Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моя курсова - лептоспіроз.docx
Скачиваний:
12
Добавлен:
17.12.2019
Размер:
1.11 Mб
Скачать
    1. Профілактика та заходи боротьби

Необхідною є вакцинація собак, контроль за тваринами на прогулянках. Власники тварин повинні своєчасно доставляти їх для огляду ветеринарного лікаря при підозрілих симптомах.

Для профілактики лептоспірозу сприйнятливе поголів'я собак щорічно щеплюють. Особливо важлива вакцинація перед початком дачного та мисливського сезонів, а також при реєстрації в даному районі випадків хвороби. Першу вакцинацію рекомендується проводити по досягненню цуценятами 8-11-тижневого віку з наступною ревакцинацією через 2-4 тижні. В умовах підвищеного ризику зараження лептоспірами собак повторно щеплюють кожні 6 міс, а в інших випадках - з інтервалом в 1рік. Вакцинацію проти лептоспірозу проводять самостійно або в комплексі з вакцинами проти вірусних інфекцій собак. З цією метою використовують вітчизняні препарати, що випускаються НВО Нарвак, АТ Ветзвероцентр та НУО Біоцентр, а також імпортні вакцини - Еурікан (Меріал), Нобі Вак (Інтервет), Вангард (Пфайзер), Дурамун (ФортДодж), Командер (БІОКОР), Соло- Джек (Бехрінгер), Мегавак (Індіан Іммунолоджікалс), Біокан (БІОВЕТ), Галаксі (Шерінг Плау) та ін.(рис.17).

Рис.17. Вакцини.

Поствакцинальна імунна відповідь може бути підвищена комбінованим застосуванням протилептоспірозних вакцин з імуностимуляторами. Фірма Байєр рекомендує застосовувати з цією метою байпамун.

Оскільки імунітет при лептоспірозі носить серовароспецифічний характер, то склад використовуваної вакцини повинен відповідати спектру лептоспірозних сероварів, циркулюючих серед собак у даному географічному районі. Вітчизняні та зарубіжні виробники вакцин проти лептоспірозу собак традиційно готують свої препарати з 2 найбільш поширених сероварів canicola і icterohaemorrhagiaе. Останнім часом у зв'язку зі зміною епізоотичної ситуації намітилася тенденція включення до складу лептоспірозная вакцин сероварів grippotyphosa і pomona. Першу 4-валентну протіволептоспірозную вакцину (Дурамун Макс 4L) почала випускати фірма ФортДодж (рис.18).

Рис.18. Duramune 5/4L.

Перед проведенням вакцинації рекомендується дегельмінтизація за 7-10 днів. Доцільно заздалегідь досліджувати фекалії тварини на наявність глистових інвазій, що полегшує вибір антгельмінтика. В іншому випадку використовують комплексні препарати,які проявляють широкий спектр активності. Одним з найбільш оптимальних поєднань компонентів у них є комбінація празиквантелу і пірантелу (Дронтал плюс, Прател, Енвайр, Празицид та ін.).

При контакті нещеплених собак з хворими на лептоспіроз тваринами з профілактичною метою застосовують специфічні антисироватки або IgG (2-кратне підшкірне введення з інтервалом у 12-24 год).

Не допускається ввезення в розплідники інфікованих лептоспірами собак. У період карантинування всіх новоприбулих тварин проводять їх комплексне (клінічне, серологічне, а за наявності можливості і бактеріологічне) обстеження на лептоспіроносійство.

 Собак з обережністю вигулюють в заболочених місцях і купають у водоймах зі стоячою водою. Уникають дачі тваринам кормів, які можуть бути контаміновані лептоспірами.

Регулярно проводять дератизацію приміщень і території, на якій утримують і вигулюють собак. Приміщення, в яких знаходилися хворі тварини і використовувався для них інвентар ретельно дезінфікують.

Для попередження захворювання людей лептоспірозом забороняється купання у місцях водопою худоби і нижче за течією, необхідно дотримуватися обережності при польових і лугових роботах на низинних, заболочених ділянках. Дотримуються заходів особистої гігієни для попередження зараження від тварин. [4,5,8]