Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗАПОВІДНИКИ ПОЛТАВЩИНИ.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
301.06 Кб
Скачать

Сулинський ландшафтний заказник

Найбільшим за площею серед заказників Полтавської області є Сулинський ландшафтний заказник. Він займає 4тис. 78га території Сулинської затоки і Кременчуцького водосховища в межах двох районів - Глобинського (околиці сіл Святилівка і Бровари) і Семенівського - поблизу сіл Погребняки і Горошине. Заснований в 1996 році.

На території заказника представлені типові заплавні комплекси рослинності: болотяна, прибережно-водна і водна рослинність, справжні і засолені луги, заплавні ліси.

Серед рослин зростають сальвінія плаваюча, верба чорнична, любка дволиста, шейхцерія болотяна, гніздівка звичайна, зозулинець блошиний, зозулинець болотний, тайник яйцевидний.

На території заказника можна зустріти 249 видів тварин. Серед них 18 видів, занесені до Червоної книги України, 6 видів - до Європейського червоного списку, зустрічається 24 регіонально рідкісних видів. Багатий світ пернатих – їх тут 191 вид. Це 61,8% від загальної кількості видів птаха, будь-коли зафіксованої на території Полтавської області.

Район заказника знаходиться на Поліській міграційній дорозі багатьох видів птахів. Особливе значення цей міграційний шлях має для поганок, гагар, сірої чаплі, лелеки, гусаків, качок, сірого журавля, куликів, чайок. У долині Сули збереглися в природному стані природні комплекси. Тут мешкає чапля жовта, ходуличник, кулик-сорока, тиркушка степова, кроншнеп великий, реготун чорноголовий, чеграва, чернь білоока, скопа, лунь польовий, підорлик великий, орлан-білохвіст, балабан, сапсан, журавель сірий, лежень, сорокопуд сірий. 23 види птахів занесено до Червоної книги України. Це — кулик-сорока, чапля, жовта і мала біла, деркач. Територія Сулинської затоки грає важливу роль як місце масового гніздування і зупинки птахів водно-болотяного комплексу під час міграцій. Тут розташовано 2 колонії чапель.

У зв'язку з цим проектується створення Сулинського екокоридору. Згідно з критеріями Рамсарської конвенції, Сулинська затока відповідає категоріям водно-болотяних угідь міжнародного значення.

Серед найцікавіших представників тваринного царства зустрічаються нірка європейська, яка охороняється Червоною книгою України, ондатра, лисиця звичайна, кабан й інш.

На землях Сулинського заказника знаходиться найбільше на водосховищі нерестовище і місце нагулу карасів, товстолобиків, коропів, щук, сазанів, лящів, синців, судаків. За оцінками екологів, це найкоштовніші водно-болотяні угіддя в Україні.

Мальовнича природа, свіже повітря і унікальний рослинний, а також тваринний світ - завдяки всьому цьому в Сулинського заказника є всі передумови для того, щоб стати одним з туристично привабливих куточків Полтавщині.

Христанівський ландшафтний заказник

Ландшафтний заказник загальнодержавного значення “Христанівський” (Лохвицький район Полтавської області) територія 1705, 2 га земель, створений з метою збереження біологічного і ландшафтного різноманіття унікальних лісостепових та заплавно-болотних природних комплексів. Лівобережної України. Розташований в околицях с. Христанівка-(правий берег р. Сули ) і репрезентує заплаву р. Сули до лівого берега в околицях с. Бодаква та заболочену частину нижче с. Бодаква до притерасної частини, яка зайнята значним масивом вільшняків. Ця територія охоплює різноманітні природні ландшафти долини р. Сули-підвищений правий берег із остепненими та широколистяно-лісовими ділянками, заплавну частину із старицями, рукавами з водними та прибережно-водними комплексами, болотами-високотравними, низькотравними, чагарниковими, луками, місцями засоленими, притерасну частину із вільховими лісами.

Степова рослинність приурочена до крутосхилів правого корінного берега р. Сули із заростями чагарника, терену , шипшини, абрикосу та груші дикої. Весною в таких ярах формуються осередки ранньовесняних лісових видів рослин регіонально рідкісного виду. На відкритих ділянках формуються лучні різнотравно типчакові степи. Рослинність і флору широколистяних лісів складають нагірні діброви(липа, граб, дуб, клен). На одній з ділянок, у травостої виявлена куртина барвінку малого-реліктового виду, який охороняється в Полтавській області. Вільхові лиси займають знижені перезволожені ділянки в притерасні на уступі борової тераси. Тут, у різнотрав’ї зустрічаються цінні лікарські рослини. На обводнених ділянках поширені чагарникові болота, ценози високо травних боліт. В перехідній смузі до лук знайдені два види лучно-болотних орхідей, що занесені до Червоної книги України. На ділянці вздовж основної долини р. Сули та чисельних заток добре виражена прибережно - водна рослинність. На лучних ділянках-різноманітна лучна рослинність. На території заказника виявлено 13 рідкісних видів флори (лісові, лучно-болотних, водних), також 256 видів наземних хребетних ( 14 видів занесено до Червоної книги України), а також 191 вид птахів (11 видів занесено до Червоної книги України). Серед ссавців виявлено 44 види, 3 види занесені до Червоної книги України, 4 види - до Європейського червоного списку та 3 регіонально рідкісні. Серед плазунів відмічено 6 із 11 видів , серед земноводних – всі 10 видів Полтавщини. Територія заказника репрезентує гармонійно поєднані мальовничі ландшафти долини р. Сули із типовим різноманітним рослинним світом, які можуть стати важливим ядром Сулинського екокоридору національної екологічної мережі.