Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Приміська зона.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
88.58 Кб
Скачать

5.3. Транспортне обслуговування

Важливе значення у планувальній організації приміської зони має транспортна система, яка складається з залізниць і автомобільних шляхів державного, регіонального і місцевого значення. В Україні переважаюча кількість населення в межах приміської зони пересувається залізничним транспортом і маршрутним автотранспортом, однак з початку ХХІ ст. постійно і досить швидко зростає частка пересувань власними автомобілями.

Тому актуальними залишаються справи облаштування залізничних станцій спорудами і будівлями для обслуговування масових потоків людей (пасажирські павільйони, перони посадки-висадки пасажирів, пішохідні переходи над коліями тощо), облаштування зупинок маршрутного автотранспорту, будівництво автостоянок для авто індивідуальних власників.

В західноєвропейських країнах, окрім повсюдного використання власного автомобіля, широкого розповсюдження у приміських зонах набув велосипедний рух, для чого створено розгалужені мережі велосипедних доріжок протяжністю в десятки кілометрів.

При кількості одночасних відвідувачів 10-50 осіб/га потрібно передбачати мережу доріг і стежок для організації пішохідного руху, а при кількості одночасних відвідувачів 50 чоловік/га і більше – слід передбачати заходи щодо перетворення лісового ландшафту у парковий.

У транспортній системі приміської зони важливе місце належить парковим дорогам, які повинні обслуговувати найбільші зелені масиви та поєднувати їх між собою в єдину мережу. Окрім того, паркові дороги бажано прокладати таким чином, щоб в часі поїздки з них можна було спостерігати привабливі краєвиди.

З трасуванням паркових доріг поєднується мережа автостоянок для відвідувачів. В межах зон короткочасного відпочинку вмістимість стоянок автомашин можна приймати згідно таблиці.

таблиця

Відпочинкові

території

Розрахункова

одиниця

К-ть машиномісць на розр. од.

1

Пляжі і парки

100 одночасних

відвідувачів

15 - 20

2

Лісопарки, заповідники

Те саме

10 - 15

3

Місця короткочасного

відпочинку

Те саме

10 - 15

4

Садівницькі товариства

100 ділянок

10 - 15