Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
9-гіг засоби укр.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.12.2019
Размер:
159.74 Кб
Скачать

6. Пристосування для очищення спинки язика

Мають форму шкребків або жорстких щіток. Застосовуються при посиленому відкладенні нальоту на язиці та при неприємному запаху з рота.

7. Ірігатори порожнини рота (електрогідромасажери)

Мають форму насадок, що прицільно подають під тиском струмінь рідини, яка попередньо наливається в резервуар. Сила потоку рідини регулюється. Струмінь може бути центрованим (режим «струменя») або розпиленим (режим «душа»), неперервним або пульсуючим. При роботі в режимі «струменя» під сильним тиском вимиваються залишки їжі і частково м’який наліт з поверхонь зубів, міжзубних проміжків, ясен, язика, СОПР; при роботі в режимі «душа» здійснюється масаж ясен, СОПР і язика, за рахунок чого нормалізується периферійний кровообіг. Ефективні при захворюваннях пародонту і СОПР.

8. Зубні нитки (флоси)

Призначені для очистки міжзубних проміжків. Нитки ефективні при вузьких важкоочищуваних міжзубних проміжках, скупченості зубів, захворюваннях пародонту, наявності незнімних ортопедичних та ортодонтичних конструкцій в порожнині рота, вживлених імплантатів, наявності апроксимальних пломб.

Нитки розподіляються:

    1. За формою поперечного перерізу:

  • круглі

  • плоскі

    1. За товщиною

    2. За обробкою поверхні:

  • вощені

  • невощені

    1. За включенням активних речовин:

  • без спеціального насичення

  • насичені лікувально-профілактичними речовинами (фтористими сполуками, рослинними добавками тощо)

  • насичені абразивними речовинами

    1. За призначенням:

  • для індивідуального застосування

  • для застосування в умовах стоматологічного кабінету.

9.Міжзубні щітки (йоржики)

Призначені для очищення широких міжзубних проміжків, просторів під незнімними ортодонтичними дугами, ділянок під промивними частинами мостоподібних протезів і просторів між імплантатами та протезами, а також оголених біфуркацій і трифуркацій зубів.

10.Зубочистки

Призначені для видалення залишків їжі з міжзубних проміжків та нальоту з апроксимальних поверхонь зубів. Представляють собою стержні з різних матеріалів (дерева, пластмаси, металу, кістки) із загостреними одним або обома кінцями та різним поперечним перерізом (трикутним, плоским, круглим).

11.Міжзубні стимулятори

Представляють собою еластичні конуси із гуми або м’якого пластика різного ступеня жорсткості, призначені для масажу ясенних сосочків та очищення міжзубних проміжків. При легкому надавлюванні на ясенний сосочок здійснюються кругові рухи з просуванням стимулятора в міжзубний проміжок поступальними круговими рухами.

Показані для догляду за порожниною рота при прогресуючій ретракції маргінальних ясен, широких міжзубних проміжках, наявності хронічних захворювань пародонту або чинників, що можуть до них призвести.

3.3. Список рекомендованої літератури: Основна література:

  1. Терапевтическая стоматология детского возраста: учебник / Л. А. Хоменко, Л. П. Кисельникова, Н. И. Смоляр [и др.]; под ред. Л. А. Хоменко, Л. П. Кисельниковой. – К.: Книга-плюс, 2013. – 859 с.: ил, табл.

  2. Терапевтична стоматологія дитячого віку Л.О. Хоменко, Ю.Б. Чайковський, Н.І. Смоляр [та ін.]; за ред. Л.О. Хоменко – Книга-плюс, 2014. – 432с.

  3. Профилактика стоматологических заболеваний Л.А. Хоменко, О.В. Савичук, Н.В. Биденко [та ін.] – К.:Книга-плюс, 2007. - Ч.1 – 127с. – в двух частях.

  4. Профилактика стоматологических заболеваний Л.А. Хоменко, О.В. Савичук, Е.И. Остапко [та ін.] – К.:Книга-плюс, 2010. - Ч.2 – 102с. – в двух частях.