Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
магн матер.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
378.37 Кб
Скачать

Матеріали спеціального призначення

Спеціальні феромагнетики

В окрему підгрупу виділяють матеріали, використання яких основано. На наявність у них особливостей магн. властивостей, які визначаються структурою і складом.

До таких матеріалів можна віднести:

1) сплави, що відрізняються незначною мірою магн. проникливості при зміні напруженості поля;

2) сплави з сильною залежністю магн. проникливості від температури;

3) сплави з особливо високою індукцією насичення;

4) сплави з високою магнітострикцією.

Ферріти являють собою магнітну кераміку з незначною електронною електропровідністю. Ферріти – системи з окисів заліза і оксидів двухвалентних (рідше одновалентних) металів, відповідають загальній формулі MeO·Fe2O3,де Ме – символ двохвалентного метала.

Ферити

Загальні відомості

Ферити завдяки ряду специфічних властивостей знайшли широке застосування у високочастотній техніці. Вони мають істотну відмінність від звичайних феромагнетиків у частині енергетичного стану, у силу чого їх звичайно називають не феромагнетиками, а феримагнетиками.

По своєму складу ферити являють собою складні системи окислів заліза з окислами інших, у більшості випадків двовалентних металів. Це тип хімічної сполуки - ферита МеО*Fе2О3 (Me - символ двовалентного металу).

По своїх параметрах ферити в основному відрізняються від звичайних феромагнетиків порівняно малим значенням індукції і великим питомим електричним опором, що дозволяє відносити їх за цією ознакою до напівпровідників.

Ферити можуть бути магнітомякі і магнітотверді. Перші одержують звичайно з використанням окислів нікелю, марганцю, цинку, літію, міді, другі - в основному з використанням окислів барію і кобальту.

Спеціальні феромагнетики

  1. Сплави, що відрізняються незначною зміною магнітної проникливості при зміні напруженості поля.

До них відноситься сплав пермінвар. Він являє собою потрійний сплав Fe-Ni-Co з вмістом цих компонентів 25,45 і 30% відповідно. Сплав піддають випалу при 1000 оС, після чого витримують при 400-500 оС та повільно охолоджують.

Деякі властивості.:

  • Має невелику коерцитивну силу

  • Початкова магнітна проникливість 300, що зберігається сталою при 250 а/м, індукції 0,1Т.

  • Недостатньо стабільний в магнітному відношені, чутливий до впливу температури та механічним напруженням.

Ізоперм. В склад входять залізо, нікель та алюбіній або мідь. Магнітна проникливість 30-80, яка мало змінюється до напруженності в декілька сот ампер на метр.

2) Термомагнітні сплави.

На основі Ni-Cr, Fe-Ni або Fe-Ni-Cr. Вказані сплави приміняються для компенсації температурної похибки в установках, що визивається зміною індукції постійних магнітів чи зміною опору проводів в магнітоелектричних приладах у порівнянні з тим значенням, при якому проводилось градуювання. Для отримання яскраво вираженної температурної залежності магнітного проникнення використовується властивість феромагнетиків знижувати индукцію при збільшенні температури поблизу точки Кюрі. Для цих феромагнетиків точка Кюрі знаходиться поміж 0 і 100 оС в залежності від домішок легуючих елементів. Сплав Ni-Cu при вмісті 30% Cu може компенсувати похибки для меж температур від -20 до +80оС, а при 40% Cu - від -50 до +10оС. Найбільше технічне застосування отримали сплави Fe-Ni-Co (компенсатори). Перевагами їх являється повна зворотність властивостей в діапазоні зміни температури від -70 до +70 оС, висока відтворюванність характеристик зразків і добра механічна оброблюваність.

3 ) Сплави з високою магнітострикцією (системи Fe-Pt, Fe-Co, Fe-Al). Значення для сплавів вказаних систем тривалі і лежать в межах (40-120)*10-6.в якості магнітострикційних матеріалів використовується також чистий нікель, який має властивість великої від"ємної магнітострикції, нікелькобальтові сплави, деякі марки пермаллоїв та різні феррити. Явище магнитострикції використовується в генераторах звукових та ультразвукових коливань.

4) Залізокобальтові сплави. Мають особливо високу індукцію насичення, до 2,4 Т, тобто більш ніж у всіх відомих феромагнетиків. Питомий електричний опір таких сплавів невеликий. Сплави, які мають вміст Со від 50 до 70%, називають пермендюрами. Пермендюри можуть використовуватись внаслідок їх високої вартості тільки в спеціальну апаратуруі, а саме в динамічних репродукторах, осцилографах, телефонних мембранах тощо.

Магнітодіелектрики являють собою один з різновидів магнітних матеріалів, призначені для використування при високих та підвищених частотах, так як вони характеризуються великим питомим електричним опором, тобто малим тангенсом кута магнітних втрат. Магнітодіелектрики отримують шляхом пресування порошкоподібного феромагнетика з ізолюючою зерна один від іншого органічною чи неорганічною зв`язкою. В якості основи використовують карбонільне залізо, розмолотий альсіфер та ін. Ізолюючою зв`язкою служать фенолоформальдегідні смолі, полістрол, скло тощо. Від основи вимагається вміст високих магнітних властивостей, від зв`язки - здатність утворювати поміж зерен суцільну, без розриву електроізолюючу плівку. Така плівка повинна бути по можливості однакової товщини и повинна міцно зв`язувати зерна між собою. Магнітодіелектрики характеризують ефективною магнітною проникливістю, яка завжди меньша феромагнетика, що складає основу данного магнітодіелектрика. Це пояснюється двома причинами: наявністю неферомагнитної зв`язки і тим, що магнітну проникливість магнітодіелектриків часто доводиться вимірювати у готових осердь, а не у тороідів.