Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Копия ДВНЗ.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
34 Кб
Скачать

Незапальні

Травма очниці - Травми органа зору є однією з найбільш частих причин сліпоти в світі, особливо у молодих людей. Травми очниці ділять на побутові, виробничі, сільськогосподарські, транспортні та ін

Залежно від механізму виникнення розрізняють травми, що виникають при падінні, ударі тупим або гострим предметом, а також вогнепальні поранення. У зв'язку з різноманітністюмеханізмів травми одночасно можливі контузії, відкриті ушкодження м'яких тканин, переломи кісткових стінок, впровадження в порожнину очниці сторонніх тіл. Травми можуть бути ізольованими чи поєднуватися з ушкодженнями головного мозку і навколоносових пазух.

В залежності від тяжкості травми очниці їх симптоми різні: болі, затуманення зору в результаті шоку, диплопія, яка виникає майже негайно і може залишатися довго, гематома століття, ретробульбарно гематома,екзофтальм або енофтальм, птоз, офтальмоплегія, зміщення кісток стінок орбіти, обмеження рухливості очного яблука, часткова або повна втрата зору. При пошкодженні верхньої стінки орбіти - синдром верхньої глазничной щілини. При пошкодженні каналу зорового нерва- Часткове пошкодження очного яблука з випаданням оболонок.

При переломах спостерігаються також набряк і гематома століття, звуження очної щілини, обмеження рухливості очного яблука, енофтальм (або екзофтальм), птоз, підшкірна емфізема, яка обумовлюєкрепитацию при пальпації.

В залежності від зброї (важкий предмет, ніж, скло, шило) поранення м'яких тканин очниці можуть бути рваними, різаними, колотими.

Переломи кісткових стінок - найбільш часто зустрічається вид травм очниці мирного часу,виникають при ударах важкими предметами: сокирою, ломом, цеглою і т.д. При відкритих переломах кісткових стінок очниці є повідомлення порожнини очниці із зовнішнім середовищем. У багатьох випадках травми очної ямки супроводжуються ушкодженнями очного яблука.

Контузії орбіти можуть супроводжуватися величезними гематомами, різко вираженими екзофтальм, іноді вони призводять до підвищення внутрішньоочного тиску. Особливо складним для діагностики буває пульсуючий екзофтальм, що є наслідком розриву внутрішньої сонної артерії в печеристих пазусі. Основні ознаки його: вибухне очного яблука, хемоз кон'юнктиви, розширення венозних судин, пульсація очного яблука, синхронна з пульсацією плечової артерії, ритмічний шум при прослуховуванні орбіти стетоскопом. Можуть виникати повні відриви зорового нерва і вивихи очного яблука. Будь-які пошкодження зорового нерва закінчуються частковою або повною його атрофією. Найбільш грізними наслідками травми очниці загрожує пошкодження зорового нерва. Може бути його розрив, здавлення в зоровому каналі або очниці, відрив від очного яблука. Аненій зорового нерва часто тягне безповоротну втрату зору на постраждалій стороні. Аненій окорухових м'язів призводить до стійкого двоїння. Іноді спостерігається вивих очного яблука попереду століття (для повернення очі на місце треба розсунути повіки руками або векопод'емніком).

При порушенні цілісності стінок орбіти, пов'язаних з носом і його придатковими пазухами, спостерігається емфізема повік і очної ямки (попадання повітря під шкіру або в тканини). Повіки здаються набряклими, спостерігається екзофтальм. При пальпації відчувається потріскування, бульбашки повітря вільно перекочуються в пухких тканинах. Якщо стінки орбіти розходяться назовні, то відзначається западіння очі (енофтальм).

Невідкладна допомога при травмі очниці полягає в закапуванні в уражене око антибактеріальних препаратів (30% розчину сульфацила натрію, 025% розчину левоміцетину тощо) і накладання асептичної пов'язки, а також у проведенні заходів, спрямованих на поліпшення загального стану сольного (седативні препарати, анальгетики). Госпіталізація термінова в офтальмологічне установа або в травматологічний центр з очним відділенням при важкому загальному стані хворого.