Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЗМ1 лекція 1.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
115.71 Кб
Скачать
  1. Система освіти в україні та навчання ім

Схема 1.1. Типи загальноосвітніх навчальних закладів

Як видно зі схеми система середньої освіти в Україні включає три типи загальноосвітніх навчальних закладів:

• загальноосвітні навчальні заклади, в яких передбачається обов’язкове викладання однієї ІМ;

• спеціалізовані навчальні заклади з поглибленим вивченням одного або кількох базових навчальних предметів;

• навчальні заклади нового типу, в яких передбачається викладання двох-трьох ІМ.

Загальноосвітні навчальні заклади містять такі три типи шкіл:

• початкова школа (1- 4 класи) - І ступінь або початковий ступінь;

• основна школа (5 – 9-й класи) - ІІ ступінь або середній ступінь;

• старша / профільна школа (10-11-й класи)- ІІІ ступінь – або старший

ступінь.

За Базовим навчальним планом предмет «Іноземна мова» обов’язковий для вивчення з 2 класу загальноосвітньої школи. Відповідно до Концепції навчання другої іноземної мови в загальноосвітніх навчальних закладах (2005) передбачено також запровадження другої іноземної мови з 5 до 11 класу.

Спеціалізовані навчальні заклади - це переважно спеціалізовані школи з поглибленим вивченням іноземної мови (мов), яке охоплює увесь період навчання з 1 до 11 класу.

Серед навчальних закладів нового типу виділяють гімназії, ліцеї, колегіуми, школи-інтернати зі спеціалізованою поглибленою підготовкою з різних напрямів.

Реформування української освіти у галузі іноземних мов відповідає Загальноєвропейським Рекомендаціям з мовної освіти (2003). Цей документ підготовлено за участі міжнародних експертів з іншомовної освіти. Він спрямований на координацію зусиль викладачів, екзаменаторів, авторів підручників, методистів, освітніх адміністраторів різних країн; на покращення вивчення, викладання, оцінювання та забезпечення ефективного спілкування між європейцями, які мають різні мови та культуру.

Він є основою для розробки нової методичної системи навчання іноземної мови, яка визначається такими стратегічними документами, як: Державний стандарт, програма та концепція навчання. Закладені в них положення, в тому числі цілі і завдання навчання, як правило діють до того часу, поки не зміниться загальнодержавна концепція розвитку середньої школи.

Зупинимось детальніше на концептуальних засадах навчання іноземних мов.

2. Нормативна база навчання ім:

2.1. Державний стандарт базової і повної середньої освіти з ім

Децентралізація освіти, впровадження в практику авторських програм навчання, розвиток різних типів навчальних закладів, створення умов щодо задоволення освітніх потреб особистості спричинили впровадження стандартів змісту освіти.

Освітній стандарт навчального предмета чи галузі знань – це характеристика базового змісту освітньої галузі і системи вимог, що визначають обов’язковий для досягнення кожним учнем рівень його засвоєння.

Стратегічним напрямом оновлення змісту іншомовної освти стало розроблення Державного освітнього стандарту з іноземної мови (1998), Державного стандарту початкової загальної освіти (2005) та Державний стандарт базової і повної середньої освіти (2004) як складових Державного стандарту загальної середньої освіти, які визначають Базовий навчальний план загальноосвітньої школи.

Навчальна дисципліна «Іноземна мова» входить до освітньої галузі „Мова і література.” Державний стандарт базової і повної середньої визначає:

загальний зміст освіти з іноземної мови,

державні вимоги до рівня загальноосвітньої підготовки учнів основної та старшої школи,

гарантії держави в її досягненні.

Головною метою навчання іноземних мов, згідно з Держстандартом (2004), є розвиток здатності учнів використовувати іноземну мову як інструмент у діалозі культур і цивілізацій сучасного світу.

Державним стандартом визначається базовий рівень володіння іноземною мовою (старша школа – рівень В1+), досягнення якого є обовязковим для випускників середньої загальноосвітньої школи. Базовий рівень є комунікативно достатнім і може слугувати надійною основою для подальшого удосконалення комунікативної компетенції.

Державний освітній стандарт з іноземної мови є основою для укладання програм і підручників з іноземних мов. Він визначає мету, зміст та цілі навчання іноземної мови.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]