Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekcia_13.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
84.48 Кб
Скачать

2. Методи та показники оцінки ефективності організаційно-технічних заходів

План ОТР – це зведений на рівні підприємства (а також деталізований за підрозділами) перелік відібраних для реалізації проектів, спрямованих на досягнення стратегічних цілей підприємства, формування необхідних конкурентних переваг.

Відбір проектів для введення їх у план ОТР ґрунтується на оцінюванні їх відповідності стратегічним цілям підприємства, а також порівнянні можливих альтернативних підходів до вирішення поставлених завдань на основі визначених критеріїв їхньої ефективності. Під час оцінювання проектів розглядають не тільки їхні технічні та фінансово-економічні результати, а й соціальні та екологічні наслідки.

Існують такі методи оцінювання фінансово-економічної ефективності проектів ОТР підприємства:

  • який не враховує дію фактора часу й використовується на етапі попереднього відбору проектів;

  • який ґрунтується на врахуванні дії фактора часу (дисконтуванні чи компаундуванні) і слугує цілям остаточного відбору найкращих варіантів з наявних альтернатив.

Основними фінансово-економічними показниками оцінювання запропонованих проектів і заходів у межах першого методу (тобто без урахування дії фактора часу) є:

  • період окупності - показує, за який період надходження від реалізації проекту покриють початкові інвестиції (недоліки: не враховує надходження грошових потоків від проекту після строку його окупності; не враховує дію фактора часу);

  • коефіцієнт ефективності інвестицій - характеризує віддачу від інвестованих коштів.

На етапі остаточного формування плану ОТР з оцінених і відібраних попередньо альтернативних проектів використовують другий метод і розраховують такі основні показники:

    • чиста приведена вартість проекту (проект вважається доцільним, якщо NPV має додатне значення, тобто дисконтовані чисті грошові потоки від проекту є більшими за вкладені інвестиції);

    • внутрішня норма рентабельності проекту (показує той рівень ставки дисконту, за якого чиста приведена вартість проекту дорівнює нулю, тобто дисконтовані чисті грошові потоки дорівнюють початковим інвестиціям);

    • індекс прибутковості (проект вважається ефективним, якщо індекс прибутковості більший за 1).

План ОТР безпосередньо пов’язаний з іншими розділами поточного плану діяльності підприємства. Він відображає проекти, що спрямовані на організаційно-технічне забезпечення досягнення запланованих обсягів виробництва та продажу продукції, підвищення ефективності діяльності компанії (через зниження витрат, зростання прибутковості, скорочення тривалості виробничого циклу й завантаження оборотних коштів тощо).

3. Оцінювання результатів реалізації плану організаційно-технічного розвитку підприємства

Оцінювання організаційно-технічного рівня виробництва, його підвищення після реалізації плану ОТР з урахуванням впливу на параметри діяльності підприємства в цілому ведуть за системою показників, які діляться на групи:

1) Показники, що характеризують науково-технічний рівень підприємства:

  • напрями інноваційних розробок;

  • наявність науково-технічних ресурсів;

  • питома вага продукції, що відповідає сучасним техніко-технологічним рішенням;

  • ступінь оновлення продукції;

  • рівень скорочення життєвого циклу виробів;

  • рівень якості продукції;

  • частка застарілих видів продукції.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]