Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАПОВІДНИКИ ПОЛТАВЩИНИ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
301.06 Кб
Скачать

Богда́нівський парк

Богда́нівський парк— ботанічна пам'ятка природи. Зростає близько десяти дубів віком понад 300 років.

Розташування: біля села Богданівки Семенівського району

Найближче місто: Семенівка

Площа: 10га

Заснований:1970 р.

Веселоподі́льський парк

Веселоподі́льський парк (Парк ім. Л.І. Глібова) — ботанічна пам'ятка природи, закладений у 19 ст. на лівому березі річки Кривої Руди. На цьому місці було велике озеро, яке з'єднувалося з річкою. У парку зростають кілька дубів віком понад 200 років, віковічні берест, липа.

Відвідував парк О.С. Пушкін, гостюючи 1824 року у маєтку магнатів Родзянків.

У парку встановлено пам'ятник уродженцю села Веселого Подолу українському поету Л.І. Глібову.

Розташування: село Веселий Поділ Семенівського району

Найближче місто: Семенівка

Площа: 18 га

Заснований:1964 р.

Нижньосульський національний природний парк

Розташування: Черкаська область, Полтавська область, Україна

Площа: 18635,11 га

Заснований:11.12.2009 р.

Нижньосульський національний природний парк — природоохоронна територія на території Глобинського, Оржицького та Семенівського районів Полтавської області, Чорнобаївського району Черкаської області.

Історія Природний парк створено 11 грудня 2009 року згідно указу президента України Віктора Ющенка з метою збереження цінних природних та історико-культурних комплексів і об'єктів Середнього Придніпров'я. До території національного природного парку «Нижньосульський» погоджено в установленому порядку включення 18635,11 гектара земель державної власності, у тому числі 1315 гектарів земель, які вилучаються у Державного підприємства «Золотоніське лісове господарство» і надаються парку в постійне користування, 441,3 гектара земель запасу на території Оржицького району та 431 гектара земель запасу на території Семенівського району, які надаються парку в постійне користування, та 16447,81 гектара земель, які включаються до складу національного природного парку без вилучення.

ПАМ’ЯТКИ ПРИРОДИ

Куликівський дендропарк – пам’ятка садово – паркового мистецтва 1966 року створена за ініціативи та сприяння голови колгоспу ім.Благоєва заслуженого агронома УРСР Феодосія Євгеновича Цибулько. Сучасний видовий склад нараховує 82 видів рослин та 7 декоративних форм. Площа парку – 16,9 га.

Парк Кротенківського пансіонату – 

Пам’ятка садово – паркового мистецтва (з  1970Р). Розташований в с.Кротенки

Полтавськогорайону. Перебуває у віданні Кротенківського пансіонату.Площа 44 га.

Козацькі дуби –ботанічна пам’ятка природи ( з 1969). Два дуби велетні віком 250 – 300 років. Розташовані в Полтавському районі, на території Розсошанського лісництва. Площа 0,04 га.

Криниця Петра І – гідрологічна пам’ятка природи. Розташована на території Руднянського лісництва. Площа 0,2 га.

Розсошанський заказник  ботанічний заказник. Розташований на території Розсошанського лісництва, поблизу с.Пожарна Балка Полтавського району. Площа 15,7 га

Парасо́цьке уро́чище— комплексна пам'ятка природи державного значення (з 1963). Унікальне урочище з дубовими насадженнями віком до 200 років, різноманітним тваринним і рослинним світом. Розташоване на правому березі річки Ворскли, поблизу села Михайлівки Диканського району, на території Диканського лісництва (квадрати 63, 64, 69, 70, 75). Перебуває у віданні Полтавського лісгоспзагу.

Бузко́вий гай — ботанічна пам'ятка природи (з 1969). Закладений у 19ст. Розташований у селищі Диканька. Перебуває у віданні Полтавського лісдержзагу. Площ 2 га.

13