Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 5.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
35.15 Кб
Скачать

Поняття комунікаційних бар'єрів.

Комунікаційні бар'єри - це явища деформації комунікаційного процесу, викликані різними причинами, що можуть приводити до неадекватних дій одержувача.

Навіть якщо одержувач отримує повідомлення і чесно намагається його зрозуміти (декодувати), цей процес може бути обмежено низкою перешкод або бар'єрів, що зазвичай виникають у фізичному оточенні або в сфері емоцій людини. Перешкоди навіть можуть зробити комунікації неможливими - або через них «проривається» тільки частина інформації, або одержувачі неправильно інтерпретують значення повідомлення.

Виділяють три основні типи бар'єрів - особистісні, фізичні та семантичні.

Особистісні бар'єри - це комунікативні перешкоди, породжувані людськими емоціями, системами цінностей і невмінням слухати співрозмовника. Нерідко вони виникають у зв'язку з різницею в расі, статі, культурному та соціально-економічному статусі учасників комунікацій, які хибно розуміють не традиційні для себе комунікативні сигнали (невідомі слова, рухи, жести інтонації голосу тощо). Особистісні бар'єри можуть виникати як на роботі так і в побутовому спілкуванні людей.

До особистісних бар'єрів відноситься і так звана психологічна дистанція - почуття емоційної несумісності людей, аналогічне реальній фізичній відстані між сторонами. Ми усі на власному досвіді знаємо, що наші почуття та відношення обмежують можливості спілкування з іншими людьми як на роботі так і в особистому житті.

Емоції діють як «фільтри» нашого сприйняття: ми бачимо і чуємо, насамперед, те, на що ми емоційно «налаштовані» - фактично нашими комунікаціями керують наші очікування, почуттями та відношеннями..

Отже, ефективність комунікацій підвищується, якщо почуття відправника та одержувача досить близькі по відношенню до обговорюваної проблеми.

Фізичні бар'єрице комунікативні перешкоди, що виникають у матеріальному середовищі. Фізичні бар'єри - це несподіваний відволікаючий шум, що тимчасово заглушає голос; відстані між людьми; стіни або інші статичні перешкоди, що виникають під час прийому інформації. Як правило учасникам комунікацій стає відомо про виникнення такого роду бар'єрів, і вони прагнуть «перебороти» перешкоди.

Семантичні бар'єри виникають в результаті обмежень привільного розуміння використаних мовних символів.

Символи, зазвичай, багатозначні, але для успішної комунікації потрібно обрати одне значення, найбільш доречне у конкретній ситуації, в іншому випадку може виникнути непорозуміння. Семантичний бар'єр може спричинити виникнення емоційного бар'єру і продовження спілкування буде заблоковано.

Особливо складні проблеми виникають при спілкуванні між представниками різних мов і культур. За таких умов обидві сторони не тільки повинні знати буквальні значення слів, але й інтерпретувати їх увідповідному контексті.

Перевір себе

  1. Залежно від спрямованості інформації, яка йде від комунікатора, виокремлюють…

а) аксіальну та ретиальну комунікації;

б) пізнавальну та емотивну комунікації;

в) вербальну та невербальну комунікації;

г) інформативну та експресивну комунікації.

2. Що означає «Аксіальна комунікація»?

а) комунікативні перешкоди, що виникають у матеріальному середовищі;

б) комунікативні перешкоди, породжувані людськими емоціями, системами цінностей і невмінням слухати співрозмовника;

в) комунікація спрямовує свої сигнали до якогось окремого отримувача інформації (індивіду­ального чи групового);

г) комунікація має своїм адре­сатом багатьох реципієнтів, великі соціальні групи, які роззосереджені у просторі й у більшості випадків є анонімними для комунікатора.

3. Що означає «Ретиальна комунікація»?

а) комунікативні перешкоди, що виникають у матеріальному середовищі;

б) комунікативні перешкоди, породжувані людськими емоціями, системами цінностей і невмінням слухати співрозмовника;

в) комунікація спрямовує свої сигнали до якогось окремого отримувача інформації (індивіду­ального чи групового);

г) комунікація має своїм адре­сатом багатьох реципієнтів, великі соціальні групи, які роззосереджені у просторі й у більшості випадків є анонімними для комунікатора.

4. Комунікативні бар’єри – це

а) це явища деформації комунікаційного процесу, викликані різними причинами, що можуть приводити до неадекватних дій одержувача;

б) обмін повідомленнями (описами), запитаннями та відповідями;

в) процес взаємодії між двома чи кількома особами, що полягає в обміні інформацією пізнавального чи емоційно-оцін­ного характеру;

г) усвідомлення й фіксування свого місця в системі рольових, статусних, ділових, міжособистісних та інших зв'язків.

5. Які виділяють основні типи бар’єрів?

а) особистісні, фізичні;

б) пізнавальну та емотивну;

в) фізичні та семантичні;

г) особистісні, фізичні, семантичні.

6. У результаті чого виникають семантичні бар’єри?

а) в результаті усвідомлення й фіксування свого місця в системі рольових, статусних, ділових, міжособистісних та інших зв'язків;

б) в результаті обмежень привільного розуміння використаних мовних символів;

в) в результаті сприйняття й розуміння сенсу повідомлення, а також взаємне розуміння одне одного (намірів, настанов, переживань, станів партнерів);

г) в наслідок взаємного орієнтування й узгодження дій, коли йдеться про спільну діяльність.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]