Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект лекцій Автори Мозгова Н.В. Гай...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Іі. Аналіз прибутку і рентабельності Питання

2.1 Завдання і джерела аналізу прибутку і рентабельності

2.2 Формування прибутку на підприємстві.

2.3 Загальна оцінка виконання плану прибутку

2.4 Факторний аналіз прибутку від операційної діяльності

2.5 Зведений підрахунок резервів збільшення прибутку

2.6 Методика аналізу використання прибутку

2.7 Аналіз взаємозв’язку обсягів виробництва,

собівартості та прибутку

2.8 Аналіз рентабельності

2.1 Завдання і джерела аналізу прибутку і рентабельності

Фінансовим підсумком господарської діяльності будь-якого підприємства, як знаємо, є його прибутковість, що характеризується абсолютними і відносними показниками.

Абсолютним показником прибутковості є сума прибутку. Відносний показник прибутковості — це рівень рентабельності.

Показники фінансових результатів характеризують ефективність господарювання підприємства. Найважливішими з них є показники прибутку та рентабельності, які в умовах ринкової економіки складають основу економічного розвитку підприємства. Зростання прибутку створює фінансову базу для самофінансування, розширеного відтворення, вирішення соціальних і матеріальних проблем трудових колективів. За рахунок прибутку виконується також частина обов’язків підприємства перед бюджетом, банками та іншими підприємствами і установами. Таким чином, показники прибутку і рентабельності стають найважливішими для оцінки виробничої і фінансової діяльності підприємств. Вони характеризують ступінь їх ділової активності та фінансового благополуччя. Згідно з прибутком визначаються рівень віддачі авансованих коштів та прибутковість вкладень в активи даного підприємства.

У кількісному значенні, прибуток виражається різницею між одержаною виручкою (після сплати всіх видів податків та зборів) та повною (комерційною) собівартістю реалізованої продукції. З суми одержаного прибутку згідно із Законом України "Про оподаткування прибутку підприємств" (01.07.97 р.) проводиться відрахування до бюджету. Частина прибутку може залишатись в повному розпорядженні самих підприємств і виступає важливим джерелом його розширеного відтворення та формування фондів соціального та економічного призначення.

В процесі проведення аналізу прибутку в ринкових умовах роботи підприємства ставляться такі завдання :

  1. систематичний контроль за виконанням плану по товарній продукції та надходженнями прибутку;

  2. оцінка реальності та напруженості бізнес-плану з прибутку з урахуванням плану щодо випуску продукції та зміни залишків нереалізованої товарної продукції на початок і кінець періоду;

  3. оцінка зміни прибутку в динаміці за декілька періодів з метою виявлення їх закономірностей і тенденцій;

  4. виявлення впливу об'єктивних та суб'єктивних факторів на обсяг реалізації продукції та фінансові результати;

  5. вивчення тенденцій формування і розподілу прибутку;

  6. розрахунок впливу факторів на відхилення прибутку від основної операційної діяльності як основної складової частини фінансового результату;

  7. виявлення резервів подальшого зростання прибутку і збільшення рентабельності виробництва продукції;

  8. дослідження тенденцій розподілу одержаних фінансових результатів;

9)визначення резервів зростання прибутку;

10) розробка заходів щодо мобілізації виявлених резервів та контроль за їх виконанням.

Для проведення всебічного аналізу товарної продукції, прибутку та рентабельності використовується значна частина первинної, зведеної, бухгалтерської та звітностатистичної інформації. Серед такої є первинна та зведена документація по реалізації та оплаті продукції (робіт, послуг), плани економічного та соціального розвитку підприємства, фінансовий стан (форма 1”Баланс”) доходів і витрат, бізнес-план, дані рахунків класу 6, 7, 8, 9 Плану рахунків, "Звіт про фінансові результати" (ф.2), "Звіт про власний капітал"( ф.4), декларації про прибуток підприємств , що надаються в податкові органи.

У збільшенні прибутку та високій рентабельності зацікавлені і підприємства, і держава, оскільки, з одного боку, вони є прямим джерелом виробничого і соціального розвитку підприємства, а з іншого — забезпечують постійні й зростаючі надходження до державного бюджету.