роботи зроблено згідно вимог ЕСКД, але викликає певні, несуттєві зауваження. Відгук та рецензія позитивні, але мають окремі недоліки. Доповідь логічна, гарно проілюстрована, в цілому відбиває результати дипломного проектування та достатній рівень теоретичної й практичної підготовки випускника. Відповіді на питання членів ДЕК вірні, але не завжди повні або коректні.

Оцінка «задовільно» виставляється, якщо тема розкрита повністю, але науково-теоретичний та методичний рівень її виконання не дуже високий; одержані результати систематизовані недостатньо, висновки зроблені непереконливо. Оформлення роботи в цілому зроблено згідно вимог ЕСКД, але викликає зауваження. Відгук та рецензія позитивні, але мають суттєві зауваження. Доповідь відбиває основні результати роботи та достатній рівень теоретичної й професійної підготовки випускника. Не всі відповіді на питання членів ДЕК повні та вірні.

Оцінка «незадовільно» виставляється, якщо тема розкрита неповністю, науково-методичний рівень роботи низький; одержані результати не систематизовані, висновки зроблені непереконливо; дипломник погано володіє матеріалом дослідження, неспроможний відповісти на запитання; є суттєві зауваження до оформлення роботи. Доповідь не відбиває змісту виконаної роботи. Наглядні матеріали є випадковими або відсутніми. Більшість відповідей не вірні, студент не володіє предметом дослідження.

У той же день після закритого засідання й оформлення протоколу засідання екзаменаційної комісії із захисту ВКДП студентам оголошуються результати захисту. За результатами підсумкової атестації студентів ЕК ухвалює рішення щодо присвоєння їм кваліфікації бакалавра за фахом і видачу диплома про вищу освіту.

8. РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

1. Основи проектування біотехнологічних виробництв. Метод.

63

рекомендації до викон. практ. занять для студ. напр. підгот. 6.051401 «Біотехнологія» ден. форми навч. / Уклад.: Ю.В.Карлаш – К.: НУХТ, 2016. – 83 с. (№ 8519).

2.Основи проектування біотехнологічних виробництв: Метод. рекомендації до викон. курс. проекту для студ. напряму підготовки 6.051401 «Біотехнологія» ден. форми навч. / Уклад. Т.П. Пирог, Ю.В. Карлаш, В.О. Красінько. – К.: НУХТ, 2015. – 92 с. (№8484).

3.Харчова біотехнологія: метод. рекомендації до викон. курсов. пр. для студ. напр. підгот. 6.051401 «Біотехнологія» ден. форми навч. / уклад. Т.П. Пирог, Ю.В. Карлаш, В.О. Красінько. – К.: НУХТ, 2015. – 62 с.

4.Загальна мікробіологія і вірусологія: Метод. рекомендації до викон. курс. роботи для студ. напряму 6.051401 «Біотехнологія» ден. форми навч. / Уклад. Т.П. Пирог, А.П. Софілканич, А.Д. Конон. – К.: НУХТ, 2011. – 26 с. (№7999).

5.Технології мікробного синтезу лікарських засобів: метод. рекомендації до викон. курс. роботи для студ. напряму підготовки 6.051401 «Біотехнологія» ден. форми навч. / уклад. Т.П. Пирог, Ю.М.Пенчук. – К.: НУХТ, 2014. – 59 с. (№8420).

6.Біохімічні основи мікробного синтезу: метод. рекомендації до викон. курс. роботи для студ. напряму підготовки 6.051401 «Біотехнологія» ден. форми навч. / Уклад. Т.П. Пирог, А.Д. Конон. – К.: НУХТ, 2014. – 23 с. (№8355).

64

Додаток 1

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

_____________________Кафедра біотехнології і мікробіології_________________________

(повна назва кафедри)

Пояснювальна записка

до дипломного проекту (роботи)

________________бакалавр______________

(освітньо-кваліфікаційний рівень)

на тему_____ «Біосинтез метіоніну Brevibacterium heali»_______________________

___________________________________________________________

___________________________________________________________

Виконав: студент _4__курсу, групи__02__ напряму підготовки (спеціальності)

_6.051401 «Біотехнологія»_____________

(шифр і назва напряму підготовки, спеціальності)

Петренко І.І.

_____________________________________________________________

(прізвище та ініціали)

Керівник _Карлаш Ю.В.________________

(прізвище та ініціали)

Рецензент_Сидоренко А.А._____________

(прізвище та ініціали)

Київ - 2017_ року

65

Додаток 2

НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Факультет _біотехнології та екологічного контролю_______________________

Кафедра __біотехнології і мікробіології__________________________________

Освітньо-кваліфікаційний рівень__бакалавр_____________________________________________________

Напрям підготовки_6.051401 «Біотехнологія»_____________________________

(шифр і назва)

Спеціальність ________________________________________________________

(шифр і назва)

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри_____БТМ____

_________________Пирог Т.П._

“____” _________________20___року

З А В Д А Н Н Я

НА ДИПЛОМНИЙ ПРОЕКТ (РОБОТУ) СТУДЕНТУ

_______________________________Петренку Івану Івановичу_______________________________

(прізвище, ім’я, по батькові)

1. Тема проекту (роботи)__ «Біосинтез метіоніну Brevibacterium heali»___

____________________________________________________________________

____________________________________________________________________

керівник проекту (роботи) Карлаш Юрій Васильович, к.т.н., доц.____________,

( прізвище, ім’я, по батькові, науковий ступінь, вчене звання)

затверджені наказом вищого навчального закладу від “03”_03_2017 року №313-

кс

2.Строк подання студентом проекту (роботи)___29.05.2017_________________

3.Вихідні дані до проекту (роботи)_біологічний агент: Brevibacterium heali ,

цільовий продукт: метіонін кормовий, нормативно-технічний документ: ГОСТ23423-89 «Метионин кормовой. Технические условия»

____________________________________________________________________

4.Зміст розрахунково-пояснювальної записки (перелік питань, які потрібно розробити)_ РОЗДІЛ 1. Характеристика кормового метіоніну. РОЗДІЛ 2. Характеристика Brevibacterium heali. РОЗДІЛ 3. Техніко-економічне обґрунтування. РОЗДІЛ 4. Біосинтез метіоніну. РОЗДІЛ 5. Обґрунтування вибору технологічної схеми виробництва метіоніну. РОЗДІЛ 6. Матеріальний баланс і розрахунок обладнання виробництва метіоніну. РОЗДІЛ 7. Специфікація обладнання. РОЗДІЛ 8. Опис технологічної схеми виробництва метіоніну. РОЗДІЛ 9. Контроль виробництва метіоніну. РОЗДІЛ 10. Автоматизація ділянки виробництва метіоніну ___________

5.Перелік графічного матеріалу (з точним зазначенням обов’язкових креслень)

Технологічна схема виробництва метіоніну – 2 аркуші формату А1. Апаратурна схема виробництва метіоніну – 2 аркуші формату А1._Схема автоматизації ділянки приготування поживних середовищ 1 аркуш формату А1_______________________

66

6. Консультанти розділів проекту (роботи)

 

Прізвище, ініціали та посада

Підпис, дата

Розділ

 

Завдання

консультанта

Завдання видав

 

прийняв

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7. Дата видачі завдання_________6 березня 2017 року______________________

КАЛЕНДАРНИЙ ПЛАН

Назва етапів дипломного

Строквиконання етапів

Примітка

з/п

проекту (роботи)

проекту ( роботи )

 

1.

Характеристика кормового метіоніну.

6.03.17-9.03.17

 

 

 

 

 

2.

Характеристика Brevibacterium heali.

10.03.17-20.03.17

 

 

 

 

 

3.

Техніко-економічне обґрунтування.

15.03.17-30.03.17

 

 

 

 

 

4.

Біосинтез метіоніну.

20.03.17-30.03.17

 

 

 

 

 

5.

Обґрунтування вибору технологічної схеми

30.03.17-10.04.17

 

 

виробництва метіоніну.

 

 

6.

Матеріальний баланс і розрахунок

30.03.17-10.04.17

 

 

обладнання виробництва метіоніну.

 

 

7.

Специфікація обладнання.

08.04.17-15.04.17

 

 

 

 

 

8.

Опис технологічної схеми виробництва

10.04.17-20.04.17

 

 

метіоніну.

 

 

9.

Контроль виробництва метіоніну.

20.04.17-10.05.17

 

 

 

 

 

10.

Автоматизація ділянки виробництва

20.04.17-10.05.17

 

 

метіоніну

 

 

11.

Оформлення пояснювальної записки

15.05.17-25.05.17

 

 

 

 

 

12.

Виконання графічної частини проекту

10.04.17-20.05.17

 

 

 

 

 

Студент

________ ___Петренко І.І._

 

 

( підпис ) (прізвище та ініціали)

 

Керівник проекту (роботи) _____________ ____Карлаш Ю.В._____

 

( підпис )

прізвище та ініціали)

 

 

67

Додаток 3

ОФОРМЛЕННЯ ОСНОВНОГО НАПИСУ ДЛЯ КОНСТРУКТОРСЬКИХ КРЕСЛЕНЬ ГРАФІЧНОЇ ЧАСТИНИ ПРОЕКТУ (ГОСТ 2.104)

Вйого графах вказують:

Вграфі 1 – шифр документа, який містить позначення що співпадають з позначеннями на титульному аркуші пояснювальної записки (назва навчального закладу, факультету, шифр курсу, групи, № теми ВКДП студента за наказом).

Вграфі 2 – тему ВКДП згідно наказу.

Вграфі 3 – проставляється літера (у робочій конструкторській документації припустимо проставляти літеру тільки на специфікаціях та технічних умовах).

Вграфі 4 – масштаб основного зображення на кресленні .

Вграфах 5, 6 – відповідно порядковий номер аркуша і загальну кількість аркушів в графічній частині. Якщо графічна частина складається тільки з одного аркуша, то порядковий номер не вказується, а в графі 6 проставляється цифра 1.

Вграфі 7 – назву кафедри, по якій виконується робота.

Вграфах 8, 9 та 10 – відповідно прізвища, підписи та дати підписання документа.

Вграфі 11 – назву креслення.

Приклад заповнення основного напису графічної частини:

68

Додаток 4

ОФОРМЛЕННЯ ОСНОВНОГО НАПИСУ ДЛЯ ТЕКСТОВИХ ДОКУМЕНТІВ

(ФОРМА 2 ЗА ГОСТ 2.104)

У графах основного напису для текстових документів (форма 2 за ГОСТ 2.104) вказують :

Вграфі 1 – шифр документа .

Вграфі 2 – назва розділу ВКДП.

Вграфах 3, 4 – відповідно номер аркуша та загальне число аркушів розділу.

Вграфі 5 – проставляється літера "Д".

Вграфі 6 – абревіатура (скорочена назва) кафедри, по якій виконується робота

Вграфах 7, 8 та 9 – відповідно прізвища, підписи та дати підписання документа.

Приклад заповнення основного напису текстової частини (пояснювальної записки):

69

Додаток 5

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇІНИ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

КАФЕДРА БІОТЕХНОЛОГІЇ І МІКРОБІОЛОГІЇ

РЕЗЮМЕ

до дипломного проекту на здобуття освітнього рівня «Бакалавр» на тему: «Виробництво імуносупресивного препарату Такролімус за участі

Streptomyces tsukubaensis TJ-P32»

Виконала: студентка 4 курсу, групи 4 факультету Біотехнології та екологічного контролю спеціальності

162 «Біотехнології та біоінженерія»

(шифр і назва напряму підготовки, спеціальності)

Данилишин С.В._____________________

(підпис)

Керівник: Пирог Т.П.

(прізвище та ініціали)

Київ - 2017 рік

70

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]